Inlägg

Inlägg som Team240 har skrivit i forumet
Av Team240
Skrivet av Kuufukuji:

Fullständig klon av hela systemdisken är en variant för att återgå till hur det var innan. Det kan ju även ske i samband med extra backuper för att få med senaste innehållet, konfigurationer, med mera. Diskkloner kan göras med exempelvis clonezilla eller dd. En nackdel dock är att det kräver pill och nedtid för varje backup som tas av disken.

En annan variant är att antingen ha minst två diskar i servern, men ännu hellre en annan maskin man kan skriva backuper till (en share borde räcka gott i detta fall). Då kan man se till att varje natt/timma/som man vill, köra backup på de filer osm är av värde, i vanliga fall konfigurationer samt den innehållsdata man vill ha kvar. rsync är ett väldigt bra program för detta ändåmål, gärna tillsammans med cron som schemaläggare (inbyggt i GNU/Linux och de flesta *nix-system vad jag vet). rsync ser till att kopiera den inkrementella data som är ny sedan senaste överföringen, dvs den kopierar bara de ändringar som gjorts. Man kan själv avgöra ifall borttagna filer från orginalmapparna skall raderas på backupen eller ej. Vid ett eventuellt diskhaveri, eller ominstallation av annan anledning, kan alla viktiga filer återhämtas från backupen som är up to date.

Notera dock att rsync per automatik inte innebär fullständigt säker backup då det kan inträffa korrupt data (inte via rsync men via exempelvis nätverk, kontrollerkort, dåliga diskar, etc). Bästa är ju att kontinuerligt verifiera sin backup att den fungerar, ha flera kopior och helst offsite. Detta är dock ett helt annat ämne som har diskuterats många gångeri forumet. TIll en början kan rsync räcka gott tycker jag nog, framför allt i lärande syfte.

Exempel

Ponera att vi har en server med två olika diskar: sda samt sdb.

Sda är systemdisk som i detta fall innehåller fullständig installation av OS samt alla program. Den innehåller även allt innehåll som faktiskt används.

Sdb agerar primärt backupdisk och eventuellt sekundärt som lagringsutrymme för sådant som ej ska backupas. Denna disk är monterad som /extradisk/.

Då skulle exempelvis följande kommando kopiera allt i /etc/ (som inenhåller mycket konfiguration för både system och tjänster) till mappen backup på extradisken:

$ rsync -avR /etc /extradisk/backup/

Flaggan -a anger arkivering (--archive) som anger en massa olika flaggor som är bra, -v för verbose (bra vid övervakning), samt -R som innebär att de relativa sökvägarna ska användas på destinationen. I fallet ovan skulle vid en första körning mappen /extradisk/backup/etc skapas och innehålla allt som finns i /etc. Nästföljande körningar skulle uppdatera de filer som har ändrats samt lägga till nya filer. Borttagna filer i /etc skulle fortfarande finnas kvar på backupen. Om det ej är önskvärt att ha kvar borttagna filer kan flaggan --delete användas.

Kommandot ovan kan man lägga i cron för att schemalägga det till exempelvis varje natt. Öppna standardeditorn för att ändra genom:

$ crontab -e

Innehållet i crontab skulle kunna se ut på följande vis:

# m h dom mon dow command 0 23 * * * rsync -avR /etc /extradisk/backup/

Ovan exempel innebär att kommandot skulle köras klockan 23:00 varje dag i månaden, varje månad under året samt varje dag i veckan. Kortfattat varje dag 23:00. När man hanterar cron finns det dock vissa fallgropar ibland som att kommandon inte fungerar då cron ej vet var kommandot finns lagrat. I detta fall skulle rsync kunna bytas ut mot /usr/bin/rsync för att komma runt det problemet (man hittar den fullständiga sökvägen mha kommandot "whereis kommando").

Exemplet ovan kan användas för många olika mappar eller filer, bara göra ett nytt kommando och spara i crontab så ska de köras. Det finns en drös med olika detaljer som även kan vara bra att veta men till en början skulle något som ovan exemplifierat kunna fungera. Extradisken skulle även kunna vara en lokalt monterad NAS så backupen alltid finns på en annan maskin. Rsync kan även hantera att man skickar all data via SSH vilket förenklar vid offsite-backuper, men även lokala om man har flera maskiner i hemmet. Men då går vi inte mer på djupet och för automatisering kräver det lite extra nyckelhantering.

Förhoppningsvis har jag klargjort lite mer inför ditt projekt

Dold text

Tackar ödmjukast för den informationen!
Jag har lite breaks från servern hipp som happ nu under en pågående flytt vilket gör att jag inte är särskilt aktiv på forumet. Jag ska granska det du skrivet och återkommer nog med frågor

Av Team240
Skrivet av Nivo:

Jag kör SmartOS installerat på en USB sticka och en RAID med alla hårddiskar

Har två stycken nätverksportar, första kopplat till internet den andra till en switch som allt annat på nätverket är kopplat till

På RAIDen ligger alla filer och virtual machines:

  • PfSense som router med WAN på första nätverksporten och LAN på den andra

  • Ubuntu server för Mumble, BitTorrent Sync (backup) och saker som jag lägger upp nu och då temporärt såsom spel servrar

  • En SmartOS zone för Git repos

  • En till SmartOS zone som Minecraft servern ligger på

Mapparna set ut så här
/zones - Top mapp i RAIDen där alla virtual machines ligger
/zones/storage
/zones/storage/btsync - Mapp som Ubuntu mountar där BitTorrent Sync sparar alla filer
/zones/storage/repos - Mapp som första SmartOS zonen sparar alla Git repos
/zones/storage/minecraft - Mapp där andra SmartOS zonen kör Minecraft servern från
/zones/storage/archive - Mapp där spel, musik, film etc ligger
/zones/storage/nivo - Mina privata filer

Har en till server som kör OmniOS på en USB sticka med en RAID för alla hårddiskar som jag startar nu och då och kör backup mot

Det där var alldeles för avancerat för mig, dock mycket intressant!
Jag har nog med problem att förstå mig på min första server - Ubuntu server 14.04. Har på den endast dessa fungerande än så länge: en filserver (samba) samt openssh server och webmin som GUI.

Skrivet av Kuufukuji:

Jag kör OS (FreeBSD) på en SSD som även huserar mina virtuella maskiner så att de alltid är rappa. Sedan har jag en spegling av 2x 3TB WD Red för backuper (både för interna filer på servern samt från andra maskiner i hemmet), samt en raidz av, för tillfället blandade diskar (mitt i en uppgradering av dem så byter dem en efter en), för bulkdata som delas ut via Samba och NFS.

FreeBSD kör så lite tjänster som möjligt då tanken är att de virtuella maskinerna ska hantera dem. T.ex. körs rtorrent och irssi i en av dem. Då jag kör med VirtualBox så pausar jag vid avstängning av den fysiska servern den virtuella maskinen så att den återupptar samma tillstånd när den fysiska servern startas igen. På så vis finns t.ex. alltid de tjänster jag har på dem tillgängliga utan att behöva tänka på autostart i de virtuella maskinerna (som kan vara jobbigt om man vill ha lite saker i en screen, t.ex.). Undantag här är ju dock Samba och NFS för filutdelning, samt några egenhackade skript till bland annat backup och monitorering.

För att förenkla hantering av FreeBSD ifall något skulle gå galet har jag sett till att dokumentera hela installationsflödet så att jag enkelt kan installera om det ifall det behövs (t.ex. ifall SSDn går sönder). Då få tjänster körs direkt på det innebär det främst installation av FreeBSD, några paket samt hämtning av konfigurationer och virtuella maskiner från backupdiskarna.

Okej som jag skrev ovan, för avancerat men WOW, hehe
Det där men dokumentera allt är nog smart, har själv gjort likadant. Finns det dock inte någon typ av backup som verkligen återskapar HELA installationen från början av OS till senaste programvaran inklusive specifika inställningar?

Av Team240
Skrivet av PowerNet:

Hej!

Beror ju helt på vilka krav du har, ska du köra RAID? Vad har du för delar tillgängliga?
Allt som hör till operativsystemet kan ju ligga på samma partition, dvs ubuntu, webmin, samba, bittorrent client etc. Medans du i din bittorrent client väljer att spara på en annan partition eller disk om du så vill, lika så med samba och backup om du vill dela ut din katalog och den är på en annan disk så ställer du ju in det i samba.

Hej svejs!
Nej inte RAID däremot är planen att ha fler än en fysisk disk, idag är allt på en enda sketen 30k timmars hdd och det känns inte säkert.
Kommande inköp blir nog en WD Red 3TB för att i så fall lagra torrents och övrigt "mindre viktigt".
Kvar är då OS och back-up. Jag antar att OS skulle kunna vara på min sketna hdd och att jag lagrar fullständig back-up på 3TB-disken samt en kopia hos en annan dator i nätverket.

Vet inte varför men av någon anledning skulle det kännas bra med en separat liten disk för OS/program, en större för lagring av media och sedan fylla på med fler diskar allt efter servern utökas. Vore intressant att höra hur andra göra med sina hdd-rack.

Av Team240

Hur delar ni upp mjukvara/ lagring på eran hemmaserver?

Hur bör jag placera program och lagring på min server?
Jag är ute efter en "service vänlig" setup med hårddiskar och undrar hur ni tänkt vid era byggen. Delat upp mjukvaran, på flera? eller samma HDD fast partion?

Tex, min server nedan, hur skulle ni dela upp programmen på hdd?

Min server:
Ubuntu server 14.04
Webmin
Samba filserver
Bittorrent client
Backup

Av Team240

Jag upptäckte det igår när jag gjorde samma misstag, synd jag han omformatera datorn första gången hehe

Av Team240
Skrivet av El_Raspberry:

Om du bara har hunnit leka med nätverksinställningarna så kan du ju i värsta fall bara installera om alltihop med en inkopplad kabel.

Absolut, men det vore intressant att veta vad som hänt för annars lär jag göra om samma misstag..

Efter inställningarna vill jag minnas att jag använde flera olika kommandon för att starta om nätverket (hittade sen att dessa inte fungerar på 14.04), t.ex använde jag:
sudo service network-manager restart
sudo ifdown eth0 && ifup eth0

Av Team240

Nu har jag gjort bort mig.
Ändrade till statisk ip-address men fungerade inte så jag gick in i Vim och ändrade tillbaka till DHCP. Efter det startade jag om servern och provade pinga google vilket gick utmärkt. Men när jag går in i Vim nu så är allt blankt! Längst ner står det "etc/network/interfaces" [New DIRECTORY] - vilket inte fanns innan.
Kan jag ha öppnat/skapat en ny fil i Vim? Hur kommer jag till mina inställningar av nätverket?

Edit: Kan tillägga att jag använde :w istället för :x när jag avslutade

Av Team240

Nu fungerar det!
I en timme satt jag inne i vim och hade ingen aning om hur jag skulle korrigera, spara och avsluta. Lärde mig en hel del hehe

Av Team240

Tackar ödmjukast! Ska prova
Detta sker annars automatiskt under själva OS installationen annars?

Av Team240

Hade tänkt köra DHCP för nuvarande men är kanske bättre med en statisk.

Edit: Servern ska ha DNS och vara kopplad till min befintliga router

Av Team240

Kör den där guiden och verkar guld, tyvärr är jag helt grön.

ifconfig -a Ger mig eth0
ifconfig (root) ger mig endast lo

Av Team240

Hittar inte routern

Installerade Ubuntu server men självklart kunde jag inte utföra nätverks konfigurationen under själva installationen av OS pgr av brist på kabel.
Så problemet nu (med kabel ikopplad) är att när jag kör ifconfig i root så får jag inte fram någon nätverksuppkoppling.

Vad gör jag :S

Av Team240
Skrivet av anon81912:

Du kan ju skapa en ny användare och använda som server på din dator.

Däremot så räcker datorn du länkade i första posten gott och väl till allt det du vill göra. Den kommer nog sällan komma över 5% CPU användning och RAM behövs knappt. Det är absolut inga problem att köra det på en Raspberry PI heller Problemet då blir ju att man måste ansluta sina hårddiskar med USB

Låter lovande. Jag är inte så insatt i Raspberry PI men av det jag sett så är det intressant men jag kör till en början på första planen

Skrivet av Phiphler:

Ja precis, för att dela ut till min tablet och gamla laptop är det bra ifall servern transcodar, vilket kräver CPU. Trådskaparen sa att han ville "streama" så jag antog att han menade transcoding, att dela ut volymer är som du säger mycket mindre prestandakrävande.

För att besvara frågan vilket OS jag tänkte, tänker jag mig någon variant av Linux. Vilken spelar inte särskilt stor roll, allt ifrån CentOS, Arch eller Ubuntu server funkar. Tror jag ska ha en bildguide för hur man gör en Ubuntu server någonstans, ska leta.

Jag får väl hålla mig till vanlig fildelning. Som jag förstått använder man transcoding när man är begränsad tilll olika stöd för videoformat mellan enheterna?
Edit: Phiphler vilket transcoding program kör du och vilka program/ appar har du på de olika enheterna för att få lätt tillgång till din media?

Ubuntu server är något jag suttit och studerat i dagarna, hittade bra tutorials också.
Install Ubuntu server (med Oracle VM Virtualbox) - https://www.youtube.com/watch?v=SKJ55ebMcOc
Install Samba fildelning på Ubuntu server - https://www.youtube.com/watch?v=ndAYZ0DJ-U4

Av Team240

Phiphler - Ja det låter som en idé. Vilket OS tänkte du på då?

Min nuvarande stationära dator är visserligen på kanten tilll ålderdommen. Finns det möjlighet att kombinera server och "persondator", tills jag får råd med nytt?
Spec:
CPU - Intel Core 2 Quad Q8200 2.34GHz
RAM - 4GB DDR2 400MHz
Moderkort - ASUS P5Q SE2, P45, Socket-775
Nät agg - Osäker
Chassie - Master cooler

Av Team240

Okej, jag underskattade forumets snabba respons helt klart, kul!
Ni verkar dock inte vara särskilt optimistisk angående min hårdvara, därför är det kanske bättre att fråga vilket OS och vilka program kommer jag klara av/ behöva för mina behov?

Skrivet av jocke92:

Det som är mest tungt är nog kryptering, vpn och streama(dvs. servern processar materialet innan den skickar ut det till enheten). Du kommer kunna lära dig tekniken men du kommer nog inte få några bra hastigheter i någon av applikationerna

Vad pratar vi om för hastigheter? Tanken är att jag ska lära mig lite om själva processen men det är klart att blir det som att sitta framför en gammal dator som tar minuter på sig att öppna harpan så låter känns det inte roligt.
Som jag förstår kan Samba sköta kryptering av diskarna, eller är det endast autentisering?

Skrivet av Deathdevil:

Ja hårdvaran är ju inte den bästa i server-sammanhang. Det ska klara det som du säger där utan problem (Vet inte om moderkortet klarar raid 1 men det kan man skaffa expantionskort för).

Ubuntu i sig tror jag inte riktigt på för dig då det har börjat bli ganska tungdrivet enligt min erfarenhet. Samba är då ett bättre alternativ.

Hårdvaran i sig är annars helt funktionsduglig för en vanlig filserver och även för att streama från då detta är näst intill samma procedur.

Datakryptering vet jag inte riktigt hur du tänker där. Filerna du krypterar lär du ju kryptera antingen på din dator eller via servern. Alternativet till detta är att ha en helt krypterad hårddisk, allt detta går ju men då måste man bara hitta mjukvaran

Vart brister hårdvaran främst, CPU-kärnor? Krypteringen hade jag hoppats på skulle räcka med Samba, jag är dock för tillfället alldeles för färsk på området.

Skrivet av haxard:

Jag skulle rekomendera XenServer istället för VMware ESXi, nästan samma sak fast helt gratis

Tack för tipset!

Skrivet av backspace:

Jag skulle börja med att råda dig till att säkerställa att alla kondensatorer på moderkortet är felfria, det där moderkortet är ökänd pga felande kondensatorer.

Intressant. Kollade kondesatorerna men inga verkar felande (inga lyfta hattar).

Skrivet av tjossanmannen:

Med 2GB i RAM kommer du inte kunna installera esxi 5.5 hypervisorn eftersom kravet är 4GB.

Jag skulle säga att testa att installera en roll åt gången och se hur det fungerar, om det inte fungerar så kommer du märka det

Varför köra FTP om du ska köra VPN? Känns onödigt att köra dessa 2 tillsammans om inte några andra ska ha access till maskinen också.

RAID1, om du tänker installera en äldre version av esxi så kommer det krävas hårdvaruraid, tror också att ubuntu kräver något slag av hårdvaruraid för att få det att fungera

Jag skulle dock köpt en ny maskin och lagt ut några tusen för att få en stabil plattform att sedan bygga ut i framtiden om det krävs endå lite mera, men det är väll jag det

//Tobias

Förstår att 2GB RAM är lite, ska se över om jag hittar 4GB.
FTP är främst för att lära mig lite om det men även som du skrev för att ge access åt andra. Samtidigt har jag förstått att FTP är dåligt i ett säkerhetsmässigt samband, men det har kanske skett en förändring på den punkten.

Jag har verkligen ingen vilja att köpa nya komponenter fören jag provat och lärt mig lite om server rent generellt. Har du några tips på hur jag istället klarar mig med det jag har och på det kan uppnå till stor del av de egenskaper jag söker?
-------------------------------

Oavsett hårdvaran, är det virtualisering som gäller för de egenskaper jag söker hos min server?

Av Team240

Vad har mitt serverbygge för potential?

Hittade min gamla burk, Scaleo X, och är i tankarna på att bygga min första server. Det är alltså en nybörjar server som jag hoppas kunna lära mig mer utav. Primärt vill jag kunna lagra, backup, få åtkomst utifrån.

Vad tror ni om datorspecifikationer kontra de egenskaper jag söker i miin server?

Spec. Scaleo X. -05
CPU - P4 650 HT 775 2MB Prescott 3,4GHz 800 MHz E-Step
RAM - 4x 512 DDR PC3200
Nät agg - Seagate 500w (SS 500HT Active PFC F3)
Moderkort - D1826

Serveregenskaper (Önskvärda)
VPN - för att komma åt NAS
NAS
FTP
Datakryptering
RAID 1
Flera användare 1-3 Max
Bittorent-klient
Streama
Backup

Lite program jag varit inne på är:
Ubuntu
Samba
VMWare ESXi

Jag har inte hunnit så mycket längre eftersom jag är osäker hur pass begränsad jag blir av hårdvaran, vilket även är det jag kommer förhålla mig till.
Synpunkter, diskussioner, ja allt är intressant av det ni har att dela med.

//Team240

Av Team240

Ja jo det är klart Men det borde alltså vara moderkortet då en annan hdd med XP inte funkar? Alltså jag kan ingenting om sånt här så hjälp snälla:) Jag har iaf öppnat burken och kollat att kablar sitter, hur gör man för att se om det är moderkortet som är paj?
Ljud- och bildskärm är integrerat

Av Team240

Datorn startar ej OS efter bluescreen

Hej!
Har en Dell dator som jag fick bluescreen på för 2v sen. Detta stod:

*** Hardware Malfunction
Call your hardware vendor for support
NMI: Parity check / Memory Parity Error
*** The system has halted ***

Jag startade då om datorn och lyckades komma till skrivbordet, 20sekunder senare så gick den in i ett skyddsläge och stängdes av. Lyckades komma till skrivbordet en gång till efter flera försök, samma visa igen, datorn stängdes av.
Sen dess kommer jag bara till rutan där jag kan välja att köra i felsäkertläge eller starta datorn som vanligt. Oavsett vilket alternativ jag väljer så startar datorn om och återkommer till denna ruta.
Jag har provat att sätta in en annan hårddisk med installerat XP men datorn beter sig exakt likadant!

Vad är felet? moderkortet?

Tacksam för svar

Mvh Fredrik