Inlägg

Inlägg som in2it har skrivit i forumet
Av in2it

350 kr inkl frakt för NH D15

Av in2it

@TrexxTyTy: Inga problem.... jag tror att du har rätt och det som känns bra för dig är också det som är rätt

Av in2it

Personligen hade jag nog velat kunna fylla i svaret "Finns det ris i Kina" i enkäten

OVPN men är inte nöjd med tjänsten. De gör för mycket uppdateringar och när det äntligen börjar fungera bra så hips vips så fungerar det inte lika bra igen. Jag vill ha en stabil service.

Av in2it
Skrivet av TrexxTyTy:

Hej, gillar att programmera vilket visade sig i mina betyg i gymnasiet som har med datorer att göra (gick Informations- och medieteknik). I dessa kurser fick jag A, fast i de andra kurserna fick jag mest e, med några c och b samt F i Kemi 1 och Fysik 1. Har inte bestämt mig helt vad jag vill jobba med, men har kikat på .NET Utväckling och Webutväckling.

Det största problemet jag har är att jag inte vet vad jag ska gå nu efter gymnasiet. Vet inte om det är värt att läsa Fysik 1 + Fysik 2 på komvux för att kunna ansöka till kandidatexamen i datateknik, eller om jag istället borde gå yrkeshögskola. Jag tror inte heller att mina chanser att komma in på högskola är så stora med tanke på hur många som ansöker. Samt är jag inte så intresserad av matematik, vilket även ingår i kandidatexamen.

Undrar även hur mina jobbmöjligheter kommer påverkas. Antar att det är lättare att få högre betalda jobb om man har kandidatexamen då flera av de större företagen ofta har det som krav. Skulle det vara möjligt att få såna jobb iallafall med tillräcklig erfaren het eller vore det smartare att satsa på examen?

Hej!

Som du vet känner vi inte varandra men av den lilla information du ger oss kan jag säga följande. En utbildning på universitet/högskola är absolut att föredra, men den utbildningen är längre och mer komplex. Även om en utbildning på universitet skiljer sig mycket från gymnasiet så kommer du hur som helst få göra andra saker än att koda om du går datateknik. Exakt hur mycket är svårt för mig att svara på men det är rätt enkelt att surfa in på deras hemsida och läsa kursprogrammet. Du kommer med andra ord få göra saker som det känns som du är mindre intresserad av om du läser datateknik. Men du kommer få en mycket bredare utbildning och många bra kontakter inför framtiden.

Å andra sidan vet jag själv hur det är när man inte är så sugen på att plugga. Jag fick den känslan när jag läste din post. Som sagt det skiljer sig mycket men det kanske skulle vara bättre för dig att få en mer nichad utbildning som fokuserar mer på exakt det du vill och är kortare.

Du säger att du inte gillar matematik. Som kodare är det bra att kunna matte så det skulle inte skada om du blir bättre på att räkna men å andra sidan så finns det andra som kan och i värsta fall kan man googla lite info om det skulle behövas om det bara är en liten del av projektet. Ska du däremot koda något som har mycket med AI och andra saker att göra så tror jag du skulle gagnas av att plugga matte på högre nivå.

Kom ihåg, studier på universitet skiljer stort från gymnasiet (jag höll själv på dö i gymnasiet och har idag nästan två kandidatexamen (saknar en uppsats i ett ämne sen är jag klar med båda)). Hör gärna med någon som läst och varit skoltrött, finns säkert någon här på forumet.

TLDR: Är du less på skola och bara vill plugga en kortare tid och därefter tjäna pengar på koda men bryr dig inte lika mycket om att förbättra möjligheterna ännu längre fram i livet så gå på folkhögskola, annars universitet/högskola.

Viktigast av allt!!! Gör det _DU_ vill, vad vi eller dina nära och kära tycker är oväsentligt. Det här är ditt liv

Av in2it
Skrivet av Deriveh:

@in2it: Hahahaha! Jag tar med mig det till nästa gång jag testar en stol. Sitter själv vanligtvis aldrig halvnäck, oftast är det jeans, chinos eller i undantagsfall mjukisbyxor. Men ja, stolen är välventilerad

Jo, fast det är det ultimata testet

Av in2it

Tyvärr saknar jag den viktigaste delen av ett test för gaming stolar... hur blir det att sitta i den om man bara sitter i kalsongerna. Börjar den klibba och ha sig? Jag hörde att han sa att den var väl ventilerad men det tror jag på när jag fått svar på den frågan. Folk har en tendens att sitta fullt påklädd och det fixar jag inte när jag game:ar.

Av in2it

@Granskott: Vad menar du med "starkt nog"? Har du en PSU som har rätt standard hade du kunnat testa att bara starta datorn. Du behöver inte så många watt för att ha systemet igång om du inte startar upp några program. Koppla ur allt du inte behöver. Vi vill helst bara testa om något förändras med andra PSU:n så du behöver inte fundera på att datorn ska kunna fungera så som den gör när allt är som det ska. Ibland när man felsöker får man ta till lite fultricks om man inte har tusen extraprylar som ligger och skräpar. Alternativt om du har en kompis som kan låna ut sin PSU en sväng för test.

Du ska inte stirra dig blind på exakt vilka saker som lyser och blinkar när du söker fel på en dator (om du inte har en felindikator på moderkortet, då kan man ge den lite uppmärksamhet ). Får man elektriska problem kan de mest lustiga saker hända. Visst kan saker indikera något men det behöver långt ifrån alltid vara så.

Av in2it

Känns mest som Elgigantens svar var en massa BS. Jag håller med Jonas som nämnde det faktum att man idag använder servrar med automatisk skalning beroende på belastning. Klarar inte Elgiganten av det själv internt får man lägga ut servrarna på någon tjänst som klarar av det. Alla andra butiker klarade uppgiften utan kösystem så varför skulle det vara annorlunda för Elgiganten. Artificiellt kösystem gjorde att jag la huvuddelen av min shopping på andra sajter.

Av in2it

Jag föredrar annat än svart eftersom sakerna inte lika snabbt ser dammiga ut.

Av in2it

@maweric:

Tackar Jag måste nog visa lillasyster det här. Hon vann en gång när vi var typ 11 och 13 år och lite då och då så minns hon tillbaka på den vinsten

Av in2it
Skrivet av Ferrat:

Nu är ju detta från 2013 men tror inte det skiftat enormt
https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/s%C3%A5-mycket-av-hun...

För er som inte orkar läsa är det snarare 80-95% som går fram

EDIT:
Inga siffror men pratar om 90 konto koller m.m.
https://www.svd.se/sa-ser-du-till-att-pengarna-hamnar-ratt

Som du sa är siffrorna från 2013 men jag gissar på att fluktuationen i förändringen inte är nämnvärd.

Här är från GP.se artikeln:

Fakta: Så här mycket av din hundralapp når fram (2013):

UNHCR: 96 kr

Svenska Kyrkan: 95 kr

Cancerfonden: 90 kr

Räda Barnen: 89 kr

Röda Korset: 86 kr

UNICEF: 89 kr

Frälsningsarmén: 86 kr

Radiohjälpen: 80

Amnesty: 78 kr

För 2013 var genomsnittet att 89 kronor per hundralapp gick till ändamålet, sett till alla 90-konton.

Av in2it
Skrivet av Xcm:

Spara ihop en större summa, ta semester 3v och träffa någon skola i t.ex Kambodja eller annat u-land och donera pengar till saker som dom behöver som böcker m.m.

Organisationer är förlegat. Pengarna kastas på PK-projekt, VD'n och annat strunt.

Tyvärr har det visat sig att det skapas exv. barnhem för att västerlänningar VILL komma dit och hjälpa till. Orkar inte skicka referens på det men sök på nätet så kommer ni hitta rapporter om detta. Så man bör tänka mer än en gång innan man donerar något och se till att det hamnar "rätt".

Av in2it
Skrivet av Molotov:

En fråga
Skickas sånt här ut endast till enmanshushåll?

Skickades från m.sweclockers.com

Nej. Min syster fick ett sådant brev, fast från annan jurist- eller advokatbyrå. Då hade hon sig själv, sin man och tre vuxna (18+ år) barn hemma i hushållet.

Av in2it
Skrivet av maweric:

Åh! Jag har fått spela Lotus! Det var evigheter sedan. Gillade musiken väldigt.

Jag hade lite svårt att hitta Lotus, har du länken? Jag hittade en länk till Spectrum versionen.

Av in2it

Så här slutade inköpet och jag tackar för er hjälp och tror inte jag blir besviken på min nya burk (se signatur för nuvarande O.o )

GIGABYTE Z390 AORUS PRO WIFI - ATX / Z390
https://www.webhallen.com/se/product/293245-GIGABYTE-Z390-AOR...

Intel Core i5 9600K
https://www.dustinhome.se/product/5011095710/core-i5-9600k

Noctua NH-U12A CPU Kylare
https://www.webhallen.com/se/product/300200-Noctua-NH-U12A-CP...

Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) / 3200MHz / DDR4 / CL16 / CMK16GX4M2B3200C16
https://www.webhallen.com/se/product/236943-Corsair-Vengeance...

Samsung 970 EVO Plus 1TB
https://www.inet.se/produkt/4301071

Av in2it
Skrivet av Vzano:

https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/moderkort/intels... Har både WIFI och bluetooth

Ska du inte överklocka RAM och sträva efter bästa möjliga minnen så är RAM som RAM om du frågar mig. Du har livstidsgaranti hos alla tillverkare och skillnaden reduceras till estetisk. Corsair LPX är det lägsta vad jag känner till.

Planen var att köpa så att det går att överklocka om det blir aktuellt

Av in2it
Skrivet av Vzano:

@in2it: Förlåt

Moderkort, https://www.inet.se/produkt/1901304/gigabyte-z390-aorus-elite Du har princip samma moderkort men lite färre kontakter och sparar några hundringar där.

Ram, jag hade köpt 3200MHz, CL16 eller 3000MHz Cl15, jag tror inte du kommer märka någon skillnad mot snabbare och dyrare minnen i spel.

Det som är lite synd är att jag förlorar både bluetooth och WiFi med det moderkortet. Så jag tror jag får behålla det jag valt i så fall. Kan vara värt 300 kr för att behålla de funktionerna.

Som sagt, just nu lutar det åt 3200 MHz med CL16 men jag tänkte höra om någon har någon synpunkt på det valet.

Eller vilket märken på minnena som är bättre/bäst? Tänkte att det kanske är bäst att köpa några som är low profile för att minska risken att det blir problem med komponenter som tar i fläktkylaren eller så. Kanske inte på nuvarande setup men kanske om jag flyttar sakerna vidare.

Tack för din input

Av in2it

Känns som mina frågor hamnar i skymundan

Av in2it

Tack för ditt svar.

Energiåtgång har DIREKT koppling till ljudet i datorn. Går datorn varm måste alla fläktar jobba mer och då går ljudet upp i datorn. Jag kanske skulle varit tydligare med det.

Av in2it

Ny CPU, moderkort, minnen, m.2, varav MB och DDR4 vållar funderingar

Mitt system ska vara framförallt tyst. Sen får det gärna vara lite lampor som blinkar alternativt att jag kan stänga av dem eller lätt täcka med en tejpbit eller dylikt. Jag gillar en tyst dator.

Vad gör jag på datorn?

Jag spelar mest och pysslar på med enklare saker. Jag streamar inte, ingen redigering osv. Inga tunga saker. När jag spelar så är det idag 1080p men ska ändra till 1440p så snart det känns ok att lägga ut pengarna för en bra sådan skärm. Ingen stress på den fronten. Precis flyttat till ny lägenhet så det finns mycket pengar att lägga ut kommande månaderna

CPU och kylare

Intel Core i5 9600K 3.7GHz LGA1151 Socket. Jag tycker den här CPU:n verkar passa mina behov. Än så länge har AMD inte nog låg strömförbrukning vilket leder till högre ljud i lådan och det är PRECIS vad jag vill undvika med mitt system. Jag köper inte platinum-agg som en kul grej

Noctua NH-U12A CPU Kylare (återigen tystnad och bra kylning). Jag ska ABSOLUT INTE ha vattenkylning. Det behöver jag inte och det låter för mycket.

Jag vill ha möjlighet att klocka min CPU men det är ingenting jag kommer göra på en gång. Först vill jag bara att allting ska funka och tittar ni på min signatur så förstår ni nog varför

Minnen

16 GB DDR4 men exakt vad har jag ingen aning om. Det måste ju gå ihop med moderkortet och det har jag inte bestämt helt ännu (se dock nedan för vilket jag tittar på).

Jag vet inte riktigt hur jag ska välja hastighet på minnena ännu. Minimum 3200Mhz har jag i alla fall bestämt men jag hade gärna haft snabbare men priset rusar rätt snabbt och jag vet inte riktigt hur stor prestandaskillnad det blir. Funderar på CL16 för CL14 går upp rätt kraftigt i pris och vet inte riktigt om priset är motiverat för prestandaökningen? Går man upp till eller över 4000 Mhz så är priset mer än dubblat jämnfört med 3200 Mhz. Går man upp till 3600 Mhz så hoppar de flesta minnena upp till CL18 alternativt CL16 men ökar ganska rejält i pris. Värt det?

Om jag väljer moderkortet Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI vilka minnen hade ni rekommenderat? Jag kan läsa Gigabytes lista QVL men där får man ändå inte veta vilka som funkar bra/bäst så det är smartare att fråga er som brukar ha stenkoll på sån't.

Moderkort

När det gäller moderkort har jag inte bestämt mig men tänkte att Bluetooth och WiFi kan vara bra att ha varav det sista kan jag lösa med ett PCI-kort WiFi jag redan har men får gärna finnas på moderkortet för att underlätta om det inte ökar priset för mycket.

Det jag vet är att det ska vara ett Intel Z390-kort. Det ska ha 2 stycken m.2-slottar, det bör ha USB 3.1 Gen 2, USB 3.1 Gen 2 Type-C.

Jag behöver INTE: RGB, Crossfire, SLI

Det moderkort jag har hittat som verkar ok är:

Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI
https://www.inet.se/produkt/1901303/gigabyte-z390-aorus-pro-w...

Jag tycker dock kortet är något dyrt.

Hårddiskar

Jag funderar just nu på att flytta min m.2 från laptopen till boot för datorn (köpt en ny 960GB till laptopen) och sen funderade jag på att köpa någon av dessa:

Samsung 970 EVO Plus 1TB SSD
https://www.komplett.se/product/1120737/datorutrustning/lagri...

Corsair Force Series MP510 960GB M.2 SSD
https://www.komplett.se/product/1110199/datorutrustning/lagri...

Samsungen är ju väldigt bra men jag vet inte riktigt om den är värd 500 kr mer. Vad säger ni?

Redan inköpt:

Fractal Design Define R6 USB-C Vit
https://www.inet.se/produkt/6902897

Corsair PowerSupply (PSU) HX750 750W 80+ Platinum
https://www.webhallen.com/se/product/263113-Corsair-PowerSupp...

ASUS GeForce RTX 2060 ROG STRIX OC
https://www.komplett.se/product/1120658/datorutrustning/dator...

Vilket moderkort och vilka minnen är det jag funderar över mest, men jag tar tacksamt emot alla tips. Jag köper mina prylar där priserna är bäst och från leverantörer jag litar på men tänker inte beställa från utlandet om det inte är något ypperligt pris på produkten.

Jag håller givetvis gärna ner priset på produkterna men ibland är det värt några hundralappar extra om det är en bra feature man får på köpet. Men jag vet t.ex. inte om det ens är värt med en i7 CPU för min del... jag behöver inte riktigt beräkningskraften just nu.