Slutsats och sammanfattning

Det märks att Nvidias partnertillverkare väntat länge och väl på en helt ny grafikkrets. Med Maxwell på marknaden formligen regnar det tredjepartsmodeller. Fokus ligger generellt på låg ljudnivå, och snittet rent resultatmässigt ligger överraskande högt med få riktiga besvikelser.

Några som väljer en annorlunda väg är dock Inno3D. Modellen Ichill Geforce GTX 970 4 GB Herculez X4 Air Boss Ultra (phew!) kombinerar en riktigt fet kylare med Nvidias effektsnåla krets, och resultatet är.. underligt.

inno3d_gtx970_ichill_ultra-13.jpg

Prestandan är på topp i alla lägen tack vare högre frekvenser ur kartong än något annat Geforce GTX 970 som passerat testlabbet. Även överklockningen för testexemplaret är alldeles utmärkt, med rekordhöga nivåer både på papperet och under faktisk drift.

Den massiva kylaren med sammanlagt fyra fläktar lyckas också hålla temperaturerna riktigt lågt – kanske till och med för lågt. Ett par grader till mot aningen lägre ljudnivå skulle antagligen gå hem i stugorna, speciellt då både MSI och Asus briljerar på den fronten.

Inno3D:s modell saknar även konkurrenternas halvpassiva drift där fläktarna stannar under en viss temperatur, något som ger jämförelsevis hög ljudnivå även vid vila. Enligt företaget är uppdaterad firmware med stöd för finessen under utveckling, men när denna rullas ut eller hur den fungerar i praktiken är svårt att sia om.

Sammanfattningsvis är Inno3D:s skapelse inte bara ett häftigt namn, utan även ett riktigt tufft grafikkort. Beräkningskraften är i topp och kylaren presterar mycket bra, vilket passar utmärkt med företagets fokus på de riktiga prestandajägarna.

Med en saftig prislapp på 4 200 kronor, dålig tillgänglighet och ljudnivå högre än konkurrenterna finns det dock punkter att ta hänsyn till. Användare som kan ha överseende med nackdelarna och har gott om pengar på kontot kan dock se fram emot ett brutalt grafikkort och alldeles utmärkta FPS-värden.

Inno3D Geforce GTX 970 Ichill Ultra är ett prestandamonster med bra kylare.

Fördelar:

  • Prestanda i toppklass

  • Mycket bra överklockning för testexemplaret

  • Mycket god effektivitet

Nackdelar:

  • Antydan till spoltjut

  • Förhållandevis högljutt vid vila

  • Liten fläkt med osäker livslängd

  • Saftig prislapp

Cirkapris vid publicering: 4 200 kronor
Lägsta pris: