Inlägg

Inlägg som hejo har skrivit i forumet
Av hejo

Får svara både och, på 3080s release beställde jag ett Asus TUF OC från elgiganten då alla andra sidor packade ihop här. Inget kort har visat sig så det är ju helt uppenbart bluff och båg gällande lagersaldot. Så när 3080 FE dök upp till försäljning en tidig morgon 24/9 fick jag otroligt nog tag på ett sådant!

@Teddis Joinar gärna din klubb gällande MLID och hans alla "hemliga källor" (google). Foliehatt på

Av hejo

En inte helt oväntad nyhet tyvärr. Tror inte det är något annat än en uppvisning i ingenjörskonst med FE korten. De är rimligen alldeles för dyra att tillverka så nu har Nvidia fått visa upp sina FE kort, och låter nu kommande wafers en tid framöver kapas upp till AIB partners, där tjänar Nvidia pengarna. Det gynnar nog de flesta konsumenter i slutändan också när det gäller tillgänglighet, får hoppas att priserna inte sticker iväg för mycket bara.

Jag har mot alla odds ett 3080 FE som jag tack vara mina morgonpigga ungar lyckades klicka hem 24/9. Tror det knappt själv - jo det sitter faktiskt ett här.

Kanske skulle erbjuda denna raritet till ett museum för de som vill titta på det, bredvid dinosaurierna som är lika utdöda?

Av hejo

Gott o höra att det hittade rätt! Snart en vecka på mitt och det va längesen man varit så nöjd med ett grafikkort. Kanske att 3dfx Voodoo2 gav ett liknande smile

Av hejo

Hoppas mycket på Zen3. Kul att ni kör stream! Sitter med ett sprillans 3080 FE men är cpu begränsad i flera titlar. Inte minst i FS2020, men vem är inte det 😂

Av hejo

Tror på CPU:n, har liknande scenario med en Ryzen 3600 4,3 GHz all cores. 3080 GPU:n jobbar cirka 60-70% i många spel i 1440p hos mig. Allt kopplat enligt konstens regler och kör på en 750W Seasonic. Hänger helt på spelen hur bra CPU-optimerade de är. Väntar på Zen3...

Av hejo
Skrivet av JonasT:

Pratade med Postnords kundtjänst igår och de trodde att det kunde varit en registreringsmiss hos utlämningsstället, så de bad mig vänta två arbetsdagar till. Utlämningsstället i sin tur hänvisade till Postnords kundtjänst när jag var där idag eftersom paketet inte låg där. Så som det ser ut just nu är det sista spåret efter paketet när det anlände till distributionscentralen i Segeltorp, Stockholm.

Gah va segt! Du vet ju också vad du väntar på som testat FE korten skarpt

Om jag också skall ge mig på en kvalificerad gissning så ligger det hos ditt postombud, men att de slarvat med inregistreringen. De ska göra inventeringar på alla paket varannan dag så hoppas det plingar till att du kan hämta det snart. Har varit med om precis samma sak flera gånger, mitt ICA-ombud här missar allt för ofta, och är man där nere står där fulla postburar flera dagar som de inte "hinner" regga in! Håller tummarna

Av hejo

Jag hoppas att de som avbokade sina kort lärde sig något utav detta. Hysteriskt roligt att se detta skådespel som utbildad ingenjör inom elektronik och kretsdesign

Av hejo
Skrivet av McFluffy:

När beställde du din? Lyckades plocka en 24:e men min står bara som registrerad hos PostNord...

Uppdaterar appen typ varannan minut....

Försöker få en åt frugan också men Tradera börjar E väldigt lockande ut om man ska lyckas få en på den här sidan om 2020..

Beställde också 24e, runt 07-tiden. Har du fått förhandsavisering i postnord appen borde det ju röra lite på sig där snart.

Av hejo

It's here boys and girls! DHL Express passade på att leverera Seasonics 12-pinskabel idag också, bästa tajmingen!

Lägg in kollinr i Postnord appen så ser ni alla uppdateringar, använde den och visade digital avi. Det låg en vanlig avi i brevlådan också. Håller tummarna för er andra som beställde, men annars är det nog bara någon dag bort. Kan säga att det är ännu jobbigare att ha kortet hemma nu och att man jobbar hemma. Förbjuden frukt fram till 17

http://www.bilddump.se/bilder/20200929135746-78.72.16.226.png

Av hejo

Nu är mitt 3080 FE skickat! Det lustiga är att det beräknas gå att hämta redan idag. Ingram Micro är det tydligen som skyfflar (nåja, portionerar) ut dessa leveranser. Samma för er som fick ordern att gå i lås den 24e?

Av hejo

Status quo med andra ord. Gott att vi är i samma läger. Fick igenom min order ca 07:00 otroligt nog, trots fippel med kortuppgifter som blev fel första gången

Av hejo

Rör det på sig något med era 3080 FE ordrar från 24e? Bearbetar väldigt mycket här

Av hejo
Skrivet av Pettson88:

Det borde finnas mer ellära lättillgängligt för en bred allmänhet - det är rejält intressant att kika närmre på hur så väl passiva som aktiva komponenter samverkar i kretskortsdesign, och vilka effekter dessa komponenter *kan* ha i ett helhetsperspektiv.

Har själv (med gymnasieellära som högsta formella utbildning i ämnet, så har bara skrapat på ytan) grävt ner mig litegrann i kondensatorträsket på senare år i och med recapping av gamla komponenter, och det är verkligen ett ordentligt kaninhål man öppnar upp när man kikar närmre - från typer (elektrolyt, keramiska, polymer o.s.v.) till kapacitans och andra aspekter (ESR, rippel, förlustfaktor etc. etc.). Och då ska vi inte prata om de subtila skillnaderna mellan ex. olika tillverkare - små skillnader i elektrolytformel och/eller konstruktion, som i värsta fall kan vara katastrofala.

Det är lätt att förenkla, och med tanke på hur komplext det är när man blir mer ingående, så blir det nog ganska oundvikligt om inte mer avancerad ellära blir obligatorisk i den grundläggande undervisningen...

Du borde söka till högskola! Där får du lära dig, även om den nivån faktiskt bara skrapar på ytan av ex. hela konstruktionen som finns på ett modernt grafikkort. Men har du det intresset skulle jag uppmana dig och andra. Det råder stor ingenjörsbrist i Sverige /Chalmers Alumni

Av hejo

Jag tror det är samma kort som de fipplat med i ett bildbehandlingsprogram. Ingen pick and place maskin eller fotorigg kan framställa så identiska resultat. Ingen vill väl hamna i "Zotac" camp nu med lägst klassade SP-caps över hela PCB:n. Marknadsandelar står på spel helt klart.

Men visst det är väl bra att MSI adresserar en eventuell issue, om det nu ens är ett reellt problem. Eller om det bara blivit en storm på internet, som kan vara nog så kraftull ur ett marknadsperspektiv.

Om man skall tro att den läckta referensdesignen (Igors Lab) stämmer och är aktuell så är MSI med en grupp MLCC fullt tillräcklig från vad Nvidias ingenjörer kommit fram till. Jag tror dock inte att herr Igor sitter med aktuell info. Zotac mfl hade aldrig fått släppa ut ett kort som inte uppnår minimikraven på referensdesignen. Nvidia har den av en anledning.

Av hejo

@Ejziponken: Kör MSI en fuling här och Photoshoppat in en extra grupp MLCC på produktsidan?

Har tyvärr inget bra bildprogram tillgängligt på aktuell enhet för att kunna verifiera till 100%. Jämför bilderna, skruvars rotation på backplaten, reflektioner på GPU-bygeln och SMD-komponenternas monteringsvinkel som alltid varierar något från kort till kort.

Av hejo
Skrivet av backfeed:

Dra inte alla YouTubers över en kam, vissa av dem är väldigt kunniga (och bör rimligen ha relevant ingenjörsutbildning i bagaget, och/eller ordentlig erfarenhet, det har jag dock inte undersökt).

Buildzoid (eller vad han nu egentligen heter) är en av dem, med sin kanal Actually Hardcore Overclocking.

Men ja, källkritik bör man definitivt alltid applicera.

Ja han vet vad han pratar om och är också samtidigt försiktig med att dra förhastade slutsatser.

Av hejo
Skrivet av Teddis:

Riktigt tråkigt att höra att hur många kort som helst har ett kritiskt designfel. Inte alls kunnig här men frågan är om det finns andra trick de kan ta till i ett nytt VBIOS än det uppenbara att sänka frekvenstak.

Inte direkt förvånad för den delen att tillverkare som ASUS och EVGA haft bättre RnD.. Undrar dock om även dessa kort klarar sig nu när de kommer testas noggrant de kommande dagarna.

Jag fattar detta till och med som att du är safe från just detta om du kör FE *och* klockar (kylningen lär dock sätta stopp). Det verkar ligga helt hos tredjepart som det ser ut just nu.

Problematiken finns säkert hos FE modellerna också, men den stora massan har inte tillgång till dessa kort ännu, så därför kommer det mindre rapporter gällande dessa.

Av hejo
Skrivet av anon5930:

Sant det. Hoppas det hela reds ut ASAP. Är halvt redo att avboka mitt TUF med och bara invänta AMD och 3000 refresh istället. Men mitt kort är en bra bit bort och köpt med faktura, så ingen större brådska.

Dåliga och omogna drivare kan säkert öka risken för krascher.

AMD korten är sannerligen inte fria från barnsjukdomar heller. Har alla glömt Radeons drivrutinsproblem? Vid varje ny arkitektur uppstår följdproblematik som inte går att testa sig till annat än i stor skala. Det är normalt.

Tycker det är förhastad att avboka något i detta tillfälle innan saken är helt utredd - och vad dessa komponenter har för betydelse på varje enskild AIB design. Det är många andra komponenter som samspelar. Genom att bara titta på några enstaka val av komponenter, utan att ha hela konstruktionen klar för sig säger inte mycket.

Av hejo
Skrivet av Ragin Pig:

fast evga har ju bekräftat att problemet är bristen av mlcc, som joakim länkade ovan.

Börjar onekligen komma lite uttalanden från AIB partners gällande dessa komponenter och dess betydelse. Men är det någon som ens bekräftat att det är därför vissa kort krashar? QC kontroll är så mycket mer. Omogna drivrutiner är en mer trolig orsak. Sen är det ju ingen självklarhet att budget-kort med lägst klassade kretsar ska gå att överklocka!

Av hejo

Nu får ni väl sansa er lite. Ingenting är bekräftat alls, det är några få personer / youtubers / tech-influencers som drar denna slutsatsen och har stor vinning att deras kanaler får views. Vad har de för adekvat utbildning att kunna avgöra detta? En gnutta källkritik tack.