Inlägg

Inlägg som elBenko har skrivit i forumet
Av elBenko
Skrivet av Lallo:

Hur funkar gpu bunden encoding och gör det mycket?

Valen jag har nu är följande:

Hämta ut ny i5 (2600kr), moderkort med wifi och frid och fröjd på onsdag från inet (klantar som missade skicka mitt chassi, annars hade jag haft det redan idag.)

Köpa i7 från blocket (2000kr), beställa moderkort, beställa usb dongle och säkert få allt på torsdag.

Det känns som jag sparar lite pengar, men egentligen handlar detta mest om vad som kommer ge mig bäst prestanda i gaming och streaming.
Jag är ingen seriös streamare än, kommer det gå super bra och vara roligt så köper jag säkert bättre cpu om jag nu behöver.
Men om i7an är mkt bättre så...

Encoding på gpu är egentligen inget avancerat alls, snarare tvärtom, det är betydligt enklare då du har färre inställningar du kan göra för att tweaka kvalitet. Du får som sagt lite sämre kvalitet på din stream, men i stället för att belasta en redan fullt lastad i5'a så har ditt grafikkort (eller inbyggda grafikkortet på en intel-cpu) dedikerad hårdvara som tar hand om det med i princip noll negativ inverkan på din fps.

Hade jag varit i dina kläder hade jag kört på en 6600k/7600k som du kan skaffa i butik (med garanti på) över en begagnad lösning där du dels saknar garanti och dels kommer få riktigt svårt att hitta ett itx-moderkort som tillåter dig att överklocka din k-serie cpu.

Dessutom är en 6600k (och i utsträckning även 7600k) aningen snabbare än en 4770k, förutom i flertrådade arbetslaster:

http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-4770K-vs-I...

edit: Senare framöver kommer det bli ofantligt mycket lättare för dig att uppgradera till en begagnad i7 för ett z170/z270-moderkort än att försöka hitta ett m-itx moderkort passande en 4770k som tillåter dig att överklocka.

Av elBenko
Skrivet av anon260898:

Var redan inställt på Hög Prestanda.

Hur som helst, har installerat om datorn nu så jag har internet några dagar till.

Vad finns det fler för inställningar jag bör göra för att motverka att det händer igen? Alternativt, vad ska jag observera innan det händer igen? För att kunna ringa in problemet.

Har tyvärr inga fler vettiga tips, men värt att kontrollera så det inte har med windows egna flygplansläge att göra, eller om datorn har en egen hårdvaruknapp för att stänga av wlan, och att den kanske strular?

Om wifi-enheten sonika försvinner från enhetshanteraren så hade jag ringt asus support, om den är kvar men bara blir inaktiverad så kan det har med ovanstående att göra, och om den är kvar men får ett rött kryss över sig kan det ha med drivrutinen att göra (som nämnt ovan, windows kanske försöker uppdatera drivaren men misslyckas)

Av elBenko

Du kommer inte kunna "maxa" de allra senaste titlarna på den cpun och ett gtx 1060, inte ens i 1080. Vissa titlar kommer du få köra en mix av medium/high (där highest/ultra är max).

edit: teoretiskt _kan_ du köra max settings, men jag menar du ska kunna göra det med en god average/min fps också, vilket blir gränsfall.

Kan du leva med det så kör hårt, intel eller ryzen spelar ingen större roll för spel idag, men med en ryzen har du som sagt dubbla mängden arbetstrådar än en i5, aningen smidigare för multitasking men aningen sämre singlecore prestanda.

Av elBenko
Skrivet av Lallo:

Kan köpa en 4770k av en kompis för 2000kr. Värt?
I jämförelse till i5 6700k som då blir 2600kr

Jag har 16gb RAM DDR3 men det är till laptop, antar att dem ej passar in i en desktop dator?

Hade nog inte gett mer än 1800kr för en 4770k, men 2000kr låter väl generellt "ok". Problemet du kommer få är att hitta ett begagnat m-itx z87/z97 moderkort, tillgång är inte direkt tjock, och om du hittar ett så går dem praktiskt taget för samma priser som ett nytt mid-range m-atx/atx för nuvarande (z270) och föregående (z170) generation.

Om du med laptopminnen syftar på so-dimm så finns där itx-kort som kör den standarden av minne, men de flesta kör vanliga fulllängd dimm.

edit: När det kommer till streaming på en i5, varför inte köra på gpu-bunden encoding, intel quicksync eller nvidias/amds gpu encodingalternativ? finns stöd för samtliga tekniker i både obs och xsplit, givet att x264-encoding genererar bättre resultat, men är man så seriös streamer så har man råd med en dedikerad streamingburk också.

Av elBenko
Skrivet av Implor:

Här är en bättre dator som är framtid säker och möjlig att uppgradera. Är denna jag skulle köpt om jag har 7000kr i budget.

1. Du kan uppgradera CPUn i 3-4 år framåt då AMD kommer ha samma Socket (intel 1151 är i princip i slutet av sitt liv).
2. Du kan uppgradera till en SSD när du har mera pengar. 500GB mekanisk funkar men du får lite längre laddtider i spel.
3. Du kan uppgradera till bättre grafik när du har råd.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/10442249/https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/10442249/

Ser bra ut, men lita inte på att AMD kommer hålla sig till denna sockeln 3-4 år framöver, då de nyligen presenterade en helt ny sockel för sin kommande entusiastplattform.
Börja på ett gtx 1050 så länge, så har du lite mer spelrum för en bättre cpu i budgeten. Fullt dugligt kort för overwatch och cs:go

Av elBenko
Skrivet av anon260898:

Hmm ok. Hur kollar man det?

Skickades från m.sweclockers.com

Kontrollpanelen -> Energialternativ -> Redigera Schemainställningar (på det aktiva schemat) -> Ändra avancerade inställningar -> Inställningar för trådlöst nätverkskort -> Energisparläge -> Sätt "Inställning" till "Hög Prestanda"

Av elBenko
Skrivet av Ragnvlad:

Har nu testat med bla. SHURE SM7B å mina studiolurar. Som jag misstänkte. Allt funkar i Windows men i spelet så fungerar inte micken alls... Har roddat med detta förut å vill minnas att jag till slut gav upp.

Märkligt som fan att det funkar i windows, men inte i liren. Har du satt rätt mic-ingång som standardenhet _och_ kommunikationsenhet i windows ljudinställningar?

Av elBenko
Skrivet av anon260898:

Inlägget om att det är fel på hårdvaran? Är det inte märkligt att det då funkar när man installerar om OS?

Skickades från m.sweclockers.com

Jo, men wifi-kortet verkar ju lägga av och försvinna helt. Drivrutinsproblem hade troligtvis inte yttrat sig på det viset.
Antingen sjunger wifi-kortet på sista versen, eller så är strömförsörjningen till det skum på något vis.

Kollat så det inte är så att windows försätter wifi-kortet i strömsparläge, och att det sen aldrig vaknar upp korrekt?

Av elBenko
Skrivet av Ragnvlad:

Denna tanke har slagit mig förut men jag har inte en aning om hur detta skall gå till i Spel? har både mickar och lurar då jag spelar in musik. Tack för tipset! Har fasen inte ens tänkt på detta!!! Hjärnsläpp! Här har man inte tänkt nånting... Ska testa!!!

Har du behov för "virtuell" 7.1 och sånt tjafs som gaminglurarna har? Annars räcker det väl du kör ditt externa ljudkort som primär ljudenhet för både utgående och inkommande ljud (förmodar det är usb-anslutet?), pluggar in dina favoritlurar, mikrofon, sen lirar du

Problemet är som sagt portabilitet, skulle du vilja flytta den här "lösningen" till en annan burk så blir det lite omständigt.

Av elBenko

7700K på z270 borde väl funka? Annars en ryzen 1600x (eller 1800x) kanske? Såvida du inte vill vänta in kommande entusiastgrejerna från intel och amd.

edit: Det är ärligt talat ingen monsterskillnad om du skulle gå upp till senaste cpu-generationen, förutom då spel som belastar cpu rätt hårt, där hade en i7 presterat bättre än din i5, oavsett överklockning. Skulle tippa på en förbättring med kanske 10-30fps, beroende på speltitel.

Av elBenko

@djdennistm: går säkert att lösa om du känner någon på en verkstad som kan klippa till en bit plåt till dig, det svåra är måtten och hur "exakt" du vill ha det

Av elBenko

Lenovon såg helt okej ut, om du bara vill ha något färdigt som funkar, absolut inga problem att lira Overwatch på. Dessutom ofta rätt svårt att slå priset på en märkesburk under 10k.

Men vill du lägga pengarna på komponenterna som verkligen spelar störst roll (en bra cpu, och ett vettigt grafikkort), och sen med tiden kanske utöka hårddiskutrymme så är ett eget bygge smidigare.

Har inga kundvagnstips till dig, men en intel i5 med K eller i7 med eller utan K, eller kolla på amd ryzen 1600 och uppåt. Grafikkort idag som ligger inom din prisram är nog enbart 1060, eller någon motsvarighet från amd.

edit: Skärmen såg bra ut, men tänk på att det är en 1080p-skärm, så om du skulle uppgradera datorn till ett vassare grafikkort senare framöver så kan du inte dra nytta av högre upplösning.

Av elBenko

@oRBIT2002: Ah ok, förresten, kolla mitt tillägg i förra posten.

Av elBenko

Vad jag förstått så är det bara wlan och dhcp som försvinner när du bryggar (port 4 vidare till din router), övriga funktioner som ip-tv och ip-tele ska finnas tillgängliga på de andra portarna.

Vilken Technicolor modell är det du har?

edit: Du kommer åt Technicolors admingränssnitt även när den är bryggad, då den bryggar portarna separat, du väljer således själv vilken/vilka som ska gå förbi den egna dhcp:n

Som i den här guiden, t.ex.
https://www.bredbandsbolaget.se/kundservice/guider/brygglage-...

Av elBenko

för ett single-gpu system räcker 550w ganska väl, se bara till att plocka ett effektivt nätagg, 80+ gold eller bättre.

bitfenix whisper-serie som nämns ovan ska vara rätt tysta.

annars är de flesta nätdelar rätt tysta i dag så länge de går på hyfsat låg belastning, så om ljudnivå är super-mega-prio 1 kanske du ska kolla på ett med betydligt mer effekt, så det aldrig överstiger 50-60% belastning.

Av elBenko

@djdennistm: Najs, ja det är ett överlag bra chassi. Släng gärna upp lite bilder sen om du får till det med moddandet.

Av elBenko

Gaming och HiFi är tyvärr två ändåmål/egenskaper du förmodligen aldrig kommer hitta tillsammans i ett par lurar, iaf. inte på ett par med usb-anslutning.

En primär anledning är att det är klen förstärkare i usb-lurar. Med vanliga passiva lurar har du ju en förstärkare, som oftast men inte alltid (läs ljudkort inbyggt på moderkortet), är flera gånger bättre än den lilla saken som sitter i usb-lurarna.

Den bästa mellangrunden är att hitta ett par vanliga 2.0-lurar du verkligen gillar, skaffa ett externt ljudkort eller extern DAC, och antingen mod mic som muunkie tipsar om, eller en usb mikrofon du kan ha på skrivbordet/vid datorn som t.ex. blue yeti. Resultatet är bättre ljud för dig, och bättre ljud för dem du snackar med online, men du får tumma på portabiliteten.

edit: läste nyss att du redan satt med ett ljudkort. min fråga är då, varför skulle det vara lättare att koppla in ett par lurar i en usb-port jämfört med att koppla in 3.5mm jack anslutning i ett ljudkort?

Av elBenko

Det är säkert fullt möjligt, även om luckan inte alls är menat för det ändamålet, men du lär behöva en dremel, och någon form av monteringskonsol att fästa kortet i så det sitter ordentligt.

Sett folk modda in vertikala kort i fractals define r4 t.ex.
https://www.youtube.com/watch?v=zoR6VlDzQUA

monteringskonsol han kör med i klippet:
http://www.mountainmods.com/pci-modular-io-bracket-brushed-al...

Av elBenko

http://www.tomsguide.com/answers/id-2827784/asus-ux305fa-wifi...

google is your friend

edit: kolla sista inlägget i tråden

Av elBenko

@Boombox21: Skruvar osv. ingår alltid med chassit. Köper du en cpu inkl. medföljande fläkt så är där kylpasta för åtminstone första monteringen. Kan däremot varmt (höhö) rekommendera bättre kylning, antingen luftkylning från ex. noctua (ca. pris 600-900kr), eller vattenkylning i form av en all-in-one från ex. corsair eller nzxt (ca. pris från ~1000kr och uppåt beroende på storlek på radiatorn).

Noctuas större grejer har bra kylning och låter generellt mindre, då du slipper extra väsen från en pump, men de är rätt klumpiga, och inte riktigt lika snygga att glo på om du ska ha glasdörr på sidan. Dessutom får man se upp med ram-minnen med kylflänsar som bygger på höjden.

Lycka till med bygget!