Slutsats

Utan tvekan är 8800 GT det mest prisvärda kortet just nu om man enbart ser till pris/prestanda, om detta kommer att ändras när AMD introducerar sin Radeon HD 3800-serie återstår att se. Prestandamässigt var Geforce 8800 GT nästan likvärdigt ett 8800 GTX, men den tappade en del vid mer krävande inställningar. Man bör även vara medveten om att GTX-modellen inte var överklockad i bios medan 8800 GT var det. Geforce 8800 GTX är därför ett bättre grafikkort, men kostar betydligt mer. Ser man till Geforce 8800 GTS-modellerna så blev dessa helt överkörda av Geforce 8800 GT. Även den snart utbytta HD 2900 XT gick samma öde till möte.

Vi kan inte se några bra anledningar till att köpa någon av de äldre Geforce 8800 GTS-modellerna i dagsläget, vilket också är anledningen till att vi kommer få se nya versioner av dem snart. Positionen för Geforce 8800 GTX känns också rubbad då den inte känns det minsta prisvärd med 8800 GT på marknaden.

MSI NX8800GT T2D512E OC

Detta är en av flera modeller på marknaden där man använder högre frekvenser än Nvidia angett som standard. Det är inget direkt märkvärdigt utan kortets programmering (bios) sköter detta automatiskt istället för att man själv överklockar kortet. Det finns ganska gott om utrymme för ännu högre frekvenser utöver detta, men det handlar inte om ett extremt överklockningskort. Kanske skulle situationen se lite bättre ut på detta område ifall man använt bättre kylning. Fördelen med konstruktionen är att kortet inte upptar något större utrymme, vilket gör att man inte kommer att blockera några expansionsplatser (pci eller pcie). Tyvärr förs inte varm luft ut från datorlådan som på en del andra kort med större kylflänsar utan den måste transporteras ut genom chassifläktarna (och möjligen nätaggregatet).

De övriga fördelarna med kortet är annars ett förhållandevis lågt pris, mycket bra prestanda och låg effektförbrukning. Man kan dock inte undgå att undra hur de passivt kylda modellerna klarar sig med tanke på hur varmt detta kort blev med aktiv kylning. Självklart går det dock att montera bättre kylning än detta på kortet.

Fördelar

  • Mycket bra prestanda

  • Tar relativt lite utrymme i datorlådan (blockerar inga expansionsplatser)

  • Mycket prisvärd

  • Låg effektförbrukning

Nackdelar

  • Dålig kylning (varmt kort)

Cirkapris: 2200 kr