Gigabyte X38-DQ6

Egenskap

Värde

Styrkretsar

Intel X38 (nordbrygga) och ICH9R (sydbrygga)

Storlek

305 x 244 mm (atx)

Revision

1.0

Bios

F5H

Vcore

0,50–2,35 V

Vdimm

1,80–3,35 V

Nordbryggan

upp till +0,35 V

Sydbryggan/pcie

upp till +0,375 V

Minnesplatser

4 st. upp till 8 GB ddr2-minne

Minnesinställningar

400 till 1333 MHz beroende på processorn

Pcie-portar

2 x 16 kanaler / 3 x 1 kanaler

Pci

2

Bussinställningar

100–700 MHz

Ide (p-ata)

1 st. via Gigabyte sata2-kontrollern

Sata

6 st. portar sata 300 via ICH9R, 2 st. sata 300 via Gigabyte sata2

Raid (sata)

Raid 0, 1, 5 och 10 via ICH9R, raid 0 och 1 via Gigabyte sata2

Usb 2.0

8 st. anslutningar via ICH9R (upp till 12 med konsoler)

IEEE 1394

2 st. anslutning Firewire 400 (upp till 3 med konsol)

Nätverk

2 st. gigabit-lan via 2 x Realtek RTL8111B

Ljud

Realtek ALC889A

Programvara

Norton Internet Security 2007.

Cirkapris:

2100 kronor

Anslutningar på i/o-panelen:

  • 2 st. ps/2-portar för tangentbord och mus

  • 8 st. usb 2.0

  • 2 st. Firewire 400-anslutning

  • 2 st. lan-kontakter

  • 6 st. ljud-kontakter

  • 2 st. s/pdif-utgångar (koaxial och optisk)

Även om detta moderkort har likheter med Gigabytes P35 DQ6-modell är panelen mycket bättre utrustad (även om man tagit bort både parallell- och seriell-portarna). Vi se här hela 8 usb-, två Firewire-anslutningar och två lan-kontakter (P35 DQ6 hade en). Jämför man med andra X38-kort är detta kanske inte lika imponerande men helt i klass med de allra flesta konkurrenter.

Eftersom det medföljer konsoler för att koppla in upp till fyra externa sata-enheter (om man så önskar) får man nog anse att möjligheterna att koppla in externa enheter är mycket bra.

Gigabyte har satt relativt stora kylflänsar under moderkortet för att fördela värmeutstrålningen effektivare. Enligt Gigabyte är detta en av orsakerna till att deras moderkort skall vara svalare än konkurrenternas modeller. Nu är detta något som är svårt att kontrollera, vilket gör att vi nöjer oss med att leta efter värmeproblem och jämför testresultat precis som vanligt.

Vill man ta bort kylflänsen under sockeln för att montera kylning som kräver en bottenplatta, eller liknande, är detta inget problem. På bilden ser man att kyflänsen även hjälper till att hålla fast kylflänsen till nordbryggan, men man kan istället använda två medföljande skruvar. Allt detta är nogrannt beskrivet i manualen.

Två 16-kanalers pcie 2.0-portar för grafikkort är den stora nyheten med X38-kretsen. Hur pass stor skillnad detta gör är svårare att veta utan omfattande tester.

Expansionsmöjligheterna består annars av två pci- och tre pcie-anslutningar.

Kylningen ser rätt bra ut och det är inte alls lika trångt kring sockeln som på Gigabytes P35 DQ6-modell. Det är dock svårt att uppskatta hur effektiva värmeledningrören (eng. heatpipe) och kylflänsarna är. Vid mätningar med ir-temperaturmätare (överklockningstesterna) höll sig flänsarna under 50 grader, vanligen var temperaturen runt 40.

Nedanför de färgkodade minnesplatserna finner vi atx- och fdd-kontakterna (diskettstation). Det är lite förvånande att hitta en molex-kontakt här också, den är till ifall man vill ha extra strömförsörjning till pcie-kontakterna (grafikkort). Gigabyte rekommenderar att man ansluter en molexkontakt från nätaggregatet ifall man använder två grafikkort. Normalt brukar man se dessa kontakter nära pcie-portarna.

8 sata-anslutningar inte dåligt och de flesta kommer sannolikt inte få användning för alla dessa. Numera är det dock inte exeptionellt med så många kontakter. Fyra av dessa kan användas tillsammans med de medföljande konsolerna för att skapa externa sata-anslutningar. Kontakterna är placerade så att man kan få plats med två breda grafikkort utan att blockera dem.

Placeringen av pata-kontakten är långt ifrån optimal, men eftersom den är riktad utåt kan den inte blockeras av något expansionskort/grafikkort.