Inlägg

Inlägg som Lobocut har skrivit i forumet
Av Lobocut

@Stefan93: Vad menar du? Inet ska givetvis installera på ssd som jag har valt.

Av Lobocut

Synpunker på ny dator

Lagring och grafikkort ska jag ta från gamla datorn.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/11153080/

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/kundvagn/bild/11153080/

Lite osäker på minne, vad ska man ha till nya processorn?

Av Lobocut
Skrivet av Valonen:

Absolut, så långt är jag med. Men här föreligger inget avtal i den bemärkelsen att det företaget har någon betalningsskyldighet.
Jag tycker fordran är otydlig och inte klarlagd, skulle det av nån anledning gå iväg ett föreläggande så kommer det troligtvis att bestridas.

Har har betalat 375Kr för en domänen han inte fått.

Av Lobocut
Skrivet av Valonen:

Nej detta fungerar inte, vad har du fått detta ifrån?

Var har du fått ifrån att det inte skulle gå?

Det går alldeles utmärkt att vända sig till kronofogden privat för att få tillbaka pengar från både privatperson och företag, det är det dom är till för.

Av Lobocut
Skrivet av convery:

Fungerar detta även när personen är ett företag?

Givetvis

Av Lobocut

@convery: Meddela ägaren att du skickar kravet till Kronofogden och att kronofogden tar en avgift för detta och att den kommer att plussa på till kravet.

Vägrar personen fortfarande att betala så tar du det via förenklat tvistemål

Av Lobocut

Är inte detta gamal domar för att få ut IP adresser? Är det inte princip omöjligt nu efter EU domen att kräva it dessa uppgifter då det inte är ett grovt brott?

Av Lobocut
Skrivet av aaaaaaaaaa:

Köp från INET annars. Erbjuder montering.

Fast dom monterar inte i Stockholm, bara Göteborg. Det betyder att dom ska skicka en fördigmonterad dator med posten till Stockholm, nej tack.

Av Lobocut

Jag går alltid via återförsäljaren. Dilemmat uppstår när du får en ny produkt och även den går sönder. Då kan du inte vända dig till återförsäljaren och tillverkaren kan skita i dig helt nu för att du redan har fått en ny.

Av Lobocut

Spelar ingen roll vad alla spekulerar om. TS har rätt att ångra köpet oavsett orsak och oavsett vad säljaren säger.

Maila säljaren och påpeka om konsumentköplagens ångerrätt. Se till att spara alla mail. Vill dom fortfarande inte ta tillbaka så stämmer du dom som förenklat tvistemål.

Av Lobocut
Skrivet av Ozzed:

Så är det inte. Det blir ju en anvgift med skatteverket som indrivare. På samma sätt som begravningsavgiften. Skatteverket används ju annars för att t, ex driva in avgiften för de som är med i Svenska kyrkan eller andra trossamfund. På samma sätt skulle ju det här bli en avgift med ett öronmärkt syfte.

Nja, det krävs att dom öronmärks till ett konto och vara undantagna budgetprocessen. Det återstår att se om det blir så.

Av Lobocut
Skrivet av murklor:

Observera att artikeln säger: "Den nya avgiften ska vara progressiv baserad på inkomst, men med ett tak som innebär att höginkomsttagare inte betalar väsentligt mycket mer än idag."

En höginkomsttagare per definition är typ 50,000-75,000kr i månaden. Om du har ett 20 årigt barn hemma som tjänar 50,000kr+ i lön så ja, jag tror han har råd att betala TV avgiften.

Under förutsättning att avgiften minskar *rejält* när vi börjar gå under medianlön (tex en avgift på säg 500kr vid 20,000kr i månaden?) så är en skatt en bra mycket bättre idé på att bekosta public service än att skicka räckningar till hela jävla Sverige. Dessutom så blir det insyn och kontroll på vad skattemedel används för, till skillnad från maffia upplägget på nuvarande avgift.

Ja så är det, vi kan bara spekulera i vad summorna kommer vara och hur mycket det ska dras på skatten.

Däremot kommer det inte bli någon bättre insyn. Nackdelen med att lägga det på skatten är att varje regering kan göra vad dom vill med pengarna i budgeten. Man kan helt enkelt roffa åt sig pengar och lägga på annat om man så önskar. I nuvarande form går inte det.

Av Lobocut

Hur kan man se detta som något bra?

Detta betyder att alla som jobbar och är över 18 år i ETT hushåll får betala.

Med dagen system betalar betalar man 2 340 kronor per år för ett hushåll oavsett hur många man är.
Med det nya kan det bli att ett hushåll som tidigare betalade 2 340kr kan nu få betala över 6000kr med två föräldrar och ett barn som bor hemma och jobbar.

Av Lobocut

Värdet bestäms inte av vad du vill ha för din produkt, det är köpare som bestämmer vad dom är villiga att betala.

Av Lobocut

Preskriptionen bygger på att ett företag kan skita i att höra av sig till konsumenten i 2 år och 29 dagar om dom vill kräva något tillbaka (10år för företag). Då du har haft kontakt med företaget och dom har uppenbarligen svarat så skulle jag säga att det inte har med preskription att göra längre. Visst kan företaget stämma dig, men jag tror knappast dom skulle vinna då rätten antagligen skulle se att du har gjort vad du har kunnat för att skicka tillbaka.

Av Lobocut

Och antagligen har ingen anmält när man tycker det är felaktigt.
Konsumentverket jobbar nästan uteslutande på anmälningar man får in.
Vill man ha förändring så krävs det att fler anmäler.

http://www.konsumentverket.se

Av Lobocut

Om du har beställt en vara och säljaren inte levererar den i tid kallas det för dröjsmål. Om ni inte har kommit överens om annat ska säljaren leverera en beställd vara senast 30 dagar efter att ni ingick avtalet.
Om du inte får din vara i tid kan du:

Hålla inne en del av betalningen, som motsvarar den ej levererade/utförda delen. Men tänk på att det är du själv som står för risken om du har hållit inne för stor del av betalningen. Du kan då bli tvungen att betala dröjsmålsränta till säljaren.
Kräva att säljaren fullföljer köpet.
Häva avtalet om förseningen är av stor betydelse för dig, eller om du har gett säljaren ytterligare tid utan att varan eller tjänsten har levererats under den tiden. Om det handlar om hävning av en tjänst, till exempel en husrenovering som utförts till viss del men där resten av arbetet är försenat, kan du vanligtvis bara häva avtalet för den del av arbetet som återstår.
Kräva skadestånd från säljaren för kostnader som du har fått på grund av förseningen. Om säljaren inte hade möjlighet att förhindra förseningen kan säljaren slippa betala skadestånd.

Olika dröjsmål ger dig rätt till olika kompensation

Om en beställd bröllopsklänning blir försenad och levereras efter bröllopet, kan du ha rätt att häva köpet och få skadestånd för de extra kostnader du fått på grund av förseningen. Det kan till exempel gälla för köp/hyra av annan bröllopsklänning. Det är de eventuella ökade kostnader du fått som du kan få skadestånd för, inte för det allmänna obehaget av förseningen.

http://www.hallakonsument.se/klaga-angra-eller-anmala/dina-ra...

Av Lobocut
Skrivet av Necrophor:

@Lobocut: Du glömmer ta med det som står ovan sagda text.

"Vid privatköp bör du som köpare undersöka bilen noga. Du kan inte klaga på fel som du borde ha upptäckt innan köpet."

Men det viktigaste är nog "befintligt skick", vilket faktiskt bara har ett fåtal undantag du inte kan friskriva dig ifrån:
• den inte stämmer överens med uppgifter säljaren lämnat, exempelvis egenskaper som antisladdsystem
• säljaren undvikit att berätta något väsentligt om bilen som säljaren borde känt till, exempelvis dolt en allvarlig skada
• bilen är i väsentligt sämre skick än köparen kunnat förutsätta.

Dvs du kan INTE reklamera diverse (väsentliga) saker såvida du inte kan bevisa att säljaren kände till dessa innan... lycka till med det.
Tvivlar också starkt på att någon tingsrätt kommer ge dig rätt om du försöker reklamera något som anses vara förslitningsdelar.

Nej, jag glömmer inte något.

Någon undersökningsplikt uppstår inte förrän a) säljaren uppmanar den potentiella köparen att undersöka varan eller b) köparen har varan i sin ägo.
"Köparen har normalt inte någon undersökningsplikt i samband med avtalsslutet, utan har i stället som huvudregel att undersöka varan först efter avlämnandet" - http://koplagen.kontraktsjuridik.se/saljarens-plikter/fel/20-....
"Du har nämligen inte någon skyldighet att undersöka varan innan köpet, men har du gjort det uppkommer en form av undersökningsplikt." - http://lawline.se/answers/10034

Befintligt skick
Skriver säljaren exempelvis att bilen ”säljs i befintligt skick” innebär det inte att hen fråntar sig allt ansvar. Enligt
köplagen kan bilen ändå anses felaktig om:

den inte stämmer överens med uppgifter säljaren lämnat, exempelvis egenskaper som antisladdsystem
säljaren undvikit att berätta något väsentligt om bilen som säljaren borde känt till, exempelvis dolt en allvarlig skada
bilen är i väsentligt sämre skick än köparen kunnat förutsätta.

http://www.hallakonsument.se/tips-for-olika-kop/kopa-och-hyra...

Av Lobocut

Alltid offert på komplett jobb. Aldrig löpande faktura och aldrig betala i förskott.

Av Lobocut
Skrivet av Bloopy:

Vad får den uppfattningen? Kanske att de flesta säger att det är så.
Om du har nåt som redan tagits upp i mängder av andra trådar å lagtexter som säger annat så säg det. Nog fler än 1 å annan som vill veta isånafall.

"Reklamera vid fel på bil
Upptäcker du fel på bilen ska du reklamera inom skälig tid. Kontakta säljaren skriftligen och förklara vad du anser är fel och ge ett förslag på lösning. Yttersta tidsgränsen är två år, men du ska reklamera så fort du kan."

http://www.hallakonsument.se/tips-for-olika-kop/kopa-och-hyra...

Köplagen:

32 § Köparen får inte åberopa att varan är felaktig, om han inte lämnar säljaren meddelande om felet inom skälig tid efter det att han märkt eller borde ha märkt felet (reklamation).
Reklamerar köparen inte inom två år från det att han har tagit emot varan, förlorar han rätten att åberopa felet, om inte annat följer av en garanti eller liknande utfästelse.

https://lagen.nu/1990:931#P32S1