Inlägg

Inlägg som VinceAkStyle har skrivit i forumet
Av VinceAkStyle
Skrivet av improwise:

Det är inget måste att handla på Amazon av vilken anledning det nu må vara. Men skulle det nu vara av principiella skäl så bör samma princip rimligtvis gälla bredare än ett visst företag. Eller så ogillar man specifikt just Amazon, Inet, Komplett etc. av någon specifik anledning för just dom vilket är helt ok det också, men isf är det nog enklare att bara säga varför. Som t.ex. när folk sa att dom minsann aldrig mer skulle handla på Inet om dom inte genast återinförde sin gamla logotyp

Sett till att vi båda uppenbarligen handlar på Amazon, om än i mindre skala, så lär vi får svårt att komma längre i en diskussion om varför man inte ska handla där.

Jag håller med dig om att det fyller ingen funktion om man inte är konsekvent och väljer bort ”bara” Amazon.
Precis som att det är löjligt att bara bojkotta VM i Qatar för att sen köpa kläder från Pakistan och åka på semester där man kastar homosexuella i fängelse.

Jag handlar inte på Amazon för att spara pengar.
Jag handlar barn klistermärken och franska böcker som jag inte hittar annanstans.
Annars väljer jag bort de. Till exempel satte jag ihop en ny dator för några månader sen. Jag hade sparat 2500 på att köpa från Amazon och andra utländska företag (enligt komponentkollen).

Av VinceAkStyle
Skrivet av Zyie:

Vi alla är väl rätt medvetna att alla företag som blir väldigt stora har alltid en del lik i sina garderober.
Det går som inte att bli störst, och samtidigt vara mest etisk, tyvärr. Vill man bli störst, så får man ta genvägar som oftast lämnar offer av olika slag.
Om det istället hade varit Inet som växt sig så stor som Amazon är idag, och spritt sig över lika många länder, så hade dom betett sig minst lika illa för att ta sig till den punkten, det går som inte att kringgå.

För att gå lite djupare på just "Företag bryr dig ofta om inget annat än att känna pengar", så är det lite så företag måste fungera om de är börsnoterade. De har ett ansvar att försöka öka sina inkomster över tid, för att deras aktieägare kräver att värdet på deras aktier ska gå upp över tid. Det enda sättet att ha en chans till att ett företag kanske kan vara lite mindre giriga, är om det är privatägt. Dock finns det gott om exempel på oetiska privatägda företag också, så det är knappast en garanterad lösning. Jag vill bara poängtera där att du mer eller mindre måste bete dig illa om du har aktieägare som du står till svars för.

Inget av detta är försvar så klart, det är väldigt dåligt att det är så här det fungerar, men samtidigt är det väldigt svårt att undvika.
Visst, du kan försöka att bara handla från små företag som gör sitt bästa att hantera saker på ett rätt och rättvist sätt, men du måste också då se till att alla produkter och tjänster som de i sin tur köper in, också är av mindre företag som gör allt bra, och att alla dessa gör samma etc etc. Det är alltså omöjligt att helt undvika, och mest troligt väldigt mycket dyrare också.

Vi kan välja att betala dyrt från ett moraliskt perspektiv, eller dyrt pengamässigt, finns inget som är billigt i båda avseenden.
De flesta är inte rika nog att ha råd att betala dyrt pengamässigt, så vi accepterar alla genvägar och skit större företag har sysslat med för att nå den punkt de är på idag, där de kan sälja produkter och tjänster till oss för ett pris vi har råd med.
Det är en catch-22, som jag inte har en bra lösning på.

Jag fattar och håller med. Jag har varit i den sitsen där det var antingen oetiska val eller ingenting. Och jag har många gånger gjort oetiska val för att tillfredställa mina köpinpuls. Idag väljer jag att handla etiskt för att jag har råd att göra det. Sen vad man ha råd med är också subjektivt. En person som inte handlar etiskt för att kunna flyga iväg till dyra semester är inte en person som "inte ha råd" i mina ögon.

Av VinceAkStyle
Skrivet av improwise:

Skatt i Sverige är offentliga uppgifter liksom årsredovisningar så det stämmer inte. Däremot lär vi inte få reda på vad dom eventuellt kan anses borde ha betalat i skatt i Sverige om dom liksom många andra större företag flyttar runt pengar i världen. Företag finns till för att tjäna pengar, det är kravet enligt ABL (något förenklat). Det gäller även svenska företag som t.ex. Inet som ägs av Creades som även är stor ägare i t.ex. Apotea som väl om jag minns rätt anklagats för precis samma saker som Amazon (och själva erkänt att det åtminstone delvis stämmer).

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/apotea-bekanner-bri...

Då bör den logiska slutsatsen vara att de som bojkottar Amazon av etiska skäl även bör bojkotta Inet?

Om Inet inte betalar skatt i Sverige, då är samma sak, bara att föredra annan butik. Det är inte till mitt vetskap att så är fallet.
Nämligen bojkottar jag inte Amazon, men väljer bort de när en produkt finns hos en svensk försäljare, även om den är då lite dyrare.

Av VinceAkStyle
Skrivet av improwise:

Problemet är bara att det lätt kan bli lite väl mycket cherry picking kombinerat med vissa inslag av hysteri. Av många olika skäl så är det rätt rimligt att anta att bevakningen av ett globalt jätteföretag är större än av ett nationellt företag som bara finns i Sverige. Det är förmodligen enklare att hitta en missnöjd arbetare på Amazon än på Inet, oavsett hur den genomsnittlige arbetaren faktiskt har det. Att Amazon har en del lik i lasten tvilar jag inte det minsta på, men i vilken mån dom faktiskt sett till sin storlek är bättre eller sämre än andra aktörer vet jag inte.

Det finns väl även rätt starka intressen som gärna vill hitta problem på vissa ställen mer än andra. Sen gillar vi som bekant att gärna importera "rörelser" från utlandet, främst USA då, och gärna anta att problem som finns där också automatiskt finns här.

Och vi kommer aldrig att veta eftersom Amazon vägrar kommunicera om någonting kring skatt. Du kommer aldrig få veta vad de betalar i Sverige.
Med tanken på det som har anklagats för och det om har uppdagats till exempel som di hintar i USA där de har betalat extremt lite skatt under lång tid.
Om Amazon betalade vad msn kan hoppas att de gör skulle det inte hållas hemligt.

Det handlar inte om hysteri. Företag bryr dig ofta om inget annat än att känna pengar så om konsumenterna inte tar ansvar så blir det allt värre snabbare.
Ingen magiskt trollspö, någon behöver bry sig.

Av VinceAkStyle
Skrivet av improwise:

Antar att du då utvärderar personalpolitik och etik hos alla andra du köper från och blir såldes nyfiken på vilka vi borde handla från istället där vi kan vara säkra på att det inte finns motsvarande problem?

Jag tror att han menar att han vill försöka ta ansvar som konsument när det går att göra det. De största företagen är de som påverkar mest samhället och samtidigt är det de som är lättaste att kolla upp som konsument om intresset finns.
Amazon är känd för att vägra betala skatt, vägra dela med sig info om vad de betalar, stoppar sina anställda från att gå med facket om det går att förbjuda det osv.
Amazon dödar många små och mindre små företag med aggressiva priser och höjer sina priser när konkurrensen har gått i konkurs.
Den konkurrensen i fråga betalar ofta mycket skatt i sina respektive länder.

Av VinceAkStyle

Jag tror att vi är många som hoppas på ett kort som är snabbare än 3080 korten för 7000-8000kr men jag är väldigt skeptiskt!

Av VinceAkStyle
Skrivet av Palme_570:

Visst det riktar sig mot barn och det är en "svagpunkt" för köp men problemet är som jag sagt tidigare, att det är föräldras fel som ger barnet köpkraften eller inte lärt dem disiplin nog att förstå att man inte tar andras saker.

Om det går så långt att de TAR kortet, du tycker inte det är problemet ? Det är butikens fel ? Är de så långt att de tar kortet kan de ju beställa vadsom helst du har kredit för, och kan säga att barn med kort vill ha bra mycket dyrare grejer än skins i fortnite..

Privata aktörer som tar fram medin eller forskar och utvecklar medicin borde få ta vad de vill ja , skechty ? Kanske men det är så en hälsosam marknad borde fungera, tar de för mycket får de konkurrenter som anpassar sig till vad marknaden vill betala.

Men det är där staltliga företag gör nytta, när vinst inte är ett mål och då kan man ta ett pris som lagom drar runt hjulet, vilket är det hjulet polisen,sjukvård mm. går under iaf i sverige.

Men även poliser mm. är inte utanför denna "frihet", de kan mycket väl ställa krav på högre lön på sin arbetsgivare eller säga upp sig.

Det går att ha mikrotransaktioner i spel, precis som det går att handla med en click med Apple Pay eller Amazon, även om det är något som kostar 15000kr. Även mataffären får lägga leksaker på golvnivå nära kassan för att utsätta de svagaste. Allt det här är okej. Den friheten finns.
Det finns inget som tyder på att den kommer att tas bort.
I just detta fall med Fortnite ansåg många konsumenter ha känt sig lurade. Proportionerna var så stora att en åklagare byggde ett fall. Och till slut bestämde en domare att deras gränssnitt var vilseledande. Så de får betala böter och göra om gränssnittet.
Vad är det som får dig att reagera så stark? Jobbar du eller din pappa för Epic?

Av VinceAkStyle
Skrivet av Danmyr:

Vilket du baserar på vad, din magkänsla? Kanske sunt att kolla på klippet innan du drar förhastade antaganden eller slutsatser?
749.99 USD är vad läckorna antyder, men som jag även refererar till i min tidigare post så är det föremål för förändring före release, som alltid. Min gissning är 699 USD, 599 USD är dock rent hopeium med tanke på NVIDIAS track-record.

Mina förhoppningar är baserade på specsen. Om kortet är 10% långsammare än ti varianten förstår jag att den landar 1500kr under den prismässigt. Om däremot kortet visar sig 25-30 % långsammare i 1080p-1440p så har jag svårt att se vem kommer köpa en 4070 i stället för Ti varianten. Jag menar om det är 1000-1500kr prisskillnad

Av VinceAkStyle
Skrivet av pv2b:

Tänk dig en värld där alla gillar exakt samma saker, där alla har exakt samma preferenser och intressen. Tänk dig hur mycket vi alla skulle ha gemensamt!

Det är redan ditt vi är påväg till. 2/3 del av ungarna spenderar sina kvällar på fortnite och tiktok!
De vuxna spenderar sin fritid att handla på sin mobil och titta på Netflix eller Paradise Hotel så stora majoriteten redan gör samma saker.

Vad är det du tänker med ditt inlägg?

Av VinceAkStyle
Skrivet av ipac:

Har inte sett videon men med ett 4070Ti från-pris på $799 så borde väl en barnunge förstå att 4070 från-priset kommer bli lägre än $749.

Den kan väl landa på $699 så 9000kr?
Jag hoppas att den landar på max $599

Av VinceAkStyle

Nu lyssnar jag på er som pratar om hur viktigt det är med säkerhet och undrar.
Om min dator används endast till spel och surf (jag har annan dator till jobb och allt annat) behöver jag också skydd? Eller kan jag bara installera om Windows om jag får problem?
Om ni tycker att jag borde skaffa en antivirus, vilken passar bäst en Gaming rig?

Av VinceAkStyle

Jag hoppas verkligen att ingen kommer köpa deras 4070 om de levererar 3080 prestanda för 9000kr.

Av VinceAkStyle
Skrivet av kotz:

Vill man ha det snabbaste i spel så blir det AMD.

Samma med bilar där prestanda mäts i hastighet och dragkraft.
Racingbil eller lastbil alt personbil 😂

Finns F1 och även lastbilstävlingar 🥳

Det var inte så enkelt. Det finns bilar som är snabbare på grus, andra på asphalt.
Jag bryr mig väldigt mycket om 0,1% låga FPS då jag spelar med en 240HZ skärm.
Jag bryr mig mindre om snitt FPS när det är över 480FPS.

Av VinceAkStyle
Skrivet av mooseslayer:

25 216 kr på prisjakt..exklusive win11... ja jo slå på 2000:- pga ev konstiga säljare.men pris värt naa

Ja, jag själv väljer att sätta ihop mina datorer och kan köpa från olika försäljare.
Men om du vill ha företag som har fysiska butiker i Sverige och som betalar skatt i Sverige så måste det vara dyrare.
Jag hade sparat 3500kr på min burk om jag hade köpt från alla möjliga.
Och där pratar jag bara om delarna. Ska de bygga åt dig och lämna smidig garanti måste det kosta lite extra.

Nu vet jag inte om Komplett har butiker och skattar i Sverige så jag pratar generellt.

Av VinceAkStyle
Skrivet av FL3JM:

Världens bästa bas-hörlurar, JVC HA-SZ2000, parat med en rejäl hörlursförstärkare (jag kör med Schiit Modi + Magni, maxeffekt på hela 5.6W) och en rejält uppskruvad EQ, blir en helt annan grej att spela när man verkligen får rejält tryck i botten, ljudet kommer verkligen till liv när explosioner osv känns in i kraniet!

https://www.tele-ha.se/assets/uploads/products/5167/700_1456_hasz2000_10670.jpg
https://massdrop-s3.imgix.net/img_poll/oDpLvHpVQ3SJb7mP50KF_schiitmagnimodi3.jpg

Har du din stack kopplat in i datorn för att spela?
Hör du bra varifrån kommer ljuden?

Av VinceAkStyle
Skrivet av Ozzed:

Min intuition alger ju då att vill man sälja slut på något som säljer dåligt så får man sänka priset, inte behålla ett pris som är så högt att produkten säljer dåligt. Meeen återigen så är jag ingen ekonom

Manipulerar de marknaden så kan man ju tycka att en utredning och lämplig åtgärd vore bra och rimlig. Men sålänge det finns folk som tycker vi ska "sluta gnälla" och greppar efter halmstrån för att försöka ljuga i oss att de höga priserna är normala och rimliga så lär det ju aldrig hända.

Jag tror till och med att det finns människor som går och köper många rtx 30xx kort som de sen gör stora högar med eller bygger koja. På så sätt slipper de skämmas för de svenskarna som inte köper korten 🤣🤣

Av VinceAkStyle

Audeze LCD-2C förändrade min värld. När jag satte på de kändes det som om jag hade bott under en sten i hela mitt liv.
Jag har haft bland annat ett par AKG K550, Sennheiser Game One, Astro A40 och dessa känns som tonfisk i burk jämfört med Audeze.
I vardagsrummet är det Combon Rega/Dynaudio som gäller.

Av VinceAkStyle

Jag kommer inte köpa en 500hz skärm.
En 240Hz skärm räcker nog för mig som spelar Rainbow Six Siege, Halo, Valorant.
Däremot blir det svårt att inte köpa en OLED när de släpper en 25 tum på 240Hz, oavsett pris…

Av VinceAkStyle
Skrivet av FeeSpray:

Jag köpte 3090 när det lanserades och redan då kändes det i plånboken. Nu kan jag inte rättfärdiga sådana priser längre. Det är liksom inte hållbart att lägga närmre 30k på senaste grafikkortet var 1 ½ år. Resten av komponenterna har också blivit dyrare, men inte till den nivå att jag känner att jag inte har råd, däremot blåser det stiltje med både cpu, ram och allsköns andra komponenter i prestandaavseende. Det händer inte tillräckligt mycket i utvecklingen här för att jag ska vilja köpa nytt hela tiden.

EDIT: Trodde aldrig jag skulle säga det, men jag överväger spelkonsol istället för en snordyr uppgradering av datorn härnäst det är något som lanseras jag upplever att jag inte kan spela.

Jag gick över till konsol. Om du spelar själv eller bara med kompisar funkar det fint. Väldigt smidigt. Flyter bra nog.
Själv spelar jag tävlingsinriktade spel i lag med ”randoms” och konsol är tio gånger mer toxiskt än PC. Det är fruktansvärt och jag klarade inte av det. Sålde Xboxet efter ett par månader.

Av VinceAkStyle
Skrivet av Marcsod:

Nvidriga priser ...

Du får vara försiktig med vad du säger. Det finns folk här som tycker att man är en kommunist om man vill ha ett GPU för under 15k som inte är 7år gammal.