Test: Musik

foobar.jpg

Plantronics RIG 500

Ljudmässigt faller det här headsetet platt. Ljudet påminner om när du missat att trycka in ljudkontakten ordentligt och upplevelsen blir att ljudet befinner sig lite på avstånd. Det är också en obalans så till vida att varken mellanregistret eller det lägre registret kommer fram ordentligt, detta kombinerat med total avsaknad av kraft i det lägre registret gör att ljudet upplevs vasst och lite skrikigt.

Razer Kraken Pro

Kraken Pro har en extremt överdriven bas. Det lägre registret har en grötig karaktär, samtidigt som det dominerar över de övriga registren, vilket gör att musiken inte kan åtnjutas. Det uppstår en kraftig obalans. De som läst tidigare tester vet att undertecknad föredrar lite tyngre bas, någonting som subjektivt förhöjer upplevelsen vid musiklyssnande och filmtittande.

I det här fallet handlar det dock inte om ett förhöjt tryck i basen, som exempelvis framhäver slagverk, utan bara ett sammelsurium av gröt som lägger sig över musiken. Det blir en stor tumme ned.

Ozone Blaster ST

All slags musik blir ganska platt i det här headsetet. I klassisk musik märks obalansen extra tydligt. Ljudet blir aldrig så där härligt fylligt som det ska kännas när en hel orkester går samman och lyfter taket i en konserthall. Mellanregistret håller tillbaka, samtidigt som diskantregistret och det lägre registret får dominera. Inte ens vanlig hederlig popmusik låter särskilt rolig. Sett till konkurrensen i dagens uppställning är ljudet inte jättedåligt – men är heller inte något som förtjänar beröm.

Asus Cerberus

Asus Cerberus är ett bra headset. Ljudmässigt låter musik i det här headsetet balanserat och fylligt – helt klart bäst i test, även om det såklart är en bra bit kvar till ett naturtroget fullträffljud. Det som är det fina med det här headsetet är att Asus har hittat en bra balans och samtidigt lyckas bibehålla en fyllighet i ljudet.

Till och med i electrojazz, som kräver sin beskärda del stuns och punsch, låter mestadels bra. Sedan är det såklart inget premiumheadset så förvänta dig inga underverk. Vissa ljud är exempelvis något vassa – en halvöppen hi-hat låter till exempel mer som en stålvisp som slår på en kastrull. Men sett till priset får du vad du betalar för.