Funktioner och ljud

Utbudet av funktioner är i det stora hela ganska standardiserat, och består i huvudsak av radio, filmspelare, musikspelare, inspelningsfunktion, bildvisare samt till andra små finesser som vi kommer in på lite senare i artikeln. De filtyper som spelaren klarar av är mp3, Ogg Vorbis, mpeg4, wma, asf, txt, jpg och Macromedia Flash Lite 2.0. Det sistnämnda formatet är det som gör att man kan installera olika spel eller presentationer i flashformatet. En förutsättning för att det ska fungera bra, är dock att flashfilerna är anpassade för spelaren.

För att föra över filer till den inbyggda hårddisken använder man antingen det medföljande programmet Iriver Plus 2, eller så använder man helt enkelt Windows utforskare. Det sistnämnda är oftast att föredra, men det finns ibland en poäng med att använda Iriver Plus 2 i vissa sammanhang. Det kan till exempel användas för att föra över musik från en vanlig cd, och det är även bra för att kunna synkronisera musiksamlingen på datorn med mediaspelarens musiksamling. När vi ändå är inne på filöverföring, kan vi också nämna att Iriver E10 uppmätte en överföringshastighet på 7,5 megabyte per sekund. Det kan jämföras med Meizu M6 som vi testade för några veckor sedan, som endast uppnådde 3,1 megabyte per sekund.

Hur uppspelningen av musik fungerar, är kanske det allra viktigaste med en mediaspelare. Musikfilerna kan sorteras in efter artister, album med mera, men i övrigt är det ont om valmöjligheter förutom de vanliga funktionerna så som repetition och slumpfunktion med mera. Det finns dock även en equalizer med fem olika band, med tio steg för varje band. Ljudet känns till viss del lite platt till en början, men det kan lyckligtvis justeras en aning med equalizern. En annan detalj som vi skulle vilka anmärka på är diskanten, som tenderar att vara lite väl vass om man justerar upp ljudet till högre volymer. Något som däremot får fullt godkänt är basen, men den är ändå långt ifrån det allra bästa som vi hört när det gäller mediaspelare. Trots en del gnäll på vissa delar av ljudkvaliteten måste vi ändå understryka att Iriver E10 på den här punkten inte på något sätt är sämre än genomsnittet. Det är helt enkelt bara så att den har vissa mindre brister, vilket den har gemensamt med de flesta av sina konkurrenter på området.

De filmer som man vill spela upp med spelaren konverteras först till det obskyra formatet 128x128. Hur man hanterar detta framgår inte av dokumentationen, utan man får själv forska reda på hur det fungerar. När filmen väl är överförd kan man spela upp den, pausa i den och spola framåt och bakåt. Att kolla på snabba actionsekvenser är inte något som vi rekommenderar, eftersom spelaren endast klarar av att visa 15 bilder per sekund.

Tyvärr kan spelaren bara visa stillbilder i formatet jpeg. Dessa överförs lämpligast med Iriver Plus 2, och kan sedan visas i bildspel tillsammans med musik om man så önskar. Väljer man att bläddra bland bilderna manuellt, får man vara beredd på att det inte går så snabbt att ladda varje bild. Detta är lite märkligt i och med att bildfilerna ändå är så pass små.

Radiodelen är lika enkel att använda som övriga funktioner i Iriver E10. Radion har dock inte några särskilda finesser, utan det som finns att ställa in är om man vill lyssna i stereo eller mono, om kanalerna ska justeras automatisk eller manuellt, samt lite andra mindre intressanta finesser. Det går också att spela in från radion, och då kan man välja mellan tre olika kvalitetslägen.

Om man tittar in under menyn som döljer de olika extrafunktionerna hittar man spel, ljudinspelare, alarmklocka, textvisare och en funktion som används för att bläddra bland de olika filerna med. Tre olika spel följer med, och av dem är det väl egentligen bara Mine Sweeper som är särskilt spelbart. Det är för övrigt mer eller mindre identiskt med spelet Röj som finns i Windows.

Den kanske mest oväntade funktionen i spelaren är den som förvandlar den till en fjärrkontroll för att kunna styra tv-apparater med. Funktionen måste först konfigureras genom att man ställer in vilken typ av tv man har, och därefter startar man fjärrkontrollen genom att skjuta låsknappen som sitter på vänster sida. Därefter kan man starta och stänga av tv:n, samt styra ljud och kanaler. Spelaren är anpassad för hela 183 olika märken av tv-apparater, men det är inte helt enkelt att konfigurera det hela på grund av bristande dokumentation. I vårt test lyckades vi i vilket fall styra vår tv från Philips efter att ha experimenterat ett tag.