Test: WiFi 5 GHz

Här får RT2600ac tyvärr inte visa sin fulla potential då testpiloten i fråga inte har tillgång till någon WiFi-klient med högre kapacitet än 3x3 MIMO, något som ger en maximal länkkapacitet på 1300 Mbit/s. RT2600ac har stöd för 4x4 MIMO, vilket medför upp till 1733 Mbit/s på länken med rätt typ av klienter.

Samma sak gäller här som för 2,4 GHz. Det är sällsynt att hitta laptops med fler än två rumskanaler, där ett nämnvärt undantag är de senaste inkarnationerna av Apples MacBook Pro serie som är utrustade med 3x3 MIMO.

PC - bandbredd

rx_5_2x2.PNG
tx_5_2x2.PNG
rx_5_3x3.PNG
tx_5_3x3.PNG

Även här är det något högre resultat när RT2600ac är sändare. Variation mellan mätningar är högre när PC-klienten sänder och RT2600ac tar emot, men inte alls lika uttalat som på 2,4 GHz bandet. Här gör MIMO nytta, då dessa resultat inte ens är teoretiskt möjliga med 433 MHz länkhastighet, vilket är maxkapacitet utan MIMO-stöd.

Resultatet för 3x3 MIMO med externa USB-dongeln är helt fantastisk. Att i genomsnitt passera 500 Mbit/s är en viktig milstolpe då det är en av standardhastigheterna från internetleverantörerna. Över 500 Mbit/s utan kabeltrassel hamnar i "tillräckligt bra" kategorin hos rätt många.

På det stora hela är bandbredden på en helt annan nivå för 5 GHz jämfört med 2,4 GHz, framförallt när klienterna är mobila enheter med interna antenner.

PC - latens

Latensen är långt mer förutsägbar på 5 GHz-bandet. Om det inte är fallet i ditt nätverk, testa att sänka kanalbandbredden.

Rekommendationen är 20 MHz i företagsmiljöer med många installationer, men man tappar dock bandbredd och 80 MHz eller i alla fall 40 MHz borde fungera i de flesta bostäder.

min

max

genomsnitt

1 ms

4 ms

1 ms

4 ms som högsta latens under en minut och 1 ms som genomsnittligt latens borde vara OK även för de flesta FPS-spelen. Ethernet ligger lägre, motsvarande latens håller sig normalt precis under 1 ms-sträcket. När man kör över internet är dock den totala latensen sällan under 10 ms och kan vara betydligt högre.

Iphone

Nedströmshastigheten mätt med bredbandskollen visade 107 Mbit/s. Detta är väl nära de 110 Mbit/s motsvarande mätning med PC över Ethernet visar, så resultatet är med mycket stor sannolikhet kraftigt begränsat av internetuppkopplingen.

Länkhastigheten är i detta fall 433 Mbit/s och är inte omöjligt att nå 250 Mbit/s eller strax över i applikationslagret.