Inlägg

Inlägg som kai har skrivit i forumet
Av kai

Jag har ett par Philips Fidelio X2. Skickat PM.

Av kai

Är det någon speciell metod för uppspelning av musik du är efter? Via kabel (vilken typ av kabel från vilken typ av enhet) eller trådlöst, och om trådlöst är det bluetooth, airplay, chromecast, osv?

Om du bor litet (och antagligen ett rum på 30 kvadrat), varför inte använda din soundbar istället för att köpa ytterligare en högtalare? Eventuellt räcker det med en trådlös streamer (med 3.5mm eller optisk utgång) om din soundbar inte är kapabel att streama trådlöst redan.

Ska du absolut ha ytterligare en högtalare specifikt för musik, har du funderat på att begränsa dig till alternativ med inbyggt batteri så du kan flytta runt den bäst du vill, och till och med ta med den utomhus?

Av kai
Skrivet av le_traceour:

<Uppladdad bildlänk>

prova detta, men nått fel blir det

Det du gjort här är att du startat python-prompten (kännetecknas av ">>>" och texten ovan) och försöker köra saker där.

Starta istället kommandotolken (cmd), navigera till rätt katalog där du har din kem-decryptor.py, och testa där. I bästa fall ligger python i din path, annars får du ge hela sökvägen till python.

Av kai
Skrivet av AndreaX:

Hmm.. Det måst vara någon mer komponent som är problemet?

Har aldrig sett några sönderfrätta eller ens korroderade kylare med kopparkärna.

Pratar du om luftkylare, där kombinationen kopparkärna med aluminiumflänsar är relativt vanligt?

För luftkylare av den typen är effekten extremt minimal eller obefintlig jämfört med vattenkylning, och kräver nog extremt hög luftfuktighet under väldigt lång tid för att orsaka någon synlig eller märkbar påverkan.

För vattenkylning är det ledningsförmågan i vätskan som påskyndar processen extremt mycket jämfört med t.ex. luft med låg relativ luftfuktighet och därav dålig ledningsförmåga (relativ luftfuktighet sjunker snabbt ju högre temperaturen stiger dessutom).

Av kai

Kluriga spel hos Ny Teknik (och Tankesport)

Jag såg i ett av Ny Tekniks mailutskick att de har kluriga spel på sin hemsida. Verkar vara nytt dagligen.

https://www.nyteknik.se/klurigheter

De använder sig av Tankesport som även de har några gratis spel och pussel på sin hemsida.

https://www.tankesport.se/korsord-online

Ordröj (Wordle), Tectonic, Sudoku, Binero, Ordjakten, Brobyggare, K-doku hos Ny Teknik.
Kryss, Sudoku, Sökord, Tectonic hos Tankesport.

Roliga utmaningar, när man spelat klart dagens Shikaku.

Av kai
Skrivet av hultent3:

Du råkar inte veta vart man kan köpa en sådan? Försökte googla men får upp lite mixade resultat.

På Amazon finns inte mycket men Aliexpress har jag köpt kabel från tidigare. (Och massa komponenter så jag kan bygga egna kablar vid behov.) Priserna på Aliexpress, om man letar runt lite, är okej för det man får. Speciellt med tanke på att det inte finns så många andra alternativ.

Openheart har jag köpt kabel från, till Hifiman Sundara. Schysst flätad kabel, funkat bra i flera år nu. Verkar vara ett av de billigaste jag hittat med kabel för X3/LCD-1 också.

https://www.aliexpress.com/item/1005004033677985.html

(Var noga med att välja alternativet "3.5 to Fidelio X3" om du vill ha obalanserad 3.5mm.)

Ca 150 kr inklusive frakt och moms. Eftersom de inkluderar moms tycker jag det borde inkludera alla dokument till tullen osv också, så man inte åker på Postnords avgift och dubbel moms, men man vet aldrig riktigt säkert. Bara klaga och be om prisavdrag om så sker.

(Ytterligare en hörlur med samma typ av kabel är förresten Onkyo A800.)

Av kai
Skrivet av MyRus:

I strax över 1 år har jag letat efter ett järnset JPX900 HM.
Alltid varit för sen på bollen...
Igår fick jag äntligen tag på ett!

<Uppladdad bildlänk>

Snyggt kap, inte lätt hitta kan jag tänka mig! Jag har JPX900 Forged sen ungefär fem år tillbaka, de är underbara de också.

Av kai
Skrivet av Tigerhamster:

Här kommer även det exakta kopplingsdiagrammet till X3, med förhoppning att det räcker för att få någon annan att lyckas hjälpa dig mer.

Aha! Det ser ut som att Audeze LCD-1-kabel bör funka, ja.

Av kai

För att använda den kabel du har så behöver du en adapter som konverterar 3.5mm obalanserad hane till 2.5mm balanserad hona.

Exempelvis https://www.amazon.se/-/en/GEEKRIA-Unbalanced-Balanced-Adapte...

Som du märker på kopplingsdiagrammet i näst sista bilden i min Amazon-länk så är kopplingen helt annorlunda för 2.5mm 4-polig balanserad jämfört med en typisk 3-polig stereo-plug.

Om du vet hur hörlurssladden är elektriskt kopplad kanske du kan hitta andra likvärdiga kablar som är kompatibla. Finns många varianter av kablar som på ytan ser ut att kunna fungera men om Philips har gjort något knasigt kanske det inte blir rätt ändå. Om du har tillgång till en multimeter är det lätt att kolla.

Av kai

Jag köpte ett set billiga hjul från Amazon till min 6000 Freefloat vars hjul höll på att falla sönder. De här nya inlinesliknande hjulen funkar riktigt bra. Tror de flesta i prisklassen runt 200 kr från Amazon är samma grejer, främst bara hitta en säljare som verkar reko och att de skickas från Amazons lager. Helst också säljs av Amazon, men hittade inget sådant alternativ.

https://www.amazon.se/-/en/dp/B0BG5517F5

Ingen aning om armstödens fästmetod hos 5000-serien skiljer sig från 6000/8000-serien, men om du har de är det bara att testa. Jag tog bort min stols armstöd, de kändes bara i vägen. Jag har även redan en liten stödarm för musarmen som jag fäster i skrivbordet som funkar riktigt fint.

https://www.amazon.se/-/en/gp/product/B09BVNR57C/

Jag tror inte Kinnarps är mer specifika än vad du redan hittat angående modellen. 8000 Synchrone.

Av kai
Skrivet av Proluial:

Alltså, jag kommer att göra enklare inlämningsuppgifter i t ex Word och Powerpoint samt delta i Teams möten och kolla Youtube då och då.. Känns inte som att jag behöver hitta en beggad laptop för 7 lax för att kunna göra detta...

Fördelen jag ser med en begagnad premium-laptop istället för en ny konsument-laptop i snarlika prisklasser är främst byggkvalitet. I vissa fall kan även möjligheten att uppgradera vissa komponenter (främst RAM) vara svårare eller rent av omöjlig bland de billigare konsumentalternativen.

Dina användningskrav låter inte speciellt höga så det mesta i prisklassen 4000-8000 kr funkar nog, eller rent av billigare än så om du väljer en beggad med några fler år på nacken.

Av kai
Skrivet av walkir:

Men då jämför du äpplen med päron. Varför inte titta på i3-12300HL istället?

https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/219491/i...

"U":et på i3-1215U avslöjar att det handlar om en strömsnålare variant om jag inte missminner mig. Dock har i3-12300HL även Turbo Boost, så Intels namngivning kan man nog inte lite på längre

Jag kommenterade inte de länkade datorerna i sig, utan främst att många väljer bort i3 i tron om att i5, i7 etc. alltid är bättre.

Jag kikade på den laptop som länkades, som är bestyckad med just i3-1215U, och där "föredrar i5" kom som svar.

Du har rätt, det är inte så enkelt som att alla i5 är bättre än alla i3, men motsatsen är också lika relevant att man inte direkt kan välja vilken i3 som helst och säga den är i stort sett likvärdig en i5. Det finns t.ex. i5-1235U som är snarlik i3-1215U med bara 2 performance-cores och främst har fler efficient-cores.

i3-1215U och i5-1235U har samma bas- och turbo-frekvenser, samma bas- och turbo-power. Antalet efficiency cores, och den integrerade grafiken, verkar vara de två stora skillnaderna. Inte helt lätt det här.

Av kai
Skrivet av walkir:

Enda skillnaden mellan i3 och i5 är Turbo Boost, vilket i sig sällan är något positivt på en mindre laptop.

Dubbelt så många "performance cores" hos i5-12450H och i5-12500H (4p 4e) jämfört med i3-1215U (2p 4e). Kan göra stor skillnad i vissa fall.

@Proluial ett alternativ jag rekommenderar kika på är bättre begagnade företagsdatorer med max ca 2 år på nacken. T.ex. HP Elitebook G8. Jag ser regelbundet bra alternativ för ca 5000 kr på Blocket och Tradera, men köpte mig själv en HP Elitebook 840 G8 nyligen för något billigare än så. I regel har de 11:e generationens i5 eller i7, med 4 kärnor och hyperthreading (inga efficiency cores). Finns olika storlekar, modell 830 är 13,3" med minimalt tangentbord, 840 är 14" med 75% tangentbord, 850 är 15.6" med i stort sett fullstort tangentbord inklusive number pad. Finns även modeller med nummer som slutar på 5 istället för 0, med AMD Ryzen.

https://www.blocket.se/annonser/hela_sverige?q=elitebook+g8
https://www.tradera.com/search?q=elitebook%20g8

Av kai
Skrivet av Neon:

Lyckats hitta något svenskt ställe att köpa från?

Nej tyvärr inte. Inte ens keychron.de ser ut att ha K1 Pro ISO-layouts, men allt verkar skickas från Kina ändå så spelar nog ingen roll, mer än att frakten ser ut att vara lite billigare. Så man åker nog på moms och Postnords avgift för tullhantering om man beställer direkt från de.

Kanske värt att höra av sig till inet.se eller maxgaming.se och fråga om de kan ta in den modellen.

Av kai
Skrivet av Neon:

Förslag på low-profile TKL tangentbord med röda eller bruna brytare. Har redan testat Logitech G915 och Keychron K3(finns inte i TKL)

Viktigt att det är low-profile och att det är TKL.

Jag har sneglat på Keychron K1 Pro.

https://www.keychron.com/collections/keychron-iso-jis-keyboar...

Av kai
Skrivet av DrSwizz:

Ta dig ett titt på om HP har drivrutin/mjukvara som "mappar om" delete-tangenten korrekt.

Är sådan om-mappning av tangenter något som HP själva har eller har haft i någon av sina bärbara datorer?

Inte sett något sådant bland de verktyg som HP erbjuder för min modell. Har heller aldrig sett att på de modeller där HP erbjuder möjligheten att mappa om en knapp att det skulle gå på "standard-knappar" som Delete, och speciellt inte till något udda som detta.

På vissa senare modeller av HPs Elitebook-laptops har de en specifik knapp man kan mappa via "HP Programmable Key", men det är inte något generellt som går att använda för valfri annan tangent.

Tycker det lutar åt att ligga djupare än drivrutiner eftersom en ren ominstallation av Windows ger samma resultat.

Av kai
Skrivet av mrqaffe:

Många laptops har "krympta tangentbord" där man måste välja läge på knapparna genom nån funktionsknapp innan de aktiveras och hur det funkar är modellspecifikt.
För att se vilka funktioner du har var kan du öppna skärmtangentbordet.

Skärmtangentbordet visar inget när man trycker på de flesta knappar. Det som lyser upp är endast Ctrl, Alt, Shift, Win, och om Capslock är aktivt. Ser inget lysa upp när jag håller ner Delete, och en annan mordernare HP Elitebook med fungerande Delete visar inte heller något när man trycker på Delete.

Förstår inte vad mer jag skulle kunna se med Skärmtangentbordet i Windows.

Skrivet av mahava:

Det är fn lock , capslock + fn tangent vill jag minnas det är som slår av och på det

Hittar ingenting relaterat till Fn-knappen som ändrar beteendet. Har testat att i BIOS stänga av "Special Keys mapped to Fn + keypress" (som hur som helst inte nämner Delete). Har testat aktivera "Launch Hotkeyswithout Fn Keypress", som är av per default (denna äldre modell har vad jag vet inget dynamiskt sätt att byta Fn-beteende utanför inställningarna i BIOS, det är först i G5-modellen som Fn+Shift togglar Fn lock).

Ingen skillnad, Delete beter sig lika galet fortfarande.

Har nu även testat rensa disken och helt från grunden installera om Windows 10 Pro 22H2. Samma beteende kvarstår. Väldigt skumt det här!

Av kai

Du har PM

Av kai

Delete-knapp strular på HP-laptop, agerar som något slags funktionstangent

Jag har en HP Elitebook 840 G4 som främst använts med docka, så jag minns inte om Delete-knappen fungerat som den ska tidigare. Inga problem med externt tangentbord. Den kör just nu Windows 10 Pro 21H2.

Delete fungerar inte som den ska på laptopens inbyggda tangentbord.

  • Delete på laptopens tangentbord gör inget när den trycks ner för sig själv, men...

  • Backlight lyser upp när man trycker på Delete

  • Håller man ner Delete och trycker på en annan knapp så agerar den som någon funktions-knapp (måste dock släppa och hålla ner Delete igen för nästa gång annars fungerar tangentbordet som normalt); Exempelvis:

    • Delete (hold) + D = mute

    • Delete (hold) + Q = spela föregående låt

    • Delete (hold) + F = öppna kalkylatorn

Någon som stött på det här?
Kan det vara något skumt med Windows, eller hårdvaruinställningar / drivrutiner / program?

Av kai

Jag är eventuellt intresserad av 2-3 diskar, 16TB. Vad har de för tillverkningsdatum, alternativt finns möjlighet att få tillgång till kvitto med inköpsdatum?