MSI P35 Neo-FI

Egenskap

Värde

Styrkretsar

Intel P35 (nordbrygga) och ICH9 (sydbrygga)

Storlek

305 x 220 mm (atx)

Revision

1.0

Bios

7360 v11

Vcore

1,3000–2,0875 V

Vdimm

1,80 V–3,30 V

Nordbryggan

1,200 V–1,600 V

Sydbryggan/pcie

1,50 V–1,80 V

Minnesplatser

4 st. upp till 8 GB ddr2-minne

Minnesinställningar

533 till 1333 MHz beroende på processorn

Pcie-portar

1 x 16 kanaler/2 x 1 kanaler

Pci

2

Bussinställningar

200–500 MHz

Ide (p-ata)

1 st. via Marvell 88SE6111

Sata

4 st. sata 300 via ICH9, 1 st. sata 300 via Marvell 88SE6111

Raid (sata)

Nej

Usb 2.0

4 st. anslutningar via ICH9 (upp till 12 med konsoler)

IEEE 1394

1 st. anslutning Firewire 400 (upp till 2 med konsol)

Nätverk

1 st. gigabit-lan via Realtek RTL8211B

Ljud

Realtek ALC888

Programvara

Inga kommersiella.

Cirkapris:

1200 kronor

Vill man ha ett lite billigare P35-moderkort där man sparat in på en del komponenter kanske MSI P35 Neo-FI är en variant. Som vanligt kan det förstås vara en idé att leta efter bra priser och eventuella erbjudanden. En del av kondensatorerna ser ut att vara av en lite billigare typ än de som sitter på de övriga korten i testet.

Anslutningar på i/o-panelen:

  • 2 st. ps/2-portar för tangentbord och mus

  • 1 st. parallellport

  • 1 st. seriellport

  • 4 st. usb 2.0

  • 1 st. Firewire 400-anslutning

  • 1 st. lan-kontakter

  • 6 st. ljud-kontakter

Vi kan se att MSI valt att inte ha några externa sata-kontakter på denna modell och man har även valt bort s/pdif-utgångar. Annars kan man nog säga att det mesta man behöver ändå finns på kortet. Det medföljer inga konsoler eller liknande, men ifall datorlådan man installerar moderkortet i har kablar för usb/firewire kanske man kan utnyttja de resurserna på moderkortet trots allt.

Till skillnad från de övriga modellerna finns endast en grafikkortsplats, vilket känns logiskt för ett lite billigare moderkort då de flesta inte använder två grafikkort. I övrigt finns det gott om expansionsmöjligheter med tre pcie-portar (1-kanaler) och två pci-platser.

Placeringen av batteriet och bygeln för att nolla bios (cmos) känns lite udda men fungerar fint så länge man inte monterar något expansionskort över den ytan.

Placeringen av fdd-anslutningen (diskettstation) är precis som den andra modellen från MSI i kanten och om man använder den (vilket flera inte gör) blir troligtvis kabeldragningen inte speciellt bra i datorlådan.

Kring processorsockeln på MSI P35 Neo-FI ser det mycket annorlunda ut jämfört med de övriga modellerna. Här finns det bättre med utrymme för stora kylare, men kylningen av halvledare och en del övriga komponenter såsom styrkretsarna är med största sannolikhet inte alls lika bra som på de andra moderkorten. 12V atx-kontakten är dock lite dumt placerad inklusive en av kondensatorerna. Layouten är med andra ord inte helt optimal men det bör gå att montera fler kylare på detta moderkort än de båda övriga i testet.

I vanlig ordning är det svårt att förstå färgkodningen av minnesplatserna på MSI:s moderkort, här rekommenderas att man läser i manualen. Det är lite intressant att minneskanalerna inte är placerade exakt likadant utan lite från varandra i sidled.

Pata-kanalen och atx-kontakten är placerade nästan som vanligt och bör göra kabeldragningen lätt (beror dock även på hur datorlådan är konstruerad).

Totalt finns det 5 sata-kontakter på moderkortet, vilket känns godkänt på en billigare modell. Förutom placeringen av fdd-anslutningen och färgkodningen på minnena känns layouten mycket välgenomtänkt.

Tillbehör:

  • Manual

  • Cd-skivor med drivrutiner och program

  • En sata-kabel

  • En strömadapter (molex till sata)

  • En fdd-kabel

  • En pata-kabel

  • Skyddsplåt för i/o-panelen