Prestanda

Först ut är PCMark05 vilket är det mest omfattade testet i den här delen. PCMark testar delar såsom grafikkort, processor, hårddisk med mer och ger ett samlat resultat på dessa. På Acer One 110 gick inte alla test att genomföra (på grund av SSD-disken) och därav finns inget resultat för den.

Då hårdvaran är snarlik på de olika datorerna bör de prestera ganska jämt. Det som förvånar oss är att Asus hamnar efter i testet. Acer och MSI presterar nästan identiskt vilket är naturligt då alla bygger på samma chipset och processor. Den enda skillnaden som går att utläsa av specifikationerna är att Asus har utrustat sin dator med långsammare minnen än de övriga testdeltagarna.

Acer One vinner vinner med knapp marginal detta test.

3DMark mäter spelprestanda och är inte vidare relevant för dessa datorer. Det ger ändå en fingervisning av vilken dator som presterar bäst. Då alla datorer har lika grafikkort bör även detta test ge snarlika resultat. På MSI:s dator gick inte testet, trots idoga försök, att genomföra utan programkrasch och därmed finns inget resultat presenterat.

I detta test hamnar Asus åter igen efter vilket med största sannolikhet beror på dålig minnesbandbredd. Acer med hårddisk och SSD får snarlika poäng och då testet inte gick att genomföra på MSI får Acer 150 utan konkurrens högst poäng.

För att få lite "real-life"-värden går nedanstående ut på att mäta hur lång tid det tar för respektive dator att packa upp ett 4,3 GB stort rar-arkiv. Acer 110 med SSD-disk är ej med i detta test då den har för lite lagringsutrymme för att genomföra testet.

Skillnaderna är inte enorma i detta test och Acer plockar hem segern med sin Hitachihårddisk. MSI kommer ett tiotal sekunder efter med en bra presterande hårddisk från Western Digital. Sist hamnar Asus drygt en halv minut efter MSI med en hårddisk från Seagate.

HD Tune är ett test som mäter hur snabbt hårddisken arbetar. Programmet mäter även åtkomsttid. Resultatet i Winrar bör återspeglas något i detta test.

Till skillnad mot testet med Winrar vinner MSI med riktigt bra prestanda. Acer kommer något efter och Asus halkar en bra bit ner i överföringshastighet.

När det gäller accesstider vinner SSD-disken med råge då den inte innehåller några rörliga delar. I detta test får även SSD-disken en ganska hög överföringshastighet, men i praktiken fungerade läs- och skrivning till hårddisken periodvis dåligt med frysningar som resultat.

En av anledningarna till att man köper en liten bärbar dator är att den går att använda på på resande fot. Det är inte överallt man har tillgång till el-uttag och då krävs bra batteritid.

Asus levereras med ett sexcellsbatteri och kniper med lätthet förstaplatsen med en batteritid på nästan sex timmar när den inte belastas. Konkurrenterna kommer långt efter och den som ligger närmast är Acer med SSD-disk.

Acer 150 som får näst bäst resultat ligger nästan tre timmar efter Asus. Detta beror på att Asus skickar med ett betydligt kraftfullare batteri än de närmsta konkurrenterna. MSI som levereras med lägst batteristyrka kommer sist, men skillnaden mellan de två sämsta är inte stor. MSI meddelar dock att en version av Wind med sexcells-batteri är på ingång.

Batteritiden vid belastning minskar något, men är ändå riktigt bra. Under detta test belastas datorerna maximalt och batterierna håller, speciellt på Asus-datorn, ändå relativt länge.