Inlägg

Inlägg som asdfgh har skrivit i forumet
Av asdfgh

Jag skulle säga om du känner att du vågar försöka, blockera deras MAC-adresser. Men hur som helst borde du definitivt byt Wi-Fi lösenordet (kontrollera även att du inte har WEP baserad Wi-Fi kryptering för lösenordet (väldigt lätt att knäcka)).

Av asdfgh

Kolla up "web scriping" bibliotek till något språk du känner att du kan (vet ej om det finns till alla, men några iaf). Jag vet det finns till python, sedan som nämnt ovan borde det gå med Javascript (väldigt säker på att det ska gå (inte så populärt hos webbsidans ägare dock (då de är ofta en grund till phising sidor))).

Av asdfgh

Ja, jag kommer köra manuellt när 4.7 har blivit lite mer använt.

Av asdfgh

Jag har redan interfaces på datorn jag tänkte använda, sedan tänker jag att de "kabel-kopplade" enheterna kommer bara vara mina egna så jag vet inte varför jag skulle vilja, enda anledning jag kan tänka mig varför jag skulle haft en vlan switch är för att leka lite med (vilket i min mening är en onödig utgidt), men kanske i framtiden.

Jag gillar att ni säger ungefär samma svar (känns tryggare då).

Av asdfgh

@anon37058: Tack för tipsen och svaren!

Av asdfgh

Egen router || val av OS || AP frågor

Så jag tänkte att jag är lite trött på hemma routrarna som de flesta (även jag) köper för hemma bruk. Så jag tänkte jag skulle ge mig på att bygga en från en gammal dator jag har hemma (duel core 2.4 GHz. 4 GB RAM, två nätverkskort (eventuellt köpa denna också)).

Min Ursprungliga tanke var att bygga enligt följande bild (om jag kan dela upp AP:n enligt bilden):

http://i.imgur.com/oZOZbdP.png

Men går inte det så tänker jag enligt följande bild istället:

http://i.imgur.com/OcxNL0k.png

Där lan 1 och 2 ska tillhöra samma nätverk medan port 3 ska vara ett separat som jag vill begränsa.

Begränsning för guest:

  • Bara Internet access ingen access till de övriga nätverket

  • skulle vilja begränsa surf mängd

  • Bandbredd

  • tid en enhet kan vara ansluten

Mina frågor:

  1. Går det på något av sätten?

  2. Vilket OS kan ni rekommendera? (på "router datorn" (antar att är någon Linux dist som gäller))

  3. Wi-Fi har jag där jag jobbar och andra företag sätt att de har först att man anslut med lösenord till AP, sedan för nätverk access så vidare befordras man till en hemsida för att logga in igen med andra login uppgift (antar det är någon cookie lösning) innan man kommer åt resterande nätverk/Internet. Hur skulle man kunna göra detta?

  4. Har ni nå bra tips på AP?

  5. Är det något jag missar i bilderna (tänker fräst på "router datorn")?

Har ni några tips kring det här så droppa gärna!

Tack för svar!

Av asdfgh

försökt förklara som jag hade gjort till mina föräldrar (sant texten är inte 100% sann vid förklaringar, men fokuserar på enkelhet mer än teknisk sanning).

Aldrig haft telia fiber, men du borde inte behöva ha en telia router/modem då, har just nu fiber själv till huset då installera de en "fiber till ethernet (vanligt nätverks uttag)"-omvandlare som man kan "enkelt" säga som modem (om vi tänker adsl). Då ska du kunna koppla direkt på den. Men är det så vi prata om ADSL eller annan teknik som behöver ett faktiskt modem från telia, så måste du brygga modemet till routern.

Enkel förklaring kring bryggning: Man kan säga att det blir som att modem blir en "förlängnings dosa" till nätverket. Då enligt din text om de säger det är bara port 4a som funkar för bryggan så sätter du helt enkel WAN (asus) till port 4a på telias modem.

Av asdfgh

Menar inte att vara nedlåtande, så hoppas du inte tar det så. Men detta är mina tankar kring det hela.

Behövd hårdvara för kabel dragning (ej kamera osv):

  • Spade/grävare/(annat gräv redskap)

  • kabel

  • kontaktwe till kabeln

  • rör som passar kabel diametern.

  • kopplings "schema" för kontakterna.

Bra att ha (inte nödvändigt):

  • Indikator för att kontrollera kontakten är rätt kopplad.

Steg vis förklaring

  1. Gräv, jag hade sagt ca 30 cm djup.

  2. Lägg ner rör med kabel i sig hela vägen.

Frivilligt (eller täck bara igen):

  1. Täck ca 20 cm med matjord på röret.

  2. Lägg gärn ner något som indikerar att en kabel ligger där under (om du ska sälja någon gång så ingen gräver sönder kabeln).

  3. Täck resterande och plantera gräs/(lägg grus)/plattor/asfalt/annat ovan.

Sedan när du ska "installera" kontakterna på kabeln se då till att följa ett bra "kopplings schema" så du inte kopplar fel, testa gärna med en indikator. Sedan är det bara tuta och köra.

Av asdfgh

Ska många användare få samma sms via datan, går det inte att skicka något på samma sätt som sms grupp gör? (kan vara helt ute och simma på djupa vatten)

Av asdfgh

Vet ej om det är den bästa lössningen men detta är min tanke kring frågan

Du ska skapa en summa av primtal för komma till talet som skrivs in? (talet måste vara jämnt och större än 2). Om jag inte miss minner mig helt så är alla jämna tal defilerat som att de ska vara delbart med 2. Vilket betyder direkt att vi kan säga alla jämna tal större än 2 är INTE ett prim tal (Så vi behöver inte kolla om det är primtal bara om det är jämnt).

(jag kommer inte ihåg java syntax för detta så jag skrev c++/c):

if (x > 2 && x%2==0){ //hitta summa. } else{ //användaren uppfyllde inte kraven }

Sedan vill vi ju hitta alla primtal som är mindre än siffran som användaren skrev in, alternativ är vi har en list med MÅNGA primtal (sök igenom listan hitta primtal som är mindre än input vi ska kanske inte låt oss säga få 2 som första siffra när talet som användaren skriver in är 1 000 000). Det finns ett antal primtals algoritmer som kan hitta detta (hade rekommenderat denna, då den är ganska lätt förstod (denna algoritm hittar alla primtal mindre än N)).

När du då har denna lista med primtal mindre än siffran som användaren skrev in gäller det bara att testa summer två av dem så passar ihop för att bilda siffran som användaren skriv in.

Av asdfgh
Skrivet av emilakered:

Det dyker upp allt fler trådar om att "Microsoft" ringer hem till personer och uppmanar till installation av mjukvara, aktivering av fjärrsytyrning eller något annat i samma stil. Anledningen påstås bland annat vara att man fått något virus som de upptäckt eller att någon blivit hackad, och den "snälla supporten" ska ställa allt till rätta. Oftast handlar det om personer från utlandet som på mer eller mindre tydlig engelska försöker få fram sitt budskap.

Utan vidare spisning: Det här är BEDRAGARE, och man ska absolut INTE göra som de säger! Det handlar rakt av om bluffsamtal där avsändaren inte är vem han eller hon utger sig för. Vet du inte vad du ska göra - lägg helt enkelt på luren!

Microsoft ringer aldrig upp om inte du initierat kontakten, och Microsoft skickar aldrig e-postmeddelanden där uppgifter som kreditkortsinformation begärs. En tumregel är att känner du inte till ärendet på förhand är det bedrägeri och ska hanteras därefter.

SweClockers nyhet om fenomenet: http://www.sweclockers.com/nyhet/15240-falska-telefonsamtal-f...
Polisen varnar om samtalen: http://www.svt.se/nyheter/sverige/polisen-varnar-for-microsof...
Mer information finns på Microsofts webbplats: http://www.microsoft.com/sv-se/security/bedrageri.aspx

Hahaha de ringde mig en gång vilket jag tycker var helt magiskt (har inte haft Windows på kanske 4-5 år), så jag hade kul iaf.

Av asdfgh

Jag lagrar den lite olika beroende dessa två kriterier:

  • Är data:n hemlig?

  • Måste data:n finnas kvar?

Data:n är hemlig:
Är den bara hemlig (inte måste finnas kvar) kör jag in den i en krypterad hårddisk/USB-minne.
Data:n måste finnas kvar:
I detta fall har jag en hårdvaru raid (raid 5) som jag lagrar på samt har backups (backup till google drive konto) på
Är den båda:
Detta är något jag inte är helt nöjd med och funderar på fortfarande hur jag ska lösa.
just komprimerar jag den och köra ett krypterings program på den komprimerade filen/filerna (tar bort filerna förutom den komprimerade version) som jag spara sedan lägger i raid 5 lagringen som blir upp backad till google drive.
är den inget av detta:
Då är det ganska enkelt jag bara lägger data:n där den för plats.

Av asdfgh
Skrivet av Bakgrund:

För er som undrar vad den går på, så har Biberu redan uttalat sig om detta: #15408894

Hade gissat på att då det är automatiskt kanske även kollar om tråden slutar efter (eller strax därefter) "bra inlägg", vilket då skulle kunna intyga på att den löste problemet.

Av asdfgh
Skrivet av evil penguin:

Bara för att undvika förvirring så verkar den där artikeln handla om helt andra säkerhetsproblem än det TS oroar sig för.

Dock nu fick jag ju upp ögonen för det också nu, så måste kolla in och läsa lite.

Av asdfgh

@backspace: LTS är ju kort sagt att de supportar OS:et längre (dvs patchar m.m), medan t,ex om jag hade kört "icke LTS" hade de supportat den lite längre än 6 månader. Så därav fall jag vill ha ett supportat OS och inte kör LTS måste jag köra in en ny version oftare. (om det var detta du reagera på ut min post "ag tycker personligen inte om att sitta med "icke LTS" för då skulle jag få köra in den nya distron för ofta för min smak.").

Men om det är grejer med kernal måste jag ju erkänna att jag inte är särskilt insatt i kernal versioner och hur de updateras, men det är väl på tiden att lära sig.

Av asdfgh
Skrivet av backspace:

@asdfgh: https://wiki.ubuntu.com/LTS

Liten undran, exakt vad är det du behöver ha i en nyare kärna?

Det handlar om att slippa detta.

Förstår inte vad du vill visa med länken dock?

Av asdfgh
Skrivet av Meto:

ubuntu 16.04 får bara säkerhetspatchar. Du kommer ha samma grundversion av kerneln hela tiden.

Okej, se där lärde man sig något nytt. Antar detta gäller för alla ubuntu "versions distar"?

Skrivet av xfade:

Ubuntu 16.10 kommer i oktober....

Jag tycker personligen inte om att sitta med "icke LTS" för då skulle jag få köra in den nya distron för ofta för min smak.

Av asdfgh

har du kollat in detta?

Av asdfgh

När får ubuntu 16.04 kernal 4.7+?

Hej, jag har suttit och googla runt lite för att se om det finns något datum för när kernal 4.7 släpps till ubuntu 16.04, utan att hitta något förutom guider till hur man gör det manuell? Detta då jag vill vet om det är värt att göra en manuellt kernal byte eller om det är värt att vänta.

Tack för svar!

Av asdfgh

Exempel från egen php
(Lagt till lite mer kommentarer nu där av svenlskan).
Anslutning till servern:

$serverIp = "AdressTillDatabasen"; //Change if needed. $DBname="dataBasNamn"; //this is the name in the sql script //tror det är rekommenderat att läsa in användarnamn och lössen från en fil. $username="xxx"; //MySQL username. $passsword="xxx"; //MySQL password.. //make con a global variable. $con = null; //try to connect to database. try{ $con = new PDO("mysql:host=$serverIp;dbname=$DBname;", $username, $passsword); }catch(PDOException $e){ echo $e->getMessage(); }

SQL Queary exemple (få ut data ur databasen):

//Query $sql = "SELECT * FROM textForPost WHERE EXTRACT(YEAR_MONTH FROM postDate) = EXTRACT(YEAR_MONTH FROM CURDATE()) ORDER BY id DESC"; //Förbereder uttrycket (för att förhindra sql-injection bl.a). $stm = $con->prepare($sql); //genomför query $stm->execute(); //Spara resultatet i php variable $res = $stm->fetchAll(); //Skriver ut resultatet om det fanns något. //This is a worse solution then it would be with a left join! (sql). if($res != false){ foreach ($res as $row) { echo $row['postText']; } }

SQL Query exempel (sätta in data i databasen.):

//SQL frågan, första () databas tabel attribut och den andra () är namn för dessa attribut i koden. $sql = "INSERT INTO textForPost (postDate, postText) VALUES (:dateItWas, :thePostText)"; //förbereder frågan. $stm = $con->prepare($sql); //utför inmatning till databasen $res = $stm->execute(array( //efter => är php variabeln jag vill till dela attributen enligt sql frågan. (VIKTIGT med dubbel snufftecken för att förhindra SQL-injection) ":dateItWas" => $currentDate, ":thePostText" => $tmp2 ));

Vill du göra detta inline så kör php taggar runt:

<?php PHPKodenHär ?>