Under föregående månad röstade EU-parlamentet igenom ett förslag om en gemensam laddningsstandard inom EU. Tanken var att införa en gemensam standard, där målet är att både göra laddning enklare för konsumenten och minska mängden elskrot som genereras av kasserade laddare varje år.

Nu förbereder EU-kommissionen en åtgärd gällande mobilbatterier där målet också är att reducera mängden elskrot, rapporterar Het Financieele Dagblad (registreringskrav). I dagsläget använder samtliga telefontillverkare inbyggda batterier som inte enkelt kan bytas ut eller repareras av användaren själv, vilket leder till att användare kasserar telefonen när batteriets kapacitet försämras.

EU-kommissionens plan är därför att tvinga tillverkare av mobila enheter som telefoner, surfplattor och trådlösa hörlurar att förenkla processen med att byta batterier. Det avtäckta dokumentet som beskriver planen går inte in i detalj på hur batteribyten ska göras enklare, utan fokuserar på att ändringen är nödvändig för att förbättra teknikbranschens hållbarhet.

Förslaget anger vidare att telefontillverkare ska göra reparationer av telefoner enklare, och erbjuda längre garanti än telefonbranschen tillhandahåller i dagsläget. Dokumentet anger också att företag verksamma i EU ska motverka att konsumenter tvingas kassera gamla telefoner vars systemmjukvara inte längre uppdateras.

Ett gemensamt system för insamling av gamla telefoner, surfplattor och laddare föreslås också. Enligt rapporten ska EU-kommissionens förslag presenteras under mars månad av kommissionens vice ordförande Frans Timmermans.

Läs mer om EU-förslag: