Inlägg

Inlägg som Arre.. har skrivit i forumet
Av Arre..

Annonsen är avslutad

Av Arre..
Skrivet av Dimestam:

Det finns oändliga många metoder för att säkerhetskopiera. Enklast är ju att använda Apple Icloud för detta och särskilt om du inte har några mer avancerade behov utan bara vill ha en extra kopia, ifall olyckan skulle vara framme. Sannolikt även mycket säkrare än att manuellt skapa kopior på egen hand.

Du har även Time Machine inbyggd i Mac OS, som om jag minns rätt kan användas för att skapa kopior av hela systemet till valfri lagringsenhet.

Jag tror att det är just de där oändliga metoderna som gör mig fundersam. Apple iCloud använder jag redan för mina bilder på mobilen. Time Machine tror jag inte är speciellt aktuellt för mig då jag har väldigt lite av betydelse lagrat på min dator, mycket av det material jag vill ha kopierat är filer/bilder från tidigare datorer och mobiltelefoner.

Av Arre..

Dator med Asrock h81m-itx, i5-4690K, Radeon R7 370, 8GB DDR3

Säljes då jag inte använder den längre.
Hämtas i Farsta Strand, Stockholm. Skickas ej.
Säljes komplett till högst bjudande.

- Intel i5-4690K 3.50GHz
- AMD Radeon R7 370
- Asrock h81m-itx
- Ram: 8GB DDR3
- PSU: Zalman 600 glx
- Chassi: Vet ej, se bild
- Lagring: Säljs utan lagringsmedia

Tänker att jag avslutar budgivningen när den verkar ha stannat

Läs hela annonsen här

Av Arre..

Säkerhetskopiering - bibehålla exakt kopia av lagringsmedia

Hej,

Har lite funderingar kring lagring och säkerhetskopiering av filer och foton. Min tanke är att regelbundet föra över bilder/filer från min laptop (Macbook Air M1) och mobil till en extern SSD som kommer utgöra min primära "långtidslagring". SSD:n kommer förvaras i mitt hem och ibland även tas med då jag är på resande fot. Sedan har jag en extern HDD som jag har tänkt förvara utanför mitt hem som jag har tänkt ska utgöra en exakt kopia av den externa SSD:n. I dagsläget är min totala lagrade volym mindre än 200GB och består mestadels av bilder tagna med mobiltelefon.

Min första fråga är om det finns något enkelt sätt att skapa och bibehålla en exakt kopia av min externa SSD på min externa HDD? Jag tänker att jag i framtiden kommer lägga till, radera och flytta filer på min SSD och att jag exempelvis halvårsvis kommer vilja uppdatera min HDD till att se likadan ut som min SSD.

Min andra fråga är detta är ett rimligt tillvägagångssätt för säkerhetskopiering i liten skala? Finns det någon best practice för enkel säkerhetskopiering av små volymer?

Tack på förhand!

Av Arre..
Skrivet av danskung:

Alltså jag införskaffade mig min första Mac någonsin för 2 veckor sedan. Byggde min första och när jag var 14 och har kört pc så länge jag vet.

Anledningen till att jag vald MacBook var pga M1, hade aldrig köpt den på 1000 år ifall det var Intel. Finns ingenting som kan konkurrera på PC/laptop fronten oavsett pris (prestanda/watt). Den fungerar exakt som en iPhone/iPad fast med macos. Startar på någon millisekund från standby och kan stå i standby i dagar och endast förlora enstaka procent.

Skrivet av danskung:

Har kört android de senaste 12 åren och har en galaxy watch 4, men nu har jag helt plötsligt blivit sugen på iPhone pga min m1 MacBook.

Spännande, ser att jag kan få en Macbook air för cirka 11.000 kr som student. Som jag sa i min första post så används datorn framförallt till office-paketet, mycket arbete i Teams och universitetet använder sharepoint som primär IT-tjänst. Hur är det att arbeta med Office och Teams från Mac?

Av Arre..

Till att börja med, vad roligt med svar! Skrev en ganska kort och intetsägande första post har jag insett men hoppades på lite input för att ta diskussionen vidare.

Skrivet av snajk:

Min syrra pluggar och jag köpte en begagnad Thinkpad X1 åt henne för typ 3500, den var inte så ny men ändå riktigt slimmad och lätt och så. Hon spillde dock ett glas apelsinjuice i den efter ett par år och var inte smart nog att stänga av eller så, så den är nu död. Men vi hittade en till nyare begagnad, dock för typ 6500, men den hade ett års garanti kvar och sådär och hon är väldigt nöjd. Jämfört med en ny laptop i samma prisklass så är den ju sjukt mycket trevligare på alla sätt, även om processorn är något slöare.

Skrivet av MickeBoy:

Jag hade ungefär samma behov och för mig föll valet på en begagnad maskin från Dell. Mycket kanske för att jag har en liknande i jobbet och jag tycker att den fungerar bra.

Något liknande denna kanske kan vara ett alternativ: https://www.blocket.se/annons/stockholm/dell_latitude_7490/99...
Jag betalade 2000 för en med liknande spec och valde senare att köpa till begagnat RAM här på forumet, så totalt 2450 för en maskin med 14" skärm, Intel I5-8250, 16 GB RAM och 256 GB SSD. Det känns som ett väldigt prisvärt köp.

Jag hade jättegärna kollat på ett begagnat alternativ, för att hitta ett riktigt prisvärt alternativ. Detta hade jag gjort om jag bytt ut en fungerande maskin och kunnat hålla koll på begagnatmarknaden. Nu är jag i behov av en laptop snabbt och jag har också för dålig koll på vad som är en prisvärd begagnad maskin och vad som inte är det, tyvärr.

Skrivet av danskung:

Beg MacBook Pro 2020 med m1 alla dagar i veckan https://youtu.be/KE-hrWTgDjk?t=655

Skrivet av urban22:

Macbook pro M1 kan nog bli svår att hitta begagnad för under 10k, men M1 air finns ofta för runt 9K i toppskick på t.ex. blocket. De båda presterar ungefär likadant. Riktigt bra dator, jag har en själv.

Kul bonus i och med att du har en Ipad är att du kan använda den som extra skärm trådlöst med Sidecar. Riktigt användbart om du ska läsa något och skriva i ett dokument samtidigt.

Funderade på om jag skulle nämna något angående Macbooks i trådstarten, tvekade men valda ändå nämna att jag har en Ipad. Jag har aldrig använt en macbook och hade egentligen kanske tänkt mig att lämna Apples ekosystem (har nu Ipad, airpods pro och en Iphone som troligen ska bytas till sommaren). Har sådär efter snart fyra års högskolestudier fortfarande inte hittat ett system jag är nöjd med när det kommer till filer, handanteckningar, flera enheter, flera molntjänster för delade dokument och så vidare. Vore kanske skönt att ha en dator med lämplig penna till för anteckningar och strunta i ipaden, men finns det datorer som gör sig bra för ett pris runt 10k?

Fungerar Ipaden som extern skärm även till air-versionerna? Vill minnas att det i alla fall förut bara var för de resterande enheterna.

Av Arre..

Studielaptop under 10K

Halloj!
Min nuvarande studielaptop har klappat ihop och jag är nu i akut behov av en ny. Jag studerar till ingenjör och använder datorn enbart till att nyttja office-paketet och informationssökning. Har i dagsläget också en Ipad Pro som jag tidigare använt istället för anteckningsblock och för de kurser där det passar att anteckna för hand.

Det jag söker är en relativt lätt dator på 13"-14" som får kosta max 10K, helst nedåt 7K. Jag har kollat på följande två datorer där jag verkligen gillar designen och skärmformatet på Surface 4, men är 8gb ram kanske ett problem?

Tacksam för rekommendationer och lite allmän vägledning!

Av Arre..

700 + frakt

Av Arre..

1200 kr

Av Arre..

Komponenter, tangentbord, datormus - MSI Z77, i5-2300, GTX 670 osv..

Hej,

Säljer nu min lite äldre dator, tangentbord och mus. Intresserat försvann ungefär ett år efter inköpet och sedan dess har den nästan bara stått.

Moderkort, processor och processorkylare säljes tillsammans och är monterat.

  • MSI Z77 MPower ATX + i5-2300 2,8 GHz + Cooler Master Hyper 212

Kvitto, kartong och tillbehör finns till moderkortet och kylaren. Processorn är återanvänd från en OEM-dator. Moderkortets mottagare för trådlöst nätverk kan strula lite men annars fungerar allt som det ska.

  • Corsair Vengeance LP 2x4GB DDR3 1600 Mhz

  • KFA2 GeForce GTX 670 2 GB - kvitto + kartong

  • Corsair CX500M 500W Modular - kvitto kartong + alla kablar

  • Corsair Carbide 500R - Köptes begagnat av mig. Lite allmänna småskruvar kan följa med. Några brackets saknas på baksidan samt en hårddisksläde. Tre fläktar ingår.

  • Logitech G500 + vikter

  • Microsoft Sidewinder X4

  • Razer exactmat (skänkes?)

Bud i kommentatorsfältet och endast upphämtning av prylarna på plats i Haninge. Jag avslutar budgivningen när jag känner att det är dags och avgör själv vinnare.
Ber redan nu om ursäkt för att komponenterna säljes dammiga, jag har tyvärr ingen luft på burk hemma.

/Arvid

Läs hela annonsen här

Av Arre..

Bärbar dator för familjen + dockningsstation

Vore tacksam för lite hjälp nu när jag fått uppgiften att ordna med "arbetsplats" och familjedator.

För tillfället sitter vi på en stationär dator med Windows XP som huvuddator. Barnen i familjen samt farsan har varsin laptop, morsan är den enda som använder den gamla stationära till att skriva en del arbete. Annars används datorn även som lagringsplats för semesterbilderna samt att familjens skrivare är inkopplad till denna dator. Nu är det snart dags för flytt och äntligen ska vi överge den gamla burken.

Det som önskas är en liten och smidig laptop som kan agera familjedator, samt någon form av dockningsstation för att vid ett skrivbord kunna skapa en ordentligt arbetsplats. Vid denna arbetsplats kommer tangentbord, mus, skärm samt skrivare att finnas. Dessa saker har vi redan. Budget för datorn ligger på 7000:-, dockningsstationen ska helst vara så billig som möjligt men fortfarande vara funktionell. Positivt vore om dockningsstationen även fungerade för de andra bärbara datorerna i hushållet.

Datorn kommer användas till enklare uppgifter så som Microsoft Word, vanligt surfande/filmtittande samt för att visa släkt och vänner lite bilder. Något spelande eller liknande kommer inte att förekomma. Datorn ska vara mellan 13 och 14 tum men behöver absolut inte vara någon fjäderviktare då den nästan alltid kommer användas inom hemmet. Av samma anledning kommer eluttag nästan alltid finnas i närheten så batteritiden är inte heller superviktig, men längre är ju alltid bättre.

Hur bildlagringen ska lösas är jag inte helt säker på. Det känns som att priset drar iväg rätt snabbt bland de mindre bärbara datorerna så fort de innehåller en något större SSD. Kanske är det bästa att lagra bilderna externt på en mekanisk hårddisk i kabinett kopplat till dockningsstationen. För att sedan spara de mest aktuelle albumen även på datorn för att till exempel kunna visa någon. För tillfället har vi nog 60 GB bilder så det är ju inte speciellt mycket.

En dator som verkar vara prisvärd som jag bara kollat lite på online är Lenovo Ideapad 510S. Hur jag ska göra med dockningsstationen är jag inte helt säker på. En dockningsstationen med 3.0 USB fungerar ju för allt, kanske något åt det här hållet? ASUS Universal Dock.
Lite tråkigt att sätta i laddningskabeln i datorn men klart det är ju ett väldigt litet "problem".

Vore toppen med lite tips!

Av Arre..
Skrivet av AntiChrist:

Crucial MX-100 är den mest prisvärda SSD:n i 250GB-segmentet. Här omnämns den i Svenska SSD-guiden.

Vidare, en liten snabb titt på prestandaindex i spel för grafikkort:

http://www.sweclockers.com/image/diagram/8000?k=3c67e95443ef6...

Tackar!

Skrivet av JumpyWizard:

Tack för förslaget Ska ta kontakt med min polare senare ikväll och sedan skriver jag här igen om han bestämt sig eller om vi har någon mer fråga.

All hjälp hittills uppskattas verkligen

Av Arre..
Skrivet av JumpyWizard:

""
Jag hade inte köpt den för det är "snålat" på det mesta för att få rådmed en 970, men man gör som man vill.

Tack så mycket! Ju fler alternativ desto bättre.
Ja det känns ju lite tråkigt att datorn kostar 8.000 kr men "bara" 2000 kr går till grafikkort, vilket är datorns primära syfte. Men vet själv efter att jag köpte ett budget chassi och fy fan vad det saknades allt som kan liknas vid kvalitet. Så där är nog valet upp till min polare att bestämma vad han prioriterar.

Den där SSD:n intresserade mig mycket! Hur stor är skillnaden mellan den och Samsungs? Här fick man ju rejält med lagring för pengarna.

Av Arre..
Skrivet av Nylund1940:

Har du kvar datorn på din signatur?

Ja det har jag. Dock har jag bytt chassit, och det kanske det som gett upphov till att den nu startar om sig hela tiden. Det är som att den helt plötsligt dör. Men det problemet ska jag ta tag i nästa vecka då höstlovet börjar.

Av Arre..
Skrivet av JumpyWizard:

Här är en bra dator om jag glömt något, säg bara till
http://www.prisjakt.nu/list.php?l=2667417&view=l

Tack så hemskt mycket! Det ser av vad jag kan döma, mycket bra ut.
Två frågor bara, visst skulle man kunna tjäna cirka 150 kr genom att köpa minnen med 1600 Mhz? Och hur ligger det till med Samsungs SSD:s? Tycker jag ganska nyligen skummade igenom någon artikel här på swec om de.

Av Arre..

Speldator 8k

Hej!
Jag vet att det finns mycket liknande trådar skapade nyligen där personer söker efter köpråd i ungefär samma prisklass som jag. Dock känns det lite taskigt mot trådskaparna att hoppa in i tråden och börja diskutera eller ställa frågor, så därför skapar jag nu en egen tråd.

Det som sökes är som det står i titeln en så bra speldator som möjligt för 8.000 kr. Datorn är till en kompis och han sköter monteringen och köper Windows själv, så det behöver inte ingå i budgeten. SSD är ett måste, dess storlek behöver bara räcka till Windows och möjligen något mer program (vet inte hur stor prisskillnaden är mellan de olika kapaciteterna). Annars så är spel det primära syftet.

Tack på förhand!
/Arvid

Av Arre..
Skrivet av inze:

Jag det låter i alla fall så här:
https://www.comviq.se/student

Ja det gör det faktiskt, antog att det bar var för de med studentkort eller mecenat kort då det var via deras hemsida som jag hittade det.

Av Arre..
Skrivet av inze:

Jag fick reklam direkt från Comviq att jag kunde skaffa Fastprisab till studentpris till min 12-åriga dotter. Det behövdes inget speciellt studentkort. Men då måste förstås målsman stå för abonnemanget.

Alltså att det räckte med att vara ungdom för att ta del av studentpriset?

Av Arre..
Skrivet av Mattsson1997:

Varken du eller syrran kan ha ett abonnemang, du måste vara över 18, vilket jag gissar påatt du inte är.

Skrivet av Bärrich:

Klart man kan ha abonnemang under 18 år jag fick ett hos tele2 när jag var 17år men det var ju för 2007 så det var ju ett tag sen

Är du under 18 år?
Inga problem, du kan också ta del av vårt Studentabonnemang med hjälp av din målsmans godkännande.

Så stor det på mecenats hemsida.

Av Arre..

Använda studenterbjudande hos Comviq, för abonnemang åt lillasyster

Hej!

Jag går första året på gymnasiet och har då ett mecenat-kort. Det är så att lillasyrran nu ska skaffa sig ett abonnemang. Troligen Comviq fastpris för 1Comviq fastpris för 195kr/månaden om man har studenterbjudande. Därför är en av frågorna jag har om jag kan stå som namn för abonnemanget så studenterbjudandet kan nyttjas, men att det är min lillasyster som använder sig av abonnemanget.

Om det går så är nästa fråga, skulle jag kunna stå som namn för två sådana abonnemang? Det är så att bindningstiden på mitt nuvarande abonnemang går ut till slutet av sommaren och jag skulle i nuläget ha valt Comviq fastpris.

Sen om någon annan skulle veta något liknande abonnemang som Comviq fastpris med en bra deal tillsammans med Iphone 5s så får den gärna säga till. Då det är det som syrran är ute efter.

/Arvid