Inlägg

Inlägg som Kaptenkok har skrivit i forumet
Av Kaptenkok

Nice =JoNaz=. Har du gjort det privat eller i arbetet? Kan tänka mig att många arbetsplatser kommer fortsätta köra Eclipse för att de behärskar det så bra och skulle bli jobbigt att migrera.

Av Kaptenkok

Android Studio Officiell Release

Tja!

Jag läste att Android Studio har lämnat utvecklingsstadiet och nu har en första stabil version. Jag har inte själv testat på AS, men det ska bli spännande att göra det.

Vad tycker ni? Har ni provat? Vilket IDE ni använder/föredrar för utveckling av androidappar? AS eller Eclipse?

http://www.androidpolice.com/2014/12/08/android-studio-1-0-officially-released-eclipse-adt-longer-active-development/

Av Kaptenkok

Tack så mycket! Jag ska dyka ner i det asap!

Vad skulle ni säga om designen? Funkar den?

Av Kaptenkok

Behöver feedback. Vad tycker ni om hemsidan?

Hej alla sweclockare!

Ursäkta om detta inte hör hemma här men jag känner att jag behöver feedback från proffs på min sida. Vad tycker ni? Upplägg, design osv? Allmänna tankar.

Hemsidan: http://fekke.se/

All feedback uppskattas!

Tack på förhand!

Av Kaptenkok

Stressigt att jobba som programmerare?

Jag studerar programmering på högskolenivå och har hittills tyckt att det är väldigt kul och roligt att få lösa problem. Dock så börjar jag tveka lite när jag hör att det är väldigt stressigt. Jag tänkte kolla med er som har erfarenhet inom arbetslivet. Är det stressigt att jobba som programmerare?

Av Kaptenkok
Skrivet av Crippa90:

Jodå det finns, jag jobbade som det i somras. Oftast så tycks det handa om småprojekt som är rätt nedprioriterade. Lönen varierar givetvis men jag tror att jag fick 120 kr i timmen inkl. flextid och obegränsat med kaffe.

Haha du hade mig på obegränsat med kaffe! Åfan. Så det går. Kul att höra hur sökte du det? Skickade du in en ansökan på måfå eller sökte du på en annons? Hur länge jobbade du och hur satt du dig in i arbetet?

Skrivet av bud_bundy:

Varför betala för någon som man kan få gratis? Jag själv jobbar på ett företag där vi ibland tar in personer som kodar java dessa enbart får betalt i kaffe. (de gör exjobb) I vilket fall är vi tveksamma till nyttan med dem och mer ser det som ett bra sätt att rekrytera personer, alltså få prova dem i 6 månader och se vad de duger till.

Visst finns det uppgifter som en mindre duktig utvecklare skulle kunna utföra, men tiden det tar att sätta in denna är inte gratis. Likaså ringer ofta KY studenter och vill göra deras praktikperiod hos oss, där de till skillnad från högskolestudenter kan göra mer vad som helst och ändå få godkänt av läraren.

Nu finns det andra typer av företag där små enkla programmeringsarbeten skulle finnas. Jag tänker främst på Excel, Office och liknande. Så mitt råd fokusera inte så mycket på just programmering utan mer generella uppgifter, där man sedan som programmerare också behöver göra dessa administrativa uppgifter.

Så studenterna som gör exjobb är egentligen helt värdelösa? haha. Vilka är bäst KY-studenter eller högskolestudenter?

Vilka kvalifikationer har ni på dom ni tar in? Är det civ.ingenjör som gäller eller tar ni in från andra datavetenskapliga program?

___

På Crippa lät det iallafall som att det finns möjlighet till sommaranställning, vilket är jättebra

Av Kaptenkok

Sommarjobb som programmerare

Hur vanligt är det? Vad kan man kräva i lön?

Jag bor i Stockholm, studerar programmering (Java) och vill ha ett sommarjobb inom programmering. Jag vet inte hur lång tid det tar att sätta sig in i andras kod och att fortsätta deras arbete och undrar därför om det är lönt för företag att ens ha sommarprogrammerare? Det kanske bara är slöseri med pengar för företagen. Om det skulle finnas sommarjobb så skulle det vara guld att ha på CVt!

Någon vänlig själ som vet något?

Av Kaptenkok
Skrivet av joss:

Nyexad(2 år på Linnéuniversitetet som Webbprogrammerare, distans), fick ingångslön på 26500 som höjs efter att provanställningen på 6 månader är slut. Programmerar mestadels i C#(episerver bland annat) men även PHP(wordpress), Python(django) och ruby. Placerad i centrala stockholm

Sen är inte lönen allt, man ska trivas också. Kolla upp vilka förmåner som erbjuds. Mitt företag betalar mobil, gymkort,dator(givetvis)...fria arbetstider...så det finns mer än bara lön att tänka på.

Nice svar! 26,5 efter bara två år alltså? Å med dom förmånerna? Det låter ju riktigt bra. Vet du hur utbrett/vanligt det är med såna förmåner? Har hört att programmerare har väldigt bra förmåner generellt och det skulle ju vara guld om det faktiskt va så

Skrivet av Lasrod:

Ingångslön ligger någon stans mellan 29-33kkr för en C++ programmerare/systemutvecklare i Göteborg. Stockholm ligger nog någon tusenlapp högre. Med 5 års erfarenhet så ligger lönen runt 40kkr.

Det är ju en riktigt bra ingångslön. Vet du vad den ligger på för javaprogrammerare? Vågar man hoppas på att den är lika bra?

Skrivet av Kreppe:

Se till att du får en arbetsplats där du trivs och att du får jobba med system där du känner att du utvecklas. Det är enligt mig viktigare än hur mycket man tjänar.

Det där är svårt tycker jag. Samtidigt som det är viktigt att man trivs vill man ju tjäna mycket. Vad kan man vänta sig (eller kräva?) från en arbetsplats som programmerare idag?

Av Kaptenkok

Vad man är mest ute efter? Utveckla gärna

Av Kaptenkok

Vilket språk proggar ni i och vad tjänar ni?

Som rubriken lyder. Tar inom en snar framtid examen som systemutvecklare/programmerare och jag undrar vad man ska vänta sig i lön. Har kollat lönestatistiker men det skiljer sig mycket beroende på var man kollar.

Vilket/vilka språk jobbar ni med och vad tjänar ni?
Vad anses vara en rimlig ingångslön för en programmerare i Stockholmsområdet?

Av Kaptenkok

Jo jag vet. Men det är extremtmycket som händer inom IT-branschen just nu. Hur länge kommer Android hålla sig? Det som är aktuellt idag kan vara gammalt imorrn.

Av Kaptenkok

Hmm, okej. Tack! Jag ska nämligen gå en utbildning nu i höst i apputvecklign med java. Men jag är lite orolig att det är på väg ut...

Av Kaptenkok
Skrivet av Yoshman:

WP7 är det (i praktiken) bara C#.
WP8 är det C#, C, C++ samt JavaScript. Ska man dra några slutsatser över hur mycket Microsoft tryckte på varje språk under deras utvecklarkonferens Build2012 och Build2013 så är det C++ som gäller för allt som kräver prestanda (spel och liknande) medan JavaScript är framtiden för övriga program.

Eller Microsoft trycker inte på JavaScript, de trycker på en variant som kallas TypeScript som sedan blir JavaScript när man "kompilerar". Måste säga att det som visats upp kring TypeScript än så läge ser riktigt lovande ut, här verkar Microsoft verkligen lyckats göra något som är en klar förbättring över JavaScript men ändå se till att det man skapar går att köra på alla plattformar som stödjer JS (vilket i praktiken är ALLA mobil OS och alla "vanliga" OS).

Bra, uttömmande svar.

Varför föredrar man ett språk framför ett annat? Jag menar, varför är C++ mycket bättre än de andra?

TypeScript. Hmm, ska kolla upp! Tror du WP8 blir nån hit?

Av Kaptenkok

I vilket språk utvecklar man appar (tiles) till windows phone?

Som rubriken lyder.

Hört lite blandat om deras OS till smartphones men det verkar vara rätt bra.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Kaptenkok

grymt, tack!

Av Kaptenkok

Inloggning med e-legitimation

Istället för att logga in med vanligt användarnamn och lösenord. Hur gör man så att man kan använda e-legitimation för att logga in på en sida? Vilket språk kodar man i och vad behöver man? Får känslan av att det är mycket mer komplicerat än vanlig inlogg.

Av Kaptenkok
Skrivet av EB_1986:

Vilken skärmstorlek har du tänkt dig? Ofta bra med lite större om man ska jobba mycket med photoshop och sådana program. Jag skulle satsa på en dator med föjande: Stor skärm, typ 17", ssd-disk får programen att starta och gå mycket snabbare, sen klarar du dig säkerligen på i5-processor för dina behov och inget särskilt grafikkort heller låter det som.

Jag tänkte nig också en stor skärm - minst 15, 6" men det kanske är för litet?

Okej. Vet du vad en sån här dator kan ligga på?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Kaptenkok

Klara photoshop och liknande program - vilken hårdvara behövs?

I vilken prisklass kan man lägga sig om man vill ha en dator som endast ska klara mjukvarepogram som photoshop och dylikt?

Jag ska studera på annan ort i höst och har tänkt köpa mig en bärbar dator som jag kan skypea på, plugga på (använda PS och andra liknande program), kolla serier och surfa. Det är mitt behov. Jag spelar knappt spel så det behövs inte. Huvudsaken är att den klarar PS och liknande mjukvaror utan problem.

Vilken prisklass tycker ni jag kan lägga mig på för att få mina behov mötta? Några förslag på datorer?

Av Kaptenkok

Tack för alla grymma svar! Jag känner att jag har mer kött på benen nu än tidigare

Frågan e då. Ni som verkar vara experter på det här med utbildning. Vad är bäst att välja mellan dessa:

2 år, Avancerad Webbprogrammering:
Termin 1
2IS200 Inledande programmering med Java 7.5 hp
2IS202 Webbdesign med HTML och CSS 7.5 hp
2IS201 Fördjupad programmering med Java 7.5 hp
Termin 2
2IS203 Datakommunikation för programmerare 7.5 hp
2IS205 Datorsystem 7.5 hp
2IS204 Programvaruutveckling - processer och metoder 7.5 hp
2IS206 Algoritmer och datastrukturer 7.5 hp
Termin 3
2IS207 C# och gränssnittsdesign 7.5 hp
2IS209 Databaser 7.5 hp
2IS208 ASP.NET 7.5 hp
2IS210 Design Patterns 7.5 hp
Termin 4
2IS211 Säker programmering 7.5 hp
2IS212 Mobil programmering för Android 7.5 hp
2IS213 Programvaruprojekt 15.0 hp

3 år, Webbutvecklare - programmering 180 hp (fil. kand.)
Algebra och logik GIN, 7,5 hp
Databassystem G1N, 7.5 hp
Datakommunikation - introduktion G1N, 7,5 hp

Webbutveckling - datorgrafik G1N, 7.5 hp
Datorns grunder G1N, 7,5 hp
IT i organisationer - introduktion G1N, 7,5 hp
Introduktion till User Experience Design G1N, 7.5 hp

Objektorienterad programmering G1N, 7.5 hp
Grundläggande programmering med C++ G1N, 7.5 hp
Webbutveckling - webbplatsdesign G1N, 7.5 hp
Webbprogrammering G1F, 7.5 hp
Databaskonstruktion G1F, 7.5 hp

Informationssäkerhet - introduktion G1N, 7,5 hp
Operativsystem G1F, 7.5 hp
Programvaruutveckling G1F, 7.5 hp
Webbutveckling - XML API G1F, 7.5 hp
Webbutveckling - content management & drift G2F,7,5 hp

Projekt i webbutveckling G1F, 15 hp
Webbteknologi - forskning och utveckling G2F, 7,5 hp
Examensarbete i datalogi med inriktning mot webbut-
veckling G2E, 30 hp

________

Eller om ni själva vet en utbildning som ni tycker är bra får ni gärna länka till den

Av Kaptenkok
Skrivet av MugiMugi:

Det du söker är Utvecklare att bara fokusera på webb kommer inte göra att du kommer vidare långt. Det sagt väldigt mycket utveckling går just mot web, men det handlar långt ifrån enbart om att göra hemsidor. Men detta beror ju väldigt mycket på vad för jobb du söker.

T.ex. är det designer du söker så kommer du ha betydligt jobbigare framtid då det finns ett stort överflöd av dom, inte nog med att de inte är så mycket utveckling det handlar om där.

Är det dock programmering du är intresserad av så finns det faktiskt gott om jobb, I Sverige är C# .NET det vanligaste jobben inom just webutveckling, efter det kommer PHP samt Java. PHP används oftast av mindre konsult jobb som handlar mer om att sätta ihop en hemsida fort till någon kund genom en drös olika CMS'er. Kan vara roligt för några men inte mycket utveckling som sker på dessa platser och det är överlag ganska så hård konkurrens här.

Med det sagt, ja det finns behöv av utvecklare, inte specifikt web utvecklare utan utvecklare. Faktum är just nu har du bäst förutsättningar av alla branscher i Sverige med att få jobb då det finns en beräknad behov av ca 5000 st just nu enligt arbetsförmedlingen. Ingen annan branch har det alls lika bra som oss för stunden, hur detta förändras framöver är svårt att säga men det utbildas inte tillräckligt många för att tecka behov.

Hur en vardag ser ut? Det beror helt och hållet på vad du jobbar med och som, även som konsult beror helt och hållet på. För min del så utvecklar jag ca 7 timmar om dagen, 1 timme går åt oftast till möten och annat, hur det ser ut för andra kan jag inte svara på förutom att det är olika överallt. Jobbar själv inom säkerhetsbranschen och håller oftast på med kundanpassade produkter för att underlätta just hantering och delegering av säkerhet. Jobbar i ett litet team på 3 utvecklare, två testare och tja lite andra som hoppar in då och då, jobbar på ett relativt litet företag också så med totalt 25 anställda.

En utvecklare tjänar man allt från 23 till 32k som ingångslön. Oftast hamnar man runt 26k något runt där, som konsult får du sikta på runt 23-24k.

Samt att bygga sig ett namn inom branschen... nej, kanske ditt företag kan hamna på kartan men nej. Utvecklare är inte ett vidare glorifierat jobb och oftast kommer du vara en liten nobody som ingen känner till. Ja självklart går det att göra saker åt detta genom att skrika och synas men detta innebär oftast inte mycket i praktiken. Det finns ett fåtal utvecklare som blivit kända för deras kunskaper och skicklighet men de är få, och för de flesta innebär det oftast att du behöver ha anlag för att tycka om att viga ut sig.

Dold text

Tack för ditt uttömmande svar. Jag känner mig mycket mer insatt nu. Helst vill jag syssla med webbutveckling men vad skulle du föreslå att man lär sig?

Skrivet av MugiMugi:

Ska också nämna att det är väldigt få företag som aktivt går ut att de söker Utvecklare just nu, de flesta har faktiskt gett upp då de har försökt ett bra tag. Ska du söka jobb kontakta intressanta företag skit i om de har en annons uppe eller inte, chansen att de har en plats är nästan alltid san.

Bra tips. Jag ska ta med mig det. Varför har de slutat efterlysa utvecklare? Och vilka utvecklare är det du syftar på? Webb eller generellt?

Skrivet av Yxskaftet:

Jobbar som webbutvecklare och enbart denna vecka har 5st olika rekryterare hört av sig angående jobberbjudanden.
Förstår inte hur ni kan tro att det finns dåligt med jobb, vart har ni fått det ifrån?
Det är generellt stor efterfrågan efter webbutvecklare.
Självklart står det att man ska kunna allt i alla arbetsannonser, de är ju lite mer som önskelistor, tror inte det är ofta som någon uppfyller alla önskemål.

Låter smutt! Utveckla gärna. Vilka språk jobbar du med/kan du? Upplever du att det finns gott om jobb?

Skrivet av lolight:

- C# på Högskola verkar bra. Sedan prova att skaffa praktik, bara genom att ringa någon och tjata.

Tänkte faktiskt försöka jobba deltid nånstans medan jag pluggar. Problemet är att den här utbildningen ligger på Gotland. Inte mycket jobb där :/