Eftersläpning, betraktningsvinklar

Betraktningsvinklar

bdm4037uw_side.jpg

VA-paneler har normalt sämre betraktningsvinklar än IPS-paneler, oavsett om Philips lovar 178 graders betraktningsvinklar för denna skärm. Trots detta får jag nog säga att jag blev positivt överraskad.

bdm4037uw_vinkel1.jpg
bdm4037uw_vinkel2.jpg
bdm4037uw_vinkel3.jpg
bdm4037uw_green_vinkel.jpg
bdm4037uw_green_vinkel2.jpg

Nu är det inte helt enkelt att visa exakt vad som händer med bilden i olika vinklar, men jag tycker inte att färgerna ändrade sig så värst mycket. Det som jag istället noterade var att hela bilden blev lite ljusare. Jag antar att det är det som man kallar "VA-clouding". Det var mer märkbart när jag tittade ner från ovansidan, något som inte händer så ofta med en 40-tumsskärm.

Enhetlighet
Jag tittade en del på enhetligheten hos skärmen när den testades med Spyder 5 Elite. Jag slängde även upp ett antal enfärgade bilder för att titta på hur bra skärmen kan visa en färg utan att det skiljer sig i färg och ljusstyrka, exempelvis i hörnen av skärmen.

bdm4037uw_green.jpg
bdm4037uw_red.jpg

Här övertygar skärmen utan tvekan. Med en svart bakgrundsbild kunde jag inte se om den var på eller inte. Tyvärr visar det sig också tydligt att skärmen har ett blankt reflexskydd då den blev som en spegel, vilket gjorde att mitt foto blev oanvändbart. Varken röd eller grön bakgrundsfärg visade några direkta områden som är mycket ljusare.

Eftersläpning och svarstid
För att mäta svarstiden så använde jag mig av lagom.nl som har några olika tester för att mäta just svarstiden och mer. I detta test rör sig tio vita staplar längs en bakgrund i valfri färg.

bdm4037uw_response_time.jpg
bdm4037uw_response_time2.jpg
bdm4037uw_response_time3.jpg

Jag tog kort på skärmen med min Canon 60D-kamera där ISO var satt till 800 och slutartiden till 1/400. Jag ska erkänna att jag tycker det är svårt att riktigt tyda dessa resultat. Majoriteten av korten visade tio vita staplar. Totalt så kunde jag i några fall räkna till tolv staplar, vilket betyder att svarstiden var allt mellan 0-33 ms (då varje ruta är 16,66 ms). Men som sagt, det var få bilder där jag kunde se några extra staplar alls.

Eftersläpning
Tyvärr lider denna skärm av en hel del eftersläpning. Jag försökte få några bra bilder av detta via UFO Test men tyvärr har jag inte riktigt den typ av rigg man behöver för perfekta bilder.

bdm4037uw_motion.jpg

Effekten är tydligare på vissa bakgrunder än andra. Hur påverkar det att spela och titta på film på denna skärm? Det kommer jag diskutera på nästa sida.