Gamdias Hermes Ultimate

IMG_9533.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Gamdias

Modell

Hermes Ultimate Mechanical Gaming Keyboard

Brytare

Mekaniska (Cherry MX Blue)

Anslutningar

1 st. USB 2.0, ljud

Dimensioner (BxHxD)

474.85 x 310.83 x 39 mm (med handlovsstöd)

Vikt

1,5 kg

Pris

Taiwanesiska Gamdias grundandes för endast två år sedan och fokuserar i princip enbart på kringutrustnings för gamers. Trots sin färskhet på marknaden har företaget redan lyckas pumpa ut en hel del produkter, med bland annat möss, headset, musmattor och tangentbordet i portföljen. I den sistnämda kategorin återfinns Hermes Ultimate – flaggskeppet bland företagets tangentbord.

IMG_9542.jpg

Likt många andra mekaniska tangentbord är Hermes Ultimate en rejäl pjäs, och med en vikt på hela 1,5 kg ligger modellen stabilt på skrivbordet. Bakom tillverkningen står, likt många andra företags tangentbord, taiwanesiska Ione, men i Gamdias fall har det satsat på en annorlunda plattform i jämförelse med exempelvis Qpad MK-85, Tesoro Durandal G1NL och Func KB-460.

IMG_9544.jpg
IMG_9543.jpg

När det kommer till ergonomin hos modellen har Gamdias satsat på ett minst sagt gigantiskt handlovsstöd. Detta sitter intressant nog fast med hjälp av magneter istället för plastfästen, vilket innebär att dessa inte går sönder i första taget. Företaget har även utformat handlovsstödet för kunna användas som dammskydd ovanpå tangentbordet när det inte används.

IMG_9538.jpg

Likt många andra Ione-baserade tangentbord kommer Hermes Ultimate med en rad mediaknappar som delar tangenter med F1-F8. Här handlar det om möjligheten att exempelvis kunna byta låt fram och tillbaka, samt justera volymen på ett enkelt sätt. Under dessa syns siffertangenterna som även fungerar som profilväljare för tangentbordets makrofunktion.

För den som ofta kommer åt Windows-knappen mitt under spelets hetta och slängs ut till skrivbordet har Gamdias implementerat en "Game"-funktion som aktiveras genom att hålla ned Fn och sedan trycka på F12. Funktionen stänger nämligen av Windows-tangenten helt och hållet, tillsammans med menyknappen som sitter bredvid vänstra Control-tangenten.

IMG_9536.jpg
IMG_9535.jpg
IMG_9537.jpg

När det kommer till tangentbordets makrofunktion går samtliga tangenter att programmera, samtidigt som Gamdias har bestyckat modellen med ytterligare 13 dedikerade tangenter för ändamålet. Dessa återfinns i tangentbordets vänstra kant, under mellanslagstangenten samt i anslutning till piltangenterna.

hera1.png
hera2.png
hera3.png
hera4.png
hera5.png
hera6.png
hera7.png
hera8.png

Programmeringen av makron sker via företagets programvara Hera, vilken även används av Gamdias övriga produktsortiment. I mjukvaran finns bland annat funktioner för att spela in långa makron, göra tidsinställda sådana samt justera bakgrundsbelysningen på tangentbordet. I slutändan sparas makrona ner i tangentbordets inbyggda minne på 512 KB, vilket gör att programvaran inte behöver köras i bakgrunden hela tiden.

IMG_9539.jpg
IMG_9541.jpg

I tangentbordets bakkant finns det anslutningar i form av en USB 2.0-port samt in- och utgångar för ljud. Det hela kopplas sedan till systemet med två USB-kontakter varav den enda driver själva tangentbordet och den andra helt enkelt är genomgång för den tidigare nämda porten på baksidan. Ljudanslutningarna kopplas in via två separata 3,5 mm-kontakter.

Hermes Ultimate har stöd för "full n-key rollover" via USB, vilket innebär att samtliga av modellens tangenter kan tryckas ned samtidigt och registreras korrekt. I fall där kompatibilitetsproblem uppstår med exempelvis vissa moderkort kan tangentbordets ställas om till "6-key rollover" med en enkel knapptryckning.

IMG_9540.jpg

Just denna modell av Hermes Ultimate är bestyckad med blåa Cherry MX-brytare, men enligt företagets webbplats ska det även finnas med svarta, röda och bruna. Det bör dock nämnas att det endast är varianten med de blåa som finns tillgänglig i Sverige i dagsläget. Huruvida Cherry MX Blue passar bra till just spelande är extremt subjektivt, även om undertecknad föredrar de röda för ändamålet.

Runtomkring brytaren syns ett inlägg av gummi som Gamdias kallar för "element". Detta används dels för att minska ljudet som uppstår då tangenten bottnar vid nedslaget, men även för att minska själva nedslagslängden hos tangenterna. Det sistnämda gör även att Hermes Ultimate känns ganska annorlunda att använda i jämförelse med många andra tangentbord med likadana brytare.

IMG_9546.jpg
IMG_9548.jpg

Sist men inte minst kommer tangentbordet med inbyggd bakgrundsbelysning. Varje brytare har en inbyggd röd lysdiod som lyser upp respektive tangent där ljusstyrkan kan justeras i fem olika steg, varav det sista är pulserande.