Inlägg

Inlägg som Top_Jimmy har skrivit i forumet
Av Top_Jimmy

Vad är bäst gällande prestanda för flera wifi-klienter samtidigt. Dual Band med MU-MIMO eller tri-band utan MU-MIMO? Nån som har erfarenhet?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Top_Jimmy
Skrivet av Hugligan:

Microserver med pfSense eller Sophos 2000kr prutat och klart. Lägg till en gammal hårddisk eller komplettera med några nya hårddiskar så har du en NAS för familjefotona också.

Har googlat lite på det där nu. Verkar inte vara nåt för mig... ☺️

Skickades från m.sweclockers.com

Av Top_Jimmy

Nja... Den saknar ju MU-MIMO. Billig men endast nån hundring ifrån AC87U. Tack för svar dock! 😀

Skickades från m.sweclockers.com

Av Top_Jimmy

Köpråd router! Bra eller ASUS?

Hej!

Säger nästa vecka hej då till Telia ADSL och istället hej till fiber 100/100 från Bahnhof eller Ownit (kanske)...

Letar därför med ljus och lykta efter rätt router. Har senaste veckan dammsugit nätet efter rätt svar, men ju mer tester och foruminlägg jag läser, ju mer frustrerad blir jag. Nivån på mitt nätverkskunnande har uppenbarligen sjunkit avsevärt sen sist jag köpte egen router, runt millenieskiftet... Budgeten ligger runt 1500-2000 kr. Jag vill ju naturligtvis ha mest "pang för pengarna", men någorlunda användarvänligt ska det va.

Önskvärda egenskaper:

¤ Kvalitet.
Är ute efter en bra produkt som är stabil. Är inte intresserad av att springa och starta om i tid och otid.

¤ Skriv-/läshastighet via NAS-funktion.
Vill kunna streama min egen film och musik både inifrån och utifrån lanet till mobilen eller dylikt. Vill naturligtvis ha bra prestanda och användarvänlighet här, vilka tillverkare har bäst?

¤ Wifi-prestanda och troughput.
Har 2-3 trådade PC och ett flertal (kommer vill ej minska med åren) trådlösa enheter. Både RT-3200 och AC87U har ju MU-MIMO, men RT-3200 är ju en tri-band. Är den då det vettiga valet av dessa två om man tänker långsiktigt med fler trådlösa klienter i framtiden?

¤ Administrering.
Vill ha en bra funktion för föräldrakontroll. Möljighet att se vilka sidor som besöks och begränsa bandbredden mm.

¤ Säkerhet
Är i dagsläget inte särskilt inläst på VPN och andra funktioner, men det kan ju naturligtvis va intressant i framtiden. Som sagt, mest pang för pengarna!

De jag hittills mest varit inne på är ASUS RT-AC3200 eller AC87U, RT-AC3200 är ju tri-band. Nyare AC88U verkar ju ha bättre prestanda, men till en högre prislapp. Har bra erfarenheter av och gillar ASUS, men vill ju inte att det ska ligga i vägen för andra kanske bättre alternativ. Skulle varmt ta emot förslag på routrar med en liten motivering om varför!

Tack på förhand / Christian.

Av Top_Jimmy
Skrivet av andreas_dock:

Kul att kunna vara till tjänst.
Jag var ganska aktiv i den tråden för c:a 2år sedan, då den skapades och bygge själv en maskin med egen config och moddade lite saker och ting.

Tänkte kanske göra en re-visit men denna gång ett mindre chassi då haswell är mer energieffektiv, men om man väntar lite till skylake kan man bygga riktigt intressanta saker!!

Jo, det är väl så jag också resonerar nu. Får ägna den lilla fritid man har nu istället åt att bygga ny filserver. Har kikat lite på Raspberry Pi 2. Får ta den diskussionen under rätt underforum.

Skrivet av hakd:

Köp valfritt minitix kort eller matx med optisk ut och smäll i en billig GPU när du uppgraderar till 4k sen

Fast det vore ju snitsigt med inbyggt grafikkort... Blir ju lite smäckrare också. Annars är det ju ingen dum idé. Enkelt om inte annat.

Av Top_Jimmy
Skrivet av andreas_dock:

Tycker vi väcker denna lite äldre tråden till liv igen, otroligt välskriven utav min vänn @radx:

Guide: Ljudlös HTPC med prestanda som räcker och blir över för film/webben
http://www.sweclockers.com/forum/trad/1132018-guide-ljudlos-h...

Mycket kraft, helt passivt kyld, massor utav anslutningar mm.

Tack så mycket @andreas_dock! Det var precis nåt i den här stilen jag letade efter.

Av Top_Jimmy
Skrivet av radx:

Funderar på att bygga en ytterligare HTCP i början av nästa år. Skulle behöva skrota min trötta gamla skitlåda till HTPC, inte den som är i första posten utan en som är innan den. Kommer i samma veva som jag gör det att uppdatera första posten i tråden med saker som förändrats förhoppningsvis.

Men de blir antagligen runt februari/mars någon gång när jag har fått flyttat. Kommer då att ha mer användning för en fräsch HTPC i ytterligare rum i huset.

Hur går det för er andra? Har ni kvar era burkar? Rullar de på fint fortfarande?

Hej @radx!

Är ju lite sent ute (två år), men tackar för den fina guide du knåpat ihop. Det kom sig så att jag blev rekommenderad att läsa den av en som skrev i min tråd angående köpråd av ny HTPC ( http://www.sweclockers.com/forum/trad/1380698-liten-tyst-htpc... ). Känner ju att det är precis nåt i den här stilen jag är ute efter. Jag har absolut inte orkat plöja igenom alla sidor i denna tråd men såg nu på slutet att du tänker bygga nåt nytt nästa år. Ska bli intressant att höra vad du tänker använda för komponenter av de som finns på marknaden då. Ett krav jag har är ju att den ska klara av 4K/UHD 60 Hz för framtida tv-inköp, men det verkade vara problematiskt i dagsläget enligt den feedback jag fått i min tråd. Jag tror avvaktar lite tills du börjat spåna på din nya burk istället. Värre bråttom har jag inte i dagsläget. Som sagt, tack igen för en mycket bra och lättläst guide!

Av Top_Jimmy

Nja, har kanske inte riktigt alla anslutningsmöjligheter... Men tack ändå!

Av Top_Jimmy

Liten, tyst HTPC - finns det?

Hej!

Som rubriken antyder är jag ute efter en HTPC följande kriterier:

Möjlighet att köra Windows 7 x64.
Stödja 4K-upplösning i 60 Hz (för framtida tv-inköp).
Optisk ljudutgång (har bara det alternativet in på receivern). Kanske finns nån annan lösning?
Mycket liten och kompakt.
Mycket tyst eller helst fläktlös.
Har redan SSD och Blu-Ray spelare från den gamla HTPC:n så möjlighet för SATA-anslutning behövs.
LAN-port.
Strömsnål!

Existerar det nåt färdigbyggt system med dessa specifikationer eller blir det till att bygga eget från scratch? Och i så fall med vad?

Det var nåt år sen jag uppgraderade min nuvarande HTPC och har inte en susning om vad som finns att tillgå idag. Så all hjälp är välkommen! Jag använder HTPC:n för Netflix, Play-tjänster och vanligt surfande. Spelar EJ spel.

Mvh / Christian

Av Top_Jimmy

Är också lite sugen på denna tv. Ser fram emot tlindroths snabbrecension!

Av Top_Jimmy

Om du drar hans nätverkskabel genom ett durkslag så halveras bandbredden. Detta är alltså helt sant!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Top_Jimmy

Okej, tackar för snabba svar!

Hittade OS:et FreeNAS också. Kan det va en bättre lösning för mig? Hur ser risken för virus ut på ett sånt system? Går det att dela ut skrivare via FreeNAS?

Av Top_Jimmy

Tips på Antivirus till server med Windows 7 tack!

Hej!

Som rubriken antyder så är jag på jakt efter ett hyfsat antivirusprogram till min server. I dagsläget kör jag Ubuntu på den, men tycker inte att det fungerar nåt vidare och har ej rätt kunskap för att pilla med det. Därför tänker jag byta till Windows 7 Ultimate. Servern är ju en vanlig stationär dator där det ligger två diskar i RAID 1. Används som filserver då jag streamar media via LAN till HTPC:n och säkerhetskopierar (manuellt) till den från Win 7-klienter och Andriod-enheter. Delar även ut en skrivare i nätverket.

Har ni några bra tips på vettiga antivirusprogram för mitt ändamål? Hade först bara tänkt köra Norton Internet Security som jag gör på mina andra Win 7-klieneter i nätverket, men som googlade jag och trillade över detta http://www.idg.se/2.1085/1.313643/18-virusskydd-som-sakrar-fi.... Artikeln är ju från 2010 och behandlar bara antivirusprogram för server-versioner av Windows, men de kanske även funkar för Windows 7? Priset är ju som alltid också intressant då jag i dagsläget kör Linux och EJ har nån sådan kostnad.

Mvh / Christian

Av Top_Jimmy

Uppdatera Win 7 installationsskiva?

Hej!

Jag har en väldigt tidig utgåva (installationsskiva) av Windows 7 Ultimate 64-bit. Installerade nyligen om ena burken och upptäcker ju nu att jag i princip får spendera två dagar att uppdatera Windows sen. Finns det nåt sätt som jag kan integrera dagens uppdateringarna på installationsskivan så framtida installationer går snabbare? Tar ju även hårt på bandbredd och datamängden då jag sitter på ett mobilt bredband...

Tacksam för hjälp!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Top_Jimmy

Huawei E3276 + Dovado 4GR = PROBLEM?!

Hej! Ringde Telia härom veckan för att få ett nytt 3G-modem (har ett Huawei E1820) men då min bindningstid gått ut så blev det billigare att uppgradera till ett 4G-abonnemang med förlängd bindningstid, har dock EJ 4G-täckning där jag bor. Telia skickade ett Huawei E3276 som enligt Telia borde funka bra om inte bättre med min 3G-täckning än E1820 då det tydligen har dubbla mottagare. Har en Poynting riktantenn med induktionsöverföring monterad på skorstenen för att få ner si sådär 15 % 3G-täckning (har annars bara Edge utan antenn). Har även en Dovado 4GR som mitt E1820 har suttit i.

När jag fick mitt E3276 så uppgraderade jag Dovadon´s firmware till senaste 6.1.3 och startade upp med modemet i. Problemet är att ibland verkar inte routern hitta modemet överhuvudtaget, ibland gör den det men kan inte koppla upp trots att den talar om att den har ca 16 % 3G-täckning. Ibland så kopplar den upp (enligt routern) men man kan inte surfa och när surfningen väl funkar så är det bara tillfälligt, dvs anslutningen kommer och går i några minuter.

Med mitt Huawei E1820 så bröts anslutningen nån gång i veckan, och man fick starta om routern och så funkade det igen i nåt dygn. Trodde det var fel på E1820 så där av ville jag ha ett nytt från Telia, men E3276 funkar ju inte i närheten så bra. Nån mer som har liknande problem?

Har inte ringt Telia än då jag vet att de bara kommer hänvisa till att routern är den felande länken. Och så kanske är fallet, men tänkte höra här först!

Idéer mottages tacksamt!

MVH / Christian.

Av Top_Jimmy

Okej. Beskrev nog problemet lite dumt. Alltså tanken är att bygga en Htpc där SSD:n tjänar som en stand alone systemdisk för Windows 7. I samma maskin vill jag även installera två mekaniska diskar på 2TB vardera. Dessa mekaniska diskar kommer jag endast att lagra saker på och dela ut i nätverket som en nätverksdisk. Med andra ord så blir det ju en Htpc och NAS i kombination. Jag har fått för mig att Raid 1 har vettigt att köra då allt ögonblickligen skrivs på två diskar samtidigt. Alltså om den ena kraschar så har jag ju en exakt kopia i och med den andra disken. Blir inte det en form av backup? Beskriv gärna mer ingående hur de andra alternativen funkar.

Hur som helst så skulle jag vilja få beskrivet hur man installerar en SSD kontra en vanlig mekanisk disk. Har läst om att drivrutiner krävs och firmware uppdateringar ska göras hit och dit, men fattar ändå inte riktigt... Hjälp!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Top_Jimmy

Installera SSD och 2 mekaniska HDD i RAID. Hur?

Hej.

Har köpt en SSD för Wíndows 7 och två mekaniska HDD som jag vill köra lagring och backup på i speglad RAID 1.

Hur går jag enklast tillväga för att installera allt detta att funka? Eventuella soft/firmware uppdateringar som måste utföras och hur?

Datorn ska bli en kombinerad HTPC och NAS.

Hårddiskarna är : 2 X WESTERN DIGITAL CAVIAR GREEN 2TB SATA/600 64MB, 1 X OCZ AGILITY 3 2.5" 60GB SSD SATA/600 MLC

Moderkortet är ett ASUS M4A88TD-M EVO/USB3 med AMD-chipset för AM3-plattformen.

Oerhört tacksam för all hjälp!

MVH / Christian.

Av Top_Jimmy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kirill
Gör om gör rätt kanske

Börja med XP, sen Win7! Eftersom datorn hittar nu 2 olika bootloaders så vet den inte om de är hela eller korrupta ^^

Edit: Kom på att du kan rädda den genom att formatera Win7 disken, pluppa sen in XP disken och den tomma disken du tänkt ha Win7 på... Sen installerar du om som vanligt och du slipper installera om XP

Gjorde som du skrev och installerade om allt, fast denna gång XP först och sen Win 7. Hade alla diskarna i under installationerna och vips så funkade det. Får nu vid uppstart väljamellan "Earlier Windows Version" eller "Windows 7".

Av Top_Jimmy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sephirot
Hur köper man Win 7 för 100kr om man är student?

Undrar jag också...

Av Top_Jimmy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jocke92
Du ska kunna komma in i återställningskonsollen via xp skivan.
Du ska trycka "r" vid den här bilden.
Testa med fixboot när du bara har xp-disken i.
När du ser bios bilden ser du då någon möjlighet att få upp en boot-meny? då kan du välja vilken disk du ska boota ifrån så slipper du krabb med dualboot.

Jag lyckades bra i helgen. En dator med massa diskar i. Windows 7 lyckades hitta disken med den ena xp installationen och lägga en ny boot-laddare där med dual-boot. Kanske hade tur.

Jag får aldrig nåt alternativ att reparera XP när jag kör skivan. Vad menar du med "boot-menyn"? Om jag går in i BIOS så har jag ju "Boot Sequence" där om det är det du menar. Min tanke från början var ju att bara ändra i Boot Sequence till vilken disk jag ville boota ifrån, men det spelade ju ingen roll, båda diskarna blev ju kocko ändå...

Kan man på nåt sätt ladda ner och kopiera in boot-grejerna tillbaka på XP-disken om jag kör den som slav under Windows 7?