Nätaggregat

Antec skickar med ett nätaggregat till chassiet. Det kan man tycka lite si och så om, eftersom många föredrar att själva välja modell efter smak och tycke. I detta fall är det dock ingen nackdel, eftersom en nära nog identisk modell går att få tag på utan något medföljande nätaggregat (Antec Solo).

Modellen heter Neopower 550, men kallas också för NeoHE. Det främsta försäljningsargumentet är att nätdelen ska klara av att hålla mycket hög effektivitet, upp mot 85 procent enligt Antec. Detta gör att det blir mindre förluster i omvandlingen och därmed sjunker både elförbrukningen och värmeutvecklingen.

Specifikationerna avslöjar att nätaggregatet ska klara av att leverera 550 watt. Det intressanta i sammanhanget är styrkan på +12 V, som huvuddelen av de mest krävande komponenterna i ett datorsystem använder sig av. På etiketten syns tre 12 volts linjer om 18 ampere vardera, som totalt klarar av en liten bit över 500 watt. Detta bör vara tillräckligt för vilket normalt datorsystem som helst, uteslutet de allra mest krävande monsterdatorerna (tänk 3-vägs SLI med quad-core).

Själva enheten är en förhållandevis anonym liten sak. Plåtlådan är färgad mörkgrå och kyls av en enda temperaturreglerad 80 mm-fläkt. Enligt ryktet tillverkas just denna modell av Seasonic, som har ett mycket gott anseende i branschen.

På den sida som kommer att peka inåt datorn finns ett stort ventilationsgaller där luft sugs in och igenom nätaggregatet för att sedan blåsas från lådan av fläkten. Sex snabbfästen till de avtagbara kablarna är snygg uppradade i den nedre delen av nätaggregatet. Det spelar ingen roll vilken kabel som ansluts var, för samtliga kontakter är identiska med varandra.

Det finns ganska gott om anslutningar, även om man skulle kunna önska några fler SATA. Som tur är finns det alltid adapterkablar att köpa för en billig peng. Ett plus i kanten är längden på kablarna, som inte har några problem att räcka fram till de mest svåråtkomliga hörnen i chassiet.

Snabbtest

Eftersom vi för tillfället inte har tillgång till samma avancerade testutrustning som vi använde i det stora nätaggregatstestet får vi i denna recension hålla till godo med en gammal hederlig multimeter. För att belasta nätaggregaten användes Orthos tillsammans med 3DMark06, och alla värden mättes upp på ATX-kontakten (testsystem i nästa stycke).

Spänning

Hög belastning

Låg belastning

Max avvikelse

12 V

12,11 V

12,31 V

~ 3 %

5 V

4,88 V

4,90 V

~ 2 %

3,3 V

3,26 V

3,35 V

~ 1 %

Samtliga uppmätta värden är väl inom den marginal som ATX-standarden anger, det vill säga ±5 procent. Nätaggregatet reagerade mycket lite när testerna kördes igång, och detta tyder på att det inte är några som helst problem att driva testsystemet. Tyvärr kan vi med vår testutrustning inte kontrollera den påstådda effektiviteten eller om nätaggregatet verkligen kan leverera 550 W, men vi kan åtminstone säga att allt fungerar som det ska och att testdatorn är stabil som en klippa.

Dessutom är modellen riktigt tystgående. Vi kan till och med säga att detta är ett av de absolut tystaste nätaggregat vi någonsin provat på.