Nivå: Region

Regionoperatörerna har ett ansvar för att knyta ihop städer och industriella regioner, som till exempel hela Södermanland. De dominerande operatörerna i Södermanland är IP-Only, Skanova och Stokab. De har fibrer i snart sagt varenda buske.

Karta_stokab.gif

Stokabs nät har över 1,25 miljoner kilometer fibrer. Dessa korsas i över 600 korskopplingar och nås via mer än 15 000 avlämningspunkter. Bilden visar hur Stokabs nät förgrenas i Södermanland. Skanova sprider sig runt i hela landet, samt till Öland och Gotland.

Stokab har hand om andra saker också. Nedgrävda EMP-säkra hallar som tar hand om korskopplingar, datautbyte mellan olika operatörer och injicering av rätt tid, skapad av redundanta atomklockor. Dessa kopplingscentraler finns bland annat djupt nere i Stockholms berggrund. I en region utan regionoperatör tar folk fibern i egna händer.

IP-Only kartaweb.swe_.jpg

En annan stor operatör är Uppsala-baserade IP-Only som har grävt ned och köpt upp fibrer i hela södra Sverige, till Oslo och via egna sjökablar även till Åland och vidare genom Finland till en stor knutpunkt i Helsingfors. Även IP-Only har insett fördelarna med att ha egna fibrer till Gotland. För att få täckning i norra Sverige hyr IP-Only våglängder på fibrer som ägs av andra, huvudsakligen Skanova. Slutligen har IP-Only en hall på Manhattan i New York där de tar hand om den data de skeppar till USA.

På den här nivån finner vi ett antal specialnät som inte är allmänt tillgängliga. Ett av dem är Swedish University Network (SUNET) som sammanbinder alla svenska universitet och högskolor, myndigheter och statliga museer. SUNET har egen säkerhetsorganisation och eget CERT.

Ett annat nät är Teracoms distributionsnät för radio och TV. Det börjar hos de två stora producenterna SVT och SR och består delvis av ett fibernät inhyrt i Skanovas fiber, dels av ett nät av mikrovågslänkar. De senare kan inte grävas av med grävskopa och är en säkerhetsfaktor. Nätet förgrenas ut till varenda TV- och radiosändare i landet.

Ett nät som definitivt inte är publikt är Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) krypterade Swedish Government Secure Intranet (SGSI). Exempel på vad som transporteras över SGSI är skyddad videokonferens, e-post och tillgång till olika nationella databaser. Dessutom fungerar SGSI som stamnät för myndigheternas TETRA-nät RAKEL.