Inlägg

Inlägg som in2it har skrivit i forumet
Av in2it
Skrivet av bjonss13:

ja såååå hette det asså jag har letat hela jäkla morgonen! tack!

Vet hur sån't känns... man bara VET att det ska gå att göra men minns inte riktigt hur

Av in2it
Skrivet av xxargs:

billiga och snabba kan du nog glömma - USB-stickor är avfallshantering av flashminne som inte kan säljas till någon annan för högre pris...

jag har allt mer gått över på gamla utrangerade SSD i typ 64-128 MB/storlek i billiga externa USB-kabinett om man vill ha skrivhastighet och skrivuthållighet.

Har försökt med Sandisk extreme pro som sägs skall ha lite bättre kontroller i sig - men de blir långsamma efter en tids användning och några års ålder och ett antal hundra GB skrivmängd (säg 2-4 ggr flashmängden) - och med långsamt så menar jag låååååånnngggsssaaaammmmtttt typ 300 kbyte/s eller lägre i skrivhastighet och nu när jag testade på en sådan med zerofill så tog första körningen > 2 timmar för 64 GB, andra körningen betydligt fortare och den 3' ca 8 minuter.

Det är exakt samma beteende som Samsung EVO840 och andra SSD som legat länge oanvända och utan spänning, fast mycket värre på kortare tid (och strömsatt...) och har helt klart att göra med spänningsglidning i flashcellerna och samma problem att skriva över sektorer som har gammal data i sig och det går jättelångsamt... - det intresanta att just den här stickan har suttit i en maskin som har varit påslagen mest hela tiden och det 'åldras' ändå, antagligen för att den är varm och det fins uppenbaligen ingen 'garbage collector' som provar lästiderna och skriver om dessa när det läses för långsamt och för mycket 'räddning' på dessa - utan man måste själv skriva om cellerna som att tex. ta diskimage på hela stickan, göra en zerofill, därefter lägga tillbaka diskimagen igen - typ 1-2 ggr per år... - så fort degraderas det.

Det sägs att i dessa sandisk extreme fins med smart och TRIM - men inget man lyckas få igång under Linux tyvärr då aktuella TRIM/discard-kommandon när man aktiverat 'TRIM' över USB verkar den inte lyssna på, men fungerar utmärkt på externa billiga kabinett med SSD/NVMe eller på Samsung T7

---

Skall du ha skrivsnabba USB-stickor så måste det till en mer kraftfull kontroller och bättre kvalitets flashminne, och då blir de dyra och fortfarande trottlar av värmeproblem om större mängder skall skrivas påen gång. idag vetefan om inte SSD/NVMe i en extern kabinett är ett billigare alternativ och framförallt har säkrare prestanda, eller om det är 500 GB och större så köper man samsung T7, i allafall på företagsbasis då de har riktigt ordentlig strömavbrottsskydd i sig - vilket inte SSD/NVMe-hembyggen i en billig kabinett har.

Skall man har färdiga eSSD liknande Samsung T7 så handlar det om från 500 GB och större och inte ens den storleken är prisvärd utan kommer först vid 1TB och uppåt...

---

Kort sagt är det en jäkla skitbranch när det gäller USB-stickor och skall man ha hyffsat säkert bootbara USB-stickor för tex windows-installation så får de inte registreras som 'mass storage [~ssd]' utan som 'removable mass storage [optiska skivor, enklare USB-stickor)' och även stora drakar som Sandisk sätter ibland denna bit fel även på deras enklare USB-stickor i olika batchar över åren.

Billiga USB3-stickor går ofta hyffsat snabbt att läsa men sega att skriva (sagda ~20 MB/s) och de som är snabba att skriva till kan du ibland inte ha som bootmedia då de tolkas som SSD (aka 'mass storage') - men bara för vissa installations-media som windowsinstallation då det är något som ställs in i iso:s UEFI-partition vad som tolereras medans en ubuntu-iso på en eSSD går utmärkt att installera ifrån.

xxargs du kanske få joina grupptalan: https://www.sweclockers.com/nyhet/37011-kunder-stammer-wester...

Av in2it

Det verkar som att mitt rop på hjälp var förgäves... nåja... snart kommer väl alla mina USB-minnen (och även SSD-cases) så får jag väl se om det är något av dem som faller mig mer i smaken än andra

Tack för all input ni gett!

Av in2it
Skrivet av kaput:

Mm, kör på samma sak. Kom över ett gäng 128 och 256GB SSD:s när jobbet körde HW-uppgraderingsrace för något år sedan, som nu tjänar som glorifierade USB-stickor. Även om SSD:s från OEM-maskiner i allmänhet är rätt shitty de också, så spelar de i en helt annan division än USB-stickor, och håller definitivt för den sortens sporadiskt användande.

Har man en 3D-printer och vill lägga lite tid på det kan det vara värt att plocka ut kretskortet ur 2.5" SSDs och designa/printa eget kabinett för det + USB-SATA-brygga. Brukar kunna vara rätt mycket luft i enklare 2.5" SSD:s.

Ja, det var väl nåt om att stickorna inte längre fick presentera sig som removable mass storage om de skulle vara kompatibla med någon efterbliven Microsoft-certifiering? Vill minnas man började stöta på icke bootbara USB-stickor under perioden då 16GB var något att komma med. Det var dock längesen jag råkade ut för något nytillverkat som inte är bootbart nu.

Edit: och den som tycker en SSD i kabinett är för klumpigt att använda som USB-sticka vet inte vad en klumpig USB-sticka är. Detta är den värsta 4GB-sticka jag råkat ut för. Den klarar dock att ligga och skrota på 6000 meters djup en längre tid, och/eller en timme i omgivningstemp > 1000 grader

Jo för det verkar vara ett vanligt "use case"

Av in2it
Skrivet av varget:

Jag förstår att det inte är lika smidigt, som nån annan länka så kan man göra det lite mindre med m2 enheter för likande prisbild. Men helt ärligt så hoppades jag på att nån skulle komma med bättre tips i tråden.

Lägg till telenummer eller mail också så kan de som glömt bort vad de lånat av dig även kontakata dig

Jo jag hade väl också hoppats på att någon skulle trillat på en guldklimp. Sweclockers användare brukar ha så mycket kunskap och "hidden knowledge" så jag hade hoppats på något sån't

Av in2it
Skrivet av Pirum:

Sandisk Ultra Dual ligger vid ett snabbt test här på ca 75-90Mbyte/s i write på 1GB stor fil. ExFat, och ca halva minnet är fyllt, använt relativt flitigt med många skrivningar och raderade filer under sommaren. Dvs, inte supersnabbt direkt, men ganska stabilt. Tror dock att stickan throttlar lite vid större skrivningar (säg en film på några gigabyte) då hastigheten sjunker till kanske 50GB/s
<Uppladdad bildlänk>

Sandisk Extreme Go USB3.1 är väsentligt snabbare, men har för mig ibland mer eller mindre havererat med radikalt förminskad hastighet som krävt en total rensning för att få igång hastigheten igen.
<Uppladdad bildlänk>

Kastar in benchmark för Kingston DataTraveler Exodia M USB 3.2 Gen 1 DTXM/64GB också.
<Uppladdad bildlänk>
Detta kallar jag rejält dåligt för en USB3-sticka. Men att ha installerare för OS etc på den kan ju funka antar jag.

Men 50 MB/s är ändå rätt ok (fast jag önskar det var GB och inte MB )

Av in2it
Skrivet av Elakekocken:

Billigt är ju rätt subjektivt.
Jag tycker 250:- /USB-minne är billigt.

Vad är TS smärtgräns per USB-minne? Eller per gigabyte?

Det är ju svårt att svara på.

Problemet med USB-minnen är att ofta är de mindre minnena långsammare än de större. Så även om 16GB hade räckt för mig så kan man bli tvungen att köpa ett som är minst 64GB bara för att hastigheten då kan gå upp med det dubbla (det här varierar givetvis, något som inte gör problemet lättare).

Men grejen är inte att jag inte har råd att köpa dyrare USB-minnen, jag kan göra det om jag måste. Men som sagt, jag vill helst inte behöva hålla reda på minnena. De ska vara lite slit och släng men ändå gå att använda, dvs. skrivhastighet som är någorlunda snabba. Men minnet behöver inte vara supersnabbt, men det kan inte heller vara < 20MB/s för det är alldeles för långsamt.

Det största problemet är att tillverkare i princip vägrar skriva ut skrivhastigheten på deras minnen. Det gäller även om du söker rätt på USB-minnets "data sheet" som borde innehålla alla specifikationer. I princip alla andra produkter inom IT kan du hitta dess viktiga data för. Varför går det inte på USB-minnen, det är ju märkligt och irriterande.

Jag kanske måste vända mig till EU i alla fall angående standardisering

Av in2it
Skrivet av N!klas:

Jag köpte nyligen dessa två
https://www.amazon.se/dp/B077D1WXPD (256GB)
https://www.amazon.se/dp/B0C6MD4Z99 (obs, tar inte NVME, bara SATA i M2)

Blev totalt 280 kronor när jag köpte, exkl. frakt (har redan Prime för 59/m).
Större än ett USB-minne, ändå liten och det spöar USB-stickorna lätt.
Intenso är billigt men nand-kretsarna har inget märke, bara ett långt nummer som inte ger någon träff på google.

Det är också en ganska bra lösning. Storleken är ganska bra och priset är definitivt överkomligt om än det inte riktigt är det jag söker efter.

Av in2it
Skrivet av Margarin:

Låter lite som mina kunder: "Det ska inte vara dyrt, vara snabbast/bäst/alltid fungera och jag ska kunna köra över den med min svindyra Tesla!"

Mitt förslag (bara snabb sökning)
https://www.amazon.se/Thermocouple-Case-NVME-Enclosure-Protoc...

Med valfri m.2:
https://www.prisjakt.nu/c/solid-state-diskar-ssd?775=24843&so...

Jo jag förstår att du kanske tolkar mitt inlägg på det viset. Men faktum kvarstår du kan köpa ett billigt USB-minne som skriver i 5MB/s och sen köper du ett annat billigt USB-minne som skriver i 60MB/s. Prisskillnaden kan vara 0 kr eller så lite som 15 kr. Tyvärr står det i princip ALDRIG vilken skrivhastighet du får. Därav mitt problem.

Av in2it
Skrivet av ELF:

Ska du komma ner i pris under Corsair Flash Voyager GT men ändå behålla hastigheten så blir det svårt (som så redan har nämnts).
Jag skulle ändå rekommendera Voyager GT varianten.
Har haft mitt i ca 8 år och gjorde bara ett snabbt skrivtest i utforskaren med en stor fil (~125MB/s). Så kan inget säga om hastigheten med tonvis av småfiler...
Men visst, det blir ju en slant.

Ett förslag.
Bak på minnet så sitter det ju ett litet hål så att man ska kunna fästa en rem så minnet kan bäras runt halsen.
Där skulle du kunna sätta något med ditt namn. Då blir det tydligt att minnet ska lämnas tillbaka och att det inte får behållas. Detta borde göra folk mer måna om att lämna tillbaka det.

Det kanske är det jag ska göra... gå low-tech och skriva en lapp med mitt namn

Av in2it
Skrivet av tcntad:

Köp ett stort USB-minne och pröva Ventoy

Skrivet av Mattiiss:

Har inte läst alla inlägg men jag tänkte samma, sen hittade jag Ventoy som gör att du kan kopiera in en .img-fil på ett usb-minne och starta alla från ett minne istället.

https://www.youtube.com/watch?v=10L8aCY3VBs

tcntad var första som nämnde Ventoy i tråden men jag uppskattar att du kommer med förslag på lösningar, det är alltid trevligt när folk hjälper till

Skrivet av THB:

Jag använder dessa från Biltema och fungerar bra för installation av Windows etc.

Använt till att installera Windows, Proxmox, TrueNAS Core utan problem på flertalet maskiner.

Skrivet av Bengt-Arne:

Samma här!

Har även jag fallit för just dom USB'na, och kan bara hålla med.

Används till liknande som nämnts och även rätt mycket för att flytta olika information.

Det jag gör för att särskilja dom är att märka dom med en märklapp/tagg i stil med hut man märker olika dörrnycklar. Märkning kom rätt naturligt då dom annars är lätta att förlägga pga. storlek.

Det fungerar att använda rätt dåliga USB-minnen till att exempelvis installera Windows, göra en Windows-rescue eller Hiren's BootCD (USB). Att skapa USB-minnet med dessa funktioner om du använder något billigt minne tar en evighet. Men när du väl har skapat det så är ofta läshastigheten helt ok och kan i många fall uppgå till 120-150MB/s även på relativt billiga USB-minnen.

Ska du däremot blanda in att även kunna överföra filer av större storlek "lite snabbt" så blir dessa minnen minst sagt jobbiga att arbeta med. Men de har ABSOLUT sin funktion.

Men precis som någon redan nämnt så visst kan man sätta igång och överföra/kopiera det man ska och sen göra något annat. Men det i sin tur förutsätter att det inte, som sig brukligt, är något som ska ske relativt snabbt för du fick ett telefonsamtal i samma veva som du är på väg ut genom dörren.

Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Precis. 1 högpresterande usbminme eller extern ssd och du är golden. Köra live linux? Yes. Köra live windows 10? Yes med medicat tex.
Jag kör medicat som bygger på ventoy. Riktigt trevligt.

Det som tyvärr många verkar missa i mitt inlägg är det enkla faktum att jag måste lämna saker hos andra. Då jag bor i norra Sverige så kan det ibland vara 5-8 mil till dessa personer så det är inte bara så att man svänger förbi på kafferasten och hämtar upp USB-minnet igen (eller enligt era förslag SSD:n). Ibland är det t.om så att jag måste ha med mig saker till svenska myndigheter och även då vill man ha möjlighet att lämna över ett USB-minne, helst oöppnat, för att de ska kunna lägga över de filer jag efterfrågat (inom mitt yrke). Så möjligheten att ha en guld-SSD som är super-duper snabbt och jättefint på alla sätt och vis är inte riktigt en möjlighet. Jag har någon Samsung T7 liggandes här någonstans och flera andra diskar också. Jag har åtminstone fem till externa SSD:er utöver Samsung disken. Men det var inte riktigt det mitt inlägg handlade om.

Produkten jag lämnar på diverse ställen får gärna vara någorlunda billig så jag inte behöver fundera på om jag får tillbaka den eller inte. Mest troligt får jag det men säker kan man aldrig vara. Förlorar jag ett USB-minne för 100kr eller därikring så vore det tråkigt men livet går vidare. Kostar en SSD 1000-2000kr så känns det inte lika bra att bli av med den, om än livet går vidare.

Av in2it

Absolut, det är ingen dum lösning om vi bortser från att den är lite klumpig att bära runt på.

Jag uppskattar att du kommer med förslag och lösningar

Av in2it
Skrivet av flashen:

Kan rekommendera detta https://www.inet.se/produkt/5303200/kioxia-transmemory-u202-1...

69 pix för 16 GB, finns upp till 128 GB

Review: https://www.youtube.com/watch?v=QFeL3dZegIE

Han testar ett 32 GB USB-minne

Speed 3,5MB/s och 2,66MB/s

Han försökte även kopiera över en videofil som var 0,97GB till USB-minnet och hastigheten sjönk och sjönk och när han avslutar videon var hastigheten nere på under 2MB/s.

Innan någon säger något om videon jag länkade så är Kioxia och Toshiba samma företag: https://www.kioxia.com/en-jp/about/news/2019/20190718-2.html

"Tokyo, July 18, 2019 – Toshiba Memory Corporation announced today that it will officially change its name to Kioxia Corporation on October 1, 2019. The name Kioxia (kee-ox-ee-uh) will be adopted for the names of all Toshiba Memory companies, largely effective on the same date. ...".

Av in2it
Skrivet av DavidtheDoom:

Utforskaren? Är det något windows-trams? 🤣

Edit:
Provkörde test, ja skrivhastigheten är onekligen skräp!

Skrivet av Rouge of Darkness:

vad är det för fel på utforskaren ?

den gör sitt jobb.

och i ärlighetens namn så har jag testat både teracopy och total comander "för det skulle ju va så mycket snabbare och bättre" men tror aldrig jag faktiskt märkt någon skillnad öht som faktiskt motiverar att äns ha dem installerade mer än att de ser ut som nån gammal relik från typ win 98.

när det kommer till "usb-minnen" så använder jag istället en usb 3 -> microSD adapter och köper bara ett microSD kort när jag behöver mer bärbart utrymme.

brukar generellt prestera aningen bättre än usbminnen om man är noga och köper ett med lite kvalisort.

Skrivet av Lordsqueak:

För små skrivningar javisst.

Men kommer man upp över 10 gig eller mer så börjar det gå långsammare och långsammare,,, till sist fryser window i värsta fall. Ett rent helvete att kopiera video filer till en annan HDD. (typ om man vill flytta 50 gig av något så får man göra det en fil i taget, typ)
Ett jäkla aber när man har för vana att spela in video och editera och sånt, tex.

DavidtheDoom jag vet inte riktigt vad det är som Utforskaren håller på med men långsamt går det.

Rouge of Darkness visst KAN du använda Utforskaren men testa kopiera lite större mängder filer och jämför det mot, exempelvis Total Commander, så kommer du se att Utforskaren är rent skräp i jämförelse. Men visst, även jag använder Utforskaren för att kopiera små grejer här och där med copy/paste.

Lordsqueak det verkar som att du kommit fram till min egen slutsats

Av in2it
Skrivet av BergEr:

Ligger alltid nya fina minnen på parkeringen runt jobbet så tar bara upp några och använder vid behov

Smart drag, billigt och bra

Av in2it
Skrivet av varget:

Har lurkat tråden i hopp om att nån skulle länka ett awesome usb-minne som är billigt. Det verkar inte hända så jag tänkte dela med mig hur jag överlever.

Har lite random usb minner med allt från usel till horribel prestand. Dessa används till boot media som jag skapar hemma, som du säger så är det inte så illa i läshastighet så att installera från dem är ofta inget problem. Att skapa det hemma är ofta inget problem. Man går ifrån och gör nått annat.

Har ett usb-minne som är okej prestand men primärt plockar jag med en ssd ifall filer skulle behöva kopieras filer, och jag brukar kopiera tillbaka dem på plats och inte lämna disken. Men med tanke på vad du nästan planerade att köpa usb minnen för så kanske en billig ssd med sata->usb är ett alternativ för dessa tillfällen när man måste lämna disken?

Jag har flera externa hårddiskar, både SATA och SSD. Men som sagt... jag är inte jättesugen på lämna en disk för kanske en tusenlapp eller två som jag sen måste vänta på att få tillbaka. Men visst är det en tanke. Det kan vara så att jag får överge min idé om någon tillverkare som har lite stolthet i sitt hantverk och kan producera ett vettigt USB-minne till ett rimligt pris.

Eller så får vi skapa Sweclockers-Minne med en egenutvecklat styrkrets och lite annat lull-lull

Av in2it
Skrivet av Pirum:

Ja, jämra krångel. Jag tycker nästan bättre om micro sd-kort i en usb-adapter.

Men, USB-minnen är smidiga ändå. Kollade lite på de senaste 4-5 jag köpt

Sandisk Extreme Go USB3.1 https://www.amazon.se/-/en/SanDisk-Extreme-64GB-Flash-Drive/d...
SanDisk 128GB Ultra Dual Drive USB Type-C https://www.amazon.se/gp/product/B01EZ0X55C
Samsung FIT Plus 256GB Type A 400 MB/s USB 3.1 https://www.amazon.se/-/en/gp/product/B07HPX38XC
Kingston DataTraveler Exodia M USB 3.2 Gen 1 DTXM/64GB https://www.amazon.se/gp/product/B0B1JNDZ5J

De första tre har en skrivhastighet på över 100 MByte/s om jag minns rätt. Men Sandisk Extreme Go tappar snabbt farten och blir jätteseg. Har fått köra dd i Linux för att rensa den, då blir det bättre, en stund.

Samsung FIT är nästan ännu värre, och tycks ha lätt att hamna i "unclean" state eller vad man ska säga. Inte alls att rekommendera till exempelvis USB-lagring på Nintendo Wii eller, ännu värre, Wii U. Kanske har den någon cache som inte hinner tömmas när man stänger av konsollen. Annars är min erfarenhet att USB-minnen brukar funka rimligt bra, även om jag nog haft bäst framgång med micro-sd i USB-adapter.

Sandisk Ultra Dual drive med USB-A och -C är den av ovanstående som funkat bäst för mig. Använder den även till min mobiltelefon för att flytta över bilder, samt för att joxa med min Nintendo Switch.

https://m.media-amazon.com/images/I/71AqMATHAnL._AC_SL1500_.jpg

Kingston har ok läshastighet men inte ens som ny en skrivhastighet som kräver mer än USB 2.

Av någon anledning jag inte fullt förstår inbillar jag mig att USB-minnena ovan funkar bättre med ExFAT än med NTFS, åtminstone är det mitt intryck av Sandisk Extreme Go och Samsung FIT; Sandisk Ultra Dual är inte riktigt lika kinkig. Tror även att blockstorleken inte ska vara för liten när man formatterar. Var ett tag sedan jag kollade noggrannare, så minns inte riktigt.

Angående USB3-minnen så är de billigare ofta väldigt slöa vid skrivning, men om man ska ha dem för att lägga in en Windows-ISO eller liknande på så kanske man står ut om läsningen sedan är snabb.

Men vad är skrivhastigheten på SanDisk 128GB Ultra Dual Drive? På Amazon.se står det på 256GB:aren att det är x2, det är väl typ 8MB/s i så fall eller? Sen har jag tyvärr liiite svårt att lita på data som står på Amazon. Det brukar vara lite si och så med deras information.

Såg en review på SanDisk 128GB Ultra Dual Drive och han skrev till minnet med cirka 16-18MB/s...

EDIT: Jag kanske måste testa olika filsystem för att se om det gör någon skillnad

Av in2it
Skrivet av DavidtheDoom:

Jag har ett gäng Kingston DT50 som jag landade i sist men de har problem att köras som Boot-USB i många maskiner. https://gaminggorilla.com/kingston-64gb-datatraveler-50-usb-3...
Hastigheten är bra för stora sekventiella filer men såklart apkass vid småfiler. Har utgått.
Sandisk MicroFIT dör av värme om man har de i pluggade i datorn en längre stund vilket såklart är oacceptabelt imo.

Har tyvärr inga snabba stickor hemma, mest reklamstickor. 😂

Och här var det jag slutade läsa den review:n:

Capacities range from 8GB up to 128 GB, with the 8GB and 16GB drives rated at 30MB/s read and 5MB/s write. The 32GB, 64GB, and 128GB rated at a much higher 110MB/s read and 15MB/s write.

5MB/s write
15MB/s write

Vid användande av dessa skulle jag börja gråta av frustration för att det går så långsamt (inombords i alla fall)

Jag vet inte hur många av er som brukar sitta framför datorn och producera på olika sätt. Men när man måste sitta och vänta på att ett USB-minne ska kopiera över någonting så har det gått så långt så jag har noll tålamod kvar. I normalfallet kan jag sitta och se gräs växa och det bekommer mig inte. Men nu har jag hållit på så länge med datorer så vissa saker gjorde att jag inte orkar med det professionellt på samma sätt längre. Det finns inget problem jag inte har löst... men visst, det kanske tar tre dagar innan det funkar, men det kommer fungera som jag vill. Men min "mana" (för oss RPG fans) när det kommer till datorer har sjunkit för lågt, för länge och vissa saker orkar jag inte med längre. Såsom att vänta på ett kopierande minne.

Och för alla er som fortfarande använder Utforskaren för att kopiera, snälla sluta med det. Utforskaren är sååååå långsam på att kopiera. Personligen föredrar jag Total Commander (https://ghisler.com/) men det finns hundratals andra bra program.

Av in2it
Skrivet av D.:

Tyvärr är ju USB-minnen oftast rätt dåliga. Svårt att hitta kvalitetsminnen, möjligtvis som andra säger för att kretsarna som används är sådana som är över från annat.

Det här skulle ju vara något för t ex Swec el någon enskild att testa ordentligt. Välj en specifik storlek och skaffa alla minnen som går att få tag på (med viss begränsning för mer ovanliga sådana).
En sådan artikel skulle nog kunna få större genomslag även utanför Swec, då frustrationen över dåliga USB-minnen sträcker sig en bra bit utanför de mer IT-intresserades skara.

Sen när det gäller TS undrar man hur många du sprider omkring dig och om det inte finns bättre sätt att göra sakerna.
För installationsmedia/bootbara verktyg kunde det ev vara värt att kombinera flera till ett el ha med dig något eget som används på flera håll.
För filöverföring/-delning kan någon slags molntjänst passa.

Ska du göra flera exakt likadana USB-minnen finns det kloningsenheter.

Någon nämner om externa SSD:er, men även om de må vara mycket bättre så blir det långt ifrån lika smidigt el billigt som USB-minnen. Även de minsta SSD:erna tillsammans med externa kabinett kommer att gå på ett par hundra.

Det finns alltid bättre sätt att göra saker men jag hade väl hoppats på att man kunde göra det på ett lättare sätt med någorlunda hyfsat resultat. I det här fallet rörde det sig om att ha vettiga USB-minnen som kan hjälpa till.

Problemet är inte alltid från min sida. Jag kanske måste lämna ett USB-minne till någon som sen ska ta och flytta över filerna och sen ge tillbaka minnet. Problemet är ju då hips vips att jag måste se till att hjälpa den personen att komma ihåg vad den ska göra för att jag ska få tillbaka minnet. I det här fallet hade det inte varit något problem om det var ett hyfsat billigt USB-minne eftersom jag har fler. Skulle jag istället ha lämnat en fin SSD som funkar bra så blir jag hips vips väldigt angelägen om att få tillbaka saken och då får jag bara ännu en sak jag måste göra i livet.

Less is more ibland... och ibland inte...

Av in2it
Skrivet av xxargs:

Försökte få igång sagda Sandisk extreme pro 64 GB (USB-sticka)

Att skriva zero med dd och RAW mot stickan första varvet tog ~2 timmar, andra gången typ 15 minuter och de '3 ca 8 minuter som tidigare nämnt - la tillbaka imagen den huserade innan med kanske 20% reell data resten tomt (vare en var en installerad Ubuntu som livedisk (inte iso) då jag ville ha lite mer saker installerade än vad som var tillgänglig som direkt live-iso)

denna gick ganska snabbt att skriva - gissar på runt 10 minuter.

monterade stickan och sedan skrev en zerofil inne på filsystemet på stickan - det tog 2 timmar... ... även andra gången tom lite längre...

Nåt är fan fel på denna sticka - inget som märktes när den var ny, men såhär 3 år senare med relativt lite användning räknat i antal skrivna GB även om det var strömsatt långa perioder, så är den kort sagt oduglig och verkar ha jättesvårt att skriva (tex. ext4:s journal-område som kanske blivit utslitet)

när man skriver RAW var det områden som går att skriva fort på så ligger den på 125 MB/s men så tar det plötsligt fullständig tvärstopp med 1 MB per 5 sekunder eller så, länge för att sedan sprutta lite fart igen för att sedan tvärstoppa igen.

skillnaden att skriva RAW direkt till stickan så kunde det vara området som gick fort ömsom väldigt långsamt vid den första körningen - de långsamma områden var betydligt mindre vid '2 och vid 3' körningen helt borta.

när diskimagen var inlagd igen och man skrev i filsystemet så var det bara en kort stund som det gick snabbt och sedan gick det långsamt hela tiden utan några område när det studsade iväg i hastighet.

Även en väldigt gammal 64 GB MLC-SSD i en billig USB-adapter är mycket snabbare och säkrare beteende än detta...

Låter väl som att du ska ta och se om inte deras garanti kan åberopas... något verkar ju lite galet precis som du påpekar