I svallvågorna av coronapandemin går företag som verkar inom evenemang och kultur på knä, varför regeringen i omgångar skjutit till pengar i krisstöd. Ett av företagen som ansökt och fått avslag är Dreamhack, världens största datorfestival och LAN-party. Kulturrådet motiverar att det inte är kultur.

Dreamhack nekas kulturstöd – "är inte kultur"

En av de som reagerat kraftfullt är riksdagsledamoten Rickard Nordin, energi- och klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet. Vid sidan om sitt politiska engagemang strömmar han spel på Twitch och har ett stort engagemang för e-sport. I en intervju med SweClockers berättar han mer om sina tankar och vad han gör för att främja e-sporten och gaming överlag.

Anser du att e-sport och gaming motarbetas från att bli allmänt accepterat?

Jag upplever att det är så. Om det skulle bli accepterat skulle det få för stora konsekvenser på andra delar. Om man skulle tänka sig att e-sporten blev accepterad som sport och kom in i Riksidrottsförbundet skulle det gå ut över andra idrotter. Det finns en kaka som alla delar på, det finns därför ekonomiska skäl till att hålla e-sporten utanför.

Vi politiker ger inte direktiven om vilka som får vara med eller inte. Riksidrottsförbundet har en särställning i lagstiftningen som gör att de själva tar fram riktlinjerna och fritt delar ut statsbidragen. En sak jag försöker göra är att e-sporten får samma ställning i lagstiftningen. Jag tänker att det bästa vore om e-sporten inte behövde vara med i Riksidrottsförbundet, utan den ska ha samma förutsättningar oavsett. De ska givetvis ha förutsättningarna att ansöka dit ändå, men det ska inte vara så stor skillnad mellan att vara inkluderad eller inte.

Vilka initiativ har du tagit i Riksdagen? Du säger att du gjort en skrivelse till Amanda Lind.

I samband med uppgifterna om Dreamhack har jag väckt en fråga till kulturminister Amanda Lind. Som ledamot har jag möjligheten att kräva skriftliga svar av henne om egentligen vilken fråga som helst. I det här fallet har jag frågat varför hon så sent som i november skrev att e-sporten inte ska missgynnas på grund av gamla strukturer. En månad senare kommer det här beslutet om Dreamhack, som inte får stöd just på grund av gamla strukturer. Hur har hon tänkt att styra sina myndigheter så att hon faktiskt lever upp till det hon sagt?

Skatteverket har tidigare haft gränsdragningsproblem med Dreamhack, om vad som är kultur och inte. Det finns numera papper från Skatteverket som anger att Dreamhack är 67 procent kultur. Detta medan bland annat Svenska Mässan och Sweden Rock får stöd. Det blir en väldigt konstig gränsdragning, antagligen av personer som inte förstått vad det handlar om.

Vad kan jag som medborgare göra för att påverka?

Jag skulle säga att det finns ett par saker man definitivt kan göra. Dels är så klart det enkla att sprida saker när de händer. För ju mer uppmärksamhet saker får, desto mer genomslag får det även i politiken. Ibland är faktiskt politiken så simpel.

Sen tycker jag att man ska höra av sig, för nu finns ett konkret case. Dra iväg ett mail till riksdagsledamöter i din valkrets, det behöver inte vara till Amanda Lind. Det är ibland lättare att att höra av sig på lokal nivå. Kontakta de riksdagsledamöter som representerar din valkrets, länet där du bor. Det finns ju ett par stycken ledamöter. Man behöver inte skriva mer än fem meningar och skicka en länk om varför man tycker det är konstigt. Gör det, det gör förvånansvärt stor skillnad.

Jag kan nästan garantera att alla riksdagsledamöter läser ett personligt mail. Man får inte alltid svar, men kommer ett gäng trevliga och vänligt skrivna mail om ett ämne påverkar det. Här får man jobba enligt principen droppen som urholkar stenen, helt enkelt. Det kommer ta tid. Men såna här småinsatser gör faktiskt skillnad, det är ibland lätt att glömma.

Det här kan man göra oavsett partitillhörighet? Att man kontaktar allihop i sin valkrets?

Absolut! Och sen är det ju så klart viktigt att stötta ledamöter när man tycker att de gör bra saker. Stötta, sprid deras insatser vidare. Ibland glömmer man bort att politiker bara är människor. Om de får bra feedback och lite extra energi, då är det lättare att göra en till sak helt enkelt.

Hur ser det ut i Riksdagen? Finns någon form av gruppering där du och andra ledamöter samarbetar aktivt med såna här frågor?

Nej det finns inte, för det är väldigt få som är engagerade. Ett tillfälle där jag faktiskt fick igenom en lagändring via riksdagen var för ett par år sedan, när det kom till tillståndsprövning av internetcaféer. Det är nog den gången man fått med sig andra partier mer aktivt. Det finns några andra ledamöter som skriver motioner, men det är ingen som engagerar sig på riktigt annat än att skriva något liten text nån gång om året.

Behövs ett generationsskifte innan det händer saker?

Ja, men jag tror det är en generationsfråga. Framförallt tror jag det finns mycket okunskap. Det handlar nog i grunden inte om ovilja, utan mer om fördomar och ointresse. Där hoppas jag väl att corona fått upp ögonen för en del. Världshälsoorganisationen (WHO) gick faktiskt ut med och rekommenderade spelande ur ett socialt perspektiv. Jag hoppas det är något som får ringar på vattnet.

Jag tror ett av grundproblemen är att man inte möter det här på stan, så som man kan gå förbi en fotbollsplan. Det finns inga naturliga kontaktytor för de som är engagerade eller insatta. Människor med lika intresse möter man istället på nätet. Då blir det väl svårt för politiker och beslutsfattare att ta till sig av fenomenet.

Tack för samtalet!

Tack själv!