Inlägg

Inlägg som sparkar_boll har skrivit i forumet
Av sparkar_boll
Skrivet av Gwaniiz:

Lokförare

Grundlön på 30175

Kul! Vad har du för inriktning (passagerartåg eller gods)?

Av sparkar_boll
Skrivet av macmann1:

Jo 400 är dels för API, men även bash-scripting överlag (för att kunna använda APIet). En del genomgång av, förvisso ganska basic, scriptande såsom for-loops, if-satser, regex osv. Jag tyckte den var väldigt rolig, men jag kunde redan det mesta. Men nej jag skulle inte säga att det är Apple-saker på det sättet, det mesta sånt var nog 200, eventuellt lite 300. Det fanns ett avsnitt om certifikat på 400 förvisso men det var inte så mycket om det.

Men ja, det beror på vilken roll du har och i vilken utsträckning du ska jobba med Jamf. Kör du hela flödet från ASM/ABM > prestage > enrollment script och inställningar så är det ju mer givande att ta kurser över 200 än om du bara ska ha en förståelse för jamf och dess inverkan på datorerna så du kan ge support.

Spännande! Om jag skulle lyckas få en framtida arbetsgivare att pröjsa för certen så absolut! Då kan både 200, 300 och 400 vara intressanta! I dagsläget är det tyvärr en omöjlighet. Vi byter mobil klientplattform från Android till iOS under hösten så det hade nog varit praktiskt med åtminstone 200...

Av sparkar_boll
Skrivet av macmann1:

Jag skulle säga att Jamf 200 är värd att ta om inte annat för att få ta 300 och 400, speciellt 400 tyckte jag var rolig.

Jamf 200 tog jag när jag satt som supporttekniker och var en del av dom som hanterade instansen, sedan fick jag chansen att gå över som sysadmin och nu är vår Jamf-instans ett av mina ansvarsområden. Jag tog 300 och 400 flera år efter 200, dvs i min nuvarande roll. Skulle väl inte säga att det var certens förtjänst, men jag har ändå fått ett par jobberbjudanden inom klientmanagering, men det är nog snarare 400 som ger en edge där, 200 är trots allt väldigt basic.

Kan du få ett training pass betalt av arbetsgivaren, kör igenom allihop. Om du ska betala själv däremot vettetusan.

Jamf 200 kanske är värt att kolla på då. Dock får jag betala i princip allting själv ur egen ficka i dagsläget, så det blir troligtvis inte hos den här arbetsgivaren. Jag kollade på 400 och det verkar inte som att det är något om just Apples ramverk och "såhär gör du för att registrera en enhet med Configurator i ABM/ASM", utan mer om hur man använder Jamf till max med deras API:er?

Av sparkar_boll

Jag har inte någon motivation gällande att försöka plugga om jag inte har ett mål. Så därav så har jag tagit några cert, mest också för att kunna förstå teorin bakom produkten, inte bara "såhär gör man" utan också "varför ska man göra såhär och inte sådär".

Skrivet av macmann1:

Jag har inte speciellt många cert, men dom jag har (Jamf 200, 300 och 400) har min arbetsgivare bekostat, och det är veckolånga utbildningar som har gjorts på arbetstid.

Nu hijackar jag lite tråden, men jag har funderat på Jamf 200 då jag hanterar en del Apple-produkter i mitt arbetsliv, och det kommer blir mer (vi kör också Jamf som MDM-lösning). Skulle du säga att det är värt den tiden? Har det hjälpt dig något i ditt arbetsliv (högre lön, mer spännande arbetsuppgifter osv)?

Av sparkar_boll
Skrivet av JonathanRL:

Just bristen på lönesamtal har varit en episod i sig som jag inte orkar gå in i just nu men den historien har tagit sina vändningar men så mycket vill jag inte lufta om min arbetsgivare online.

Ingen fara! Som facklig representant så kan jag dock rekommendera dig att ta kontakt med din fackliga organisation om du är medlem där. De kan hjälpa dig en hel del.

Skrivet av JonathanRL:

I nuvarande förhandling ligger 28k på bordet från Arbetsgivarens sida men de vill bara erbjuda det som Uppehållstjänst, inte semestertjänst. Jag har föreslagit 29.7k om jag ska ha uppehållstjänst; mest för att det inte blir en stor praktisk löneökning med uppehållstjänst annars. Däremot får jag fem ytterligare veckor ledigt vilket jag inte tycker är alltför illa - det är alla loven.

Nu är jag väldigt osäker på skillnaden mellan Uppehållstjänst och Semestertjänst. Men min personliga åsikt är efter att ha jobbat på 3 skolor är att jag gärna vill kunna jobba under loven, och sen ta 4 veckor betald semester under sommaren, som vilken vanlig kontorsmedarbetare som helst.

Nu ska jag inte ge någon rekommendation vad som passar bäst för dig i din position, men jag tycker det är ganska praktiskt att jobba sportlov, påsklov, höstlov osv då det är oftast då man får möjligheten att genomföra service (t.ex. laga projektor i ett klassrum osv) utan att behöva anpassa mig till ett lokalschema.

Skrivet av JonathanRL:

Det finns fler saker att diskutera utöver det dock men jag tror den situationen kommer lösa sig; förhoppningsvis under de nästkommande veckorna.

Det låter som att det kommer lösa sig bra i slutändan! Jag håller tummarna!

Av sparkar_boll
Skrivet av JonathanRL:

Ingen bakgrund, byggde upp supportverksamheten från grunden efter att ha varit en av skolornas allt-i-allo; ett jobb jag tog i desperation efter två års arbetslöshet. Supporten älskar jag och argumenterade för att jag borde få ta tag i; Problemet är att jag är mycket bra på Google men kan nästan ingenting om M365 vilket är det många arbetsgivare gärna vill ha. De flesta rekryteringserbjudanden har fallit på det.

Min lön och titel har varit ett konstant diskussionsämne på min nuvarande arbetsplats men jag är också lite bekväm av mig; jag gillar allt kring arbetsplatsen utom lönen.

Jag har också varit i din situation där jag har tjänat dåligt för vad jag faktiskt har gjort. Gällande din lön så bör du kunna få upp den genom att byta arbetsgivare, det brukar dyka upp lite tjänster på skolor som IT-samordnare ibland och dessa är inte jättekomplicerade att få.

Just M365 så är min rekommendation att du börjar kolla på något av Microsofts cert. MD-102 är rätt bra då den går igenom en hel del gällande klienthantering i Intune. Du behöver inte heller betala jättemycket pengar för det och allt du behöver lära dig finns som gratis resurser hos Microsoft. Även MS-900 är en rätt bra grund.

Om du har möjlighet, dra även igång en labbmiljö med ett mindre Active Directory hemma. Då kan du lära dig en hel del gällande GPO:er, användarhantering osv på egen hand. Då kan du åtminstone skriva att du har grundläggande kunskaper inom Active Directory vilket är ett stort plus. Jag har träffat supportfolk som knappt vet vad förkortningen AD står för, eller vad det är.

Skrivet av Sarg:

I vilket fall som helst så bör du ju åtminstone ha 27k för en sådan tjänst. 26.5k är typ minimum kommunalt för helt grön it-support.

Jag håller helt med i det här. I nästa löneförhandling/utvecklingssamtal bör du (@JonathanRL) försöka få upp din lön till åtminstone 27k.

Av sparkar_boll
Skrivet av JonathanRL:

IT Support på Gymnasiecampus, ansvarar för tre skolor.

Lön på 23 500 kr före skatt; jobbar (frivilligt) 75%

Kul med ytterligare någon från skolans värld!

Du borde kunna få upp din lön ganska rejält utan större problem om du byter arbetsgivare. Vad har du för bakgrund och är det kommunal verksamhet eller friskola?

Av sparkar_boll
Skrivet av frawster:

Jag har AZ-900 och SC-900 vilka i sig inte väger blytungt. Har planer på att ta MD-102 nu under hösten, så vi får se vart det bär av!

Firman betalar själva examinationen, plugget sker utanför arbetstid.

Gött! Jag tog MD-102 under beta-perioden och väntar nu på mitt resultat som ska komma om ca 2-3 veckor. Jag tror jag får godkänt, men jag vet faktiskt inte. Har du erfarenhet från Intune och klienthantering så kommer du klara MD-102 utan större problem. Har du även möjlighet att genom jobbet labba lite på egen hand så kommer det även underlätta något enormt.

Av sparkar_boll
Skrivet av frawster:

Yrke: IT-konsult (M365, Intune, klienthantering)
Lön: 32 000
Ålder: 32 år
Erfarenhet: 8 månader som konsult, ~ 10 år inom annan teknisk tjänst
Ort: Göteborg
Förmåner: 4000 i friskvård.

Vid nästa lönesamtal så borde du kunna argumentera att du ska få upp lönen till åtminstone 35k. Du är konsult med inriktning mot Intune, M365 och klienthantering + har 10 års arbetslivserfarenhet inom teknisk tjänst, och det gör att du bör kunna få upp din lön en del. Speciellt om du inte är junior.

Har du något cert? Cisco? Microsoft?

Om inte, börja med att ta Jamf 100 och Microsoft MD-102. Det är dagens grundcert för klienthantering. Jag tror båda kostar under 4k, och då ingår material. Du kanske tillochmed kan få din arbetsgivare att bekosta de certen åt dig.

Av sparkar_boll
Skrivet av Sarg:

Mer eller mindre de centrala system som används av tjänstemän, chefsbefattningar och administration, och som andra nischade verksamhetssystem integreras med om möjligt.

Fattar! Tänkte mest om du höll på med förvaltning av system för utbilding (Vklass, Schoolsoft, Google Workspace osv), HR, Vård och omsorg, ekonomi osv.

Av sparkar_boll
Skrivet av Sarg:

Yrke: Systemförvaltare
Lön: 39 000
Ålder: 35 år
Erfarenhet: 5 år i mindre liknande kapacitet
Ort: Norra Skåne
Förmåner: Flextid, möjlighet till remote ett par dagar/v, 2000 friskvård.

Nytt jobb, 30% löneökning från föregående. Det är kommunalt, så lönenivån är väl lite lägre än privat sektor förutsätter jag.

Tror att jag hade nog kunnat få mer om jag försökt, men det var svårt att tacka nej till något som låg över vad jag trodde erbjudandet skulle vara. Det får vänta till nästa lönesamtal istället.

Vilka system förvaltar du? Det finns ju många, speciellt inom kommunal sektor

Av sparkar_boll
Skrivet av Alexraptor:

Har redan Ifixit, som fungerar grymt bra till allt tänkbara i lätt till medium storlek.

Vad definierar du som medium storlek? Den går utmärkt att använda för att skruva fast bokhyllor också

Av sparkar_boll
Skrivet av Sidde:

Detta är ett datorforum för datorentusiaster, att kunna och vilja reparera sin laptop hoppas jag förblir något man uppskattar i ett sådant forum. Att få köpa en ny skärm på en bärbar dator man kanske köpt för 50k är väl inget annat än positivt.

Om fläkten i min Mac Studio går sönder efter garantiperioden uppskattar jag iaf att kunna köpa en ny fläkt och byta ut själv.

Jag är fullt medveten om vad det här är för forum, och ber om ursäkt för om jag var otydlig med mitt inlägg.

Mitt resonemang var riktat mot om det faktiskt var värt det, inte om man faktiskt ska göra det.

Jag uppskattar reparationer något enormt (skruvar Windows-laptops på veckobasis), men mina tankar är att om en iPhone-skärm kostar ca 3000 kr, så känner jag personligen inte att det är värt det. Speciellt när man kan få en begagnad iPhone i nyskick (från Inrego), utav liknande modell för typ det dubbla priset och där skärmen redan är fastmonterad och man slipper fippla med lim och all logistik runt omkring för att tillslut inse att man har gjort fel och telefonen är kört.

Sen får varje person göra sin egna bedömning gällande vad man väljer att spendera tid och pengar på.

Av sparkar_boll
Skrivet av Sidde:

Tror ni är lite dåligt informerade om det här med reparation av Apples nyare datorer.
Apple till och med erbjuder att skicka hem verktyg till den som vill reparera.
Manual för hur man reparerar hittar ner på nedan länk.
Delar för att utföra egen reparation köper man genom Apple.

Exempel på manual:
https://manuals.info.apple.com/MANUALS/2000/MA2146/en_US/macb...

Övriga sidorna:
https://support.apple.com/en_US/manuals/maclaptops

Självbetjäningsreparation är avsedd för personer som har den kunskap och erfarenhet som krävs för att reparera elektroniska enheter. Om du har erfarenhet av komplexa reparationer av elektroniska enheter ger Självbetjäningsreparation dig åtkomst till äkta Apple-delar, -verktyg och -reparationsmanualer så att du kan utföra reparationer som inte täcks av garantin. Följ de här stegen om du vill utföra en rad olika reparationer av iPhone och Mac som inte täcks av garantin, t.ex. byte av skärmen.

Det må vara så att det går att reparera, men till vilket pris? Kollar du på kostnaderna så är det knappt värt det. Att byta en skärm på iPhone ligger på ca 3000 svenska riksdaler. För många är det då billigare att köpa en ny iPhone än att försöka reparera.

Utöver det kostar verktygen något groteskt mycket om du ska köpa. Hyr du så ska du verktygen vara tillbaka senast sju dagar efter att du har lagt ordern hos Apples partner. Du ska även skicka tillbaka delarna till Apple. Gör du inte det har de rätt att debitera dig en summa.

Jag tror knappast att någon vanlig medelsvensson kommer att försöka satsa på det, och knappast någon entusiast då det skulle kosta enormt mycket. Inte ens större företag, då de antingen skickar enheterna på skroten eller ber en auktoriserad verkstad laga dom.

Om man tycker priserna är höga är iaf en smaksak från person till person, men jag som jobbar med IT och Apple-produkter, skulle aldrig i hela livet spendera de pengarna på att laga en enhet. Då köper jag hellre nytt.

Det är bra att Apple väljer att satsa på reparationer för en hållbar och miljövänlig utveckling, men med de priserna så undrar jag verkligen vilka som skulle vara intresserade.

Av sparkar_boll

På jobbdatorerna så blåser jag min primära ca en gång om året. Min sekundära som agerar lite labb-maskin blåser jag när jag behöver, vilket oftast blir kanske en gång i månaden. Hemma blåser jag den en gång per år ungefär.

Av sparkar_boll
Skrivet av amigoslinn:

Förlåt tänkte att det var samma på alla telefoner!
Det är en Google Pixel telefon! Så android!

Du kan tyvärr inte komma runt deras lås om företaget fullständigt enhetshanteraren den.

Nu låter jag jättetråkig men i många fall så är det så att telefonen fortfarande tillhör arbetsgivaren. Om inte arbetsgivaren (oftast IT-avdelningen) uttryckligen har godkänt att hon får den utav företaget så ägs den fortfarande av arbetsgivaren och bör lämnas tillbaka även om hon har fått en ny. Om du försöker ta dig förbi enhetshanteringen och den fortfarande tillhör arbetsgivaren så kan de hävda dataintrång om de kommer på att du försöker ta dig förbi deras enhetshantering.

Den enda vägen du bör gå är att be din syster kontakta arbetsgivaren, få i skrift att hon får den telefonen, och därmed också att de tar bort eventuell enhetshantering.

Av sparkar_boll
Skrivet av lambdan:

Uhm, hmm, jag antar det...? Vet knappt vad hypervisor är heller

Det är ett Linux baserat operativsystem som "installeras" på ett USB minne. Man kan köra Docker och VM's på den och dess egna Unraid "plugins". Jätte smidigt att köra på en hemmabygd NAS då det är väldigt lätt att lägga till o ta bort diskar (och då OSet ligger på USB minne kan man göra vad som mest diskarna i datorn, du kan skyffla om SATA kablarna om du vill och det fungerar ändå).

Jag gick över till det 2017. Innan det körde jag Windows Server och innan det Synology. Tycker Unraid definitivt är smidigast och har fungerat bäst.

Ironiskt nog är det enda operativsystemet jag betalat för Linux baserat Men de har 30 dagars trial tror jag om du vill testa själv.

Finfint, får ta mig en titt!

Av sparkar_boll
Skrivet av rotkiv42:

Powertoys run är rätt likt - inte riktigt lika bra som spotlight men bättre än windows inbyggda. Också från MS så oklart varför dom inte redan kör den versionen som standard.
https://learn.microsoft.com/en-us/windows/powertoys/run

Jag upptäckte Powertoys i sin helhet idag faktiskt, och drog ner det på jobbdatorn. Mycket bra!

Av sparkar_boll

Jag kör stationärt hemmabygge privat, en Windows-laptop på jobbet med docka och två externa skärmar, och en MBP 15 tum från 2015 när jag behöver åka någonstans privat (t.ex. stugan). På min jobbdator så har jag även touchskärm vilket är jättesmidigt när man kör bärbart.

Gällande kortkommandon så är ju alltid Alt+Tab en gåva från gud, Ctrl+C, V, X & F är ju också fantastiska. När man skriver saker eller behöver komma upp i ett dokument så är ju alltid Home-knappen eller Page Up/Down bra att kunna också.

På Mac så är Spotlight Search underbart. Command+Mellanslag så får du upp en ruta för att starta eller öppna SAMTLIGA program och filer. Funkar mycket bättre än Windows egna sökfunktion som är totalt skit. Utöver det så är väl gesterna på Mac också najs.

Av sparkar_boll
Skrivet av lambdan:

Ja nu är det direkt lite överkurs för mig tyvärr, hehe. Låt mig förklara min setup så kanske du kan luska ut svaret på din fråga... eller inte:

Hemma hos mina föräldrar så har vi en ganska vanlig TP-Link router, och dens LAN går på 10.x.x.x. Samma hus har jag en Unraid server som ligger på ip adressen 10.0.0.5, som kör massa dockers som Plex t.ex., och den har även en Windows VM som körs på 10.0.0.6.
På denna Unraid server har jag installerat Tailscale pluginnet och loggat in på mitt konto och delat ut 10.0.0.x subnettet.

Detta gör då att nu när jag är hemma hos mig (inte hos mina föräldrar) så har jag mitt internet precis som vanligt OCH jag kommer fortfarande åt min Unraid server på 10.0.0.5 (och alla dens dockers och samba sharen) och Windows VM'en som är på 10.0.0.6. Jag kan t.om. gå in på 10.0.0.1 för att komma åt TP-Link routern.

Vad jag menar med att "jag kommer åt mitt internet precis som vanligt" är att om jag kör en speedtest så får jag 250/250, vilket är det jag betalar för, jämfört med mina föräldrar som kör 100/100. Min ip adress är ip adressen jag har här hemma hos mig.
Detta till skillnad från förr när jag körde vanlig Wireguard VPN bara på Unraid servern. Då gick allt mitt internet via deras internet, vilket gjorde att jag fick bara ut 100/100 här hemma.

Men nu med Tailscale så går allt via mitt vanliga internet, men utöver det så kommer jag åt 10.x.x.x hemma hos mina föräldrar, fast jag inte är hemma hos dem

Funkar Unraid som någon form av hypervisor då du kör en Windows VM på den? Jag har inte koll på Unraid mer än att Linus Tech Tips har/är enormt förtjust i lösningen.