Inlägg

Inlägg som elBenko har skrivit i forumet
Av elBenko

Rummet är inte optimalt, men det är åtminstone inte helt kvadratiskt, vilket hade varit mardrömsscenariot.

I rektangulära rum bör man ha högtalarna mot en av kortsidorna, i ditt fall blir väl fönstersidan mest praktisk. Ha högtalarna en bit ut från väggen, minst några decimeter om möjligt.
Anledningen till att man inte kör högtalarna mot en av långsidorna är pga. att lyssningspositionen hamnar väldigt närma mitten av rummet, där de stående vågorna är som värst.

Dämpningsmaterial bakom högtalarna samt på första reflektionspunkterna direkt höger/vänster om lyssningsposition.
Basfällor i hörnen sidan om fönstret samt eventuellt en längs med taket på bakre väggen om budget tillåter. (viktigt för att döda stående vågor som kommer uppstå, vanliga dämpningsplattor man sätter på väggarna tar ej hand om frekvenser under mellanregistret)

Dämpning bakom lyssningsposition behövs ej om du har vettig dämpning bakom högtalarna. Vilket är bra då du har en garderob där som gör det svårt att smälla upp saker på bakre väggen. Men kan du som sagt smälla upp basfälla längs med hela avgränsande kant mellan vägg och tak så är det bra.

Någon diffuser i tak ovanför lyssningsposition och/eller en go fluffig matta på golvet under.
Smäll inte upp tyg på väggarna, det blir lätt för "stumt" då, räcker bra med matta och tjocka mörkläggningsgardiner i fönstret och eventuellt diffuser i taket.

Högtalarna placerade enligt den kända "triangeln", samma avstånd mellan högtalarna som mellan respektive högtalare och lyssningsposition. Diskanten i höjd med ögonen. Fördelaktigt vinklade mot lyssningsposition i synnerhet om de står brett isär.

Det var iaf. de viktigaste punkterna.

Just ja, glöm inte ha bra tjockt dämpande material under dina monitorer så du "frigör" dem från golvet i den mån man kan. Bra om du även har tunga stabila stativ också så du frigör högtalarna från skrivbordet. Du får skum resonans och sämre basåtergivning utan dämpande material under.

Ska du förresten sjunga/prata i mikrofon och du tycker du får med för mycket akustik från rummet så kanske göra ett litet sångbås i garderoben? Alternativt köra ett sånt där portabelt sångbås man har mikrofonen i. Billigare än att akustikbehandla varenda yta i rummet för att få det riktigt stumt och dött.

Av elBenko

Yep, samma modell och ingen skillnad mellan regioner, tänk på att du åker på sales tax på några % vid betalning, beroende på vilken stat du befinner dig i. Så det blir eventuellt inte riktigt 800kr billigare men lär bli billigare iaf.

Av elBenko
Skrivet av Björn Endre:

Nja, även om du har trådat backhaul så skulle jag fortfarande köra AiMesh då man slipper hålla på ställa in varje AP manuellt. Jag ser ingen direkt fördel att hålla på att behöva sätta upp varje AP manuellt. Idén med Mesh är att du ska slippa mixtra med SSID, kanaler etc för att få ett sömlöst nätverk i huset. Har du trådad backhaul så kommer all trafik fortfarande gå där så jag ser ingen anledning att strunta i det.

Jo, men då TS bara har två routrar i hemmet så känns mesh lite overkill, i synnerhet då asus fortfarande inte lyckats fixa till det helt stabilt. Jag misstänker att de upplevda nedkopplingarna på trådade datorn kan bero på mesh-funktionaliten. Jag kan givetvis ha fel, men värt att prova stänga av det först och se om det avhjälper problemet innan man börjar greja custom mesh-inställningar.

Enda riktiga fördelen med mesh i det här scenariot, som jag ser det iaf, skulle vara den sömlösa hand-off som sker när klienterna hoppar AP.
Skulle TS däremot expandera nätverket ytterligare så är mesh betydligt smidigare att utöka, precis som du säger man slipper dona med AP-inställningarna.

Av elBenko

Köp en jacka till din stackars burk, det är ju trots allt vinter.

(börja med att kontrollera så att cpu och gpu inte går överdrivet varma, kör memtest för att utesluta problem med minnet samt uppdatera alla relevanta drivrutiner för din hårdvara, i synnerhet grafik, ethernet/wlan, ljud.)

Av elBenko

Ser ganska trevlig ut, ska ta en vidare titt på den sen. Tack för tips!

Av elBenko

Han har mesh node aktiverad på den ena routern, så de sitter inte seriekopplade i router mode. Däremot har du rätt i att han borde köra AP mode, iaf. om han sitter trådad.

Slå över från 'AImesh node' till 'AImesh router in AP mode' på enheten i kontoret, förutsatt att du fortfarande sitter trådad mellan routrarna. Borde avhjälpa problemen.

Av elBenko
Skrivet av mrqaffe:

En vhs bandare omvandlar alltid till s-video eftersom den inte kan separera krominans och luminans på inspelningen så om den mot förmodan har s video ut så har den garanterat omvandlat till den signaltypen, s vhser spelar däremot in krominans och luminans separat och har mycket bättre bild.

Det här problemet är snarlik det som de som har retrokonsoler med analogvideo har och samma typ av lösningar går att använda.

Ja precis, och vad jag skrev var att om bandaren är av en billig variant så har den kass omvandling från komposit till s-video, vilket bara adderar ytterligare brus i signalen (så kallad dot crawl), och då får man ofta bättre bild på komposit.

Däremot så är det inte alltid att alla scart-utgångar bär en s-video-signal, då får man använda sig av s-video utgången (om sådan finns).
Att TS får bra bild via scart från vhs till tv, men suddig bild från vhs till digitizer via komposit, är pga. att tv'n tar emot en rgb-signal.

Snarlik retrokonsoler vet jag inte, i stort sett alla gamla konsoler som producerar färgbild har en rgb-signal man kan ta någonstans, oftast med separat sync. Vilket fortfarande är betydligt bättre än en kompositsignal, och ganska jämförbar med s-video som separerar svart/vitt och färg (om inte t.o.m. bättre)

Av elBenko

S-video är i stort sett alltid att föredra över komposit, förutom i de enstaka fall då vhs-spelaren är billig och kör en dålig signalomvandling från komposit till s-video internt, i dessa fall kvittar det vad man kör eller så kan man faktiskt få bättre bild på komposit.

Står det specifikt att din scart-utgång på spelaren bär s-video-signal? Annars kan jag tänka mig man får problem med färgerna. Saknas scart-utgång märkt med s-video så kolla om du har en riktig s-video-utgång i stället och skippa scart-adaptern helt.

Av elBenko

Framförallt känslan är ju väldigt olika. Bara inom mekaniska brytare så har du både med och utan tactile feedback där vissa klickar mer än andra vid brytpunkten. Men även hållbarhet ska generellt vara bättre på mekaniska brytare. (ska hålla bra mycket längre än gummit i membrantangentbord).

Sen upplever många, särskilt de som skriver snabbt och mycket men även de som spelar mycket, att mekaniska brytare svarar lite snabbare och man behöver inte bottna för att få svar på knapptryck.

Inget fel på membran dock, de lämpar sig (enligt mig) avsevärt bättre för knappar/d-pads på en handkontroll än mekaniska brytare.

Prismässigt får man själv avgöra om det är värt det eller ej. Någon nödvändighet för exempelvis spel är det verkligen inte. Men har man väl vant sig vid mekaniskt så känns det säkert märkligt att återgå till membran, eller vice versa.

Av elBenko

En som sålde i mina krokar för inte längesedan, retar mig fortfarande att jag inte köpte den.

Men jag skulle tro att england och tyskland är de bästa marknaderna att (regelbundet) hitta cd32 i bra skick, till vettig peng. Sen finns det grupper på facebook specifika för retrodatorer/retrospelkonsoller, ta en titt där, släng upp en förfrågan - du kommer utan tvekan få, om inte napp, så åtminstone bra förslag på ställen att leta.

Av elBenko

Har du testat köra clear cmos på samtliga tre bioslägen?

Btw, FF står för övrigt inte för fully functional, det är bara en av flera koder AMI bios spottar ut. Enligt manualen innebär den inget specifikt, utan det är en oreserverad kod för framtida behov.

Av elBenko
Skrivet av Aqua_HeaD:

Avståndet blir nog någonstans mellan 5-10 meter och ditt alternativ med HDMI misstänker jag inte är aktuellt. Behöver använda USB 3.1 för både dataöverföring och laddning av Questen samtidigt som den används och det verkar inte finnas på den enhet du länkar till. Lättast hade varit att hitta en 10 meter lång USB 3.1 kabel som går att dra direkt från den stationära datorn till det rum som jag ska köra VR i och koppla direkt till VR-headsetet, men det verkar vara begränsat till maxlängd på 5 meter för att inte signalerna ska försvagas. Kanske finns lösningar, men att det inte är jag som lyckas hitta alternativ.

Ah, trodde det var de sedvanliga anslutningarna på quest'en, såg nu att det är deras modell med snapdragon-cpu.

Okej, men en aktiv förlängningskabel från datorn in till VR-rummet och sen oculus-kabeln (Oculus Link-headsetkabel, 5m, aktiv-optisk) från förlängningskabel till headset? Ingen aning om det kommer funka bra, alltid joxigt när man ska dra långa längder högbandbreddskablage.

Exempel på random googlad förlängningskabel med samma bandbredd som oculus egna headsetkabel https://www.av-connection.se/?PGr=12975

Av elBenko
Skrivet av mrqaffe:

Linus techtips har gjort ett antal videos om hur man flyttar signalerna via fiberoptik för att kunna ha dator och användare på olika platser för de som inte vill eller kan ha datorn i samma rum som användaren finns. Det är inte jättebilligt att lösa det problemfritt men det är teknisk möjligt så allt hänger på ditt syfte, du får kan troligen bygga 2 separata datorer för samma summa men handlar det om att du vill ha det knäpptyst och inte vill värma upp rummet med en stor speldator så gör det ju inget om det kostar lika mycket som en speldator.
Sök efter hans videos och kolla på de som berör tekniken att flytta interfacen via fiberoptik.

Yep, kvm-switch över fiber är en ypperlig lösning för långa avstånd, om man har stålarna till det. Precis som du säger är det kanske billigare att bygga en dedikerad maskin för VR i det fallet.
Ett alternativ är ju faktiskt att testa över nätverkskabel.

https://www.direktronik.se/direktronik/bild--ljud/multimediaa...

Trodde inte dessa HDBaseT-enheter klarade 18Gbps, men om den nu löser det så är den faktiskt ett alternativ värd att titta på om det behövs längre avstånd än typ 10-20m (som jag tror man hade kunnat köra med hdmi + förstärkare).

Osäker på om den adderade signalfördröjningen blir märkbar, men läste någonstans att man har adderad fördröjning på mindre än 10 mikrosekunder per 100m kablage, framgår inte om extenderburkarna har märkbar signalbuffert.

Av elBenko
Skrivet av Qrush:

Svarar det fetaste: Svårt att se att textning skulle bidra till inbränning den skiftar ju hela tiden. Ser själv alltid med undertext då jag hör så förbaskat dåligt på ena örat så har svårt att hänga med utan..

Även om textningen alltid skiftar så är det praktiskt taget alltid samma ställe på skärmen den presenteras på, och oftast i helt vit färg, mao. hög brightness. Det lär ta längre tid, men du kommer tids nog få en suddig inbränd "blob" där texten normalt sett brukar vara. Hur extremt och hur lång tid det tar innan du märker av det beror helt på personlig användning.

Edit: Skulle tro att du redan är på jakt efter en bättre tv om/när du märker av lite retention pga. textning dock. Skulle inte vara särskilt oroad om man vet med sig att man inte glor på tv dygnet runt.

Av elBenko
Skrivet av Treant:

Av ren nyfikenhet, kan du dela med dig hur använt skärmen? Det låter här som att du använt den som datorskärm, något jag hört kan öka risken för burn-in.

Ökar inte risken, det är garanterad burn-in på allt statiskt.

Av elBenko

Använd inte oled-panel för material med statisk grafik, framförallt inte som datorskärm i desktop-miljö.

Varierat tittande går bra, men även där kan man råka ut för temporär burn-in, exempelvis kanallogotyper i hörnen eller annan statisk grafik på tv-kanalerna. Personligen hade jag bara vågat glo på film och serier på en oled, och det helst utan textning.

Som Roger_W nämner så är röd färg mest påverkad av burn-in, vilket man kan se i testerna i länken nedan.

Fortlöpande burn-in test på oled finner du här:
https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test

Av elBenko

Såvida jag inte har missat någon ny tech senaste åren som ger dig det du efterfrågar så har du i princip dessa alternativ.

1.. eGPU-chassi, flytta ut grafikkortet från den stationära.
2. flytta den stationära så den står bättre placerad för VR-spelande.
3. testa förlängningskablage med aktiv signalförstärkning från den stationära till VR-rummet.
4. streama från den stationära till din laptop via ex. Steam Link.

Om man kan leva med lite latens så kan streaming var ett ok alternativ. Annars känns det som att flytta stationära datorn och/eller förlänga kablage från stationära är dina bästa alternativ.
eGPU kommer kosta dig en del för chassit, samt opraktiskt att behöva plocka ut grafikkortet varje gång man vill spela VR, sliter dessutom onödigt på både gpu och moderkort.

Av elBenko

Ja troligtvis ligger problemet hos riot eller på väg in till deras servrar. Har råkat ut för det själv vid ett par tillfällen under årens gång, men det har rört sig om några timmar till något dygn med packet loss, aldrig veckor.

Du får väl tålmodigt vänta tills felet blivit avhjälpt. Kanske att de tar en titt på det om de får in fler rapporter från andra spelare.

Av elBenko

Låter som packet loss, och troligtvis hos din isp eller någonstans de ansluter.

Dra hem exitlag (fri 3 dagars trial) och lira genom deras vpn, avhjälper det problemet så är det bara att fortsätta gnälla på BBB.

Av elBenko
Skrivet av daspunner:

Blåser liv i min tråd igen genom att fråga om följande site:

http://www.bravida-vastervik.se/

Den känns lite mysko. Har jag rätt där?

Räcker du tar en titt på domännamnet, varför skulle bravida, som redan har bravida.se, registrera en domän specifik för västervik - och sen dessutom kränga mobilfodral på den?

(Domänen använder sig även av vad som ser ut att vara kinesiska dns servrar, inte nödvändigtvis ett problem i sig .. men på en svensk domän?)