Inlägg

Inlägg som Paddanx har skrivit i forumet
Av Paddanx

Lägger då 1800kr + frakt

Av Paddanx
Skrivet av Uffe-mannen:

Så om man tänker sig en ny lur som ska få säkerhetsuppdateringar i ett lite längre perspektiv - gäller då typ:
1. Apple - 5 år
2. Samsung - 4 år
3. ???

Vet inte om batterier eller annat lägger av innan dess för en svenssonsanvändare.

Sköter du batteriet har du ca 80-85%% kvar efter 3 år. Om du inte gör tyngre saker (tex vill bara ha en billig mobil att ringa med/sms och så), då räcker 80% långt. Efter 5 år kan jag tänka mig batteriet börjar nå värre nivåer, säg 60-70% eller så.

Men om EU nu också tittar på att göra det enklare att byta batteri, så kanske detta blir enkelt att få telefonen att hålla 5+ år, med ett enda batteribyte.

En gammal lur med Snapdragon 825/835 tex kan ju enormt mycket även idag. Vissa high-end lurar redan då hade ju allt från 4-8GB RAM också, med 64+GB lagring. För många räcker detta utmärkt även idag... Och utvecklingen har mer eller mindre stannat sedan dess. Så folk köper ny mobil för 5000kr+ för att få ett nytt batteri och ny Android OS?!

Av Paddanx
Skrivet av Ricerunner:

Ja saken är ju den, att självklart är det en både stark och fin egenskap att göra sitt arbete ordentligt.
Å andra sidan tror jag att det kan vara lite osunt med en sådan fokus på tillväxt att det agerar menligt på de som ingår i nätverket.

Livet borde fungera, absolut. Helst bra och dessutom en evighet, tycker jag.
Men om jag nu hade antagit att jag hade ansvar på ett företag, då skulle jag föredra att arbetarna har lite längre fikapauser där de sitter och uppmuntrar varandra än att de våldar i sig kaffet på fem minuter och dessutom gör sitt bästa för att behandla varandra illa under den lilla tid de har, som någon sorts kaffekain.

Säger som sagt, Tyskland gör närmare detta av vad jag förstår från olika källor. De är ledande inom många brancher inom EU, har en av de bästa ekonomierna och vågar påstå mest frikostiga "sociala" status utanför jobbet.

Håller med dig att behandla andra som skit, är fel. Men deras kultur ger mer produktivitet, vilket gör att du jobbar på arbetstid, och umgås med kollegorna efter arbetstid istället.

Finns nog positiva bitar i båda sidorna. Fredags-fika är nog hälsosamt det med

Av Paddanx
Skrivet av Elektroman:
  • Folk som sitter bekvämt, skyddat och torrt i sin luftkonditionerade bil men ändå tycker att de inte behöver lämna företräde åt cyklister och gående ens när det är pissväder ute.

Folk som tror att bara för man är på cykel och inte behöver följa en enda regel för de stackarna är just ute i vädret. Rödljus, stopp-plikter, övergångställen... gäller inte dem.

Bilisterna betalar skatt på bilen, skatt på att äga bilen, skatt på bränslet (två gånger dessutom), försäkring och service för att få "lyxen" att kunna sitta torrt och skyddad i luftkonditionerat rum. Sen förväntar sig alla andra runt om att de ska förstöra miljön mer och slita extra på bilen genom att stanna-starta vid varje ställe för en cyklist inte kunde klä sig för vädret.

Är en sak att vara snäll ibland... är en annan sak när du förväntar/kräver det.

Egen rant:
-Folk som inte klarar av att stå i kö... oavsett bil, affären osv. De "måste" hitta en genväg.

-Folk som fryser... alltid, och vägrar klä på sig mer, och istället ska ha det 25-30 grader varmt, för vi som är varma (som inte kan ta av oss) ska lida istället.

-Folk som inte läser enkla instruktioner... och sedan frågar den dumma frågan, som instruktionen var till för att besvara.

PS. Ja... ser man en häst, respektera att den kanske blir skrämd (saktar själv ner). Men ibland förstår jag också inte varför du måste rida på en hög-farts trafikerad väg...(?)

Av Paddanx
Skrivet av Ricerunner:

Nu har det gått ett halvår, och det är fortfarande omöjligt att hitta några faktiska tester av en Micron X100.
Skulle ha skeppats till "utvalda kunder" under slutet av 2019. Man kan ju tycka att åtminstone en stor hårdvarutestare kunde ha lagt vantarna på en dylik.

Vill fortfarande ha en stadig kloss för virtuellt RAM så jag slipper byta moderkort, men IOPS på industrioptanemoduler är lite mjeh.

Det är väl redan så ovanlig teknik som Optane är, och få teknik-siter ser nyttan. Du får nog titta mer på server nivå tekniksidor för att ha en chans att hitta. Det kan också vara så att de fått problem och valt att vänta till revision 2 innan de slår på trumman igen. (Gissar, men det var ju lite så Optane själv gjorde)

Skrivet av Ricerunner:

Att höra sådant där får mig att uppskatta förmånen att vara på kommunen ännu mer.

Också sånt som gör att vi tappar mer och mer tillverkning och produktion till andra länder. Tom Tyskland har betydligt mer strikt "jobb" än flesta svenska företag. Så det tar några år, men till slut ersätts dessa jobb med en maskin som jobbar mer effektivt mer och mer.

Jag personligen förstår att man ibland behöver en paus, men den precis som mycket annat i detta land, missbrukas något extremt av folk som är lata. For sociala biten, helt klart... för att komma undan att faktiskt göra ditt jobb...

Av Paddanx
Skrivet av medbor:

Det kommer ta ett tag innan pc-spel kan lita på att alla har en nvme-ssd, så tror inte detta kommer användas ännu på ett tag

Skrivet av The Kristoffer:

Klart det kommer, redan nu i det alldeles nysläppta Borderlands 3 har du en ultra-setting för textur-streaming. Det kommer inte bli mindre av den varan.

Skrivet av The Kristoffer:

Ju snabbare desto bättre. Och Borderlands 3 kan ju nyttja snabba diskar redan idag, även om det inte är samma teknik ps5 kommer använda sig av. 🙂

Det finns helt klart spel som tjänar på det, men där är andra faktorer också. CPU/RAM är mer viktigt för inläsningen i många fall, då den ska ha både plats och prestanda att avkoda texturerna. Och lustiga är ju LTT som gjorde lite av ett objektivt test medan SATA SSD, PCI-E 3.0 och 4.0 SSD. Hans personal sa själva att den som kändes snabbast var SATA SSDn...

Och anledningen är ju att det är inte gränssnittet som avgör, utan vad som är bakom gränssnittet... i form av NAND och kontroller. Bra SATA SSD kan fortfarande slå många sämre NVME diskar i en hel del verkliga scenario.

Boot tiden tex är sämre med NVMe pga det tar lite extra tid att ladda in drivare. Storleken är svårare för folk att investera i en stor disk, då ska du ha en större NVMe köper folk ofta QLC diskar som var billiga, med sämre latens, vilket försämrar OSets prestanda. Lägg till att dessa lever nästan helt på sin SLC cache, så när du ska patcha kan du märka att internet på några 100MBit... faktiskt maxar din SSD, så du sitter där och väntar längre. All vinst på snabbare laddning kan bli ren förlust här.

NVMe disk platser är relativt få än på många moderkort, även om de blivit fler. Du har i bästa fall 2-3 diskar, sen tar det stopp. När du haft din gamla SATA SSD så kan du fortfarande använda den i nästa port (av 6+ st), medan när du kör NVMe är det ett val om du ska köpa en stor långsam, eller en liten snabb redan direkt. En liten får ju knappt plats med spelen, medan större som sagt segar ner annat.

I slutändan är det väl kostnaden som avgör. Och NVMe diskar har helt klart blivit prisvärda, men man måste tänka på att när du köper den, att ska du få värdet för pengarna, behöver du göra rätt köp dag 1, för du har begränsat med platser. Det är enklare att göra det valet med SATA SSD, då det är enkelt att komplettera/förändra, utan att behöva skruva isär halva datorn för att nå NVMe platsen under GPUn/baksidan på moderkortet.

Så om du köper värsting datorn för säg 20kkr, är ju Ultra texturer och 1TB+ snabb SSD inte direkt svårt att få in i budgeten. Men om du köper en budget maskin för <10kkr så kanske man får tänka lite extra på vad man faktiskt tjänar mest på... RAM/GPU för Cache/FPS, eller några sek snabbare laddningstid. För Ultra texturer är inte direkt prio med mellanklass kort... FPS är.

Av Paddanx
Skrivet av Gender Bender:

Det är fan dags att EU tar tag i det här. Ställ hårdare krav på Google att göra det möjligt att köra senaste versionen av Android, vare vilken telefon man har, även om det blir en avskalad version. Att bara få säkerhetsuppdateringar i 2 år om man har flaggskepp är inte acceptabelt. Blir det ingen förbättring så övergår jag till Iphone. Apple tar i alla fall säkerhet på allvar.

Skrivet av snajk:

Så illa är det väl inte riktigt. De flesta telefoner från de större tillverkarna får två versionsuppdateringar av Android och säkerhetsuppdateringarna brukar rulla på i två-tre år i alla fall.

Jag hade förstås gärna sett mer men OS-uppdateringarna är inte så viktiga längre i mina ögon. Man får inte mycket nytt att gå från 8 till 9 eller 10 exempelvis. Däremot borde de ju fortsätta med säkerhetsuppdateringar i tre-fyra år åtminstone.

Skrivet av Chrisj:

Visst kan man känna så. Men S7 som är nyaste flagskeppet samsung inte supportar är 4 år gammalt vid det här laget.

Skrivet av Petterk:

Fast vad ska de göra i dagsläget? Finns ingen europeisk SoC-tillverkare för telefoner sedan ST-E lades ner. Blir svårt att ställa krav när så många led måste rätta sig och de är utspridda över hela världen.

Skrivet av Petterk:

Fast det kommer alltid finnas någon som inte rättar sig i ledet, eller att vissa produkter helt enkelt inte säljs i EU/EES officiellt sett. Vad ska sanktionerna vara och vilka bolag ska drabbas?

Det jag menar med avsaknaden av konkurrens är ju just det. Hade det fortfarande funnits europeiska tillverkare hade de kunnat samarbeta med EU ta del av pengar för att verkligen se till att det går att ge lång supporttid.

Vad ska sen tillverkarna göra när det upptäcks svagheter i hårdvaran som inte går att patcha bort för den delen? Ingen kommer tvinga de att ersätta 5 år gamla prylar med nya.

Jag håller med att EU verkligen borde titta på detta. De har nyligen dragit igenom flera saker för att minska elektronik skrotmängden, något som visar att de har motivation att vilja förändra det.
https://www.sweclockers.com/nyhet/29022-eu-parlamentet-rostar...
https://www.sweclockers.com/nyhet/29183-eu-forslag-ska-gora-b...

Om vi nu standardiserar laddare, och försöker göra det enklare att byta batteri, borde inte kravet på mjukvara vara ett rätt logiskt steg vidare? Om nu utvecklingen på mobiler mer eller mindre stannat, och en 5+ år gammal mobil faktiskt räcker för många, borde det vara logiskt att inte behöva slänga dem pga säkerhetshål, eller hur?

Att tillverkarna inte vill göra ny Android version... okej. Att de inte vill släppa säkerhetsfixar för dem, är inte okej.
Så oavsett mobil, kör de android, bör OSet kunna få uppdateringar.

Skrivet av Petterk:

Vad har Google med det hela att göra? Det är främst Qualcomm och Mediateks fel att det är svårt eller på snudd omöjligt att köra senaste Android överallt. Finns ingen BSP så kommer inte tillverkarna att uppdatera programvaran.

Tror inte kravet är att de måste ha ny Android med nya drivare. Det viktiga här är ju att säkerhetsfixen finns. Om ett säkerhetshål finns i en drivare, ska den självklart rättas till av tillverkaren. Inte mer udda än att Intel behöver släppa en fix för ett säkerhetshål i sin CPU, något de trots allt gjort i den mån de kan till snart 10 år gamla delar.

Googles intresse ligger helt klart i att få säkert OS, för det är vad man jämför mot iOS många gånger. Vill de få ut OSet till fler, behöver de också hålla så bra säkerhetstänk de kan. Så att hålla uppdateringar för OS versioner i minst 5 år är något jag ser rätt självklart, om man vill vinna en marknad där säkerhet blir mer och mer viktigt.

I detta fallet är det ju inte värre än att Samsung ser till att släppa en uppdatering som stänger av den filändelsens användning helt på äldre lurar. Är den avstängd att köras, kan den inte köra koden, och appen kan uppdateras oberoende.

Av Paddanx
Skrivet av ipac:

Som sagt, det här är ett duktigt kliv över 5700xt (och än mer så över 1080).
Mer än 20% högre compute, 25% högre minnesbandbredd(som förvisso delas med cpu) och RDNA2-optimeringar på det.

Dvs den typen av hopp som resulterar i 1000-tals kr högre pris, om vi hade pratat om pc-grafikkort.

Men iaf, kul att den blev som gissat. Tom med lite högre klockning på både cpu och gpu sidan. Återstår bara priset. 499 eller 599? 599 är det logiska med tanke på OneX launchpris men kanske har MS en annan subventioneringsvilja nu?

Min mening ovan var att även det tycker jag var en bra nivå att satsa på.
Att de får ännu mer, är ju bara plus, och frågan är då om det är värt priset. Men MS/Sony kan ju än välj att ha 2 olika "nivåer" på dem, precis som idag.

Skrivet av Jonas79:

Tror du också att du kan köpa en PC med R5 3600 + 5700Xt, 16 Gb ram, 1Tb Pcie 4.0 SSD , chassi, nätdel med stöd för HDMI 2.1.

För 6000 kr budget då hade alla sagt att det går inte.

Tror min gissning på 8000 kr är närmare men bara tiden lär utvisa detta men jag är hellre realistisk

Tror också högre pris på dyrare konsolen, men tänk på att vs en PC så kan MS och Sony tjäna in förlusten i hårdvara på mjukvaran. De får prenumerationer eller spel via deras stores... detta får ju inte PC hårdvaru affärer, så de måste få vinst direkt.

Sen kan de ju också pruta mer på deals med AMD, när de inte direkt köper 1-2 maskiner, utan miljontals i långa loppet.

Av Paddanx
Skrivet av Squallie:

När det listas på detta sättet får man ju upp hoppet....:
Xbox One X: 4K at 30fps - up to 60fps
Xbox Series X: 4K at 60fps - up to 120fps

Samtidigt när det pratas raytracing osv så sjunker hoppet en del igen...

Jag kommer iaf aldrig våga anta att 30fps är helt borta.

& @Whaea

Det som ofta hindrat de befintliga konsolerna har ju varit just CPU delen. Jaguar kärnor är inte direkt... "wow".

Så det mer intressanta blir ju då att det blir GPU flask, inte CPU... vilket är ju en helt annan form av optimering. Det går ju att justera effekter och godis så att balansen med FPS kan bibehållas. Detta är mycket svårare att göra när CPU inte hinner med, för du antingen använder inte GPUn fullt ut, eller så får du ta bort delar av spelet kod.

Så med 8 kärnor i 3,6Ghz+, de kommer ha mer stabil FPS än varenda äldre i5a på 4 kärnor iaf. Tom så att alla äldre i7or också är lite i farozonen då 4/8 HT är lite som 6 riktiga kärnor i effektiv användning (varierar så klart).

Med det sagt... vänta dig inte 100FPS+ då de hellre sätter mer godis än så

Men 5700x+/1080 och 8 kärnor... kombinerat med snabb SSD. Wow... konsolerna har vuxit upp och blivit rena rama monster datorer.

Av Paddanx
Skrivet av Yoshman:

Om du ställer Core2 mot Sunny Cove är skillnaderna rätt rejäla, helt i nivå med Excavator och Zen. Däremot har Intel haft samma dramatiska förändring vid ett och samma tillfälle som Excavator -> Zen1.

Core2 -> Nehalem gav en helt ny cache-design, men front-end och back-end var i princip intakt
Nehalem -> Sandy Bridge gav hel ny L3$ design (men i övrigt samma cache-design), men framförallt så ändrades front-end rätt mycket
Sandy Bridge -> Haswell behåll cache-design och front-end, medan back-end ändrades en hel del
Haswell -> Skylake hade mindre förändringar i alla led, men inget ändrades speciellt dramatisk
Skylake -> Sunny Cove -> rätt rejäla förändringar både i front-end och back-end

Så de har mao haft gott om tid att faktiskt banka ur ev problem med sin grund...
Ändå har inte detta skett?

Skrivet av Yoshman:

Sen det där med säkerhet. Verkar som väl många missat att det inte är Intels core-design som primärt är drabbad, utan alla CPU-designer som använder sig av Tomasulo algorithm (allt som går under "Spectre" angriper Tomasulo algoritmen). Vilket i praktiken är alla "big-core" CPUer som existerar.

Här är en bild över vilka som har drabbade produkter för respektive Spectre, det är rätt många varianter i det här läget, AMD klarar sig från en enda: variant 3 a.k.a. Meltdown.
https://i.imgur.com/CjLbo3y.png

Verkar som du missat att just Spectre och Meltdown är ganska gamla buggar vid detta laget. Och ja, precis som alla andra gånger du tar upp dem, visst är nästan alla påverkade.

Det innebär dock inte att alla dessa har lika stora sprickor i varenda säkerhetsfunktion de verkar ha. SGX tex... en funktion som var ny med Skylake, har haft problem 5 gånger redan. Detta var en funktion, specifikt byggd för att köra skyddad kod, som visar sig inte bara vara sårbar om och om igen, den visar sig dessutom vara farlig då den kan skydda skadlig kod.

Artikeln här och nu är regält mycket mer allvarlig än spectre/meltdown i sig, då det är ett hål du kan förfalska allt från hårdvaru ID till djupare skydd. Du kan stänga av SMT så slipper du en hel del problem... men hur ska du stänga av detta??

Så snälla lägg ner sopkvasten nu, den behövs inte. Det blir inte mindre illa när denna nivå av säkerhetshål sker, bara för du kan skylla på att andra har minsann hål de med. Faran du borde veta med många av dessa attacker är att du vet verkligen inte när du drabbats.

Skrivet av Yoshman:

Ovanpå det har Intel den klass av sårbarheter som går under MDS (Microarchitectural Data Sampling). Namnet borde vara en vink här: "mikroarkitektur" delen säger att detta är specifikt till en viss mikroarkitektur, så det fungerar därför inte på t.ex. Zen då det är en annan mikroarkitektur.

För någon dag sedan presenterades Take A Way, det är i praktiken för Zen/Bulldozer vad MDS är för Core. D.v.s. en attack som bara fungerar på en specifik mikroarkitektur, just i detta fall hittade man en del av mikroarkitekturen som faktiskt är samma hos Bulldozer och Zen. Så helt klart är inte allt i Zen nytt.

Och detta är helt klar relevant info. Som jag sa ovan, AMD må ha satsat på säkerhet, men de är inte 100%, de har hål de med. De har dock inte haft så många revisioner på sig att fixa det, och SMT är trots allt nytt för dem. Bulldozer hade en helt annan typ av design för multi-tråd användning, vilket ironiskt nog faktiskt är mindre sårbar i många av dessa attacker. (Självklart inte i en L1 cache dock)

Skrivet av Yoshman:

Vad innehåller då Take A Way? Det är två attacker.

Första ger liknande sårbarhet som Meltdown fast mindre allvarlig då denna kräver SMT vilket Meltdown inte gör, däremot likt Spectre Variant 1 ska denna kunna utnyttjas via JS i webbläsaren:

"Threat Model.For this attack, we assume that the attacker has un-privileged native code execution on the target machine and runs on the same logical CPU core as the victim. Furthermore, the attacker can force the execution of the victim’s code, e.g., via a function callin a library or a system call."

Andra ger en liknande sårbarhet som Zombie Load (variant 3), som precis som Zomebie Load kräver SMT:

"Threat Model.For this attack, we assume that the attacker has unprivileged native code execution on the target machine. The attacker and victim run simultaneously on the same physical but different logical CPU thread. The attack target is a memory location with virtual addressvshared between the attacker and victim, e.g., a shared library."

Sättet som SMT fungerar på är var i praktiken en garant för att man skulle hitta sårbarheter även i AMDs CPUer. Värt att notera här är att det som specifikt skyddade AMD från MDS är just det man utnyttjade som attackvektor i Take A Way.

Så vad du konstaterar är att de fel vi redan vet finns, i ny variant, som du själva nedan säger det inte finns någon känd aktiv vektor/användning, finns i AMDs SMT också. Vad jag kan se föreslår de också lösningar på fix med bla microkod som löser problemet, vs: "...en variant som omöjligt kan åtgärdas genom uppdaterad firmware." i artikeln, anser jag Intels ganska mycket allvarligare.

Skrivet av Yoshman:

Men jag fortsätter sova gott. Två år efter ursprungliga Spectre/Meltdown har man fortfarande inte hitta tecken på att någon ens försökt utnyttja dessa sårbarheter. Råder inget tvivel om att det verkligen handlar om sårbarheter i CPUerna, men det är i praktiken så svårt att utnyttja dessa med mindre än att lägga enorma resurser på att angripa ett specifikt system. Attackerna är så timing-känsliga att det som fungerar på mitt system antagligen inte kommer fungera på ditt även om vi kör med samma CPU-mikroarkitektur. Räcker att de boostar lite olika för att attacken ska misslyckas -> går inte att få någon skalning alls på något som bygger på dessa attacker.

Det som du bör komma ihåg dock är att man som sagt kan styra rätt mycket via mjukvara numera. Överklock/frekvenser/spänning mm kan lätt sättas via mjukvara. Just detta användes ju för att knäcka SGX. Med tanke på att man känner hur illa dessa patcher som redan släppts påverkar äldre Intel CPUer (speciellt Ivy och äldre) när de multitaskar tungt, så är fler lappningar inte direkt positivt.

Tro mig, jag sov lugnt med Meltdown och Spectre också, men de börjar gå liiite väl skrämmande djupt med buggarna ny när tom deras designade säkerhetsfunktioner är fulla av hål.

Och som @filbunke postade här ovan många verkar leta buggar febrilt även i AMD CPUer, på andras bekostnad. Om ändå Intel hade spenderat dessa pengar mellan Core2 och Skylake istället för 5+ år sedan... tänk så mycket buggar man hade hittat

Av Paddanx
Skrivet av Yoshman:

Ställde faktiskt en direkt fråga till Joe Macri kring AMDs framtida riktigt m.a.p. GPGPU på SweClockers 20 års jubileum. Han lindande det inte in det på något sätt utan sa att de slutat satsa på OpenCL, vägen framåt är HIP. Så endera Joe Macri eller bridgman har fel!

Skrivet av Bengt-Arne:

Hmm... Vet inte hur man ska tolka det då AMD isåfall kör med dubbla budskap.

OpenMP, HIP, OpenCL™, and Python Programming Support
AMD continues to support these standards on our product offerings. We believe that most people in the HPC community want open standards as the de facto way of running their projects and simulations, and AMD is committed to supporting this goal and is working extensively with the community to drive open standards forward.
Källa: https://www.amd.com/en/products/servers-hpc-accelerators
Längst ner på sidan.

Av frågorna jag fick ställt till Joe så var just om att man skulle överge öppna lösningar/ramverk, tvärt om, man vill satsa på dem. Så frågan är om något missuppfattats.

Och det är ju en sak för AMD att satsa på HIP som deras primära lösning, men tittar man på många andra AMD projekt så är just deras sätt att bibehålla support för öppna standarder vad som de vinner på iaf just nu.

Så att AMD skulle överge OpenCL har jag svårt att tro, om inte någon annan öppen standard skulle bli aktuell att byta till. Men självklart vill man väl ha sin egen portfölj att bygga på. Så kanske inte överge OpenCL, men satsa mer på HIP än de gjort tidigare?

Av Paddanx
Skrivet av medbor:

Javisst är ryzen ’ny’ men jag tror i det stora hela att ryzen motsvarar intels ’sandy bridge’, så visst en nystart men främst bättre interconnect och cachestruktur.

Amd hade ju sitt stora snedsteg med bulldozer som motsvarar netburst med sin satsning på extrema frekvenser.

Nja... Snady bridge bygger på Core grunden, som lanserades med Core2duo runt 2006. Nehalem byggde på väldigt mycket, men grunden är från denna. Det du kan jämföra mot är P4 vs iCore grunden, då P4 presscott var av netburst som delar design ide med bulldozer.

AMDs Ryzen har vad jag förstår nästan inget med Bulldozer att göra. Det är en helt ny grund, som självklart har sina buggar den med, men Intel byggde allt iaf fram till Sandybridge på prestanda. Säkerhet var inte ens i bilden, vilket syns i sömmarna nu.

AMD Ryzen designades i en tid där säkerhet var och är en stor del av bilden, vilket är varför den inte har lika stora sprickor. Man har mao designat runt och planerat för att lösa dem redan. Så även om de troligen använt en äldre AMD grund att bygga på, så har man redan haft säkerhet i tanken vid första designen, vilket också syns då det är relativt få fel.

100% är ingen CPU dock, helt klart. Men att kunna lägga in keylogger och avkryptera hela säkerhetsgrunden av CPUn är inte "en bugg", det är "game over". Det bör vara "total återkallning av samtliga produkter" nivå, då det är som att huvudnyckeln till alla lägenheter i en stad, skulle finnas öppen. Dvs du kan låsa, men alla har din nyckel ändå...

AMD har haft en illa bugg som också gjorde det möjligt att kunna modifiera kod i CPUn utan att användaren märkte det, vilket nog är den största jag sett på Ryzen iaf. Intel har nu sin egen...

Och de är inte ensamma då SGX har ju fått sina nya buggar, som visar det är möjligt att lägga malware i CPUns skyddade system. Tänk dig ett virus du inte ens kan få bort, då den skyddas av CPUn. Så man tvingas stänga av SGX, eller försöka låsa all form av spänningsreglering för att fixa.

Hade Intel haft sin 10nm hade de säkert varit på hugget att lansera sina nya aktiketurer och troligen fixat mycket fel som legat i pipelinen. Men pga detta problem tvingas de än använda Skylake grunden och några kilo spackel för att laga felen som i grunden funnits sedan iCore seriens början.

Så precis som @Karaff säger så är grunden för iCore riktigt gammal. Grunden var ett test experiment (om jag minns rätt) med laptop CPUn Pentium M, som skulle innehålla lägre frekvens, högre IPC och vara effektiv. När P4/Netburst dog, tvingades man satsa på denna grund och har sedan dess.

Inga tvivel på att Intel kan lösa en CPU som är säker och jobbar på det... men inget befintligt av äldre Intels CPUer kan nå denna nivå längre imho. Du tvingas stänga av massor med funktioner, inkl hyperthreading om du ska ens komma nära.

Av Paddanx
Skrivet av SwedenVirre:

Kylaren kyler ju inte bara gpu utan oftast minne, vrm etc.

Blower kylare bör vara det snabbaste och billigaste sättet för AMD att göra då dom har mest erfarenhet av det.

Dessutom ifall man tittar hur en blower kylare är byggd så är det enkelt att få allting kylt då man har en kylfläns och en base plate som täcker det andra och som får luftflöde från blower kylaren.

Så det är min gissning efter att ha kollat på på väldigt många grafikkort. Blower kylaren är en mindre komplex design för att få allt kylt.

Skrivet av ramlösa:

Har fortfarande PTSD från mitt Radeon 290, den kylaren borde räknas som ett brott mot mänskligheten.
Att överhuvudtaget komma på tanken att släppa något så uruselt är över mitt förstånd, speciellt när man fortsätter släppa kort med samma undermåliga skräpkylare.

Frågan är hur många som har övergett AMD pga deras värdelösa skitkylare, förmodligen en av orsakerna AMD har så dåligt rykte när det kommer till GPUer.

En sak som man dock tydligt måste tänka på här @SwedenVirre är att AMD har haft ekonomisk kris period tidigare, så precis som du säger har AMD valt den billigare lösningen.

Sen är dock frågan om den billigare lösningen inte blev den dyrare lösningen när man tar med aspekten som @ramlösa tar ovan. Många valde 970 över 290, när 290 kortet faktiskt var det bättre lång-tids alternativet, till stor del pga en 95C design och usel kylare.

Så hur mycket marknadsdelar och produktförluster har inte AMD fått pga denna dåliga kylare. Det är enorm skillnad mellan en stock AMD 290 och en stock 290 med 3:e part kylare, alltså helt utan att du gör någon OC i sig.. bara låter den nå max frekvens.

Så när man snålar på en produkt, behöver man också se vad det kan kosta dig i förlorade intäkter när ryktet blir dåligt.

Därför säger jag som vissa ovan... detta är banne mig på tiden!
Detta skulle skett redan på Vega tiden, men bättre sent än aldrig.

Skrivet av m1ken:

AMD:s inte AMD's

Är inte AMD:s stora problem att de allt som oftast drar så jävla mycket ström?

Det beror väldigt mycket på vad du jämför. Nvidia och AMD har båda töstiga grafikkort. AMD satte ofta en max frekvens och TDPn på någon nivå runt den. Detta är ju varför enkel undervolt ofta ger mycket vinst. Nvidia korten lägger istället på spänning och frekvens automatiskt, utöver det specificerar de inte denna högre TDP utan gömmer det bakom en automatisk turbo.

Och det verkar ha varit rätt taktik av Nvidia, då alla verkar tro att AMD är törstiga.. .alltid, överallt.

Av Paddanx

Riktigt kul video.

Man underskattar vad en bra SATA SSD kan göra. Det viktiga är vad som är bakom interfacet, inte vilken anslutning. Så en dålig NVMe är... fortfarande en sämre disk.

Av Paddanx
Skrivet av backfeed:

@Paddanx: sidofråga, men ska jag tolka det där som att Enterprise-ssd (åtminstone Intels) har/hade skitdålig retention? Visst, de är sannolikt tänkta att vara i drift 24/7, men ändå?

Ledsen för sent svar.

Lite så är väl fallet. De behöver ju inte vara så, men kraven från JEDEC är på den punkten lägre, då i företaget förväntar man sig inte att de ska lagras offline längre tid på SSD.

Istället har man gjort så för att kunna trycka ut fler P/E cyklar och mer krav på tuff last på disken, så tillverkaren kan fokusera på användningen istället för lagringen. Man nästan förväntar sig att disken kommer att rotera runt cellerna inom 3 mån utan hjälp, då de ofta är gjorda för 0.3-3 "Drive Writes Per Day".

Sen har ju både Intel och HP vad jag sett släppt mega dunder missar i firmware på en del Enterprise klassade diskar på senaste, där både sjukhus och annat nästan havererat pga diskarna SMART räknare slog fnatt. Är väl inte hel olikt de Seagate 1 och 1,5TB diskarna för antal år sedan som också fick firmware fel som brickade disken. Så det finns mycket som kan gå fel.

Men ska du lagra dem offline, så har faktiskt bra konsumentdiskar högre krav på retention tid än enterprise klassade. Betyder inte per automatik att det är så dock, då dessa krav gäller även garantinivån, som ent. ofta har betydligt mer TBW.

Av Paddanx
Skrivet av Superolle:

Jag förstår precis vad ni menar men detta är inte äpplen och päron.

USA säger att om ni gör affärer med Kina så förlorar ni tillverkningen och Kina säger till Tyskland att om de låser ute Huawei så blir det konsekvenser. .

Eller när Kina hotar Danmark.

Missförstå mig inte, jag gillar absolut inte Trump, men ni kan inte på fullaste allvar mena att ni inte ser när kina gör samma sak.

Att Kina hotar Tyskland är helt klart lika illa... men är det pga att alla redan hotat Huawei, eller för att Kina verkligen vill styra dem?

Min syn på det är att folk ser Kina, ser allt dåligt om dem, tänker att det är fullt okej att låsa ut dem ur alla marknader och allt USA vill, för USA har absolut inte spionerat på tex Tyskland och EU.

När det gäller spioneri är nog USA minst lika illa som Kina. Som i, de tar alla knep, inkl skuldkänslor om att "Kina spionerar på oss"... som ursäkter. Kort sagt, alla är kolsupare, och om du läser hur mycket skit NSA sysslat med bara i Snowden publiceringarna, borde du inse att USA behandlar även sitt folk som skit, spionmässigt iaf.

Mao... jag fortfarande anser inte verken Kina eller USA har rätten att påverka något utanför deras egna land. Men USA gör det... både i lagarna här i Sverige, i mångas syn på rätt/fel om andra länder, och i teknik och spioneri.

Företaget ska äga rättigheterna för tillverkningen, inte USAs regering. I annat fall, är det fritt fram för andra länder som Sverige, Tyskland mfl att använda den, då USAs regering och patent inte gäller i dessa länder. Hur ska de ha det?

Känns som en fullständig resurs bojkottning till USA i 20 år hade kanske fått dem att vakna och inse att de är inte så självförsörjande som de tror de är.

Av Paddanx
Skrivet av Bulan75:

Alltid enklast att skylla på någon annan ... typiskt
Jag bedömer att Asus tog en genväg genom att använda en kyllösning från en dammig hylla istället för att ta fram en skräddarsydd lösning som andra tillverkare gjort, och därför sticker Asus ut med en dålig kyllösning

Skickades från m.sweclockers.com

Vore inte första gången.... De gjorde samma med 290X och 780 kylaren, som typ hade knappt täckning av kärnan i heatpipes, eller VRM kylning i vettig nivå.

Även en del ASUS 10-series Nvidia kort har haft riktigt usel kylare... Men folk köper tyvärr på märket.

Av Paddanx
Skrivet av Mithras:

Du blandar ihop äpplen och päron.

Din jämförelse hade varit korrekt om USA hade valt att banna alla Huawei-produkter att säljas inom USA endast. Vad USA väljer att göra innanför sina egna gränser är upp till dem, precis som för Kina. Att Kina bannar sidor i sitt eget land, och blockerar en film i sitt eget land, är inte samma sak som att försöka säga till andra länder vad de får och inte får göra.

Nu väljer dock USA att dels säga till andra företag att de inte får sälja/köpa med Huawei, och dels försöker de säga till andra länder att de inte får köpa/sälja med Huawei (tidigare påtryckningar mot EU).

Vi accepterar att alla länders regeringar har befogenheten att styra sitt eget land, oavsett om de är "öppna" demokratier eller hemska diktaturer som Kina, NK, Iran etc. Vi kan dock aldrig acceptera att ett land försöker styra ett annat, eller andra företag. Ser man inte problematiken i detta, och den fundamentala skillnaden, då är man inte långt ifrån att bli styrd av ett annat land.

Håller med detta ovan.

Helt okej om USA vill blocka det för inhemskt bruk/köp/import. Helt okej om andra länder vill blocka det, då det är upp till dem. Men när USA ska säga till vad vi andra ska göra... eller hur andra måste agera, då är det en form av utpressning, handels-styrning eller rent av som de lägger fram det "hot och terror".

@Superolle Kina blockerar och är rent av för jävliga mot sitt eget folk, ingen tvekan om det. Men de kommer inte och säger att du nu måste sluta köpa burgare av Burger King eller Mac Donalds, för de kommer från USA? Mao... de säger inte till dig, i ett annat land, hur du ska agera. De säger hur deras land ska fungera, och även om jag också skulle vilja bättre rättigheter för dem, kan vi inte tvinga dem.

Det USA och Donald "Dumb" gör just nu är rent av terrorismen. De hotar med det ena och andra, om inte ett företag som är globalt, gör si och så, utanför deras territorium. De tvingar fram saker som de inte har rätten att styra o ställa med. Detta oavsett bevis eller åsikt bakom. Lägg fram bevisen, låt varje land styra och avgöra det själv baserat på infon.

Att de fortfarande anser kretstillverkning USAs teknik, när inget av det har tillverkats inom USAs gräns på år-tionden är bara löjligt. Tekniken tillhör det företaget, inte USAs regerings ägodel. Om det är USAs regering som äger den tekniken, så lär inte några patent gälla i andra länder ändå, så är det fritt fram att kopiera tekniken för andra länder då?

Av Paddanx
Skrivet av Exxovion:

Är dagens mekaniska diskar så mycket mer ömtåliga eller?

Har några bärbara datorer som varit med om en del hårda tag och där är det inget fel på hårddiskarna. Andra komponenter som ger upp långt före.

Skrivet av Leif Hagelsmak:

Jag såg det som ett ganska allvarligt problem då 3D DriveGuard har som funktion att faktiskt skydda disken mot stötar och liknande.

Dessa skydd är bra, och bör självklart vara installerade om du kör mekanisk disk, men de skyddar nästan bara mot större fall/rörelser. Tex om du tappar datorn, eller springer runt med den så skyddar den disken rätt bra.

Den kan dock vad jag vet inte skydda mot plötsliga smällar. Datorn står på bordet och du dänger till bordet, eller bara flyttar datorn i sidled hinner den inte reagera mot, för när väl G-sensorn triggar, är smällen redan skedd. Bästa den gör då är att skydda sig från när den känner första vibrationen.

Har en drös med gamla laptop HDD på jobb som alla har G-sence varning på "1", där den kan ha triggats 1000-tals gånger. Man märker att en del av dessa diskar är både långsamma (som att armens kalibrering är lite fel) och ibland gör konstiga ljud. Många har inte ens 1000 timmars drift...

Sen har å andra sidan vi gamla Intel 530 SSDer som är slitna, med 10k+ timmar, som bara går och går trots dens strömsparläge-bugg har skrivit 80TB data till disken. Disken har inga tecken på problem, utan skulle kunna köra några år till.

Så för min erfarenhet är HDD utan tvekan det som ger upp först. Andra saker är tex fläkten om man jobbar hårt med dem (kullagren slits ut), och självklart sämre tangentbord vars plast gångjärn knäcks. Kort sagt... rörliga delar är det som ger upp först.

Av Paddanx
Skrivet av jehuty:

Är det inte någon komponent som det är brist på i SSD? Vad händer om med priset om mekaniska fasas ut helt?

Skickades från m.sweclockers.com

NAND har väl alltid varit i lite bristvara, men då där är många tillverkare med hög produktion, och utveckling av nya generationer så tror jag inte det är så stort problem. Det farliga är väl mer att man snålar för mycket på SSDn, genom att göra den DRAM-lös och med för få NAND paket och otestade kontrollers. Dvs folk stirrar mer på priser, än på vad de får för det, så tillverkarna gör sämre produkter för att locka med priset.

DRAM säger ju sig själv att utan det så kommer du få en begränsad peak prestanda, och ev "känna" lagg när disken blir för hårt lastad (typ som en HDD som tuggar). Det finns de som gör detta hyfsat, mha PCI-E bussen och lite RAM minne av datorn. Men alla DRAMlösa har sin begränsning i prestanda.

Och det blir ju mer och mer 3:e part kontrollers från tillverkare, och de kanske inte alltid fungera bra med en viss generation/tillverkare av NAND. Det behövs mao lite handpåläggning och optimering för att få en pålitlig enhet.

NAND paketen blir ju större och större för att få ner priset på NAND, vilket också resulterar i lägre prestanda för mindre diskar. Så en 120GB SSD från 2011 hade troligen full bandbredd, medan en 120GB från 2014 hade halverad sådan pga man dubblerat storleken på paketen.

Idag är 250GB SSD ofta minsta du kan få, vilket gör att de ofta ha 1/4 NAND paket i värsta fall, och då också ner till 1/4 av bandbredden som den kontrollern borde ha. En del tillverkare löser detta genom att ta 2/4 av äldre (mindre) typen av NAND och kan då får hyfsad prestanda ändå.

Men den viktigaste nivån är nästan uteslutande 4k kö-djup 1 prestanda, dvs 4k block av data, utan någon direkt kö bakom. Detta är allt från spelen som laddar lite av varje texturbit hit och dit i spelfilerna, till Windows 1000 loggfiler och små inställningar.

Och här är även den sämsta SSDn i generella drag alltid bättre än valfri HDD, då de kan hämta denna data betydligt snabbare även med 1 enda NAND paket. Så även en billigare SSD med lite sämre NAND är bättre val en än HDDs bästa fall för ett vanligt Windows OS.

Och samma är det med livslängden. Sämsta HDDna i en laptop överlever 6 mån... Sämsta SSDerna jag sett rasar ofta pga dålig firmware/kontroller. Mao det är inte NANDet, utan att man tagit lite överblivna "skit-delar" och gjort en SSD. Men de brukar ändå överleva 1-2 år ändå.

Bästa HDDna på laptop är är det mirakel om HDDn överlever 2 års drift. De har så tajt tolerans numera att även de kör samma ECC som budget TLC SSDer bara för att kunna läsa data. Så även sämsta SSDn bör överleva bästa HDDn.

SSDer dock... har själv 10år gamla SSDer som kör. De flesta vettiga SSDer idag har 5 års garanti och håller 5-10 år även i vettig konsumentklass. Så även tillverkarna själva litar mer på SSDer än HDD tillverkarna gör på sina produkter.

Så för mindre diskar tror jag inte det blir problem att fasa ut HDDs, speciellt för laptops. Men för 8TB SSDer så får man nog punga upp rätt mycket, eller köra på HDD som måste bytas efter 3 år (om du inte kör offline backup). Där är helt klart SSDer inte rätt alternativ än om du inte vill investera och vet att du nöjer dig med tex 5-10TB lagring.