Testmetod och utförande

Att definiera "bra ljud" är så gott som omöjligt. Det handlar till syvende och sist om personlig smak och tycke. Alla har sina egna preferenser och även om vi premierar måttfull balans och god återgivning av alla register kommer även ljudets egenskaper att beskrivas i texten. På så vis kan alla dra sina egna slutsatser.

Counter-Strike-Global-Offensive-1.jpg

Fyra omgångar tester

Samtliga headset utvärderas i fyra vanliga användningsområden: musik, film, spel och röstkommunikation. Dessa ställer olika krav på headsetet. I musikdelen lyssnar vi med stereoljud på musik av blandad kompott, från dubstep och hip-hop till metal och indiepop. Källor är såväl Spotify som renläriga Flac-filer.

Film och spel testas, om möjligt, i 7.1-kanaler. Surround-ljudets egenskaper är särskilt viktigt för att kunna "lyssna sig till" fiender i spel och därför fokuserar vi huvudsakligen på detta, även om det såklart även kan förhöja upplevelsen i film. Om vi upptäcker någon särskild styrka eller svaghet i något specifikt användningsområde noteras detta alltid i recensionen.

Filmerna som används är kända för god ljudmixning: The Hobbit: The Desolation of Smaug, Kung Fu Panda och Star Wars: Revenge of the Sith. Dessa kompletteras med ett antal kortare partier ur andra filmer, från såväl Netflix som på Blu-ray. Slutligen används ett antal ljudtest för 7.1-ljud.

Att Netflix och Spotify är med som källor beror inte på att dessa erbjuder någon särskilt imponerande ljudkvalitet utan för att det handlar om två mycket populära tjänster som många använder.

globalmusix studio.jpg

Globalmusix står till tjänst

När det kommer till röstkommunikation i spel är det mikrofonens kvalitet som i första hand utvärderas. Det kan till viss del mätas objektivt genom att analysera ljudet, där vi tagit hjälp av Globalmusix Studio i Göteborg. Mätningen sker i frekvensomfånget 20–20 000 Hz med Protools HD version 12. Inspelningsrummet är ljudisolerat och har ingen mätbar ljudpåverkan från utsidan.

Globalmusix inspelningstekniker justerar mikrofonernas volym så att decibeltalet är detsamma och uttalar sedan meningen "detta är ett ljudtest av mikrofonnamn", alltid med munnen på samma avstånd från respektive mikrofon. Värt att notera är att den manliga rösten i normala fall har ett omfång på 100–8 000 Hz.

Mikrofonerna testas även genom att samtala med andra i spel och via Skype. Motparten gör en individuell och subjektiv bedömning av den upplevda röstkvaliteten – utan att känna till vilka lurar som används. Spelen är DayZ (standalone), Counter-Strike: Global Offensive och Battlefield: Hardline.