Inlägg

Inlägg som Jokkestar har skrivit i forumet
Av Jokkestar

Hej,

< Ubuntu 12.04/Mint 13 eller motsvarande!

Mig veterligen, dock inte helt säker, erhåller Ubuntu 12.04 support fram till 2017.

Av Jokkestar

Hej,

Beroende på distribution och medföljande programvara för hantering utav ljud behöver en ibland (oftast) gå in i ljudhanteraren och ändra output.

Av Jokkestar

Hej,

Först bör du kolla upp vilken hårdvara din dator har; har för mig att det inte är helt lätt att få alla Chromebooks att lira med Linux.

Vad gäller alternativ kan du antingen dual-boota Chromes OS och någon godtycklig lightweight Linux-dist, eller köra Linux från USB-sticka.
Exempel: http://www.fascinatingcaptain.com/howto/dual-boot-chrome-os-a...

Är det inte möjligt att göra en fullständig backup utav ditt nuvarande OS innan du börjar leka?

Av Jokkestar
Skrivet av nicAdi385:

@Jokkestar:

Nu var vi där med fackspråk igen...
Har jag förstått dig rätt? Om vi köper "en sticka" till får vi dubbel effekt när det gäller RAM? Vad är en "sticka" och vad kostar den?
Vad gör den för skillnad? Är det väsentlig skillnad när man spelar?

Tusen tack för omtanke och hjälp och God Jul!

Du har förstått rätt!

Här har du ett exempel på ett RAM-minne: https://www.inet.se/produkt/5316405/kingston-hyperx-8gb-1x8gb...
Värt att nämna att jag inte skulle rekommendera den här modulen/stickan i Ert fall; men såhär ser ett godtyckligt RAM-minne ut!
Kostnaden för ett kompatibelt minne i samma storlek som det i datorn ligger runt 400-600 kr.

RAM-minne är arbetsminne; med större minnesmängd kan du arbeta med större projekt; exempelvis ha fler flikar öppna i internetläsaren, ha fler program som kan köras i bakgrunden och samtidigt etc.

8 GB är i nuläget, och högst troligt även för din son, tillräckligt. Det rekommenderas 16 GB RAM för vissa nya spel med höga prestandakrav, men 8 GB kommer även i dessa fall att vara tillräckligt.

Vad gäller single-channel kontra dual-channel är det som sagt oftast endast en mätbar skillnad, ingen märkbar. Vågar lova att det inte är något som kommer hämma upplevelsen för någon som spelar.
Däremot är det ju alltid välkommet med en gratis prestandaskjuts när en eventuell uppgradering görs!

Av Jokkestar

Hej,

Vad gäller specifikation bör datorn uppfylla alla krav din son kan tänkas ha på sin dator; faktiskt väldigt välavvägd dator till det priset.

Vad som kan vara värt att nämna är att den levereras med en RAM-sticka; en lider, i somliga sammanhang, viss prestandaförlust när en inte utnyttjar dual-channel, två stickor; oftast en mätbar, men knappast märkbar skillnad.
Vid en eventuell RAM-uppgradering behöver ni bara köpa ytterligare en sticka, för att då dubbla minnesmängden, och då kommer de köras i dual-channel.

Önskar er en trevlig jul!

Av Jokkestar

T420 kommer vara mer än tillräcklig för dina behov. Är dessutom det äldre, sköna tangentbordet på den!

Införskaffar du dig ett dugligt batteri och i efterhand en SSD och lite mer RAM, kommer den att hålla ett bra tag framöver.

Edit: såg inte att den hade 8 GiB RAM eller SSD; minnet kan likväl utökas till 16 GiB och SSD:n är antagligen inte utav snabbaste sort; finns således prestanda att hämta för billigare peng framöver.

Av Jokkestar
Skrivet av wackawacka89:

okej. ska kolla bios om man kan se något. sitter ju på en asrock b75 pro bräda vilket känns lite surt då man inte kn oc med detta moderkort :/ men är det normalt att den varmaste kärnan ligger på 52/53 grader i fullt stress test uatv prime 95 och occt? har kollat med core temp och hw monitor o dessa säger samma sak. även när jag lirar bf4 Mvh

Det är lite drygt ~50 C under TJ.Max; absolut ingenting att oroa sig för. Det är väldigt bra temperaturer.

Vad gäller Turbo Boost gäller att en belastad kärna kommer köras i 3.8 GHz, 2 belastade kärnor körs också i 3.8 GHz, 3 kärnor 3.7 GHz och slutligen 4 som körs i 3.6 GHz.
Värdena varierar i förhållande till temperatur och hur mycket ström processorn kräver vid given belastning; hård belastning vid höga temperaturer kommer resultera i att processorn klockar ned sig.

http://www.intel.com/support/processors/corei5/sb/CS-032278.h...

Av Jokkestar
Skrivet av wackawacka89:

Hej. min cpu går inte upp i full hastighet. http://valid.x86.fr/ss11wi

Någon som vet vad detta beror på ? Mvh Jim

Jag minns att olika versioner utav CPU-Z visade viss variation på BCLK-värdet för min 3570k när jag hade den i min ägo.
Det ligger såpass nära dess normala värde att det troligen handlar om felrapportering; kan en ens göra såpass små ändringar i BCLK-värdet i BIOS som ju .24 är?

Av Jokkestar
Skrivet av Area52:

@Aene:
Det är 1, men jag är osäker om det finns två ram-platser på den. Enligt info om datorn så är 512Mb max
http://www.satech.com/ibm-notebook-memory-ibm-thinkpad-memory...

Det finns två RAM-slottar på T21. 256 MB x 2 är max.

Av Jokkestar

Har du testat att ladda den?

Av Jokkestar
Skrivet av PowerNet:

"Helt enligt traditionen invigs evenemanget med ett direktsänt öppningstal under måndagskvällen."

"Direktsändningen av öppningstalet till WWDC 2015 inleds klockan 19:00 svensk tid."

Skrevs i artikeln du nu kommenterar 5 timmar före eventet drog igång.
Inte alls svårt att tyda att "under måndagskvällen" syftar på kvällen som kommer samma dag då det är skrivet.

Rent språkligt är det verkligen drygt förvirrande uttryckt; att dels skriva "under måndagskvällen" när det i själva verket sker denna kväll/"i kväll"/"under kvällen" är direkt missledande; att inte skriva ".../i dag/i kväll/...klockan 19:00 svensk tid." tillintetgör en koppling mellan klockslag och datum, varför en inte heller kan dra slutsatsen att det sker i kväll.

En kan bara anta i det här fallet, då det de facto inte finns tillräckligt med information för att med säkerhet kunna dra adekvata slutsatser.

Av Jokkestar
Skrivet av Disney:

inskaffade Samsung A3 & fick den i helgen
(pga att min sony tappade nätet två dagar & allmänt har buggat.)

positiva:
* lika stor som sonyn 4.3" även om den är 4.5"
* riktigt fint hölje, som känns stabilt.
* bra batteritid.(får återkomma när man tagit den i fullt bruk)
* gillar skärmen.
* selficamen är 100ggr bättre. vanliga kameran är "ok" måste ta mer bilder för att utvärdera.

medioker:
*några förinstallerade appar jag fick avinstallera
* 1 Amper laddning? laddaren är på 1A
* android 4.4.x? trodde den skulle uppgradera sig till 5.0

Negativa:
* startskärmen är "sämre". drar man åt vänster kommer man till en nyhetssida.(vet ej hur man tar bort)

ställ frågor om ni är nyfikna.

ps. alphan skulle ha mycket sämre batteritid, plus hört att många blivit reklamerade.(har en kompis på mediamarket, även om han inte jobbat där länge)

Långtryck på hemskärm -> inställningar -> bocka ur " Flipboard Briefing", för att slippa nyhetsflödet!
Angående Lollipop har jag för mig att Samsung planerar att uppdatera samtliga telefoner i A-serien – bara att hålla ut!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jokkestar
Skrivet av Viggen:

Har aldrig någonsin haft min privata mobil i bakfickan! Jeans av lite tajtare modell men dom är i stretch(Levis 520).

En mobil för 6000kr i mitt tycke ska klara av att ligga i en byxficka utan att böja sig.

Är väl knappast priset som bestämmer huruvida en mobiltelefon klarar av tighta byxfickor? I sådana fall tolkar jag det ju som att ju dyrare telefon du köper, ju mindre varsamt kommer du att hantera den.

Alla telefoner kan förvaras i en byxficka, förutsatt att fickan rymmer telefonen i fråga och att de yttre påfrestningarna inte övervinner enhetens strukturella hållbarhet.

Ja, en iPhone kan troligen komma att böjas om den ligger i bakfickan/framfickan på en person som med sina 60-100 kg sätter sig ned och således skapar ett yttre tryck som verkar mot den hållbarhet som bibehåller iPhonens ursprungliga form. Får telefonen ligga fritt i fickan utan yttre påfrestning, ja, då är sannolikheten att telefonen böjer sig lägre.

Av Jokkestar
Skrivet av Disney:

alphan har mindre batteri & 8 kärnor så den borde vara sämre batteritid? därav kändes det inte lika roligt... tycker min sony xperia V för dåligt batteri, runt 40% efter en arbetsdag.

Li-Ion 1860 mAh battery, fast frågan är ifall a3 har så mycket bättre batteri med 1900?

sen finns a3 i tyskland för 2200:- & alphan på netonet för 2790:- även om priset är mindre viktigt... för att inte nämna att alphan är 4.7", iofs kanske man måste köpa större mobil i dagens samhälle?

blir att kolla in alphan & s5 mini i helgen... ska kolla på sony men är sugen på samsung nu .)

ps. såg att s5 mini fått riktigt bra i batteritesterna... min gamla sony v har bara 1750 därav borde jag ha minst 10% bättre batteri med a3/alpha sen att dom är nyare = optimerad?

Vad gäller batteritid kommer du klara dig runt en dag vare sig du väljer A3 eller Alpha, med runt 3-4 h skärmtid.

Alpha har som du säger åtta kärnor, varav fyra är strömsnåla och hanterar de lättare uppgifterna och de andra fyra är de som levererar prestandan vid hög belastning. De fördelar alltså processer utöver dessa kärnor för att minska energiförbrukning.

Vad gäller några milliamperetimmar hit och dit bör du inte stirra dig blind; sällan en kan jämföra med endast denna data tillhanda, framför allt vid såpass små skillnader.

Alpha är faktiskt väldigt smidig för sin skärmstorlek, och trots mina väldigt små händer hade jag inga problem att manövrera den med en hand. A3 är marginellt mindre.

Av Jokkestar
Skrivet av Disney:

så den låga upplösningen på skärmen är inget problem? är ingen poweruser, surfar lite på rasterna, facebook,instagram o några andra progam.... tar något kort ibland, självklart ringer jag med den även om den funktionen är tveksamm på vissa modeller...

vad tror du om en samsung s5 mini eller sony´s ?

Vad gäller upplösningen kommer du få en mängd olika svar, beroende på vem du frågar. Jag har absolut inga problem med 245 PPI på 4.5"; jag använder mobilen på sådant avstånd att jag kan se hela skärmen, och har den sällan mot nästippen för att urskilja pixlar i text. Jag har en Note 4 (515 PPI, 5.7") som jag använde jämte A3:an, och jag upplevde ingen skillnad värd att skrika högt över. Ingen praktisk skillnad, åtminstone; visst kan en urskilja viss skillnad i skärpa om mobilerna studeras sida vid sida.
Medelst lägre upplösning följer också mindre slit för GPU, därmed förhållandevis lägre strömförbrukning. I övrigt har A3, likt de flesta Samsunglurar, SAMOLED-skärm. Personligen föredrar jag den typen utav panel över LCD/IPS.

För de användningsområden du beskriver är A3 adekvat. Med ett fåtal inställningar och appar blir telefonen väldigt rapp, men är tillfredsställande redan out of the box.

S5 Mini håller inte samma kvalitet sett till material och handhavandekänsla, men bjuder på lite bättre skärm (720p standardupplösning, 326 PPI), utbytbart batteri, fingeravtrycksläsare och IP-certifiering. I övrigt är det väldigt lika telefoner när en ser till mjukvara och hur respektive telefon presterar med denna.

Vad gäller Sonys mellansegment har jag dessvärre noll koll, men personligen är jag heller inget större fan utav användarupplevelsen deras flaggskepp bjudit på hittills.

Beroende på prisläge rekommenderar jag Alpha, A3, S5 mini, Z3 Compact i samma ordningsföljd. Såg nyligen att Alpha ligger väldigt nära A3 i pris, varför jag faktiskt vill slå ett slag för denna; utbytbart batteri, metallkonstruktion, bra prestanda och 720p-skärm. Dessutom är den riktigt tjusig i svart!

Av Jokkestar

Har testat de flesta utav Samsungs telefoner; både Alphan och A3 är sköna lurar.

Jag tyckte att A3 var betydligt skönare att hålla i och prestanda är bara relevant till den gräns att den överskrider ens behov. Således, är du power(ab)user skulle jag valt Alphan, i alla andra fall skulle jag välja A3.

A3 är sjukt skön att hantera, till följd av storleken och materialet. Som materiel är den också adekvat

Av Jokkestar

En sparar pengar på lägre utgifter, en tjänar inga pengar på utgifter

Sett till en period på två år vill jag hävda att 2400 kr är en överkomlig merkostnad för vad du får om du väljer Note 4; för en student vill jag också tro att pennan kan vara nyttig. Visserligen förespråkar jag vanlig penna och papper, men det har funnits tillfällen där jag använt s-pen flitigt på min Note 4 i studiesammanhang.

I övrigt är det två väldigt olika telefoner och de är bra på olika saker.
Om du duschar med mobilen eller vistas i regniga miljöer skulle jag föreslå Z3, och i alla de andra fall skulle jag rekommendera Note 4. Vad gäller stöttålighet är de likvärdiga; en stor mobil där hela fram- och eventuellt baksidan utgörs utav glas medför en tämligen stor risk för skada vid fall.

Båda är väldigt trevliga telefoner.

Av Jokkestar

Testade A5 under ett par dagar för en tid sedan.

Faktiskt väldigt trevlig att hålla i, men det är ju högst subjektivt; diggar metallramen och de lite skarpare kanterna som vissa kan uppleva som vassa. Den är tämligen responsiv i TouchWiz, och beroende på hur en använder mobilen och hur villig en är att "pilla" (hålla cleant, avaktivera animationer/div funktioner/appar; byta launcher; ersätta somliga standardappar) kommer den inte uppfattas som segare än "de snabbaste" mobilerna till dags dato. Emellertid spelar jag inte spel, varför jag inte kan uttala mig om dess prestanda vid spelande.

Nu nyttjar jag visserligen min mobil rätt duktigt om dagarna - batteritiden var medioker; med en skärmtid på 3-4 h och en dags standby klarade jag mig nätt och jämnt genom en, för mig, vanlig dag.

Jag har haft S4 tidigare, och kvalitetsmässigt är A5 vida överlägsen S4 - frågan är väl mest om du gillar den nya designen och om du kan leva med att inte kunna byta batteri*.

Det finns givetvis alternativ till A5 också. LG G3 och Motorola Moto X matchar nog A5 någorlunda i pris.

*Jo, det kan du, men då måste du skruva och meka. Att lämna in för batteribyte är ett alternativ. Om du ens bryr dig..

Av Jokkestar
Skrivet av Kasken:

Har kollat sen jul nu ungefär lite då o då när detta skulle komma till min Moto G, nu i veckan så ploppade det upp en uppdatering o sen dess har jag suttit desperat framför datorn o försökt få min telefon att fungera normalt igen.......

Va är det för jävla stjärna som kommit med den briljanta idén att även om användaren väljer att INTE VISA NÅGRA NOTIFICATIONS på låsskärmen så ska det ändå komma upp en jävla tom skärm som man ska behöva "swipa" bort innan man kommer till den riktiga låsskärmen o kan slå in sin kod??? Den jäveln borde rullas i tjära o fjäder o hängas upp på torget. IDIOTI!!!

Förr kunde jag bara trycka neråt på volymknappen när jag gick o la mig så stängdes allt ljud av och även vibratorn, men larmet funkade ändå.
Fullt normalt, givetvis ska telefon hålla käft när man sover men ändå ringa med larmet på morgonen.
Detta har nu gjorts om så att det är nästan enklare att snickra ihop en rymdraket o fara till månen än att få telefon att väcka dig på morgonen o inte på natten.... VARFÖR!?!?!?! Varför ändra nånting som var SÅ ENKELT, SÅ FUNKTIONELLT?? Varför laga nånting som inte är trasigt? Varför ändra nånting som funkar?

Jag stör mig på mycket annat också, men det är nog mest ovana att designen gjorts om.

Det enda som ändrats vad gäller "ljudlös" är att de flyttat läget till en annan knapp och lagt till en funktion - att du kan låta valfria kontakter att undgå det ljudlösa läget. Du kan ju välja att bara alarmen skall ljuda i det ljudlösa läget.

Av Jokkestar

Svårt att byta domännamn..

Förstår inte folk att TPB drar nytta av all PR och får fler användare till följd?