Speed Link Ultra Flat Metal

Den sista produkten i testet är tangentbordet Ultra Flat Metal Keyboard från tillverkaren Speed Link.

Utöver tangentbordet får man två tillbehör när man köper det här tangentbordet. Dels en installations-cd med drivrutiner till Windows 98/ME och dels en manual som i kort beskriver vad alla multimediaknappar gör. En usb-till-ps/2-adapter medföljer inte vilket är lite snålt då detta är det dyraste tangentbordet i testet med en prislapp på ungefär 320 kronor.

Återigen ser vi samma tema. Speed Links aluminiumtangentbord har också låg tangentprofil och kompakt layout, med en aluminiumplåt som täcker tangentbordets ovansida men inte sidor eller undersida. Något som tydligt skiljer detta tangentbord från de två andra är det vågformade utseendet.

Trots att Ultra Flat Metal väger mindre än de två andra tangentborden är kvalitetskänslan god. Det ger ett mycket bättre intryck än Ione Scorpius N1, men något sämre än Hiper Aluminium.

Det här tangentbordet är i samma storlek som de andra två.

Ultra Flat Metal är 24 mm högt, 30 mm högt med benen utfällda.

Speed Link har lyckats bra med sidorna på det här tangentbordet i och med att det saknar tydliga sidor. Det rundade utseendet gör att tangentbordet i princip bara har en ovansida och undersida, som möts i en tunn skarv i kanterna. Detta skapar en sluttning från undersidan av tangentbordet till skarven där ovansidan tar vid, vilket gör att tangentbordet ser ut att sväva från bordet. Det är bara från vissa konstiga vinklar man ser plasten på det här tangentbordet vilket är ett stort plus.

En nackdel som sänker kvalitetskänslan något är att skarvarna mellan plast och aluminium är ojämna. På vissa delar av tangentbordet är glipan en hel millimeter, på andra ställen är den under en halv millimeter. Genom att trycka på aluminiumet och plasten kan glipan minska. Den ovan beskrivna fördelen kompenserar dock för den här nackdelen.

Trots att Speed Link lyckats väldigt bra med tangentbordets utseende har det flera svagheter i tangentlayouten. Den har ungefär samma lösning som Ione vid de högra tangenterna men Speed Link har även möblerat vid några tangenter på vänster sida. Som bilden ovan visar sitter <>|-tangenten mellan Alt och Space istället för mellan Shift och Z.

Utöver det har Speed Links tangentbord nästan samma tangentplacering som Ione. Escape, F1-F12, Print Screen, Scroll Lock och Pause/Break sitter i en rad som på vanliga tangentbord fast ovanför §½, siffertangenterna och Backspace. Som Ione har Speed Link en extra vertikal rad bredvid Enter och Backspace, med samma besvärliga placering av End. Insert sitter bredvid höger Ctrl till skillnad från Ione där Insert ersatt höger Ctrl helt. Dessvärre har Speed Link även en liten Enterknapp.

Speed Link lyckas dock bättre än Ione då inga tangenter (bortsett från Enter) är för små. Tangenterna på Escape och F-raden är något mindre än alla andra tangenter, fast inte så små som på Ionetangentbordet. Alla piltangenter är dessutom lika stora.

Lägg märke till utseendet på tangenterna. Tangenterna är 18 mm breda, precis som på de andra två tangentborden, men mycket lägre. Det gör att den lilla sluttningen runt varje sida på tangent lutar mycket mindre vilket ger illusionen att tangenterna är mycket större än vad de egentligen är. Detta ser väldigt snyggt ut i verkligheten.

Speed Link Ultra Flat Metal har väldigt många multimediaknappar. Ikonerna till knapparna är tydliga. Powerknappen är besvärlig om man kommer åt den av misstag.

Det här tangentbordet har blå lysdioder. Dessa är väldigt starka rakt uppifrån och man bländas lätt om man använder tangentbordet stående.

Användning

Speed Links tangentbord klickar ungefär lika lite som Hipers och är precis som Hiper ett mjukt tangentbord. Tangenterna är dock inte lika tröga som på Hipers vilket gör att Ultra Flat Metal känns mer bekant att använda för den som är van med Keytronic-tangentbord.

Trots att Speed Links tangentbord har nästan samma layout som Ione Scorpius N1 har det inte lika många nackdelar. Detta beror främst på att alla tangenter är tillräckligt stora. Dessvärre är Entertangenten liten och placeringen av End-tangenten och <>|-tangenten känns ologisk.