Inlägg

Inlägg som gth har skrivit i forumet
Av gth
Skrivet av Knashatt:

Problemet är att du ändå inte kommer tjäna något på att köpa ett dyrt hus om du är ute efter bildkvalitet i första hand!
Så länge du inte har ett bra objektiv så kommer än kameran inte på något sätt ta bättre bilder, även om huset skulle kosta 50.000 kr.

Objektivet är det viktigaste på kameran, det är objektivet som kommer vara det avgörande om bilden blir bra eller inte.
Ett slött och långsamt kitobjektiv är en otrolig begränsning. När jag gick över till USM så får jag så mycket snabbare fokus och framförallt alltid i fokus.
Tyst och snabbt!

Jag sitter med en kamera 2006 som är väldigt enkel och begränsad om man ser vad man kan få idag i Canons näst enklaste segment som 100-serien är.
Jag skulle inte under några omständigheter byta ut min 400d mot tex en 650d om jag enbart skulle få ha ett kitobjektiv.

Det jag är begränsad med min kamera är i första hand avsaknaden av fler korslagda fokuspunkter och högre ISO-värden.
Stirra dig inte blind på ett hus allt lull lull som du inte kommer börja använda fören du har kommit in en bit i fotandet.

Mitt råd är fortfarande, köp så fort du kan ett BRA objektiv. Det är det som kommer göra dina bilder bra.
Och att köpa ett med fast brännvidd är INTE mitt råd då du snabbt blir begränsad vad du kan ta, det är ofta du kommer bli förbannad att du antingen inte kommer tillräckligt nära eller inte tillräckligt långt ifrån.
Det är sällan du kan gå fram och tillbaka så långt du vill.

Åter, det finns inte en enda sanning i denna fråga. Det finns inget rätt eller fel.
Det jag skriver är mina personliga åsikter efter vad och hur jag fotograferar...

Låt oss säga att jag köper ett D5100 kamerahus, hur pass mycket kostar ett objektiv som är överlägset mycket bättre än ett kitobjektiv.

Har kollat på http://www.dustinhome.se/product/5010587396/nikon-d5100-optik...

och D7000 http://www.dustinhome.se/product/5010551101/nikon-d7000-optik...

Är dessa kitobjektiv helt värdelösa om man jämför med objektiv för några tusenlappar?

Av gth

Vill bara tacka alla vänliga människor som lagt tid på att hjälpa mig, det uppskattas!

Efter att ha kollat runt en del och läst era kommentarer så har jag begränsat mig en del.
Det lär antingen bli en Nikon D7000 eller D5100. Om jag enbart köper huset eller ett kit har jag inte bestämt än.

Optiken får jag också klura lite till på. Känns som att det kan bli lite overkill med en D7000 men samtidigt är jag rädd för att jag kommer ångra mig efter några månader då jag har gjort liknande misstag med b.la. telefonköp och grafikkortsköp, ångrat att man inte lagt till någon tusenlapp. Det är dock svårt att veta innan om man verkligen kommer utnyttja alla inställningsmöjligheter men om jag känner mig själv rätt så lär jag garanterat göra det.

Att börja med ett objektiv för 5-6000:- är jag inte heller så sugen på. Känner att det kan vara värt att köpa ett dyrt hus i vilket fall som helst.

Än en gång, tack för hjälpen!

Av gth
Skrivet av dumbo:

Som redan nämnts kan det ju vara smidigt om du och flickvännen kan låna objektiv av varandra. Då kan ni ju hålla den totala kamerabudgeten nere lite och kanske bara behöver dubbelt av ett eller ett par objektiv som båda använder ofta. Och jo, i de allra flesta fall ska det inte vara några som helst problem att sätta på vilket objektiv som helst, med reservation för att objektiv som är äldre än 1977 på Nikon inte passar på alla kameror. En del äldre objektiv från 3:e part (tex sigma) kan ha problem med nyare kamerahus, men detta problemet är vanligast på Canon, men bör inte innebära några problem med objektiv som bara är 4-5 år gamla.

Ang. kitobjektiven så har de flesta av dem oförtjänt dåligt rykte. Det finns en del som är ganska dåliga men många av dem är riktigt bra optiskt. Det man främst sparar in på vad gäller dem är byggkvalitet, autofokus osv, så de är inte lika gedigna och fokuserar inte lika snabbt som objektiv i de högre klasserna, men i regel är de skarpa och fina. Men det varierar, som sagt, så för att kunna ge ett mer specifikt svar så måste man eg veta vilket objektiv det handlar om.
Jag tycker att "kitobjektiven" fyller en väldigt bra funktion för "nybörjaren" och det är att man får ett (oftast) vettigt objektiv att starta med, som för det mesta är en hel del rabatterat i kitet. Detta gör att man kan "prova på" och se vad man gillar och vad man senare vill/behöver komplettera med.
Till skillnad från Tejprullen tycker jag att en fast 50mm är det absolut sämsta du kan köpa om du ska fota annat än porträtt. En 35mm är mer användbar, men med tanke på att du verkar vilja kunna fota byggnader och kanske lite landskap så tycker jag inte att den känns tillräckligt allround. Du vill absolut ha mer vidvinkel än 35mm för sådana saker. Ska du fota djur (annat än husdjur) så behöver du definitivt längre brännvidder än både 35 och 50mm.

Så... Lite beronde på vad du väljer att prioritera och beroende på vad flickvännen har för objektiv så kan man ju resonera lite olika.
Jag tycker att tex dessa paket kan vara värda att kolla på:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=863636
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=863637

Första alternativet har en normalzoom som är aningen bättre och har lite större zoomomfång. Andra alternativet har en något enklare normalzoom, men därtill en telezoom, som gör att man kommer "lite närmare" på håll. Bra om man ska fota djur, men fortfarande lite i kortaste laget för vilda djur.
Om du tror dig fota mycket landskap byggnader kan det kanske tom vara värt att kolla på något sånthär:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=863642

Det är samma enklare normalzoom som i paketet med telezoomen ovan, vilket gör att priset sjunker lite och att du NÄSTAN kan klämma in ett sånthär i budgeten:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=32058

Sen kan du ju fundera på om du kanske vill ha/behöver ett stativ.

Vad gäller mjukvara för redigering tycker jag att Lightroom är väldigt smidigt och det kostar inte så förtvivlat mycket pengar heller. Photoshop är såklart mer kraftfullt men bjuder inte på samma smidiga arbetsflöde som Lightroom gör. Beroende på vad man gör för typ av redigering KAN det behövas mer än vad lightroom erbjuder, men det mesta för "vanliga fotografier" går att göra där. Photoshop är ju "lite" dyrare åxå.
Vill man ha något att komplettera lightroom med, när det inte räcker till, så kan The GIMP vara ett alternativ, som ju är gratis och åxå väldigt kraftfullt, även om det inte har de allra nyaste och flashigaste funktionerna, så som "content aware" osv som de nyare versionerna av photoshop har.

RAW är rådatan från sensorn och ger, i korta drag, lite större möjlighet att "rädda" en bild när man klantat sig med exponeringen. Man kan åxå ändra vitbalansen i efterhand, så då behöver man inte fundera på det vid fotograferingsögonblicket. RAW blir lite mer jobb, men med tex Lightroom så kan man enkelt batchprocessa ett stort antal bilder från samma "session" med samma inställningar (och eventuellt lägga mer extra tid på de bilder som blev lite extra bra), så det är inte SÅ mycket mer betungande att använda RAW. Jag tycker att du ska testa vilket du föredrar, men börja med JPEG till en början. Det räcker långt.

Edit:
Redigerade en länk.

Edit2:
En nackdel med The Gimp är att det inte har stöd för 16-bitars färg. Det är på gång, men jag tror inte att det implementerats ännu. Det är inget problem om man jobbar med JPEG-filer, men jobbar man med RAW och vill ha så lite dataförlust som möjligt är det ju ett litet minus. Dock gör man ju det mesta där RAW ger fördelar i Lightroom först och sedan går man över till Gimp på de få bilder där det behövs, så det är väl ingen dealbreaker, som jag ser det. Eftersom det är gratis är det ju ändå ganska prisvärt...

Oj, det var ett väl utvecklat svar.
Efter att ha kollat runt en hel del och resonerat med flickvännen så verkar det vara smartast att lägga till någon tusenlapp för att "slippa" köpa en instegsmodell. Hon hade gjort det misstaget och ångrat sig efter ett år. Lite sugen på en Canon EOS 60D eller en Nikon D7000. I sånna fall lär det bli en D7000 med tanke på att hon redan har Nikon-objektiv. Får tänka lite då det är mycket pengar att lägga på sin första systemkamera.

Har kollat på Nikon D3200 och det verkar vara en bra kamera men rädd för att jag kommer ångra mig inom ett år, samma sak med D5100 som du länkade, eller klassas den som en instegsmodell?

Av gth
Skrivet av Tejprullen:

Om tjejen din har Nikon så är det ju smidigt om ni kan använda varandras objektiv. Skillnaden mellan Nikon och Canon är i princip enbart layouten på knapparna och meny systemen. Helt personligt alltså, men om man är ny och nollad så spelar det ingen roll.

Kit-objektivet tycker då jag att du kan skippa helt och hållet, satsa hellre på ett objektiv du känner dig ha bra användning av. Enligt dina specifikationer så tror jag ett fast 50 mm alternativ ett 35 mm skulle passa dig som handen i handsken. Det ger dig allt du behöver (minus möjligheten att zooma) till ett bra pris. Ett fast objektiv har likvärda prestanda som topp-objektiv för många tusenlappar.

Raw formatet gör att varje pixel får sin egna färgkod direkt från sensorn istället för att den ska komprimeras med en förstörande metod till jpeg.

Om man ska göra det enkelt för sig så tappar man möjligheter med att redigera bilderna i efterhand om man fotar jpeg. Du kan läsa mer här; http://www.slrlounge.com/raw-vs-jpeg-jpg-the-ultimate-visual-...
Det blir en del extrajobb med RAW, fast du har kontrollen över redigeringen.

Tack för snabbt svar!

Hennes kamera kan vara 4-5 år gammal, spelar det någon roll eller skall allt bara passa? Vet att hon har något sigma-objektiv sen 1 original.

Är det photoshop som gäller i redigerings-väg då eller?

Du har inget tips på en bra kamera runt 5-7000?

Av gth

Köpråd systemkamera

Hej!

Är liten sugen på att köpa mig en systemkamera, tidigare erfarenheter är flickvännens Nikon (har glömt bort modell-namn) som hon har något macro-objektiv och något teleobjektiv till samt faderns Canon EOS 60D som verkar vara en gedigen kamera.

Frågan är då vad som är värt att satsa på i dagsläget?
Om man köper en kamera för 6-7000 får man ett bra kitobjektiv eller är det mer värt att enbart köpa kamerahuset och ett objektiv utöver det?
Någon som har koll på erbjudanden nu i juletid?

Och när man väljer optik, hur vet man vad som är ett bra och ultimat val? Naturbilder är väl det som kommer att fotograferas mest, djur/träd/vattenfall etc. Sen reser jag relativt mycket så byggnader är också väldigt roligt att fotografera. Lite svårt att sammanfatta men hoppas ni förstår.

En annan fråga, vad innebär det när man tar kort i RAW-format?

Tack på förhand!

Av gth

Har exakt samma problem, kört memtest utan att hitta något fel. Kommer helt oväntat varje gång.
Har du löst det?

Av gth
Skrivet av MauseRR:

Hade samma problem förut, hade satt ramminnena i fel platser, kolla i moderkortets manual vart de skulle sitta när man körde dualchannel och ändrade. Har sedan dess inte haft några konstiga omstarter, värt att kolla med andra ord

Dom sitter rätt så det är inte de, tyvärr

Av gth
Skrivet av SvinVild:

Hade samma fel som du skriver på min förra stationära burk och där var de mitt nya corsair 750W som var boven,
Kolla med någon om du kan låna ett agg o testa med!

Hade du EXAKT samma problem? Den stängde av sig utan förvarning och sen startade den av sig själv efter några sekunder?

Av gth
Skrivet av Migliore:

Jag har exakt samma problem och min dator är bara 5 dagar gammal.
Kör på en Force GT 120.
Men nu dör skärmen efter ca 15 min när jag inte gör någonting alls på datorn :s

Jag har en Force GT 60, kan det vara så att det är den som spökar?

Av gth
Skrivet av pompa_kumla:

Eftersom ssd har mycket problem bör du lägga windows på en annan disk och koppla ur ssdn

kört chkdsk /r i cmd utan att den hittade något, känns inte som att det är så pålitligt. Finns det några program som kan felsöka hårddiskar? Får väl installera windows på en vanlig för att kunna utesluta det som felkälla

Av gth
Skrivet av panpo98:

Gustaft:
Det är jättestor skillnad mellan dator som startar om och en dator som dör och förblir död så var tydligt vad du menar.

Det är rätt mycket som kan få datorn att starta om. Förutom stora viktiga saker kan även småsaker som kringutrustning, kablar, tangentbord, mus mm eller kontakten de kopplats till orsaka felet. Även saker i Windows eller partition så kan vad som helst ha blivit korrupt så att den börjat starta om så där.

Istället för att leta i Windows som en galning i dagar så kan du utesluta alla Windows fel genom att ta bort och installera om allt samtidigt som du tar bort och skapar nya partitioner. Ha bara 1 hårddisk och 1 DVD (eller USB minne) kopplat tills du installerat klart Windows. Du kan även låna/köpa en annan hårddisk och installera Windows på men ta bort alla gamla diskar för att verkligen utesluta dom som orsaken.

Är felet kvar så är felet i resten av datorn.

Edit:
Att bara formatera och installera om Windows räcker inte alltid. Vissa fel kräver att man även tar bort och skapar nya partitioner.

Min dator stänger av sig själv utan blåskärm eller felmeddelande, efter att det gått några sekunder så sätter den igång sig själv igen, kommer "starta windows normalt" upp och sen fungerar den galant. Jag har 2 hårddiskar samt en dvd-enhet. Installerade om windows i onsdags, då tog jag bort partitionerna och formade sen gjorde jag nya. Har en SSD som jag har mitt OS på och en vanlig med program och annat som jag också formade. Kan felet verkligen ligga i windows när den bara dör?

Av gth
Skrivet av tony_fjellborg:

Brorsan hade exakt samma fel men han formatarade hårddisken och ominstallerade windows och då försvann de kanske prova med de innan du gör något annat

Formade faktiskt precis så det är inte det. Hur länge sen var det han gjorde det?

Av gth
Skrivet av pompa_kumla:

Är det en serös återförsäljare kontakta dem så löser dem det.

Det är komplett så då hör jag med dem innan jag köper nytt.

Av gth
Skrivet av pompa_kumla:

Ok då föreslår jag att du byter nätagg tänk på att corsair har 5 års på sitt så det går på garantin dock får du nog betala frakt om det inte är defekt

Har kört furmark ett tag också utan problem. Är det Corsair som lämnar ut de 5 åren eller återförsäljaren?

Av gth

Det är inte enbart i spel, kan dö precis när som. Den stängs av, sen tar det några sekunder och efter det så startar den automatiskt igen. Och det kan fungera bra i flera dagar sen helt plötsligt dör den, så det är rätt jobbigt att felsöka.

Av gth

Ja eller den startar om helt enkelt, har ingen tillgång till något annat nätagg så får väl köpa nytt. Men allt tyder väl på att det är nätagget som krånglar tycker jag. Alltid skönt att rådgöra med folk på swec innan man gör något

Av gth

corsair 650w snart 5 eller 4 år gammalt. Inte helt säker, har en i5 2500k på 4.5ghz men tempsen är normala, 35 i idle och inte över 50 när jag spelar.

Av gth

Datorn dör helt random utan förvarning och bluescreen

Hej!

Som rubriken lyder så stängs min dator av helt slumpmässigt utan någon som helst anledning. Kan hända när som helst.
Har kört prime95 i typ 2 timmar utan att det händer något, kört memtest utan några errors.

Får inte heller någon bluescreen så lite svårt att felsöka.
Någon som haft något liknande problem eller har någon idé om vad jag kan göra?

Tack på förhand!

Av gth
Skrivet av anon183825:

Jag köpte mitt 6950 i våras och är hel nöjd med det grafikkortet. Kan du verkligen inte vänta och känner för att inte slänga ut allt för mycket pengar så är 6950 väldigt prisvärt enligt min mening.

Oavsett om det är dyrt nu också så älskar jag detta kort.

Jag känner att jag max kan tänka mig att betala ungefär 3000kr för ett grafikkort. Kommer alltså inte köpa 7970 när det kommer utan i såna fall vänta på en billigare modell om det ens kommer och eftersom jag inte vet vad den kommer att kosta så lär jag köpa ett 6950 eller möjligtvis ett 6970!

Av gth

Hmm okej, jag får tänka på saken. Är inte i akut behov av nytt kort men att vänta 3-4 månader känns inte så lockande.
Tack för snabba svar förresten!