Kylare: Silverstone Argon AR01

Den medföljande standardkylaren till Intel Haswell är godkänd för användning vid standardfrekvens och lämpar sig knappast för överklockning. Med upplåst processor och en hel del extraprestanda att hämta känns det därför lämpligt att montera lite kraftigare doningar.

ar01-1fan-34.jpg
ar01-1fan-side.jpg
ar01-back.jpg

Vattenkylningen från tidigare års byggen uteblir, och redaktionen faller denna gång tillbaka på mer traditionell luftkylning. Även om de prisvärda slutna vattenkylningspaketen klarar av att forsla bort mer värme sker detta till priset av en högre ljudnivå. En kompetent luftkylare håller generellt sett nere oväsendet samtidigt som kylprestandan är fullt tillräcklig för lättare överklockning, något som klingar bättre ihop med ett i övrigt tyst system.

Till årets sommardator plockas Silverstone Argon AR01, en purfärsk och väldigt prisvärd modell från den taiwanesiska tillverkaren. Det rör sig om en tornkylare med tre värmeledningsrör i direktkontakt med processorn som transporterar värmen till en rejäl aluminiumkylfläns. Paketet kyls i sin tur av en PWM-styrd 120 mm-fläkt som förflyttar den varma luften mot datorns utblås i bakkant.

Exempel på alternativa val

Modell

Lägsta pris

Noctua NH-U14S

Phanteks PH-TC14PE

Be Quiet Dark Rock Pro 2

Thermalright Silver Arrow

Antec Kühler 1220

Corsair Hydro H80i

Corsair Hydro H100i

Även om Silverstone Argon AR01 är fullt tillräcklig för de allra flesta så finns det alltid personer som har högre anspråk gällandes ljudnivåer och kylprestanda. För den som kan tänka sig att lägga ut mer pengar finns många alternativ, både i form av andra luftkylare och färdiga vattenkylningspaket.

Österrikiska Noctua har expanderat sortimentet under våren och erbjuder tornmodellen Noctua NH-U14S med tyst PWM-kontrollerad fläkt och imponerande kylprestanda för sin ljudnivå. Andra alternativ är dubbeltornen Be Quiet Dark Rock Pro 2, Phanteks PH-TC14PE samt testvinnaren Thermalright Silver Arrow.

Sedan förra året har det även tillkommit en del alternativa vattenkylningspaket, däribland Antec Kühler 1220 samt Corsair Hydro H80i och H100i.