Inlägg

Inlägg som Datoristen har skrivit i forumet
Av Datoristen

Fick mitt minne från Crucial i fredags och petade in det i maskinen. Det var inte mycket till emballage som minnet kom i, endast ett tunt plastkuvert och ett plastfodral där minnet hade lossnat och skramlade runt. Kändes väl sådär...
Men en timmas körning med memtest86+ intygade att det inte var något fel på minnet och jag har inte upptäckt något problem vid användning ett par dagar heller.
Hela kalaset gick på strax under 200 kr, får väl anses helt ok trots att jag tycker att datorn borde kommit med 2 GB från början.

Av Datoristen

Har du installerat grafikdrivrutinen för Intel-grafiken?

Har du förresten inte blandat ihop vilka enheter som syns i enhetshanteraren i de två fallen? Antar att du ser ett grafikkort i den ominstallerade och två i den ursprungliga?

Av Datoristen

Har nu haft min 1015PN i ett par dagar och är väldigt nöjd! Jag kan verkligen rekommendera denna dator om du är på jakt efter en netbook med lite bättre prestanda än snittet. Den börjar redan bli "my precious".

Jag har uppgraderat till Windows 7 Home Premium genom Windows Anytime Upgrade med en av de tre licenserna från min Windows 7 Family Pack-uppgradering. Det tog ca 10 minuter att göra och krävde ingen ominstallation av Windows 7.

Innan köpet var jag lite orolig att det inte skulle gå att stänga av Nvidia ION-grafiken helt och hållet så att batteritiden skulle bli lidande. Men det går så bra så, och i Intel- eller Optimusläge drar datorn väldigt lite ström och håller sig sval och tyst. Om jag låter datorn stå och idla ett litet tag går fläkten ner till ett långsamt läge eller stänger av sig helt och Windows uppskattar återstående batteritid till 7-9 timmar, lite beroende på vad man kört tidigare. I ION-läget blir datorn betydligt varmare än i Intel/Optimus-läget även vid idle och fläkten går hela tiden. Windows uppskattar återstående batteritid till betydligt kortare tid i ION-läget än i Intel/Optimus-läget även vid idle, ca 5-5.5 timmar om man drar ner ljusstyrkan på skärmen så den motsvarar ljusstyrkan i Intel/Optimus-läget.

Skärmen är fantastiskt ljusstark och fin i ION-läget. I Intel/Optimus-läget är maximal ljusstyrka betydligt sämre. Även om det räcker bra till för inomhusbruk så hade det varit väldigt trevligt om man kunnat ha samma ljusstyrka som i ION-läget. Vet inte varför det är denna skillnad men det är nog inget egentligt fel utan det har noterats även i recensioner.

Vad gäller Optimus så är det väldigt smidigt när det fungerar, men det fungerar ännu inte helt tillfredställande. Jag provade först ett antal drivrutiner inkl. den senaste från Asus, den senaste officiella från nVidia och en variant från laptopvideo2go, men inte med någon av dessa drivrutiner kunde jag få Optimus att starta igång ION för uppspelning av HD-materiel eller för OpenGL-grafik. Intel-grafiken användes hela tiden. Det enda program som drog nytta Optimus och startade ION var Nvidias kontrollpanel som snurrar runt Nvidias logotyp.

Jag fick till slut igång Optimus med den senaste beta-drivrutinen från Nvidia (v. 267.24). Med denna drivrutin startar Optimus igång ION i t.ex. Windows Media Player och ett program för benchmark av OpenGL-grafikprestanda. Flash fungerar dock fortfarande inte med ION utan resulterar i att IE kraschar. Detta är en känd bugg med Flash 10.2 som Adobe/Nvidia jobbar på att lösa. Se mer info här: http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=191020

Edit: Jag nedgraderade Flash till 10.1 (länk: http://www.oldapps.com/flash_player.php?old_flash_player=20) och nu "fungerar" Optimus/ION även i YouTube men det hackar en hel vid uppspelning av HD-klipp som spelar hackfritt på min vanliga laptop med Intel 4500MHD-grafik så problemfritt är det inte.

I de program Optimus fungerar med är det helt klockrent! Jag laddade ner trailers i 1080p HD-format för några filmer och så fort jag startar dem i Windows Media Player aktiveras ION och uppspelningen flyter på utan några som helst hack. Med enbart Intel-grafik hackar dessa filmer rejält.

En lite lurig sak är att vissa program kan göra att Optimus slår på ION och låter ION gå i idle-läge vilket även detta är väldigt energikrävande. Det jag märkt det för är program som läser av temperaturen på grafikchippet. Har man ett sådant program igång i bakgrunden blir batteritiden kraftigt lidande. Tyvärr ser man inte detta med Nvidia:s ikon för GPU-aktivitet utan man måste ladda ner "NVIDIA Optimus GPU State Viewer" för att kunna se detta. Fast man märker det på att datorn blir varm...

Datorn är bra men inte perfekt utan det finns några saker som hade kunnat göras bättre:

  • Skärmen går inte att fälla upp/bakåt så mycket som jag hade önskat.

  • Skärmen är inte så ljusstark i Intel/Optimus-läget som i ION-läget

  • Batteriet som följer med är på 48 Wh, dvs en bra bit från de 56/63 Wh som Asus skickade med sina premium-modeller för något år sedan.

  • Den blanka plasten runt skärmen repas lätt

  • Man kan endast spara återställningspartitionen till en dedicerad disk/USB-minne. Det kostade mig 200 kr att köpa ett USB-minne för detta och det kan jag inte använda för något annat.

Att skärmen inte har högre upplösning än 1024x600 tycker jag är helt ok. Jag tror att jag hade fått ont i ögonen/huvudet efter ett tags användning om skärmen hade haft upplösningen 1366x768 istället med tanke på att fonterna i Windows hade blivit små i sådana fall.

Jag har precis beställt 2GB minne från Crucial (CT1539081) och köpt ett fodral. Skall köpa en 12V-laddare senare och möjligtvis även ett extra batteri.

Sammanfattning:

  • Den kanske allra bästa 10"-netbooken på marknaden just nu!

  • Optimus kräver Windows 7 Home Premium och fungerar ännu inte helt bra, men har stor potential

  • Några småproblem men förmodligen inte mer än för andra netbooks.

Av Datoristen

Fick hem min 1015PN idag och har testat den lite grann. Så här långt verkar den helt ok.

Det är en sak angående systemåterställning som jag inte blir riktigt klok på dock:
Går det verkligen inte att göra backup på systemåterställningsfilerna till en separat partition på en USB-hårddisk? Vad jag kan se hittills skrivs all information på alla partitioner över och det verkar ju helknasigt. Jag vill ju inte behöva förbruka en hel disk på 500 GB bara för att spara 16 GB data på den. Jag kan förstås köpa ett 16 GB USB-minne men det kostar trots allt 200 kr och kan inte användas till något annat.

Sen har jag noterat att skärmen har mycket sämre maximal ljusstyrka i Intel-grafik-läget. Verkar också lite fånigt. Men det kanske försvinner om man kör Optimus?

Batteritiden som den uppskattas av Windows verkar helt ok. I Intel-grafik-läget anser Windows att jag har 8-9 timmar batteritid när datorn idlar. I Nvidia-läget bara 3-4 timmar.

Återkommer när jag testat mer.

Av Datoristen
Skrivet av Camel-en:

För mig drog dom runt 280:- inkl allt, men det är billigare nu. Det kom som ett litet paket i postlådan:)

Låter bra, tack för svaret.

Av Datoristen
Skrivet av Camel-en:

Trevligt:) Hoppas du blir nöjd. Angående minne, så är den som du kanske läst lite kinkig på vilken typ. Så mitt tips är att beställa från Crucial typ detta CT1539081. Det hittar du här http://www.crucial.com/eu/search/searchresults.aspx?keywords=... Jag köpte mitt där och det tog 5 arbetsdagar innan det låg i brevlådan och det minnet funkar.

jo jag har sett att det bara är några minnen som funkar och har liksom du tänkt att beställa från Crucial. Vad kostade det totalt inkl. moms och ev. frakt? Levererade de med vanlig post eller var man tvungen att vara hemma för att ta emot paket från ett bud?

Av Datoristen
Skrivet av Camel-en:

Ja film är en orsak men jag tycker även att vanligt surfande och jobb i tex PowerPoint funkar bättre med Ion aktiverat, men det kanske bara är en illusion. Sedan så kostar den just nu 2995:- på Komplett, så den är den billigaste av dom tre.....så:)

Tack för svaret. Jag beställde faktiskt en 1015PN på Komplett strax innan ditt svar.
Återkommer med info när jag fått den och testat den lite grann. Skall nog beställa 2GB minne också.

Av Datoristen
Skrivet av Camel-en:

Jag har bara använt min i auto då jag bytt till W7Ulitmate och då använt den av och till i ca 4 -4,5 timmar, men då har det funnits kräm kvar för någon timme till. Men mer exakt kan jag inte säga. Av dom du har som alternativ, så är 1015PN ett lätt val enligt mig.

Tack för svaret. Är det Nvidia-grafiken som är så viktig att 1015PN blir ett lätt val för dig? Behövs den för annat än HD-film och spel?

Av Datoristen

Ni som har en 1015PN, hur är battertid och värme/fläktljud den när man kör den Intel grafik-läget? Jag står och väger mellan Asus 1015PN, Asus 1015PEM och Samsung NF310,

Funderar starkt på att lägga en beställning på 1015PN hos Komplett.se nu i helgen när de har lite rabatt på den så att man får den för 2995 kr.

Jag vet dock inte hur mycket nytta jag egentligen har av Nvidia-grafiken. Jag har nog egentligen mer nytta av bästa möjliga battertid och en tyst och sval maskin. så 1015PN är kanske fel maskin. Men det lockar förstås en del med Nvidia-grafiken och HDMI-utgång också.

Ni som har 1015PN, vad får ni ut för battertid med Intel-grafik. Är laptopen tyst och sval i detta läget?

Av Datoristen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mattias90
ställer jag in det i powerstrip så har jag inte gjort det. kommer nämligen inte åt advanced timing options då den är skuggad.

Nej inte i Powerstrip utan i Catalyst.
Se HTPC_skarmkonfiguration.pdf för minnesanteckningar som jag gjorde när jag konfigurerade upp detta på min HTPC.

Datoristen

Av Datoristen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mattias90
Har lött ihop en kabel nu men när jag kopplar in den så får jag ingen bild? datorn hittar tvn som en skärm och när jag kopplar in kabeln i tvn så reagerar den med fasst det är bara svart.

Nån som har en lösning?

ati 5850

Har du ställt in komposit-sync?

Av Datoristen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mattias90
var det med en widescreen tv? isåfall så tror jag ska göra en sådan kabel och prova

Svar ja, en 32" Philips CRT-TV. Jag kör med upplösningen 1024x576. Det var inte helt trivialt att ställa in optimala inställningar för detta Powerstrip. Om du vill kan jag skicka dig mina inställningar om du vill ha något att utgå ifrån. PM:a i så fall din mailadress till mig.

Jag klonar för övrigt bilden till en liten 19" LCD-skärm/TV inställd som "skärm 2". Om kabeln till TV:n är utdragen kunde det ibland hända att den lilla skärmen ställdes om till "skärm 1" med HD4350 men det är ju inte något stort problem med tanke på att man oftast låter kabeln sitta i.

ATI HD4350-kortet var för övrigt lånat, jag kör fortfarande själv med mitt gamla HD3450-kort eftersom jag inte sett någon anledning att uppgradera ännu.

Datoristen

Av Datoristen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mattias90
Fungerar det med hd5850 då man kör via vga adaptern?
Har en 32" Widescreen tv och ville gärna koppla in den.. vill dock inte göra en kabel i onödan.

läste det här

Tror inte det skall vara några problem. Har själv provat detta med ATI Radeon HD 4350 och där fungerade det bra att även med DVI->VGA.

Av Datoristen

Någon som har en LG 22LH2000? Är den pixelmappad?

Som rubriken lyder. Är det någon som har en LG 22LH2000 (TV/bildskärm) och skulle kunna prova om den klarar pixelmappning via VGA, HDMI eller både och?
Skulle uppskatta det jättemycket.

Datoristen

Av Datoristen

Det ser ut som att du inte har rätt upplösning inställt. Om du har en 4:3-TV så bör du använda upplösningen 720x576. Om du inte redan har programmet Powerstrip så bör du ladda ned det för det är svårt att lyckas utan detta program. Följ sedan instruktioner på sidorna där det står hur man gör kabeln (bör finnas länkar tidigare i tråden)

Det är inte jättelätt att få det att fungera men trägen vinner...

Av Datoristen

Du bör kunna koppla in din dator till din tjock-TV om du gör eller på annat sätt skaffar den typ av kabel som beskrivs i den här tråden.
Kabeln du länkar till funkar med största sannolikhet inte. Den är för att koppla in bildskärmar med BNC-anslutning istället för VGA-kontakt och jag antar att din TV inte har sådana anslutningar.

Om du vill ha bästa möjliga bild på din TV (och accepterar att upplösningen på TV:n/datorn blir 720x576 eller 1024x576), gör/skaffa specialkabeln och använd PowerStrip för att ställa in.

Om du vill ha hyfsad bild på enkelt sätt, skaffa en VGA->TV-omvandlare istället:
http://www.kjell.com/content/templates/shop_main_details.aspx...
http://www.kjell.com/content/templates/shop_main_details.aspx...
Tror den sistnämnda har fått rätt bra recensioner

Datoristen

Av Datoristen

Får väl ta och svara på min egen fråga. Hade hemma M227WD ett kort tag men lämnade tillbaka den på öppet köp och köpte den mindre modellen M197WD istället.

Jag tyckte inte heller att det blev helt skarp bild med HDMI, trots att det var pixelmappat. Anledningen är troligen att TV:n körs i "TV-läge" när man matar den med HDMI, dvs att signalen passerar genom att massa konstiga filter med billig elektronik för att "göra den bättre". Så verkar det i alla fall vara på min M197WD.

Kopplar jag däremot in TV:n med VGA eller ännu hellre DVI blir bilden mycket skarp så jag rekommenderar dig att göra detsamma om du skall ha den som datorskärm. Det är svårt att få TV:n att köra i 50 Hz i dessa lägen men det är inte heller så viktigt om man skall ha den som datorskärm.

M197WD klarar för övrigt inte pixelmappning med HDMI.

Datoristen

Av Datoristen

Jag har labbat lite till, med ett annat grafikkort (ATI HD 4350) och hittat ett fulhack som verkar kunna åstadkomma nästan allt jag vill göra:

I ATI Catalyst kryssar man in att den lilla skärmen klarar 1080i 30Hz men inte 1080p 50/60 Hz och aktiverar sedan GPU scaling. Då kommer GPU scaling att användas för alla 1080-lägen utom 1080i 30 Hz (som man ändå inte har så stor nytta av). 1080p50 och 1080p60 kommer alltså att skalas ner till maximal upplösning på den lilla skärmen, t.ex. 1440x900, 1280x1024 eller vad det nu är och ge så bra bild som är möjligt, med rätt proportioner etc.

1080p 24 Hz verkar inte gå inte att fixa med detta fulhack, i alla fall inte med nuvarande version av ATI:s drivrutiner. För 24 Hz krävs det att båda skärmarna klarar 24 Hz för att man skall kunna använda 24 Hz i clone mode. Det går att kryssa i att den lilla skärmen klarar 24 Hz även om den inte gör det och då kan man aktivera detta läge men då blir det naturligtvis ingen bild på den lilla skärmen i detta fall.

Så svaret på min egna fråga är alltså: Med ett fulhack verkar det gå att visa 1080p (förutom 24 Hz) nerskalat på en skärm som inte egentligen klarar denna upplösning. Resultat blir tillräckligt bra för att man skall kunna navigera runt i MediaPortal eller Windows Media Center.

Att det kommer att gå att använda detta fulhack i framtida versioner av ATI Catalyst är naturligtvis inte säkert.

Datoristen

Av Datoristen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av janee
Jag hade köpt Benq E2200HD för att slippa alla skalnings problem http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=358454

Jag har varit inne på det spåret men 21.5" ser så himla klumpigt ut att ha i vardagsrummet där jag redan har en TV. Det blir liksom en känsla av att ha två TV-apparater i vardagsrummet istället för en TV och en liten smidig skärm att välja låtar på.

Helst skulle jag vilja köpa en billig 18.5"-19" nu som det går att skala upp 1080p på. Sen om något eller några år kommer det förhoppningsvis full-HD skärmar/TV i 19" och då kan jag byta upp mig.

Datoristen

Av Datoristen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av janee
Vad heter den mindre skärmen?, många dator skärmar klarar själv att skala om bilden även om det inte blir perfekt.

Jag har precis köpt en skärm (LG197WD) som klarar av att skala om precis allting och ger hyfsad bild med 1080p trots att panelen endast har upplösningen 1360x768.

Tyvärr piper den här skärmen ibland lite grann och jag är rädd för att det skall bli värre och därför kommer jag kanske att lämna tillbaka den här skärmen och köpa en annan. Har just nu en 32" tjock-TV som har kalasbild men som tyvärr piper en del ibland och jag börjar bli allergisk mot pipande TV. Jag kommer nog att byta ut den mot en full-HD TV och då vill jag gärna kunna fortsätta att klona bilden på min lilla skärm.

Upptäckte alldeles nyligen funktionen GPU scaling och insåg då att min lilla andraskärm kanske inte behöver vara så avancerad och klara 1080p som jag först trodde utan att det kan räcka men den enkel skärm så länge den har DVI. En enkel 19" widescreen LCD-skärm med DVI går att få ganska billigt och det går förhoppningsvis att hitta en som inte piper också.

Har labbat lite med min gamla 19" 1280x1024-skärm idag men det verkar svårt att få GPU scaling att skala upp till 1080p på ett bra sätt, dvs det måste klara 24, 50 och 60 Hz och aldrig skicka något annat än 1280x1024 till skärmen.

Datoristen