Sammanfattning

Allteftersom redaktionen fortsätter att bada i partnertillverkarnas varianter av Geforce GTX 1080 står det klart att många av aktörerna lyckats bra med sina egna designer, vilket gör det svårare än någonsin att välja ut favoriter bland skaran. Med facit i hand från EVGA:s Geforce GTX 1080 SC ACX 3.0 kan vi dock konstatera att MSI:s Gaming X gör ett bättre jobb på två nyckelpunkter – strömförsörjning och kylanordning.

msi_1080_gx-9.jpg

Företagets skräddarsydda kretskort med upphottad strömförsörjning eliminerar problemen med begränsad strömbudget hos referensditot, vilket i längden ger en jämnare frekvenskurva utan sporadiska dippar vid hög belastning. Därtill är MSI:s nya kyllösning Twinfrozr VI en fröjd för den som ute efter tystnad vid belastning, utan att för den delen göra avkall på kylprestandan.

Modellen kommer med förhållandevis låga frekvensökningar ur kartong, där det lite roligare "OC"-läget kräver mjukvara för att aktiveras. Visserligen är detta en smal sak att utföra, men någonstans känner vi att kortet lika gärna hade kunnat skeppats till butikerna med de högre klockfrekvenserna i grundutförande, då det ändå rör sig om marginella skillnader.

Sammanfattningsvis är MSI:s Geforce GTX 1080 Gaming X ett mycket trevligt bidrag till den växande skaran av Pascal-baserade grafikkort, med både en ypperlig kylare och goda marginaler hos strömförsörjningen. Med ett rekommenderat pris på 7 690 kronor landar modellen på direkt kollisionskurs med Nvidias Founder's Edition, och för pengarna får du ett snabbare, tystare, svalare och mycket mindre begränsat kort än det sistnämnda.

Imponerande prestanda, påkostat kretskort och ypperlig kylare. MSI Geforce GTX 1080 Gaming X är ett grafikkort i toppklass.

Fördelar

  • Prestanda i toppklass

  • God effektivitet

  • Ypperlig kylare

  • Fläskig strömförsörjning

  • Fabriksöverklockat

Nackdelar

  • Något snåla frekvensökningar ur kartong

  • Svagt spoltjut hos testexemplaret

Pris vid publicering: 7 690 kronor
Lägsta pris: