OCZ Solid State Disk II

Egenskap

Värde

Tillverkare

OCZ (Samsung)

Kapacitet

32 GB

Bufferstorlek

Okänt

Varvtal

Söktid

Okänt

Gränssnitt

SATA-II

Storlek

2,5 tum

Vikt

77 gram

MTBF

2 000 000 timmar

Ljudnivå

Pris (ca)

4 500 kr inkl. moms

OCZ Solid State Drive II är precis som namnet antyder en lagringsenhet som istället för mekaniska läsarmar och snurrande skivor består av minneskretsar. Specifikationerna avslöjar inte mycket mer än kapaciteten och ett skyhögt pris per gigabyte.

Hårddisken levereras i en blygsam pappförpackning. Produkten ligger väl skyddad i antistatpåse och skumgummivaddering.

Själva lagringsenheten är desto exklusivare utformad. En stor logotyp avslöjar att det handlar om en SSD-hårddisk. Det yttre skalet är tillverkat av plast, men ser ändå ut som borstat aluminium.

Precis som specifikationerna avslöjar handlar det om en 2,5”-enhet, egentligen anpassad för bärbara datorer. Den fungerar dock precis likadant i en stationär dito, även om det krävs adapterskenor för att montera SSD-hårddisken i ett 3,5”-utrymme.

Vänder vi på OCZ:s minneshårddisk syns en enkel etikett tillsammans med anslutningar för SATA-II. Detta innebär en maximal teoretisk överföringshastighet på 300 MB/s.

SSD-tekniken har en mängd fördelar gentemot de mer traditionella mekaniska hårddiskarna. Eftersom det inte finns några rörliga delar är enheten helt ljudlös, och väger dessutom betydligt mindre än vanliga hårddiskar. Det finns dock inte bara fördelar med den nya tekniken, och detta ska vi ta en närmare titt på lite senare under testets gång.