MSI X99A XPower Gaming Titanium

msi-x99a_xpower_gaming_titanium-product_pictures-2d.png

Specifikationer: MSI X99A Xpower Gaming Titanium

Egenskap

Värde

Sockel

Intel LGA 2011-3

Styrkrets

Intel X99

Minnestyp

DDR4 (max 128 GB, 3466 MHz (OC))

Minnesplatser

8 st.

SATA 6,0 Gbps

10 st.

PCI Express x16

5 st.

PCI Express x1

1 st.

SATA Express

1 st.

U.2

1 st.

M.2-plats

1 st.

LAN

Intel i218-V Gigabit Ethernet

WIFI

802.11 a/b/g/n/ac Intel Dual Band 8260 upp till 867 Mbps

Bluetooth

Dual Mode Bluetooth® 2.1, 2.1+EDR, 3.0, 4.0, BLE, 4.2

USB 3.1

5 st. frontpanel (varav 1 st. Type C), 8 st. fasta (varav 1 st. Type-C)

Ljud

Realtek ALC1150 Codec, 7.1 kanaler, S/PDIF

Formfaktor

EATX

SLI / CF

Ja Crossifre och SLI PCI-E Gen 3
x16/x16 2-Way
x16/x8/x16 3-Way
x8/x8/x16/x8 4-Way

Cirkapris

4 399 kronor inkl. moms.

MSI X99A Xpower Gaming Titanium är en av flera modeller från MSIs absoluta toppskikt av entusiastmoderkort med sockeln LGA 2011-3. Medan de flesta andra modeller verkar fokusera kring gaming, lysdioder eller en mer balanserad approach med färre PCI Express-platser och ett lägre pris erbjuder Xpower Gaming Titanium en mycket påkostad layout med gott om expansionsmöjligheter, 802.11ac Wifi, överklockningsknappar och spänningsmätpunkter direkt på kretskortet. Till och med en vridbar ratt för att ställa in överklockningsnivån! Detta kompletteras med ett eget färgschema i gråvit metallic som ger ett synnerligen unikt utseende.

Layout

Bland det viktigaste med ett moderkort är hur tillverkaren placerat alla komponenter på kretskortet. Det finns otaliga fall där man som användare helt enkelt behövt välja mellan sitt externa ljudkort, grafikkort eller nätverkskort för att portarna inte sitter rätt till. Det jag också tittar på här är hur mycket frigång man har från processorsockeln till platserna för ram och kylarna runt sockeln.

IMG_2269.JPG

Det finns gott om PCI Express-portar, om det råder ingen tvekan. Alla stödjer dock inte x16-hastighet utan bara den översta och den näst längst ned. Övriga går i x8. Värt att ha i åtanke är att det är PCI-E 3.0 "Gen 3" vi pratar om, så x8 eller x16 spelar inte någon egentlig roll. I mina tester presterade två Geforce GTX 970 i x8 lika bra som x16. Vill man envisas med att köra två grafikkort i x16 kan man inte använda x1-porten av uppenbara skäl – ett litet minus här till MSI. En till x1-port högst upp närmast processorsockeln hade inte skadat om de kunnat trycka dit.

Notera också 4-pins Molex-kontakten som är till för att ge extra ström vid törstiga SLI- eller Crossfire-konfigurationer. Ett måste på ett sånt här moderkort.

IMG_2270.JPG

I nedre hörnet ser vi otaliga anslutningsmöjligheter för lagring. Bakom kylaren för sydbryggan gömmer sig M.2-kontakten. På kortsidan har vi två SATA-portar med SATA Express-kontakt som går vidare till ytterligare två vertikala SATA. Efter det kommer en U.2, som specifikationsmässigt håller samma hastighet som en M.2-port på 4 GB/s, men är mindre och smidigare. Speciellt jämfört med hälften så snabba SATA Express. Utöver detta har vi ett antal till SATA och sedan två USB 3.1 för frontpanelen.

IMG_2278.JPG

Uppe vid minnesplatserna har vi många funktioner på en liten yta. Eller ja, knappar. En massa knappar. Start och reset som är självförklarande. "+" och "-", vilka dels kan användas för att höja och sänka BCLK, men som med hjälp av en brytare kan byta funktion till att höja och sänka CPU ratio istället. Du behöver installera ett minimalt program vid namn Direct OC för att få denna funktionalitet, troligtvis tillsammans med Intel MEI.

Utöver dessa finns en 4-vägs DIP-brytare för att stänga av PCI Express-platser – användbart vid felsökning i SLI – samt en knapp med blixt-symbol (bakom 24-pin kontakt) som helt enkelt är en Clear CMOS. Som synes har jag redan varit framme och mätt spänningar via panelen längst ut på moderkortet, där man kan plugga in sin multimeter i medföljande sladdar.

Det bästa av allt med denna bit av moderkortet är nog LED-displayen som förutom att vara mycket användbar vid boot och vid felsökning av utebliven boot, även visar temperaturen på processorn inne i Windows. Sist men inte minst är den stora vridratten med röd topp. Med denna kan du välja mellan ett antal förprogrammerade överklockningsinställningar som för Core i7-6950X vareirar mellan 3,6–4,6 Ghz. I alla fall i teorin.

IMG_2298.JPG

Runt sockeln finns det relativt gott om plats. Jag fuskar med ett vattenblock, men ändå. Kylaren håller låg profil och det finns inga störande stora kondensatorer ivägen, för MSI har ovanligt nog valt att gå på Tantalum-kondensatorer med mycket låg profil. Normalt sitter det aluminiumelektrolyter runt sockeln för att filtrera spänningen, men Tantaler har lägre profil. Nackdelen är ett högre pris och mycket lägre kapacitans.

Det här betyder att MSI också lagt pengarna på en avancerad strömförsörjning med hög switchfrekvens eller på annat sätt kunnat minska den behövda kapacitansen, som normalt är betydligt högre än vi ser här. Kontakterna är en 8-pin och en 4-pin, vilket är väntat med en plattform som ska klara tio kärnor. Två 8-pin hade känts betryggande men är inte nödvändigt.

vwkvaYo.png

Från vänster till höger: PS2, 2 x USB 2.0, Clear CMOS, USB 2.0 för BIOS Flashback, 6 x USB 3.1, Gigabit LAN, USB 3.1, USB Type-C, Wifi antennkontakter och 7.1-ljudutgångar.

Tillbehör

accesories.JPG

Inne i den väl tilltagna kartongen för moderkortet finns en separat låda med tillbehör innehållande:

  • 2 st Wifi-Antenner

  • 10 st SATA-kablar

  • 1x RGB LED-förlängningskabel på 40 cm

  • 1x RGB LED-förlängningskabel på 80 cm

  • 2 st korta SLI-bryggor på 102 mm

  • 2 st långa SLI-bryggor på 140 mm

  • 6 st mätsladdar

RGB LED-förlängningskablar är till för LED Strips som går att köpa separat.

Utöver detta ingår förstås I/O-sköld, drivrutins-CD, klistermärken och "case badge" med MSI:s logga. Det en fullt godkänd uppsättning med tillbehör, speciellt den stora mängden SLI-bryggor är trevligt med denna typen av moderkort. Värt att notera är att Wifi-/Bluetooth-nätverkskortet redan sitter monterat på moderkortet, till skillnad från andra märken som ofta skickar detta löst som ett instickskort du själv får montera.