Inlägg

Inlägg som Datoristen har skrivit i forumet
Av Datoristen
Skrivet av fredde89:

jamen eller hur!, ska titta vidare på vad Z2760 tycker om photoshop och sånt, så kanske det blir en sån där lite rackare

Tror att en surfplatta/hybrid med Atom Z2760 kommer att kännas seg med Photoshop. Har en Asus VivoTab TF810C själv och den är rätt seg när man t.ex. har många flikar uppe i webbläsaren och surfar på tunga sajter som t.ex. Prisjakt.

En Surface Pro borde vara idealisk men den säljs inte i Sverige än förutom av ett fåtal firmor som förmodligen gråimporterar den.

Av Datoristen

Om du vill ha en surfplatta med prestanda i klass med en hyfsad laptop skall du välja en platta med Intel Core-processor som Surface Pro eller Acer W700. Ungefär samma batteritid som en bra laptop. Väger runt kilot så de är tunga att hålla i handen. Kostar från ca 6000 kr och uppåt.

Om du vill främst vill ha en surfplatta skall du välja en platta med Atom-processor. T.ex. Acer W510, Asus VivoTab Smart ME400C eller Asus VivoTab TF810C. 8-10 timmar batteritid, lätt som en surfplatta. Se bara till att välja en med minst 64 GB disk då det annars blir lite ont om utrymme på C:.

Själv har jag en Asus VivoTab TF810C som jag är mycket nöjd med. Jag använder den främst som en laptop då den den är lite för stor att hålla i handen.

Av Datoristen
Skrivet av Commander:

På tal om fingeravtryck, någon som vet vart man kan köpa en bra fiberduk för skärmar? Mediamarkt hadde dessa men fick reda på att de har slutat sälja det av någon anledning.

Skrivet av DavidtheDoom:

Citera även gärna mig om ni har tips på BRA fiberdukar för skärmar. Svårt att hitta bra som inte kostar skjortan.

http://www.clasohlson.com/se/Optikduk-Smart-Microfiber/Pr3445...
http://www.clasohlson.com/se/Reng%C3%B6ringsduk-Smart-Microfi...

Av Datoristen

Härligt med lägre priser på pekskärmar! Jag hade dock ingen lust att vänta utan köpte för dyra pengar den fina Asus-datorn som artikeln illustreras med. Men det är bra att veta att det inte behöver bli lika dyrt när det är dags att uppgradera till en ny modell om några år.

Av Datoristen

Min nya hybrid-laptop/surfplatta Asus VivoTab TF810C har pekskärm och det är användbart även när jag använder den som laptop. T.ex. när jag ligger i sängen och det är svårt att manövrera touchpaden.

Det är en "Netbook 2.0" som någon i tråden uttryckte det lite föraktfullt. Men batteritiden är nu 20 timmar istället för 5 på en netbook. Och den startar på 0 sek, dvs är alltid igång. Och Windows 8 flyter på utan att vara segt.

Jag förutspår väldigt stort intresse för denna typ av datorer om de kommer ner i pris. För det största hindret för succé just nu är att man måste punga ut med ca 8000 kr för en sån dator och det är mycket mer än vad folk är beredda att ge.

Av Datoristen

Om ni endast skall ha ett fodral rekommenderar jag att ni kolla in fodralen från MoKo och Poetic. De säljs till bra priser på amazon.co.uk och verkar väldigt bra. Handlar man för mer än £25 får man fri frakt också på många grejer på amazon.co.uk. För recensioner, kolla amazon.com.

Exempel:

MoKo Slim Cover Case. £15.99
http://www.amazon.co.uk/MoKo-VivoTab-Windows-Integrated-Elast...

Poetic HardBack Case. £14.95
http://www.amazon.co.uk/Poetic-HardBack-10-1-Inch-Manufacture...

Jag har precis själv beställt ett MoKo-fodral med plats för docka till min TF810C.

Det kommer säkert fodral från MoKo och Poetic med plats för tangentbordet senare.

Av Datoristen
Skrivet av jocke92:

Fördelen med att ta det i hemförsäkringen är ju att man kan applicera det på alla prylar man äger. Man kan ju kolla med en eller flera reparationsfirmor vad det tex kostar att byta sprucket glas. Då ser man hur stor den kostnaden är mot självrisken. Sprucket glas är ju största risken men man kan ju tappa den i vatten eller få den stulen också.

Jo precis. Jag har precis köpt en ny surfplatta-laptop-hybrid för ca 8000 kr som jag knappt vågar ta med mig hemifrån av rädsla att den skall gå sönder...

Av Datoristen
Skrivet av Laban80:

Även om du får ner självrisken så måste du tänka på nedskrivningen. Min 1 år gamla kamera fick en smäll så displayen sprack. Tog det på hemförsäkringen. Nypris för kameran var 4300 och jag fick ett år senare ut 250 kr...

Med Trygg-Hansas drulleförsäkring med tillägg hemelektronik borde jag få ut 2150 - 500 = 1650 kr i motsvarande fall. 50% åldersavdrag för 1-2 år gammal digital kompaktkamera och 500 kr självrisk.
Men det är väl främst under första året som det är viktigt med försäkring. Det är då det är som mest surt om prylen går sönder för att man tappar den eller för att den går sönder på något sätt som tillverkaren vägrar laga trots att det egentligen är fel på prylen (t.ex. skärm som spricker av sig själv). Första året är det 100%-70% ersättning och det är helt ok.

Av Datoristen
Skrivet av cat0:

I Store, gå til Settings->Preferences og skru av "Make it easier to find apps in my preferred languages".

Jag tycker att originalinställningen borde heta "Make it impossible to find apps that are not in my preferred languages". Det stämmer bättre överens med vad inställningen faktiskt gör.

Förstår inte riktigt hur Microsoft tänkte med den här inställningen. Den spär ju bara på ryktet att det inte finns några vettiga appar för Windows 8.

Hade inställningen faktiskt gjort det lättare att hitta svenska appar skulle de hamna först i sökresultatet men engelska appar skulle ändå visas.

Av Datoristen

Kul att höra att den funkar bra!

Själv har jag en VivoTab TF810C med vanliga Windows 8 och den funkar bra nu, men det krävdes en hel del pulande för att nå dit. Det var definitivt ingen "Allting bara fungerar"-känsla. Drivrutinerna från Asus är för dåliga för att den skall fungera bra utan handpåläggning. Eftersom jag gillar att pula till en viss gräns och uppskattar flexibiliteten med att ha fulla Windows 8 så gör det inte så mycket men det är ingen tablet jag skulle rekommendera till någon som inte är så datorkunnig, t.ex. mina föräldrar.

Av Datoristen

Tack för svaren, det får nog bli en tilläggsförsäkring för min hemförsäkring.

Av Datoristen

Vilken försäkring är bäst för mobilen?

Jag planerar att köpa en Sony Xperia V snart och vill försäkra mig mot sprucken skärm vid tapp etc. Fick en stor spricka i displayen på min nuvarande telefon när jag tappade den och Xperia V verkar ännu bräckligare eftersom den har större skärm och är tunnare.

Vilken försäkring är bäst? Dvs ger faktiskt ersättning för olyckshändelser, ger ersättning utan tjafs och kostar minst?
Och vilken butik är bäst att handla i för att slippa tjafs vid garantiärenden?

Jag kommer nog att köpa mobilen på något av dessa ställen:

NetOnNet: Försäkring från Solid, 1 år för 795 kr, 195 kr självrisk, täcker ej stöld
Siba: Försäkring från Solid, 1 år för 899 kr, 195 kr självrisk, täcker ej stöld
Elgiganten: Försäkring från Moderna Försäkringar, 1 år för 899 kr, 295 kr självrisk vid utbyte, täcker stöld i bostad
Media Markt: Föräkring från Balder, okänt pris, 499 kr självrisk, verkar täcka rätt mycket

Alternativt kan jag köpa till allriskskydd i min hemförsäkring:
Trygg-Hansa, 360 kr per år, 1500 kr självrisk, åldersavdrag, täcker allt möjligt inkl. att tappa mobilen i sjön

Någon som har erfarenhet av ovanstående butiker och försäkringar och vet om de är bra?

Av Datoristen

Villken platta blev det?
Funkar den bra?

Av Datoristen

Behöver du löstagbart tangentbord? Dvs kunna göra om laptopen till en platta. Annars finns det laptopar som ger dig samma prestanda till billigare pris.

De plattor/laptopar du har länkat till är lika tunga eller nästan lika tunga som en lätt laptop, men dyrare. En platta som väger 950 g (Acer Iconia Tab W700) eller 1,5 kg (Toshiba Satellite U920t-100) är för tung för att hålla med en hand som en vanlig surfplatta. De liknar mer traditionella Windows-tablets som man har i knät eller på ett bord. Behöver du en surfplatta med bra prestanda som är tillräckligt lätt att hålla i handen får du vänta till hösten/vintern när nästa generation kommer.

Det är svårt att rekommendera den ena eller den andra av de du länkat till då de är så olika. Acern försöker i alla fall vara en surfplatta med någorlunda rimlig vikt medan Toshiban mer är en laptop med skjutbar skärm. Toshiban verkar ha bättre prestanda.

Av Datoristen

Läs igenom de utmärkta recensionerna för de båda plattorna på Notebookcheck:
http://www.notebookcheck.net/Review-Microsoft-Surface-RT-Tabl...
http://www.notebookcheck.net/Review-Asus-Vivo-Tab-RT-TF600-Ta...

Om det är 32GB-varianten av Surface som kostar 4490 är den inte direkt jämförbar med VivoTab RT eftersom den har 64GB. 64GB-varianten av Surface verkar kosta 5290 kr.

Jag hade nog tagit en VivoTab RT.

Av Datoristen

Galaxy Tab 2 10.1 laggar rätt mycket. Lägg lite mer pengar och köp en Galaxy Note 10.1 istället, den har mycket bättre prestanda.

Av Datoristen

Av de två du väljer mellan skulle jag välja ThinkPad Tablet 2. Den har riktig Windows 8 och inte Windows RT så att du kan köra vanliga Windows-program och inte bara nya Modern UI/Metro-appar.

Men varför lägga så mycket som 7500 kr på en 10"-platta? Det finns ju plattor med liknande spec för under 4000 kr, t.ex. Acer W510. Undvik dock snålmodellen av W510 med 32 GB minne, det är alldeles för lite minne för Windows 8.

Av Datoristen

På min Windows 8-platta Asus TF810C med Atom-processor går det bra att spela upp film i HD. Men inte enbart med CPU:n utan det krävs att videospelaren kan utnyttja hårdvaruaccelerationen i grafikchippet för att det skall flyta bra. Youtube 1080p går bra men kan ibland hacka en aning medan filmen buffras vilket troligen beror på att IO-prestandan är något begränsad. Om du har några länkar till några 1080p-filmer du vill att jag skall prova kan jag göra det.

En stor fördel med en Windows 8-platta för filmtittande är att plattorna är väldigt lätta att bygga ut med extra minne med minneskort, ansluta externa hårddiskar med USB etc. Sånt funkar ju inte lika bra på en stängd plattform som t.ex. iPad eller Google Nexus. Den sistnämnda har ju inte ens minneskortsläsare eftersom Google tycker att man skall ha all data i molnet (så att de kan övervaka en bättre...). Sen finns det en massa videouppspelare för Windows 8 tillgängliga också vilket är trevligt. Läser man i forum för Android-plattor verkar det som att folk har en del problem med att spela upp film i HD och att det kräver en del trixande för att få till det.

Skall du spela 3D-spel är däremot de nuvarande Windows 8-plattorna med Atom inte så mycket att ha. Grafikchippet har uselt stöd för 3D-grafik. Först till hösten/vintern väntas det bli någorlunda hyfsat spelprestanda på denna plattform när den nya Atom-generationen "Bay Trail" kommer. Men film funkar som sagt utmärkt redan på nuvarande Atom-generationen.

Ett alternativ är förstås att gå på en platta som har Intel Core-processor. Då får du snabb prestanda men till priset av högre vikt, kortare batteritid, värme, fläktljud, högre pris m.m. Den billigaste plattan i denna klass är Acer Iconia Tab 700 som kostar 6295 kr i billigaste modellen. Men den väger 950 g och det är väldigt tungt för en platta.

Av Datoristen
Skrivet av KplSteiner:

Nu känns det skönt att vi lyckades begränsa Microsofts inkludering av Internet Explorer i Windows.

Absolut! Nu finns det ju ett prejudikat på att man inte får skicka med webbläsare på det viset. Så Google får allt sluta att skicka med Chrome i sin Chromebook.

Av Datoristen

Till hösten/vintern bör det komma något snabbare plattor när nästa generation av Atom-plattformen kommer. Det är nog framförallt grafiken som kommer att vara snabbare i dessa plattor. Dessutom bör det komma betydligt mer strömsnåla ultrabooks när Intels nya plattform Haswell kommer. Det kommer att vara krav på pekskärm för nya ultrabooks så det kommer nog många sådana. Men det finns förstås ingen garanti att det kommer att komma datorer med S-IPS+ skärm i överkomlig prisnivå. Sen tar det säker till början av nästa år innan priserna på de nya modellerna sjunkit ner till ok prisnivå och drivrutinerna har hunnit bli stabila.

Fundera på om du verkligen behöver en surfplatta med löstagbart tangentbord eller om det skulle funka lika bra med en laptop med pekskärm. 11.6" är lite för stort för att kunna använda bekvämt som platta och jag har nästan alltid plattan sittande i dockan.

Jag hade tänkt köpa mig en ny laptop eller surfplatta med tangentbord redan förra våren men hittade inga bra då. När jag fick syn på VivoTab TF810C blev jag väldigt glad att det fanns en dator med nästan precis den specifikation jag letade efter och då slog jag till.