Inlägg

Inlägg som sparkar_boll har skrivit i forumet
Av sparkar_boll
Skrivet av moire:

Fyra år låter lite för en tam roll. Där förväntar jag mig tio år.

Skrivet av sosemon:

Det beror väl på hur komplext det är? Känns rejält att behöva jobba 10 år innan man får sadla om till säljande roll?

Beror väl till stor del på vad rollen innehåller? Vissa företag klassar TAM som 3rd-line tekniker med kundansvar och då kanske 4 år räcker.

Ska man däremot vara primärt specialistsäljare där större delen av tiden går ut på att sälja produkter och ha specialistkompetens inom sitt område så kanske 10 år är rimligt.

Av sparkar_boll

Enligt Ciscos hemsida så gick Catalyst 2960 i End-of-Support 2019? (https://www.cisco.com/c/en/us/support/switches/catalyst-2960-...)

400 kr + hämtning för Cisco Catalyst 2960

Av sparkar_boll

- Underbara och trevliga kollegor

- 50/50 hemarbete och kontor

- Väldigt stort frihet under ansvar (ensam it-kille på en organisation med 50 medarbetare-isch)

- Väldigt många breda arbetsuppgifter (t.ex. igår satt jag och skruvade i laptops, och idag återställer jag lösenord och konfigurerar servrar)

Sen är lönen ganska kass, men jag gör det för arbetslivserfarenheten och att mina kollegor är grymma!

Av sparkar_boll
Skrivet av Leffe_B:

Ja, lite kul är det när man kommer in i nätverksinställningar och ska sätta manuellt ip och det är exakt samma gui som i Windows 98 :D.

Varför ändra på ett vinnande koncept?

Av sparkar_boll
Skrivet av Mullvaden83:

Kan du inte beställa genom jobbet då? Alltså du betalar jobbet såklart för delen. Men så du kan beställa delen du behöver.

Hade gärna gjort det och har redan undersökt det, men det blir tydligen konstigt med vår bokföring iochmed att vi är en icke-vinstdrivande organisation och får bidrag från offentlig sektor för att kunna driva vår verksamhet.

Av sparkar_boll
Skrivet av Rouge of Darkness:

Ebay, amazon.de, eller typ aliexpress brukar väl vara de säkraste korten för att hitta delar.

Sen så är mycket sämre kopior på delarna men även ofta en del genuina från slaktade skrotade datorer men ren chansning iom att typ allt säljs som genuint även om det är en kopia.

I sverige säljs typ inga reservdelar till något annat än typ bilar till slutkund tyvärr så är generellt import som gäller för privatpersoner.

Hmm, tack för infon. Jag har vana av att köpa reservdelar genom jobbet, men ingen av dom säljer till privatperson.

Skrivet av norrby89:

Just t490s är väll en modell som inte är direkt ny, men sen inte häller direkt gammal. Enklaste är nog som nämnts innan att hitta via aliexpress.com eller ebay. Beroende på vad som är trasigt så är det enklaste kanske till och med att köpa en defekt dator och hoppas på att det du behöver fungerar

Hmm, det är ju ett alternativ. Tack för infon!

Skrivet av snajk:

Jag har köpt delar till Thinkpads privat på ebay och amazon och de har funkat bra. Just reservdelar brukar inte vara så komplicerat, men om man vill uppgradera något, typ från 1080p skärm till deras konstiga 2880x1620 kanske, så behöver man byta lite andra plastdelar och så och kanske någon intern kabel också, och det är fan inte lätt att hitta rätt saker.

Lenovos thinkpad-forum har varit till mycket hjälp för mig i alla fall. Där hittar man ofta ett antal personer som gjort samma sak, grävt fram rätt serienummer och liknande, och om man har tur också hittat bra säljare på ebay.

Att hitta rätt grejer kring vad jag ska köpa är lugnt. Det är mest att jag behöver hitta en återförsäljare som säljer komponenter till privatperson, och det är inte det lättaste.

Har du hittat t.ex. svenska tangentbord osv genom ebay också? Eller bara utländska?

Av sparkar_boll

Reservdelar till Lenovo-laptop?

Hej,
Jag har eventuellt ett behov av att köpa reservdelar för en Lenovo Thinkpad T490s som privatperson. Jag har stenkoll på vart man hittar reservdelar till en Thinkpad som företag (jag jobbar med IT och skruvar i Thinkpads dagligen), men jag lyckas inte hitta någon återförsäljare som säljer till slutkund?

Har någon koll på vilket företag man kan höra av sig till?

Av sparkar_boll
Skrivet av Nbwu:

Yrke: Turnérande AV-Tekniker (Ljud/ljus för touring)
Ålder: 26
Erfarenhet: 5år professionellt, 4-5 år som hobbyist.
Utbildning: Gymnasie + några år på civlingenjörslinje
Lön: 31K (måste förhandla om, drar in mer pengar än vad som är rimligt mot vad jag tjänar).
Förmåner: Dator, Telefon, yrkesspecifika grejer (Peli-case, kläder, rese-utrustning, hängmatta osv.).

Kul! Fokuserar du mot bara ljud eller ljus? Eller är du multitekniker?

Du skulle ju kunna gå frilans och köra på egen hand och med säkerhet få upp lönen rejält. Har hört att det är stor brist på folk inom branschen pga pensionsbortgångar.

Du råkar btw inte jobba på Bright Sweden/Creative Technology?

Av sparkar_boll
Skrivet av SSB:

Minns jag rätt när det bråkades om det här för ett par år sedan kom man fram till att det inte var leverantörens fel att det blev dyrt, utan staden som ändrade kraven fram och tillbaka allt för ofta. Och då blir det ju dyrt vad man än håller på med.

Skrivet av VisualDarkness:

Japp, behov, krav och förväntningar förändrades över tid och därmed drog det ut på tiden än mer. Därav min kommentar ovan om att lång tidsram tenderar att bli dyrt i slutändan då saker hinner förvänta sig över tid och mer och mer hinner läggas på projekt. Det är ofta bättre att ha en rimlig deadline som sovrar slimmar projekt.

I grund och botten är det så. Men det finns andra anledningar som leder upp till det, t.ex. hur man styrt projektet, att två förvaltningar har drivit projektet och att dokumentation "tappats bort" i överlämningar mellan olika projektgrupper och förvaltningar samt en hel del annat.

Att Tieto dessutom valt att fakturera multum med otydliga poster på fakturan kopplat till drift och support efter införandeprocessen är helt sjukt, och har bidragit stort till det här. Att Staden valt att använda sig av managementkonsulter från The Big Four har inte gjort saken bättre heller.

Läser man den utredning och slutrapport som gjort kopplat till Skolplattformen så blir man väldigt orolig över hur saker och ting faktiskt genomförts.

Utöver det ska vi inte ens börja diskutera de säkerhetsläckor som uppstått (eller snarare redan funnits innan men som upptäcktes, shoutout till den föräldern som upptäckte det här, superbra jobbat!). Dessa har också orsakat kostnader.

Så summa summarum: hade Staden gjort rätt från början så hade man kunnat komma undan med något väldigt mycket billigare som faktiskt fungerat.

Av sparkar_boll
Skrivet av ztenlund:

Själva utvecklingen låg det en drös olika företag bakom, dvs olika moduler kom från olika leverantörer. Vad kunde gå fel när allt skulle tippas i samma (sop)tunna med grandiosa planer?

Stämmer delvis. Tieto har även utvecklat en del andra grejer, exempelvis användarprovisioneringen (systemet som plockar data från HR och Elevregister, skapar AD-konton och som automagiskt lägger de i rätt OU i AD:t.)
Därifrån synkas användaridentiteterna till Skolplattformen om jag inte misstar mig från min tid i Staden.

Av sparkar_boll
Skrivet av Jonteponte:

Råkade snubbla över ett inlägg på LinkedIn som visade vad Tieto fakturerade för att genomföra mindre förbättringar av kodbasen för det här systemet. Vad jag uppfattade som bugfixar. Inga större förändringar.

Det var absurda summor med specifikationer som såg ut som 70% fluff och hittepå. Jag skulle vilja påstå att det är den här typen av affärer som gör att vissa konsultbolags ledningar har råd att köpa mindre palats i Stockholms utkanter.

De är duktiga på att utnyttja att det offentliga är usla upphandlare/beställare. Dessutom finns det alltid mera pengar att hämta. Nya skattemedel kommer ju in årligen och tar aldrig slut.

Vad Tieto fakturerar är helt sinnessjukt. Det som är läskigare är att Stockholms stads Utbildningsförvaltning försökt göra det fruktansvärt svårt för medborgare att ta del av dessa kostnader (kolla upp Christian Landgren på Linkedin och Twitter).

Nu har dock den IT-chefen för Utbildningsförvaltningen som ansvarade för det här avgått, och den nya verkar vara vettigare då han faktiskt har erfarenhet inom IT-drift, förvaltning och utveckling till skillnad från den förra som hade en bakgrund som rektor.

Skrivet av Spawnbadboy:

Köpte dom den av TietoEvry?
Står inte de bara för driften?

TietoEvry ansvarar för drift och viss utveckling av Skolplattformen. Det som de utvecklar är bland annat användarprovisioneringen, de sköter drift av de moduler som Skolplattformen är uppbyggd av, och ser till att den helt enkelt funkar.

När jag jobbade med IT inom den pedagogiska verksamheten i Staden var det jättesvårt att få hjälp med saker kopplade till Skolplattformen då Servicedesken (som inte driftades av Tieto) hänvisade till Tieto, och Tieto skickade tillbaka ärendet på Svericedesken, och så gick det tills man blev trött och man själv stängde ärendet manuellt.

Av sparkar_boll
Skrivet av leopard01:

Ett sätt att lösa det är att söka ett annat jobb och se vad du kan få för erbjudande. Vill de inte matcha det, har du ändå löst ditt problem. Blir det tvärstopp hos dem måste de nu pröjsa dyrt för en konsult för att akut lösa problemet, då blir du skadeglad på köpet.

Yes, jag är medveten om det. Men jag kommer vara kvar på nuvarande arbetsplats till efter sommaren åtminstone då jag räknar med att börja plugga därefter (om det inte går åt skogen på HP). Kommer jag inte in någonstans så blir det med största sannolikhet en ny arbetsgivare.

Av sparkar_boll
Skrivet av tearzyo:

Både on-prem och cloud. Försöker avveckla den onprem vi har som är möjlig, tex AD. Tanken är att flytta allt till molnet (vilket är mitt jobb). Implementerat Jamf, Jamf Connect i Mac miljö, användarna loggar därmed in med IDP på sina datorer. Jag är ”solo-IT” när det gäller allt som inte rör ERP-system och e-handelssidor, som är egenutvecklade. IT-säkerhet, nätverk, endpoint hantering, SaaS, IDP är mitt ansvar, samt lösa klassiska supportcase dvs ”starta om din dator”

Nästa säkerhetslösning för oss är att gå från on-prem VPN till ZTNA samt låsa in samtliga ”interna system” till lösningen, idag är mycket ”öppet” som ligger i molnet.

Ett problem på bolaget är att man är just solo-IT när det gäller detta, ingen annan på bolaget vet eller förstår vad man gör och hur avancerat vissa saker är. ”Allt funkar ju bara”. Detta som också blir problemet vid löneförhandlingar. Är säker på att hade jag sökt liknande jobb i en storstad eller utomlands är lönen betydligt högre. Sen ligger väl problemet på mig till viss del, när jag började sa dom att dom skulle vara nöjda ”om jag kunde fixa skrivarna”, dom fick lite mer än det Vill jag ha annat jobb tvingar det mig till viss del att flytta eller pendla större avstånd, vilket jag inte är sugen på.

Kul med Jamf och Jamf Connect! Antar att du använder dig av AzureAD som IdP?

Jag har dock också samma problem med att vara ensam. Löneförhandlingar blir lätt att de ger mig en lön som de anser är rimlig då de inte kanske förstår omfattningen av vad man faktiskt håller på med (mycket AzureAD, Intune, Sharepoint och Exchange Online, samt nätverk och inköp).

Av sparkar_boll
Skrivet av jorgen69:

Fick en smärre chock när jag fick mitt besked med ett 6-siffrigt belopp som jag ska få tillbaka, måste blivit fel.
Har ringt dom och dom ska kolla på det och återkommer med svar sa dom.

Hoppsan! Du får uppdatera oss i tråden!

Av sparkar_boll
Skrivet av mahava:

Börjat ny tjänst inom samma statliga verksamhet

Titel/yrke: Senior drifttekniker (tidigare drifttekniker)
Bransch: it
Månadslön: ny lön 63.000 från 48.000 (brutto)
Förmåner: inte så många iom stat, men 4000kr friskvård, distansavtal upp till 100%, 31 dar semester som blir 35 när jag når 40, möjlighet till förtroendearbetstid (tackat nej för nu så behåller fast arbetstid samt övertidsersättning)
Erfarenhet: ca 15 år inom it, ca 7 år med specialicering på windows client.
Utbildning: 2 år linux samt nätverk på KY utöver gymnasium
Ålder: 38

Har tekniska ansvaret för windows clientplattform, samt utvecklign och förbättring inom den, sen jobbar jag med lite 3rd line support på plafftormen samt levererar tex patchning och antivirus mot server, samt en hel del it säkerhet ovanpå allt detta.

Galet nöjd med nya tjänsten, trevligt löneök och det blev ju ändå hyffsat markandsmässigt, så mycket mer hade jag inte fått privat. Trivs dessutom förträffligt bra så kul kunna köra på samma ställe några år till åtminstone , bra kollegor, bra chef, soft kunna köra så mycket remote samt många spännande utmaningar

Vad är er klientplattform baserad på? Hybrid med Intune och SCCM, eller enbart on-prem AD med eller utan SCCM? Tänker främst lönemässigt då lönen är fruktansvärt hög för att vara offentlig sektor

Av sparkar_boll
Skrivet av KAD:

Jag har svårt att se det problemet. Jag har tre stycken Thinkpads, varav den senaste är nuvarande är nuvarande jobbdatorn. Den äldsta är från 2014, har 32 GB RAM och har varit i drift hela tiden, nu 24/7 som TV-dator. Jag har även en fjärde från 2008, den funkar nog fortfarande, dock kasst batteri sedan länge och har inte använts sedan 2017ish.

Skrivet av snajk:

Håller med. Har kört Thinkpad i många år nu och de har överlägsen kvalitet mot typ alla andra laptops, även om kvalitetskänslan inte riktigt når upp till samma höjd. De är byggda och designade för att vara funktionella, inte flashiga, så magnesiumlegering i chassit för stabilitet men plast på utsidan för att vara mer tålig och lättare. Macbooks är väl lite motsatsen, aluminium ser snyggt ut men är inte så värst bekvämt och framför allt är det ett väldigt mjukt material som repas och böjs lätt.

Upptäckte att jag var otydlig i mitt inlägg, sorry för det.

Varje T4xx dator jag supporterar genom jobbet känns extremt plastiga jämfört med HP:s motsvarighet (Elitebook och Probook), både nya modeller eller äldre modeller. Och då man får samma komponenter för typ samma pris (iaf från Inrego), så skulle jag starkt ändå yrka på att köpa en begagnad Elitebook istället för en begagnad Thinkpad pga att byggkvaliteten känns bättre.

Jag har även jobbat i skola med båda typer av enheter, och har haft avsevärt mer problem med att Thinkpads har haft dålig byggkvalitet och gått sönder pga slitage, jämfört med en Elitebook eller Probook.

Av sparkar_boll
Skrivet av Shurdd:

Har du någon speciell hemsida du tänker på? Vet inga hemsidor som säljer begagnat med garanti!

Inrego är seriösa. Jag har börjat köpa därifrån till jobbet, och tycker hittills de är väldigt seriösa. Deras sortiment är väldigt varierande, men de brukar alltid ha några modeller inne som de säljer mest av, exempelvis HP:s Elitebook 840 G5 (https://shop.inrego.se/barbara/hp-elitebook-840-g5-4).

Se till att du kollar på specarna dock, då de kan ha flera olika artiklar med samma dator men där det kan variera i t.ex. skärmupplösning eller ram-minne.

Undvik att köpa begagnade Lenovo Thinkpads då du inte riktigt får det du kanske är ute efter i form av byggkvalitet. När de blir äldre och slitna så blir det rätt sunkiga att använda då de är byggda i nån form av plast-hybrid och inte ren metall.

Av sparkar_boll

Beror på vilket nätverk, men hemma så har jag 22 enheter som ansluter regelbundet.

På jobbet har jag just nu 55 enheter som har en ip-adress från DHCP-servern.

Av sparkar_boll
Skrivet av THB:

Ett riktigt välgjort spel baserat på Stargate där du besöker olika planeter och utforskar samt utför olika uppdrag är något jag vill se.

Lite kuriosa: Det fanns ett spel som höll på att utvecklas till att bli något bra. Sen köptes MGM upp av Amazon, och nu är det typ över.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Stargate_games#Stargate...

Lite mer kuriosa: Vi har ju även Adria och Thor i forumet

Av sparkar_boll

650 spänn för SG200-26P plus upphämtning