Inlägg

Inlägg som kai har skrivit i forumet
Av kai
Skrivet av Zipparn:

Jag har köpt en Nvidia Shield som ska bli min nya mediaserver för att spela upp film och tv i 4K HDR och spel-konsol med alla emulatorer man kan tänka sig. Jag behöver en tv till detta.

Min lista av prisbevakningar : https://www.prisjakt.nu/list.php?l=Watch&view=l

Du har exakt samma prisbevakningar som jag!

(Skämt åsido, tänkte bara påpeka att även om din länk för dig går till din lista över prisbevakningar så visas den bara när du själv är inloggad på ditt egna konto. Länken är generell och går till bevakningslistan för varje enskilt konto. Vad jag vet kan man inte länka denna speciallista till andra, men andra vanliga listor går utmärkt att länka till. Dvs jag ser mina bevakningar på den länken, inte dina.)

Av kai

Videoredigeringsapp som även klarar slow-motion-video (Android, Samsung Galaxy S9+)

Har ni tips på bra Android-appar för videoredigering som klarar av slow-motion-video väl, och som gärna enkelt tillåter att man sparar en slow-motion-video helt i realtid ifall man skulle vilja det?

(Jag pratar inte om super slow-motion men vore ju toppen om en och samma app klarar både "vanlig" slow-motion och super slow-motion.)

Man kan lura Samsungs egna Gallery-app på Galaxy S9+ till att exportera en video fångad i slow-motion (240 FPS) helt i realtid, men det känns som en bugg. Under normala förhållanden så måste man välja en liten bit av videon som kommer vara i slow-motion vid exportering.

Google Photos funkar inte heller speciellt bra med slow-motion-video. Där går avsnittet vid "slow-motion-markeringen" i normal hastighet och allt före samt efter går jättefort, säkert i 4x hastighet.

För de som är intresserade så lyckades jag med den inbyggda Gallery-appen på detta vis:

  1. Öppna slow-motion-videon i Gallery-appen

  2. Minska ner slow-motion-markeringen till sin minsta längd och dra så långt som möjligt till början eller slutet av videon (att lägga den i början har fungerat bättre för mig, för det verkar svårare att efteråt "dra tillbaka" slow-motion-markeringen från slutet än från början om man vill ha tillbaka funktionen)

  3. Tryck en gång på slow-motion-markeringen och välj "Split" -- nu kommer den delas i två med en del som hamnar utanför videon, d.v.s. före eller efter själva videon börjar

  4. Tryck en gång på den del av slow-motion-markeringen som fortfarande ligger i videon, och välj "Remove"

  5. Tryck på "Save" för att exportera din video helt utan slow-motion

Croppa går dock bara direkt att göra på den sida om videon som inte har slow-motion-delen "utanför" sig, och tänker man croppa någon större del ändå behöver man nog inte strula med detta och istället bara lägga slow-motion-markeringen utanför videon man vill ha kvar, i det område man ändå tänkt klippa bort.

Av kai

Första Crysis är fortfarande ett rätt bra spel, och ser schysst ut än idag.

Eftersom du gillar Portal så tror jag du kommer uppskatta Quantum Conundrum. Det spelet är "bara" 6 år gammalt, släppt året efter Portal 2.

Jag gillade Chronicles of Riddick-spelen back in the day men jag vet inte hur väl de står sig idag. Assault on Dark Athena är 9 år gammalt vid det här laget. Crysis kom förvisso 11 år sedan, precis som första Portal...

Doom från 2016 är också najs.

Jag försökte testa Dead Space nån gång för länge sedan, strax efter att det kom ut till PC, men bland annat mouse input var så extremt buggat att jag inte kom speciellt långt och aldrig återvänt. Har hört att alla spelen ska va schyssta (om man fixar input-problemen, eller kanske spelar på nån konsol).

Av kai
Skrivet av belarus_84:

Ni som kör med TRÅDLÖS finns det timer funktion?
Tänkte ifall man kan köpa 3st och använda appen för att sätt timer på varje TRÅDLÖS uttag för t.ex fönsterlampor?

Japp, du kan ställa in av- och på-timer både på lampor och uttag. Jag har ett uttag kopplat till växtlampor från IKEA som går på timer, och tidigare hade jag en vanlig TRÅDFRI lampa för samma syfte, med samma timer.

Av kai
Skrivet av kruJ:

Hej, varit sugen att göra en uppgradering från 1080p till 1440p ett tag men har för avsikt att vänta med att byta plattform till lansering av ryzen 2. Sitter idag på ett gtx 970 strix fabriksöverklockat samt 2500k @4,3Ghz och 8gb ddr3. Kan nog mjölka ur den 4,4 och kanske 4,5 ghz. Är det möjligt att byta ut grafikkort och kunna spela 1440p höga inställningar med nuvarande plattform runt 60 fps eller flaska den för mycket?

Spelar I synnerhet path of exile som jag misstänker är ganska cpu krävande men även andra titlar då och då när det lanseras något jag gillar. Förrutom hackn slash exempelvis witcher 3 och monster hunter world.

Har ingen 1440p skärm än så gsync eller freesync är inte av betydelse

Tack på förhand

Ryzen 2 baserad på Zen+ är redan ute. Menar du Ryzen 3 baserad på Zen 2?

Din överklockade 2500k kommer nog klara 60 FPS i många spel. Lasten på processorn blir inte direkt högre av att bara gå till en högre upplösning. Så om du kan spela med höga inställningar idag med ett GTX 970 i 1080p, räkna med att det kommer krävas ca 80% högre prestanda (i.o.m. 80% fler pixlar att rendera) från grafikkortet för att bibehålla samma nivå (av grafikinställningar och FPS) i 1440p.

Om din 2500k hänger med i 1080p och de inställningar du vill köra på så bör den klara 1440p likvärdigt. Ditt GTX 970 kommer även det hänga med rätt bra i 1440p. Jag föreslår att du testar.

Av kai
Skrivet av Soil:

Köpte ett RTX 2080 på BF då jag tycker att mitt GTX1080 inte mäktar med 1440p/144hz på högre grafik-inställningar. Är lite nojig att min CPU (7700k @ 4.2ghz) nu ska flaskhalsa och att jag skulle bli besviken på en potentiellt marginell prestandahöjning.

När jag läser runt så ser jag lite olika svar, förstår att det förmodligen skiljer sig beroende på sammanhang. Just nu är det väl mycket Battlefield 5. Så har ni något hum om vad det gäller.

Någon som sitter på samma setup eller är mer påläst angående detta? Är det bortkastade pengar? (Bortsett från att RTX antagligen inte är ultimata pris/prestanda)

Hardware Unboxed gjorde en video om prestanda i multiplayer med olika CPUer och ett 1080 Ti, dock bara i 1080p.

Battlefield V: CPU Benchmark, Ryzen vs. Coffee Lake [Beta]
https://youtu.be/cAsyo8gIyys?t=345

RTX 2080 är snarlik GTX 1080 Ti prestandamässigt. 7700k är bara några FPS bakom 8700k i 1080p och skillnaden lär vara ännu mindre i 1440p. Du lär dock inte ligga stabilt på 144 Hz i 1440p med Ultra-grafikinställningar (och verkligen inte med Ray Tracing igång), men det beror inte på din CPU.

Av kai
Skrivet av leifn:

Androidmobilerna har så kort uppdateringslivslängd så det är knappt lönt att byta batteri ens på ett flaggskepp.

Även detta är tyvärr ett planerat åldrande.

Steg 1: Lås telefonen till att enbart kunna köra tillverkarens egen mjukvara. Förhindra att ägaren av telefonen själv kan byta batteri.
Steg 2: Uppdatera sedan inte denna mjukvara i mer än 1 år, max 2. Batteriet kanske klarar sig hyffsat väl i 2 år, max 3.
Steg 3: En telefon är bara duglig i ca 2 år p.g.a. dessa begränsningar och behöver helt bytas ut efter denna tid.
Steg 4: Vinst.

Av kai
Skrivet av Mieriola:

Fungerar alla funktioner i appen med Trådfris lampor/gateway? Jag vill t.ex. gärna kunna ställa in tändning vi solnedgång.

Via Hue Essentials, nej, inte i den version jag har på telefonen. Stöd för det är under utveckling står det, och kräver ett i-appen-köp (från 18 kr för schemaläggning, beroende på vilka andra features man vill ha.)

Av kai
Skrivet av Paddanx:

Batteriet är idag en del av strukturen i många telefoner. Om du designar den att få plats med ett löstagbart sådant, blir de tjockare och tyngre för att något annat måste hålla den strukturen. Så... det "går"... men det är svårt då man samtidigt vill ha ett batteri som är 80-90% av telefonens storlek (hög kapacitet).

Jag köper inte att telefonen nödvändigtvis måste vara tjockare och tyngre för att ha utbytbart batteri. Se på Galaxy S5 från 2014; 145g, 8,1mm tjock, damm/vattentät med IP67-klassning, och allt detta med utbytbart batteri på 2800 mAh. Det som skiljer är att det idag är mer glas och metall även på baksidan av telefonen.

Sen skulle jag personligen inte ha något emot ett par millimeter extra tjocklek om det antingen gav mig utbytbart batteri, eller längre batteritid, eller båda.

Jämför med Galaxy S8, som var 8mm tjock, vägde 155g, och batteriet var på bara 3000 mAh. Eller Galaxy S8 med sina 8,5mm och 165g med samma batteri. Både tjockare och tyngre.

S5 verkar även klara SquareTrades hållbarhetstester bättre än både S8 och S9 (om deras metoder är jämförbara över så lång tid).

https://www.squaretrade.com/press/samsung-galaxy-s5-breaks-th...
https://www.xda-developers.com/samsung-galaxy-s9-durability-t...

Skrivet av Paddanx:

Hela konceptet från äldre dar att man kan göra service och laga/byta delar finns knappt idag.

Riktigt hemskt att "utvecklingen" går åt det hållet. Ett lopp till botten, så att säga.

Planerat åldrande är en dålig trend för konsumenter.

I stort är det tyvärr också "marknaden" som styr, dvs denna trend med glas/metall överallt på telefoner, vilket för de flesta tillverkare medför helt inbyggt batteri och kopiösa mängder lim, är vad de flesta konsumenter verkar vilja ha.

Av kai

Enkelt byte av batteri - numer en dröm?

Finns det inte längre någon högpresterande mobil med utbytbart batteri som inte kräver att man måste gå på med värmepistol och plocka isär halva prylen?

Några skruvar eller liknande är jag okej med.

Är detta ett helt utdött släkte av telefoner?

Av kai
Skrivet av Longbone94:

Alright. Körde på Asus-moderkortet. Fick hem det idag och började bygga men insåg nu mot slutet att jag inte har någon USB-sladd till moderkortet som passar (då mitt gamla moderkort hade USB 3.0 och det nya bara har USB 2.0 och 3.1. Detta är mitt system nu: https://pcpartpicker.com/list/QtGzjy
Nätagget är från 2015, kommer jag ha problem när jag köper nya sladdar att få dom att passa med den gamla nätagget eller borde det vara lugnt?

Vad exakt vill du göra med USB? Är det interna kablar/anslutningar för uttag på chassit du menar nu?

Gällande nätaggregatet ska du vara försiktig med kablar som inte kom med det ursprungligen, eller uttryckt är gjorda för just din modell, om de ska kopplas in direkt i nätaggregatet. Däremot om det bara är förlängningar ska det inte vara några sådana problem. Vilka kablar saknar du?

Av kai

Schysst detaljerad förklaring av sånt som "Future Frame Rendering" / "Pre-rendered frames": https://www.reddit.com/r/BattlefieldV/comments/9vte98/future_...

Av kai
Skrivet av pv2b:

Beror så klart vad jag jobbar med. Jag har 16GB i både min jobbdator och min hemdator. Jag tycker det räcker gott och väl för vad jag gör, och jag upplever aldrig att det tar slut. På 8 GB upplever jag dock att jag med mitt flikmissbruk kan få slut.

Sen jobbar jag med systemadministration så egentligen så behöver jag inte så mycket.

Mitt flikmisbruk (främst i Chrome), plus Outlook/Office, stora filer i Notepad++, m.m. gjorde att jag ofta efter någon vecka utan att starta om datorn slog i taket på 16 GB på jobbdatorn. Nu har jag 32 GB i min jobblaptop och ligger ofta norr om 16 GB nyttjat.

Hemma skulle jag nog lugnt klara mig med 32 GB också men slog till på 64 GB för att fylla alla minnesplatser, delvis p.g.a. estetiken och för att inte behöva tänka på att uppgradera om det skulle behövas i framtiden.

Av kai

Prokord O4 VESA Single Gas Lift Arm (Dustins egna märke)

Har någon erfarenhet av Dustins egna monitor-armar?

Jag hittar ingen som recenserat dessa under Dustins märke Prokord. Vilken OEM använder de?

https://www.dustinhome.se/product/5011045161/o4-vesa-single-g...

Av kai

Börja med ett nytt grafikkort, det kommer göra störst skillnad i spel. T.ex. ett GTX 970 eller RX 470/570.

Av kai
Skrivet av Longbone94:

Hej!

Köpte ett 1080 ti för ett tag sedan och upptäckte att med nyare spel blir fpsen mycket begränsad av min processor. Spelar på en 1440p-skärm med 144hz så vill gärna nå upp dit eller i närheten.
Är rätt inställd på en i7-8700k eller i7-9700k. Min fråga är egentligen vad som är största skillnaden mellan dessa? De ger väldigt liknande prestanda, men hörde att i7-8700k var bättre lämpad för överklockning, vilket jag kan lösa själv i bios och behålla okej temperaturer.

En till fråga är ifall ni har förslag på ett bra moderkort och ram till den processor ni tycker är bäst. Tänkte även köpa en Samsung 970 EVO 250GB M.2 SSD men de flesta moderkort har väl en M.2-slot nuförtiden

Tack på förhand!

Vad har du för processor idag?

Hur är den klockad?

Vilka spel spelar du?

På vilket vis märker du att just processorn inte hänger med?

Tänk också på att GTX 1080 Ti över lag presterar bättre i DX11 än DX12, om alternativet finns.

Alla moderkort baserat på Z370/Z390 bör ha M.2, men skadar inte att bekräfta det innan du köper.

Skrivet av Imaculent:

Sitter i samma sits här
Mitt 5775C hänger inte med i BF V.

Ja det kan jag tänka mig. Från vad jag hört och läst har Battlefield de senaste åren varit CPU-tung speciellt i multiplayer och 4C/8T räcker inte längre till där.

Skrivet av Imaculent:

6 vs 8 kärnor
12 vs 8 trådar
(8700K har HT vilket 9700K inte har.)
Även högre klock på 9700K.
https://ark.intel.com/compare/126684,186604

HT kan ge uppåt ca 30-50% extra prestanda från en kärna, dvs 6C/12T bör prestera väldigt nära 8C/8T även när alla trådar kan nyttjas, och 8C/8T bör ha fördel för allt som kan nyttja mellan ca 7-11 trådar som mest.

Om man inte tänker delidda så är i7-9700k eller i9-9900k det bättre valet, men vill man delidda så är i7-8700k bättre och kan ge lägre temperaturer.

i7-8700k, i7-9700k, samt i9-9900k presterar väldigt snarlikt i spel idag, så främst skulle jag kika på hur de ligger prismässigt. i7-9700k väger för mig tyngre än i7-8700k om jag skulle köpa idag.

https://www.sweclockers.com/nyhet/26262-intel-core-i7-9700k-u...

https://www.techspot.com/review/1730-intel-core-i9-9900k-core...

Av kai
Skrivet av abc80piggyback:

Sammanfattning av ett experiment för komma till rätta med ansamlad varmluft under GPU , kanske kan ge dig någon idé:
Det är ett problem är att det lätt samlas varm luft under grafikkortet bort emot chassits baksida, det är svårt för luftflödet från frontfläktar att blåsa rent där bak, luftflödet går liksom framifrån och snett uppåt bakåt i chassit.
Jag har gjort tester med olika mer eller mindre djärva fläktkonfigurationer, och fann att det som var effektivt var att ha en 140mm fläkt på sidan i chassit (om man har plåtchassi förstås) så långt bakåt som möjligt som blåser in luft mot grafikkortet och under detsamma, och sedan en till 140mm fläkt monterad på samma höjd i sidan av chassit men nära fronten och som suger ut luften. På det sättet fick grafikkortets fläktar fräsch luft i sig och den varma utblåsluften blåsten effektivt iväg i stället för att delvis sugas in igen i grafikkortets fläktar. Ja det blev alltså luftflöde bakifrån och framåt. Men det blev renblåst under grafikkortet där värmen ju samlas. Men hur blev det då med luftflödet till CPU? Jo det fick en frontfläkt ta hand om, separat från grafikkortets kylluft. Med en enkel skiva separerades luftflödena. Grafikkortets bakifrån och fram och som vanligt framifrån och bakåt för CPU.

140mm-fläkt från sidan hade jag i gamla Define R2, tillsammans med en 140mm i botten precis bakom nätaggregatet. Hade en 120mm-fläkt på baksidan i höjd med CPU-kylaren (Hyper 212), och en 140mm-fläkt i toppen (som egentligen gav marginell skillnad om jag minns rätt). Inga fläktar i fronten, då de (efter en del tester) inte tillförde någonting nämnvärt till kylningen men ökade ljudnivån marginellt (och jag hade inga hårddiskar mot slutet, de bara vibrerar och för oväsen av sig även när de är isolerade via gummibussningar). GTX 970 satt i denna låda i nästan 3 år, från mellandagarna 2015/2016 tills den flyttades med till nya bygget i oktober 2018, och innan dess hade jag ett Radeon HD 5850.

Skrivet av abc80piggyback:

Ett helt annat experiment!
Har du händelsevis några sparade temperaturuppgifter från när du körde med GTX 970-kortet?
Det vore intressant att jämföra din chassi/fläkt-setup med en experimentdator (se nedan) med bra ventilation.

Vid test med Furmark med ett MSI GTX 970 i stock, utveckar kortet ca 200W, GPU Fan 49% 1132 rpm, GPU Temp 65-66 grader. Vid OC 67 grader 217W och 52% GPU Fan. Väldigt tysta GPU-fläktar.

Furmark m GTX 970

Jag har ytterst begränsad riktig data från GTX 970-tiden, främst så kallad anekdata. Mitt fabriksöverklockade GTX 970 svettades nog inte mer än 150-170 W i snitt, vilket i så fall är strax under den nivå som nuvarande GTX 1080 Ti med power target på 75% ligger på (allt enligt HWINFO64). Möjligt att jag t.o.m. körde det med en reducerad power target, jag minns faktiskt inte.

Jag hittade faktiskt en gammal bild från 7 december förra året, när jag försökte hitta en stabil överklockning för processorn. Det är en skärmdump av HWINFO64 efter 8 timmar kontinuerlig Realbench-körning.

https://i.imgur.com/0iKCXbE.png

Det famgår att GPU power aldrig nådde högre än max 77.8% (74% i genomsnitt). De "performance limit"-delar som triggat ser ut att vara reliability voltage, max operating voltage, samt utilization. Inget om power eller thermal. Temperaturen når max 67 C (66 C i genomsnitt) med max fläkthastighet på 40% och effektförbrukning på max 127 W (121 W i genomsnitt).

Med förra chassit är det heller ingen vettig jämförelse då jag körde 1080p@60Hz då, och betydligt äldre CPU (en överklockad i5-750 från 2010).

Skrivet av abc80piggyback:

Experimentdator - så här får GPUn bra med luft (så kan man ju inte göra med Meshify förstås... ):
https://i.imgur.com/Al7Pl1l.jpg

Ser nästan ut som hur SL600M löser kylningen!

Skrivet av Ratatosk:

Såg nu att Fractal Design Meshify C verkar ha en fläktplats i botten av lådan, den kanske går att använda, eller tar det på platserna för HDD?

Det är där man kan monter 3.5"-hårddiskar, men jag har inte haft mekaniska hårddiskar i datorn på flera år, uteslutande p.g.a. ljudet.

Dock sitter denna fläktplats i framkant och ger marginell nytta för borte delen av grafikkortet, samt att man måste plocka bort en del av den PSU-shroud som sitter där och det ser inte lika snyggt ut då.

Av kai
Skrivet av Ratatosk:

Men om du har tre räcker ju det för att köra tre för inblås.

Just nu har jag bara en jättefläkt fram, de andra är inte inkopplade.
Mitt kort är ett blowerkort så det skjutsar ut luften ur lådan.
Brukar köra med v-sync på så kortet går sällan för fullt.

Ett blower-kort är nog inte alls jämförbart tyvärr. Jag misstänker att 3x120mm i fronten inte skiljer sig så extremt mycket från 2x140mm som jag redan testat med, dock utan att plocka bort de fyra PCI-brackets som annars blockerar de oanvända platserna.

Skrivet av Ratatosk:

Kan testa en runda i 3dmark vid tillfälle.

edit endast för din skull 220W.

Tack <3

Jag har för närvarande tyst och fint med följande inställningar:
Power target 75%
Temp limit 84 C
Fan speed 32%

Temperaturen når 75 C när jag kör Valley 1.0 och 78 C när jag kör Heaven 4.0, och dessa snittar på ca 170 respektive 175 W. Vid maxlast på denna power target ligger effekten kring 200 W och kortet ser ut att nå uppåt 81-82 grader som mest när jag stressar kortet.

Unigine-benchmark-resultat (med Chrome, HWINFO64, m.m. öppet samtidigt), 1440p och maxade inställningar:

Valley 1.0 (power target 75%)

Valley 1.0 (power target 100%)

FPS

88.2

92.3

Score

3690

3863

Min FPS

42.0

44.9

Max FPS

169.2

183.9

GPU power (avg)

170 W

243 W

GPU core temp

75 C

76 C

GPU fan speed

32%

65%

Heaven 4.0 (power target 75%)

Heaven 4.0 (power target 100%)

FPS

85.0

91.1

Score

2141

2295

Min FPS

37.8

35.7

Max FPS

182.8

193.8

GPU power (avg)

175 W

246 W

GPU core temp

78 C

77 C

GPU fan speed

32%

65%

Av kai
Skrivet av Mange43:

Har kört fast vilket nagellack jag ska använda.
Känns för riskabelt att strunta i det.

Skrivet av Turbonisse:

Tyvärr specas inte egenskaper som vi behöver på nagellack.
Vad vi behöver är något som INTE leder ström och som tål lite värme.
Jag tog min frus genomskinliga nagellack och det har gått bra så långt.
En del färger (Pigment) består av olika metaller, klarlack gör det inte. Så tänkte jag.
Är nog ingen som vågar sträcka ut nacken och garantera dig att nått specifikt kommer fungera. Beslutet är helt och hållet ditt!

Skrivet av Weestman:

Vill minnas att man ska ha ett nagellack utan ett visst speciellt ämne, men minns inte vilket det var. Men jag körde med klarlack också.

Ska ju tilläggas att man inte ens behöver nagellack, den är ju bara där för att skydda mot den flytande metallen om jag förstått det rätt. Men då får man vara försiktig så att man inte råkar få flytande metall på de 4 små sensorerna i närheten av där man ska applicera den flytande metallen.

Från Gamers Nexus, som fick info från "VSG of Thermal Bench", rekommenderas ett klart/genomskinligt nagellack med "nitrocellulose eller liknande". De nämner att varianter med bensen av olika slag är mindre trevligt att använda, men utvecklar inte denna kommentar mer än så och de verkar inte avråda helt från det heller.

https://www.gamersnexus.net/guides/3060-7900x-delidding-and-l...
https://www.gamersnexus.net/guides/3068-how-to-delid-intel-i9...
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1519734-vilket-nagella...

Citat:

Our recommendation is to use a clear nail polish to protect the capacitors and SMDs. This will create a thin film over electrically sensitive components to prevent shorts in the event of LM spilling over. From VSG of Thermal Bench, here is why nail polish works (and when it won’t):

"Nail polish typically has nitrocellulose or another functionalized cellulose in it which forms a thin, stable film without a gap over items such as fingernails, or the capacitors you used it over. An alkyl acetate helps move it into place, and then promptly evaporates leaving behind just the thin film.

"Some nail polish formulations have benzene derivates. Toluene is a prime candidate used by some companies, which does a similar job as nitrocellulose. Look at the composition before buying or using these, as toluene isn't nice to play with even at lower concentrations."

Av kai
Skrivet av Ratatosk:

Kör med tre fläktar på 12 cm fram och tag bort två av plåtarna för kortplatserna närmast under grafikkortet.

  • Fint luftflöde från framsida till baksida.

  • Inget damm i lådan pga övertryck.

  • Varmluften under grafikkortet evakueras delvis via de borttagna plåtarna.

Det skulle jag också kunna testa om någon dag men kanske behöver improvisera lite. Jag har inte så många bra 120mm-fläktar, och för fler än nuvarande 3 fläktar behöver jag förgreningar.

Ungefär hur mycket effekt drar ditt kort i snitt och runda tal vid hög last enligt t.ex. HWINFO64?

Har du några fläktar bak eller uppe för utblås?

Min tillfälliga lösning är att minska power target. Det verkar bete sig snällare för jämn prestanda än throttling pga hög temperatur, och ser ut att ge mig nog med kräm för tillfället ändå.