Överklockning

För överklockare är C-processorerna i familjen Broadwell intressanta. Den välbekanta upplåsta multipeln gör att frekvensen kan höjas med förhållandevis enkla handgrepp, vilket ger utrymme för rejäl extraprestanda.

Generellt följer överklockningen samma steg dom för föregångaren Haswell. Än mer så då modellerna delar plattform – sockel LGA 1150 och styrkretsen Z97 gäller för båda arkitekturerna.

IMG_8890.jpg

För att hålla temperaturerna i schack testas processorerna med slutna vattenkylaren Fractal Design Kelvin S24. Båda fläktarna är monterade och tillåts snurra i full fart, strax under 1 800 RPM. Observera att SweClockers inte jagar frekvens- eller världsrekord, utan att fokus ligger på stabila resultat som går att använda till vardags.

Nämnvärt är också att även om varje konfiguration får ett par timmars omsorg för att leta optimala inställningar finns det nästan alltid mer prestanda att hämta genom ytterligare finslipande. Sist men inte minst, överklockningspotential kan variera stort, resultaten ska därför ses som en riktlinje snarare än en garanti.

Överklockning av Core i7-5775C

Redaktionen sätter spänningen 1,4 volt som tak för vad som är lämpligt. Där rekommenderas vattenkylning för att undvika värmeproblem.

5775c_oc.png

SweClockers exemplar av Core i7-5775C landar på 4,3 GHz vid spänningen 1,35 volt. Steget upp till 4,4 GHz visar sig svårt att få stabilt ens vid 1,4 volt, utan systemet kraschar eller startar om efter en periods belastning.

Resultatet är väl i linje med internets siffror från andra Core i7-5775C. Många modeller verkar landa runt 4,3–4,4 GHz, vilket generellt innebär ett lägre snitt än färska Skylake eller fjolårets Devil's Canyon.

Överklockning av Core i5-5675C

Även för lillebror sätter redaktionen spänningen 1,4 volt som tak för vad som är lämpligt. Där rekommenderas vattenkylning för att undvika värmeproblem.

5675c_oc.png

Till en början verkar även Core i5-5675C landa på 4,3 GHz som slutnivå, men lyckan visar sig vara övergående. Efter en längre tid belastning startar systemet om, och en sänkning till 4,2 GHz vid 1,35 volt krävs för stabilitet.

Resultatet innebär ett par hundra megahertz under redaktionens Core i5-6600K. Hur det står sig mot andra exemplar är svårt att säga – processorn är knappast vältestad, och av de recensioner som finns är det få som testar överklockning.

Allmänt om överklockning med Broadwell

Redaktionen stöter på en del mindre irritationsmoment för processorerna Broadwell. Vissa inställningar i moderkortets UEFI "fastnar" inte korrekt, utan måste återjusteras efter uppstart via till exempel Intel XTU. Sannolikt handlar det om en bugg som kan lösas av tillverkaren Asus.

Samtidigt visar sig stabilitet över tid mer lurigt än vanligt – systemet kan klara en lång period under full belastning, för att sedan starta om i ett förhållandevis enklet test. Beteendet kan bero på processorernas udda natur i sig, eller vara kopplat till att UEFI inte helt anpassar inställningar korrekt till de ökade frekvenserna.

Oavsett vilket upplevs Broadwell som generellt knivigare att överklocka ställt mot Haswell eller Skylake. Resultatet är dock knappast förvånande då moderkortstillverkarna sannolikt inte lagt lika mycket tid på test och anpassning som vanligt med tanke på processorernas undanskymda tillvaro.