Test: Batteritid

Det första batteritestet är utvecklat av SweClockers för att simulera surfning. Adobe Flash är exkluderat för att göra testet plattformsneutralt och större delen av belastningen kommer istället från HTML5 och Javascript. Det andra testet är uppspelning av ett videoklipp på repeat. PCMark 8 står för det tredje testet, som med testslingan Creative och OpenCL-acceleration återspeglar ett scenario med tyngre användning. Skärmens ljusstyrka låses till 150 cd/m2.

Vid surfning tar sig Microsoft Surface 3 strax över åtta timmar, som är den nivå redaktionen anser rimlig för ultraportabla enheter. Att Asus Transformer Book T100 klarar sig så mycket bättre kan tillskrivas en mindre, lägre upplöst, skärm och något högre batterikapacitet.

Vid videouppspelning når Surface 3 upp till nästan tio timmar, vilket faktiskt är i linje med vad Microsoft själva marknadsför i det här scenariot.

Med PCMark 8 som representerar tyngre och mer produktiv användning är drifttiden 5,5 timmar. Med tanke på att det handlar om en ny processorgeneration som får mer arbete utfört per förbrukad watt är det ett klart godkänt resultat.