Inlägg

Inlägg som Igelkott har skrivit i forumet
Av Igelkott

Hej alla. Många förespråkar ett byrokratisk tillvägagångssätt för ekonomisk ersättning. Det är ju säkert möjligt men jag har svårt att tro att det ger det resultat vi vill ha - nämligen lugn och ro.
Träden var unga (ca 15-20 år) och var värdefulla för oss - tomten upplevs nu tommare och estetiskt obalanserad - men vi har flera äldre och ännu mer värdefulla träd som fått stå kvar.
Så jag känner mig tryggare nu i att begära ersättning i samförstånd utan att blanda in kommun, polis, advokater.

Gällande allmänningen så ägs marken av en individ som bor ganska nära. Jag vet inte den rätta benämningen för marken, men det är inte en tomt (som får bebyggas) och jag vet inte vad kommunen har för rätt på denna mark.
Allmänningarna här är "arrenderade" av markägaren vilket i praktiken betyder att vi betalar för att tvingas underhålla marken. Som jag förstår det så är den enda rätten som ges är att bygga en brygga.
Tomtägarna här arrenderar olika delar av allmänningen, oftast de som gränsar till tomten. Denna nämnda granne har arrenderat den tunga ner till vattnet som passerar förbi vår tomt. Vid tiden för kalhygget så påstods det att det gjordes efter muntlig överenskommelse med den tidigare markägaren som då ägde marken. Idag har alla tomtägare papper på arrendet även om rättigheter och skyldigheter är otydligt. Så jag förmodar att vanliga regler gällande mark gäller, och man kan t ex inte gräva slang och utlopp för dränering, gräva bort stenar, kapa stora björkar etc (vilket också är gjort vid tidigare tillfällen).

Grannen hävdar dock att de får ta ner och behålla vilka träd och buskar de vill på denna arrenderade mark. Jag är tveksam till att de ens har rätt att kapa de grenar som växer över från vår tomt, in på allmänningen.

Men allt detta hör egentligen inte till frågan.
Givetvis gäller denna tråd de träd som otvivelaktigt har roten och stammen helt på vår tomt. Har det varit otydligt?
Det skulle egentligen krävas separata trådar för deras åtgärder på kommunens och andras mark.

Idag har jag framfört till grannen tydligt att det inte var OK att ta ner träd på vår tomt.
Den dialogen inleddes lite lustigt med att grannen påpekade ytterligare grenar som skymmer deras utikt, som vi gärna får ta bort om vi inte har glädje av dem. Jag svarade att de gärna får framföra önskemål och att jag inte utesluter att något kan göras, men att vi i så fall gör arbetet själva.

Av Igelkott

Oj, många snabba svar. Jag känner att jag vill utveckla ytterligare.
Byggahus.se känns som att grannen kanske hänger på, så jag vill hellre tjöta på swec.

Vi har en lång historia av just osämja pga tidigare beteende av dennes familj när de skaffade tomten. Då inträffade värre saker och vid den tiden det begav sig för 20 år sedan så satte vi en häck i tomtgräns av olika anledningar, men vi kan heller inte påstå att vi brydde oss om ifall denne inte uppskattades av den nye grannen.
Denna häck har vi delvis hållt efter, men delar av den har växt till sig betydande.
Sedan några år har dennes far gått bort, och det har varit lugnt med otrevligheter.

I "trevlig" dialog med grannen gav vi tillåtelse att kapa 50-60 cm av vår häck som de tyckte skymde utsikten onödigt mycket. Såhär i efterhand skulle vi självklart aldrig gett OK för detta utan i så fall kapat ner den själva. Men vi tänkte att det var rimligt att grannen fick göra jobbet och ta hand om riset.

Anledningen till att jag inte skrivit detta i huvudinlägget är att det är lätt att avfärda händelsen som ett missförstånd om man inte har mer kontext. I våra ögon så har händelsen ingenting med vår häck att göra. De träd som är kapade är inte en del av en häck, de är inte häckliknande, de är inte beskurna 50-60 cm från toppen.

Men att ge sig in i en juridisk strid är otänkbart av flera anledningar. Dels kan denne granne säkert lyckas argumentera ihop att vår överenskommelse innefattade dessa träd i dennes ögon (missförstånd). Dels ÄR grannen fastighetsjurist. Hela familjen är inblandade i juristfirman. Och vi har ingen chans där. Dels är det grannsämja vi söker.

En ersättning för återplantering vore fantastiskt. Om det inte sker på grannens eget initiativ så låter det som en bra ide att hålla det i bakhuvudet att kanske ta upp på ett smidigt sätt om tillfälle ges.

Av Igelkott

Grannsämja trots kapade träd på den andres tomt

Vi har en granne som just kapat av träd på vår tomt utan lov.

Denne granne spelar dum och ber om ursäkt 15 gånger "men träden skymde sjöutsikten".

Några träd hade vi planterat, vissa hade vi bara låtit växa till sig. De går inte att missta för ogräs/sly. De är heller inte kapade på ett sätt som kan anses vara vårdande. De är bara kapade rakt av, mitt på eller någon meter från mark.
Dennes tomt gränsar heller inte till vår tomt. Istället har de på eget bevåg för 20 år sedan när de köpte deras tomt, kalhyggit den allmänning som går ner till vattnet bredvid vår tomt och har sedan dess betraktat denna allmänning som deras egen tomt. En stor del av våra (fd) träd har (hade) grenar som växer över in på allmänningen. Men lagmässigt hade det väl varit närmare till hands att enbart kapa det som i så fall hänger över?

Ursäkter eller förklaringar finns ej då denne granne är fastighetsjurist och har stenkoll på både regler och var tomtgränserna går, garanterat.

Så hur går man vidare utan att försämra situationen ytterligare? Det måste finnas några där ute som lyckats lösa sådana här grejer framgångsrikt? Just dessa träd var, om än värdefulla för oss, inte våra mest värdefulla. Vi kan således på sätt och vis leva med det..

Lite grann är jag rädd att gå så långt som att försöka bli polers med denne då jag kanske råkar säga något efter några glas, som juristen kan använda mot mig och typ gräva bort hela vårt hus. Och jag känner själv hur skadat det låter..

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av Igelkott

Jag är nog den enda som gärna ser blowerkylare på big navi referensmodell. Men jag inser att det bara lär komma på pro-korten.

Av Igelkott
Skrivet av yogge:

Skulle Biltemas k-skydd fungera? https://www.biltema.se/bilvard/tillsatsmedel/ovriga-tillsatsm...
Står att det är isopropanol men ”60-100%”, är då resten vatten?

Etanol. Och vatten går inte att undgå heller.

Av Igelkott
Skrivet av jOnÄTÄn:

Jag går i alla fall in och läser alla kommentarer och PM jag får så fort jag kan när jag säljer. Visst tar det inte jättelång tid, men när det är "skambud" så är det slöseri med tid.

Ja det är slöseri men i detta fallet drabbar det enbart personen som valt att köpa en annons.

När man säljer något så tar det lite tid i anspråk. Det finns många andra saker som slukar mer tid än att scrolla förbi någons bud.
Självklart är det slöseri med tid att bjuda något orimligt som ingen någonsin kan tänkas sälja för, eller avvika extremt mycket från ett utsatt pris. Men dessa händelser tror jag är försumbara. I de flesta fall är det sannolikt seriösa bud vad någon är villig att betala för produkten. Sen uppfattas det tydligen väldigt personligt av vissa säljare.

Jag håller inte med om att det senare exemplet bara drabbar köpare
Säljaren har medvetet undanhållit information som kan ha sparat tid för alla parter. Oftast görs nog detta med förhoppning att vinna i pengar istället. Men tid är definitivt förlorat.

Av Igelkott
Skrivet av jOnÄTÄn:

Skambud är bara slöseri med allas tid. Istället för att buda något rimligt för ett RTX 2080ti ska folk hålla på och höja någon hundralapp åt gången från 500kr.
Är man inte villig att ge det som köparen har skrivit som utropspris bör man hålla tyst, säljaren har betalt för sin annons och vad spelar det för roll om denne försöker tjäna pengar på de saker den försöker sälja?
Tycker alla köpare det är för högt kommer säljaren till slut inse detta och sänka priset.

Vi kommer säkert få se en massa gnäll när folk säljer PS5 och XSX dyrare än vad de säljs i butik (om de nu blir bristvara som förra gen)
Men inte heller det tycker jag är okej att gnälla på, ni kan ju istället planera i förväg och förhandsboka i tid.

I det scenariot så är det köparna som slösar tid. Säljaren kan enbart tjäna tid. Antingen genom att ett bud godkänns av vilken anledning det än må vara, eller att annonsen blir mer uppmärksammad.

Det har i denna tråd också framkommit att vissa säljare medvetet sätter ett "för högt" pris. Det är slöseri med tid enligt min uppfattning. Samma sak gäller om man som säljare inte har satt ett startbud.

Av Igelkott
Skrivet av Semjonov:

Så skambud är okej men inte att sätta ett skampris.

Det här är ju bara för mycket.

Det som är för mycket är sådana där påståenden.

Det är precis lika okej att kommentera bud

Av Igelkott

Jag har aldrig förstått varför någon skulle bli förnärmad av att någon ifrågasätter ett begärt pris eller budar "lågt".
Det finns ju ingen som helst vits att ta sådant personligt.

Gällande att kalla sin annons för förstörd pga andras kommentarer så kan jag inte se det. Antingen så kan man motivera sitt pris eller så struntar man i att motivera det. Man vill väl hellre ha en köpare som vet vad den vill betala och inte ångrar sig eller klagar i efterhand.
Så kallade skambud existerar inte ens och jag önskar att det kunde stå i reglerna att man inte fick skriva hur dessa bud kommer bemötas, att man inte önskar dessa osv osv... Har man ett begärt pris (vare sig man angett ett högre i annonsen, eller om man skrivit ut detta faktiska pris) så har man, och är det bud så är det bud.
När köpare och säljare kommer överens om ett pris så genomförs en affär i en normal marknad..

Själv uppskattar jag om någon diskuterar mitt pris då det känns mer lättsamt att motivera det då, än att på eget bevåg göra det i själva annonsen.

Annars finns det andra marknader om man vill utnyttja andras okunskap. Fast å andra sidan så anmäler jag själv alla opportuniska försök på t ex FB marketplace. Så då får jag hänvisa till blocket.

Av Igelkott

Första parkett DH 2011 när HerO vann var ju en klar höjdpunkt

Av Igelkott
Skrivet av Ernesto:

jag personligen hade blivit rätt besviken om en kollega jag är beroende på för min inkomst hävdar att den är så sjuk av sorg över sin katt att den stannar hemma, utan dialog.

Detta visar på hur väldigt olika saker kan uppfattas.
Jag utgår ifrån att andra har goda anledningar till vad de väljer att göra. Till dess att jag uppfattar handlingen direkt riktad mot mig, eller att den indirekt är respektlös gentemot mig, så bemödar jag mig inte bli besviken.
Jag skulle rikta min besvikelse mot chefen om denne inte såg till att arbetsbelastningen för mig inte drabbades så lite som möjligt, pga en kollegas frånvaro. Skulle kollegan inte bry sig om hur det gick för oss övriga när denne var borta, skulle jag dock bli besviken. Likaså skulle nog denne bli besviken om jag inte hörde mig för hur denne mår.

Av Igelkott
Skrivet av Olegh:

Alla som hänger på internet lär ju ha sett fenomenet där "mental health days" uppmuntras helt förbehållslöst.

Jag hänger mycket på internet och har aldrig hört talas om det. Jag antar att det är detta som kallas bubbla. Vi måste ha olika internet helt enkelt.

Av Igelkott
Skrivet av Locos:

Tråkigt med kissen! Min kisse jag hade innan var som en fru för mig. Den jag umgicks med och "pratade" med när jag kom hem. Så vet hur tufft det kan vara att förlora någon sådan familjemedlem.

Angåeden chefen så är han ett rövhål som många sagt. Umgås du inte direkt med honom eller märker av han så mycket annars på jobbet och trivs så hade jag skitit i det.

Alternativ två är att du börjar se dig om efter andra jobb. Sen börjar jobba på ett nytt ställe. Givetvis så säger du inte ett ord innan du fått ett nytt så får han ett trevligt problem med att ta tag i någon ny snabbt. Så länge du inte har dåligt samvete för arbetskamrater som kanske får de tufft.

Alternativ tre är att du börjar se dig efter om jobb. Efter du fått ett nytt jobb så kan du dra upp det för facket hur han har agerat. Så det blir dokumenterat gentemot honom. Att dra upp det för facket som någon annan sa fungerar INTE på ett litet företag. Tyvärr måste man bort först om man ska dra igång något sådant på ett litet företag. Kanske fungerar på ett större MEN ALDRIG NÅGOSIN på ett mindre. Så det var ett väldigt dåligt råd.

Det är mina råd, rätt eller fel, vad vet jag. Personligen hade jag nog åkt tidigt till jobbet och satt mig och väntat på hans kontor tills han kom på morgonen. Sedan rättat han och sagt att man inte säger så till anställda. Men kanske inte att rekommendera till alla.

Nu går det ju att ha dialog med sitt fackförbund av fler anledningar än att driva en process mot sin arbetsgivare. Men jag vet inte vilket specifikt råd du tyckte var väldigt dåligt.

Av Igelkott

Wow. Det är väl inget fel med att han gillar krigare. Men vad fyller det för syfte att berätta det? Är det egentligen något annat han vill säga? Är det meningen att man ska utläsa det som "jag gillar inte dig"? Det hade varit mycket bättre att i så fall skriva det! Alla har ju rätt till en åsikt. Men så som det var formulerat är mobbing. Det är ju grund till sjukskrivning bara att må dåligt för att bli utsatt för det!

Hur litet är företaget? Är chefen anställd eller utsedd av någon/några andra så vänder man sig dit. Finns det något skyddsombud så vänder man sig till det. Är man med i facket kan man höra av sig till dem.

Tyvärr är det för vanligt att man tar lösningen i egna händer och slutar. Om man mår bäst av det ska man såklart göra det. Men dessa puckon till chefer som, som sagt "krigat sig till det", kommer få fortsätta vara olämpliga chefer och mobba andra.

Av Igelkott

Raijintek Styx finns i vitt kanske går att få tag i någonstans?

Annars har jag några Lian-Li A01 silver om det skulle passa. Jag kan inte bedöma om de är snygga, men de är små.. (2l mindre än In Win 301 och Raijintek Styx) ... För små för höga grafikkort vilket är anledningen att jag inte använder dem :'(

Av Igelkott
Skrivet av finanshajen:

Från Wiki:
A carcinogen is any substance, radionuclide, or radiation that promotes carcinogenesis, the formation of cancer.

OK, Det verkar onekligen vara möjligt att applicera begreppet carcinogenisis även i fall med elektromagnetisk strålning. Det var nog min avsaknad av kunskap i ordets etymologi som gjorde att jag först kopplade det till egenskapen hos ett ämne.

Av Igelkott

Jag tror att ordet som söks är "carcinogen" men det syftar på en substans, ett ämne. Dvs det går inte att använda i detta sammanhanget ändå.

Av Igelkott

Jag brukar aldrig spela något av dem, men i år blir det heller inget köp.

Av Igelkott

Är det bara jag som ser en Zalman CPU-kylare i koppar?

Av Igelkott

När går giltighetstiden ut på MS-365-boxar?