Inlägg

Inlägg som sparkar_boll har skrivit i forumet
Av sparkar_boll

Jag har aldrig haft dedikerade IT-chefer, utan alltid haft någon som varit motsvarigheten till administrativ chef (jobbar med ekonomi, diarieföring osv) så jag talar utifrån den erfarenheten.

Jag tycker att en IT-chef eller någon som är chef för IT-personal bör rent kunskapsmässigt åtminstone ha grundläggande koll på arbetsområdet som den är chef över, alternativt ett intresse för att vilja lära sig mera. Jag förväntar mig dock inte att min närmsta chef ska ha stenkoll på hur en DNS-server funkar på djupet, men sålänge det tekniska intresset finns där, och förmågan att lyssna och ta in och försöka förstå, och att den litar på varje medarbetares kompetens så kommer man ganska långt som chef rent kunskapsmässigt.

Gällande sociala egenskaper så är jag av synen att man ska vara en schysst och rättvis person. Sålänge du inte beter dig som en översittare utan lyssnar på medarbetarna och är villig att ta emot konstruktiv kritik kring sitt arbetssätt, samt beredd att ge konstruktiv kritik (på utvecklingssamtal, veckomöten osv) så kommer man långt.

Av sparkar_boll

Tar gärna en J9773A Hur mycket ligger frakten på till Stockholm?

Av sparkar_boll

Kräver någon av switcharna en controller för att funka? Eller är de standalone?

Av sparkar_boll

Många här verkar enligt min uppfattning inte ha stenkoll på hur det funkar med serviceärenden och regler osv för skoldatorer utan verkar "killgissa", så jag ska försöka förklara detta för dig på ett så pedagogiskt sätt som det går. Jag pratar också väldigt generellt då jag inte vet exakt vilka regler som gäller för dig. Min bakgrund är att jag har jobbat som IT-samordnare på skolor i två kommuner under ca 2 år och hanterat reparationer och serviceärenden dagligen för elever och personal, så jag har hanterat dessa typer av ärenden och diskussioner regelbundet.

När det kommer till reparationer så får du inte genomföra reparationen själv om inte skolan givit dig tillåtelse. Det står oftast väldigt tydligt i den kvittens du troligtvis skrivit på när du fick datorn att så ej är fallet, och det gäller oftast även om du begått handlingen med gott samvete. Undvik därför detta.

Gällande kostnaden så får skolan absolut säga att du ska betala, fast ENDAST om de kan fastställa att det är pga skadegörelse som skadorna uppkommit. Det är att likna som att du krossar en fönsterruta. Det är skolans egendom och kräver de att du ska betala pga av att de bedömer att det räknas som skadegörelse så måste du göra det. Om du inte väljer att betala så kan de göra en rättsprocess av det hela.

Gällande varför kostnaden är såpass hög så är det väldigt ofta så att verkstaden tar ut en serviceavgift som brukar vara väldigt hög i förhållande till vad som faktiskt ska göras. Det är en av de sätten de tjänar pengar på att sälja datorer till skolor. Den resterande kostnaden brukar gå till reservdelar, och är det så att tangentbordets kretskort sitter fastlött på moderkortet så brukar kostnaden skena rejält (vilket jag tror är det som är i detta fallet).

När det kommer till försäkringar så avskyr försäkringsbolag skoldatorer utav hela sitt liv, då försäkringsbolagen inte tjänar något på det. Pga det så är det VÄLDIGT sällan skolor skaffar försäkringar då de oftast är väldigt dyra och kostar mer än vad man faktiskt får ut av det.

Det du behöver göra är att SKRIFTLIGEN bestrida fakturan och be skolan om en tydlig specifikation om vad som ingår i dessa kostnader, samt varför de anser att du ska betala. Därefter så kan man diskutera vad nästa steg är.

Av sparkar_boll
Skrivet av LordFancypants:

Ansvarar för "Productivity SaaS", dvs allt från Slack, Google Workspace, Miro till Atlassian.
Samma arbetsuppgifter som tidigare!

Fattar! Kul! Klassar ni MDM och IdP som "Productivity SaaS" också? Jag vet att vissa gör det nämligen

Av sparkar_boll
Skrivet av LordFancypants:

Nytt kvartal och nytt bolag.
60.000 i månaden nu istället.

Grattis! Samma arbetsuppgifter? Vilka system hanterar du?

Av sparkar_boll
Skrivet av addek83:

Du anar inte…

Grdman

Av sparkar_boll

Jag jobbar som IT-ansvarig på en icke-vinstdrivande organisation med begränsad IT-budget. Att köpa begagnade företagsdatorer från t.ex. Inrego är otroligt värt för oss där mina kollegor endast sitter med lite Word, Outlook och webbläsare då man kan få en stabil Lenovo Thinkpad T14s med 11th-gen i5 + 16 GB RAM för runt 8k, jämfört med en motsvarande helt ny (runt 18k). Vi får ut mer för vår budget jämfört med om vi skulle köpa samma modell helt ny. Vi reser också en hel del och det gör att om datorn går sönder pga resandet så kan vi köpa en ny dator för runt 8k istället för 18k.

Som privatperson är det också värt om man skulle behöva en laptop, då en begagnad företagsdator oftast har bättre byggkvalitet och kylning än motsvarande konsumentmodell i samma prisklass. Om något går sönder med företagsdator så går det oftast att byta reservdelen själv (iaf med Lenovo då de har en lista på reservdelar man kan köpa från dom).

Nästa gång jag köper en ny laptop privat så är det definitivt begagnat som gäller.

Av sparkar_boll
Skrivet av bojhonson:

Yrke: Junior security analyst
Stad: Mindre
Utbildning: Ett par års universitetsstudier inom system/data
Erfarenhet: Ca 8 månader
Lön: 33 000
Förmåner: 15% ob-tillägg varje månad pga skiftgång, vanliga storföretagsrabatter och samarbetserbjudanden. Utöver ob:t är det inga speciella förmåner.
Ålder: Kring 30

Sadlade om från annan bransch och intresserade mig för IT-säkerhet under utbildningen. Trivs bra än så länge och längtar inte tillbaka till tidigare bransch.
Kommer kliva upp från junior snart med lönejustering därefter, uppdaterar då.

Spännande! Får man fråga vad du har pluggat? Datavetenskap? IT-drift?

Av sparkar_boll

400 kr + spårbar frakt för Keychron K8

Av sparkar_boll
Skrivet av car2ns:

Tunnelbanevagnarna C20 i Stockholm körs på Windows 3.11 som är tyskt. Osäker på om det är ändrat nu i och med uppdateringen av både inredning och annat i vagnarna så kan ha blivit uppdaterade även där. Men annars rullar dom på Windows 3.11 ombord på vagnarna

Stämmer inte riktigt.

Windows: Ja.
Windows 3.11: Nej.

Vagnarna kör/körde Win95 då det var det mest stabila som fanns att få tag på vid tillfället, och man har fortsatt med det då det inte funnits någon anledning att byta ut det. Troligtvis kör de fortfarande Win95, då det inte direkt är billigt att byta styrsystem och fordonsdator i ett tunnelbanetåg. C30-vagnarna kör Linux i fordonsdatorn.

Skrivet av Bengt-Arne:

Till alla som förfäras, så kan jag nog säga att det finns mycket i samhället som fortfarande använder "föråldrad" teknik.
Vi skall nog vara rätt tacksamma för faktumet att dom håller en lång intervall mellan teknikskifte, då var gång det sker ett byte av teknik så är det vi som betalar med skattepengar.

Ska kanske påminna om Stockholms stads Skolplattform.

Skolplattformen håller på att bytas ut/har bytts ut i sin helhet i grundskolan till en tjänst som heter Infomentor. Man har med största sannolikhet lärt sig vid det här laget att det är ganska dumt att försöka bygga något eget när det finns stabila och effektiva tredjepartslösningar som dessutom uppfyller alla behov som en skolverksamhet kan ha, både verksamhetsmässigt men också it-mässigt (integrationer med elevregister för användarprovisionering osv).

Av sparkar_boll
Skrivet av Donkey:

Arbetsuppgifterna som DWP specialist vart allt mellan himmel och jord när det kom till Intune och klienthantering, mestadels felsökning och införande projekt. På sista tiden däremot så vart det väldigt mycket att göra medans några andra kollegor inte tog sig an något så jag tröttnade lite på att jobba för 3 personer.

Min nuvarande roll så är det mestadels att jobba mot vår tjänsteleverantör samt att ta in behov från koncernen och de olika Affärsområden som finns för att bygga en tjänsteportfölj som de sedan kan köpa av Våran centrala IT. Det är mest licenshantering, rapportering etc just nu men det är mycket lugnare för själen och för psyket så jag kan inte klaga

Spännande!

Var det bara klienthantering mot Windows-plattformen, eller höll du på med macOS och/eller linux också?

Av sparkar_boll
Skrivet av Donkey:

59K tjänsteägare M365. Gick från DWP specialist på Telia Cygate till tjänsteägare på ett privat hantverkare bolag och ökade från 48 till 59K

Snyggt!

Vilka arbetsuppgifter ingick i tjänsten som DWP-specialist och vilka arbetsuppgifter ingår som tjänsteägare M365?

Av sparkar_boll

Vi använder Metas företagstjänst Workplace på jobbet, med Teams för möten. Det är just nu kaos då ingen kan logga in lol.

Av sparkar_boll
Skrivet av maLakai:

Kör med denna över två skärmar, en skärm med rosa och en med blå/grön
<Uppladdad bildlänk>

Skitsnygg! Har du den i full upplösning? Diggar också Firewatch!

Av sparkar_boll
Skrivet av sparkar_boll:

2300 + spårbar frakt för ett 3060

2350 + spårbar frakt för ett 3060

Av sparkar_boll

2300 + spårbar frakt för ett 3060

Av sparkar_boll

2100 + spårbar frakt för ett 3060

Av sparkar_boll
Skrivet av Thex:

Vi som kör SCCM (MCM som det heter nu) för både OSD och app deployment har en väldig frihet i vad som är tekniskt möjligt. Nu är jag såklart bias:ed mot det eftersom jag själv sitter som ansvarig för klientplattformen (Windows), men jag kan t.ex. konfa BIOS, välja exakt version på OS, drivrutiner, applikationer, kryptera disken osv när en dator installeras. Är det något riktigt kladdigt system/installation kan jag skripta ihop något som passar verksamheten.

Är detta möjligt med t.ex. Jamf? Om en installation failar, är det lätt att felsöka osv?

Jag skulle våga gå så långt att säga att Jamf är Apple-världens motsvarighet till SCCM baserat på hur mycket du kan göra med den.

Allt du nämner ovan kan du göra i Jamf med vissa undantag som är baserade på hur Apple hanterar vissa saker (men det är enstaka fall). Kryptering med FileVault funkar utmärkt, drivrutinspaketering behövs inte då väldigt mycket funkar out-of-the-box, och är det så att det inte funkar så kan du skjuta ut ett paket med drivrutinerna. Jamf Self Service är sjuuukt mycket smidigare än att hålla på med Software Center (talar från erfarenhet). Det finns jättemycket bra open-source grejer som du kan använda dig av för att komplettera de enstaka sakerna som inte finns i Jamf också, då det kommer inte gå nöd på dig.

Gällande failade installationer så står det väldigt tydligt i Jamf-portalen om en installation har failat, och den sparar en hel del loggar på klienten också så du kan plocka fram det om behovet finns (lite osäker på hur mycket, men vet att den sparar en del).

Av sparkar_boll
Skrivet av flashen:

Bra val att gå över till Mac men ryggade tillbaka när jag hörde Jamf Pro

Inget fan av Jamf Pro?