Inlägg

Inlägg som kai har skrivit i forumet
Av kai
Skrivet av Weestman:

30 minuter OCCT i 5,0Ghz med 1,36V var stabilt fram tills att jag precis skulle stänga ner programmet, då kom ett fel.

Har sen dess satt 1 på AVX offset, höjde volten till ändå stabila 1,375V och kör så just nu. Tack alla inblandade som fick mig att inse att över 1,35V med delidd inte är världens farligaste grej direkt. Men nu är jag nöjd och tänker inte trycka upp mot 1,41 eller 1,42V trots att temps tillåter.

CPU: i7 8700K
Överklock: 5000Mhz (4900Mhz med AVX)
Temps: 32C idle, max 65C efter 30 min stresstest
VCore: 1,375V

Kylning: NZXT Kraken X62 samt ett väl ventilerat BeQuiet Base 900 Pro med fin kabeldragning i en lägenhet som är något kall nu under vinterhalvåret.

Nästa steg får väl bli minneskorten. Lite offtopic nu men ett par 3000Mhz CL15, är det enkelt att köra dem i 3200Mhz? Eller är hela processen krånglig? XMP var ju väldigt trevligt. Det är ett par G.Skill Trident RGB om det gör någon skillnad.

Om du kan vill kan du säkert köra 5,1 GHz utan AVX med 1,375 V, och AVX offset 2 istället.

Lite fusk med låg omgivningstemperatur. Vad har du för temperatur inne i lägenheten? Själv dras jag med 23 grader, och vill ha det så tyst som möjligt!

Av kai
Skrivet av Turbonisse:

Är 1.425V @ 62c (Full load) skadligt?
Jag kör LLC 6/7. Inte sett några toppar över 1.45V. Är det risk att det finns högre, men som inte registreras?

Svårt att säga / det beror på... Det kommer säkert orsaka större skada på processorn än lägre spänning sett över tid, men vad innebär det? Du kanske måste backa ned din överklockning (eller öka spänningen, men du ligger redan på en väldigt hög nivå) något tidigare än annars för att hålla processorn stabil. Men exakt hur lång tid kan nog ingen direkt svara på, och det beror till stor del på variationer i chip-kvalitet. LLC 6/7 säger mig inte mycket utan att veta hur det relaterar till moderkortets min/max. Jag antar att det är ett ASUS-kort, och att LLC 7 är den mest aggresiva nivån. Det jag främst sett rekommenderas är att aldrig köra den högsta nivån av LLC.

När det gäller sensorerna på moderkortet/CPUn så är de kanske inte är snabba nog att plocka upp väldigt korta späningstoppar, sådant som påstås ske främst när CPUn går från hög last till låg/idle, och de är kanske inte fullt lika pålitliga som ett externt kalibrerat instrument. OM dessa spänningstoppar är höga är de också skadliga, och med tanke på hur högt du ligger är det extra viktigt att tänka på detta. Om dessa toppar faktiskt blir höga beror säkert till stor del på moderkortets komponenter och firmware, och hur de hanterar din LLC-inställning, och där är det svårt att dra för stora generella slutsatser, därav finns det stort värde i de något mer konservativa generella rekommendationer som ofta ges.

Overclockers.com gjorde ett test med hjälp av en oscillator istället för att blint lita på de inbyggda sensorerna, och de såg inga större toppar i spänning även med väldigt aggressiv LLC på ett high-end-moderkort, så i bästa fall är det rätt lugnt med hög LLC-nivå. Men tänk på att detta var ETT test på ETT moderkort, för 8 år sedan. Det kan ha blivit både bättre och sämre sedan dess, och det kan vara stor variation i hur olika moderkortstillverkare, eller olika moderkort från samma tillverkare, och t.o.m. olika firmware/BIOS/UEFI-versioner för samma moderkort, faktiskt hanterar detta idag. (Implementationen av LLC var hos flera tillverkare riktigt usel på flera sätt under de första månaderna efter släppet av Z370-moderkort för ett år sedan.)

https://www.overclockers.com/load-line-calibration/

Av kai
Skrivet av Turbonisse:

@lindahl85: Jag kör min över 1,4V. Det är inte volten i sig som dödar, utan värmen den genererar.
Jag kommer inte ihåg om Aida kör AVX instruktioner? Men om den gör det, kan en negativ offset på 1-2 göra underverk.
Det innebär att CPU klockar ner sig 1-2 multiplar när den kör AVX. Annars kör den fullt.

Att påstå att hög spänning för en CPU inte är farligt är felaktigt. När det gäller värme har Intel-processorer relativt bra inbygga säkerhetsfunktioner för att hindra att temperaturen går för högt, men något sådant existerar inte för spänning. (Att ha en för aggresivt inställd LLC är också en risk då även låg spänning/VID kan ge för höga spänningstoppar.)

Problemet generellt är fenomenet "electromigration", vilket påskyndas av hög spänning och hög temperatur. Både enskillt men speciellt i kombination.

Av kai

@Psisis:

Nej, du kan inte bara skita i reläen. BBB/Telenor blockerar port 25 utåt till praktiskt taget allt utom sin egen SMTP-server. Denna SMTP-server var tidigare, precis som Telias, en helt öppen relä för sina egna direktanslutna kunder. De har på senare tid både lagt till krav på kryptering, och krav på inloggning, för att använda denna som relä, och därav tillkom denna tråd. Det går fortfarande utmärkt att skicka mail från en egen domän via den, men är lite mer omständligt nu än förr.

Du behöver alltså skapa ett mailkonto hos BBB/Telenor för att använda mot deras relä, men mailen från din egen server kommer se ut att komma från din server fortfarande.

Ta en titt igen på meddelandet från @Glyph som jag länkade till ovan. Du behöver ytterligare några parametrar för SASL och för att säga åt postfix vilket användarnamn och lösenord (mailkontot hos BBB/Telenor) du vill använda. Det kan också vara så att, precis som Glyph (och jag själv) behövde göra, behöver du eventuellt kompilera om postfix om det inte redan kommer med inbyggt stöd för SASL.

Gällande dina frågor inbakade i main.cf:

"smtp_"-parametrar är applicerbara för klienten, dvs den del av postfix som försöker ansluta mot en annan server, inklusive mot den "relayhost" du konfigurerar.

"smtpd_"-parametrar är för när postfix agerar server för inkommande anslutningar, t.ex. den server som lyssnar på port 25 lokalt.

Av kai
Skrivet av Psisis:

Jag är Linuxnyb men har startat en egen mailserver på en RPi med hjälp av Postfix och Dovecot. Jag hade innan 3 dagar sen internet hos Telia och det fungerade perfekt att skicka mail om man angav mailout.telia.com som en relay.

Nu har jag Telenor och ingenting fungerar: smtp.bredband.net eller mailrelay1.bredband.net har båda problem med att leverera min mail. När jag läser denna tråden så pratar ni om att logga in med sitt bredband.net konto? Vilket jag inte har. Försöker bara ha en egen domän mejl.

Har fått olika errors genom timmarnas gång. Det började med att smtp.bredband.net bara blev timeout (port 25). Däremot så med mailrelay1 så fick jag undelivered mail där felmeddelandet var host mailrelay1.bredband.net[195.54.107.83] said: 550
#5.1.0 Address rejected. (in reply to RCPT TO command).

Sen testade jag [smtp.bredband.net]:465 som relay och då svarar den servern fast med:
Relaying denied: You must check for new mail before
sending mail. (in reply to RCPT TO command)

Ringde Telenor och dumma tjejen bara sa att den enda information de har är smtp.bredband.net. "Men jag har ju inte mejl hos er utan egen server!" "Den enda information vi har är smtp.bredband.net" "Har ni inget IT-folk där?" "Nej. Den end...."

Telia ADSL e ju nästan bättre än Telenor Gigabit...
Skulle uppskatta nån hjälp. en verksamhet är beroende på att Telenor ska släppa fram våra mejl.

Försök göra det som redan står beskrivet flera gånger i tråden så ska du se att det börjar fungera. Senast var det @Glyph som skrev en enkel guide: #17431760

Av kai

@Maxens: Det funkar.

Av kai

Jag är intresserad av båda 850 Pro. Har du utdrag av SMART-data?

Av kai
Skrivet av Garderoben:

Blev det ett bud på det eller?

Japp

Av kai
Skrivet av Garderoben:

Tack!

Av kai
Skrivet av Garderoben:

Har ingen dator å jacka in den i längre tyvärr, har dock en sata till usb 3 på jobbet men frågan är om den ger korrekta resultat.

Om du får ut SMART-data från USB3-dockan bör det vara tillräckligt.

Av kai

Har du möjlighet att fixa SMART-data från disken?

Då bjuder jag 1200 + frakt.

Av kai

@Texan123: Inga problem vad jag märkt. Fungerar att skicka och ta emot. Använder dock inte Bredbandsbolaget för inkommande mail då jag har min egen domän.

Av kai

Uppdatering:

Min tidigare WLAN-enhet var en Technicolor TG798 (eller något sådant) som jag fått från Bredbandsbolaget. Den stod i mitten av lägenheten, ovan en garderob i en klädkammare, och gav min mobiltelefon okej täckning inom lägenheten. Dock fick jag knappt någon täckning på balkong eller loftgång, eller två våningar nedanför. Jag kunde precis på gränsen se mitt WLAN på dessa "extrema" platser, men signalstyrkan var dålig och basen kunde inte höra min mobil tillräckligt väl så inget fungerade.

Den har även en tendens att strula regelbundet. Om man strömmar en lång video från Youtube (ex. Live) så märker man att WLAN:et slutar svara under en relativt lång tid (uppåt 20-30 sekunder), men mobilen ser fortfarande ut att vara ansluten. Det resulterar i att man tappar live-strömmen tills WLAN:et börjar kommunicera igen.

Jag köpte en UAP-AC-LR och har nu betydligt bättre täckning än tidigare. Med konfiguration enligt bestämmelser i Sverige (max 20 dB(m)/100mW uteffekt) så har jag något bättre signalstyrka uppmätt enligt mobiltelefonen på loftgång, balkong, och två trappor ner. Men mer än så, så klarar denna accesspunkt från Ubiquiti av att höra min telefon, och jag kan få 15-25 Mbps i nedlänk och 5-15 Mbps i upplänk (testat via Speedtest) på dessa platser som tidigare inte gav fungerande täckning alls.

Jag är hittills väldigt nöjd, och accesspunkten gör det jag hoppades på! Funderar även på att köpa en liten administrerbar switch, t.ex. UniFi US-8-60W, så jag enklare kan använda VLAN.

Av kai
Skrivet av Fade:

Vilken stol från Kinnarps skulle du rekomendera? Behöver en ny arbetsstol och har använt olika stolar från Kinnarps de senaste 10 åren, har hittils inte varit nöjd med en enda. Men det är de enda stolarna som köps in, så förslag mottages gärna.

För mig har vissa Kinnarps-stolar inte kännts speciellt bra (speciellt någon av Plus-modellerna tror jag det är).

En Kinnarps-stol har jag som en favorit bland alla jag testat och använt på jobbet, och som jag funderat på att köpa hem: Kinnarps 8000 synchrone. Kikat då och då efter begagnade Kinnarps 8000 synchrone för att hitta någon med ett dugligt utseende.

Av kai
Skrivet av Karylia:

Har ingen aning vad det är, kan det göra att min CPU är varmare än vad det ska?

Jag frågade på steam om hjälp också, det här sa en person att jag skulle göra eftersom hon/han tror att volten gör att CPUn är varmare;
1st) Enter BIOS:
2nd) Go to Overclocking and set Mode to Expert
3rd) Go down to Voltage (CPU Core Voltage) and change voltage to 1.290V
4th) save it and boot to windows

-> if failing to boot raise Voltage by +0.010V
-> if booting continue

5th) loading down Prime 95 and run it 1334K (Options -> Torture Test -> Custom -> both min and max FTT @1334)
6th) run it for 1h

-> if faily raise V-Core (CPU Core Voltage) by +0.010 or +0.005V
-> if succedd lwoer V-Core by -0.010V or -0.005V

Continue until you found your stable V-Core and rais the V-core by +0.010V to keep it stable all time and run a 12-24h stress test when you asleep or at work to ensure longtime stability.

if fail... you know what to do.

Är detta korrekt?

Skrivet av milkab:

Det va en bra beskrivning av honom/henne.

Skulle dock börja med att kika på multicore

Min åsikt är att detta sätt att hitta en "stabil" överklockning är onödigt extremt. Att försöka pejla in en överklockning som är stabil i p95 med 0.005 V marginal är att utmana ödet och verkligen leva på gränsen.

Jag håller absolut med om att kika på Multi Core Enhancement, och stänga av MCE ifall du inte ämnat överklocka alls.

Av kai
Skrivet av Texan123:

@kai: Nu tror jag att jag har hittat felet

sasl-password filen

Ändrade från
[smtp.bredband.net]:465 login@bredband.net:LÖSEN

till

smtp.bredband.net login@bredband:LÖSEN

Bra! Så länge du är konsekvent bör båda fungera med Bredbandsbolaget. Jag kommer personligen fortsätta använda brackets kring domänen för relay just för att undvika onödig/problematisk MX lookup.

Av kai
Skrivet av Andreaz1:

@kai: Det finns inget som hindrar att du skär ut bakändan på PCIe-slotten. Tekniskt går det att installera ett x8-kort i en x4-slot.

Det är jag väl medveten om. Jag vill inte gärna i första taget ta till kniven på moderkortet.

Av kai
Skrivet av Belzader:

@kai:
Om det nu är en full 164 pins PCI-E slot.

Så finns det denna Fractal Design Flex VRC-25 PCI-E Cable
Dock så är det hos ProShop och mig veterligen så har de lite si så där rykte.

Det är tyvärr just det det inte är. Endast x4, och en kant av plast i vägen som förhindrar att man ansluter något längre än så. Det vore nog enklare att modda kabeln för att ta bort allt bortom x4 än tvärt om, men en så lång riser-kabel är inte riktigt aktuell hur som helst. Tack ändå!

Av kai

PCIe riser/extension för PCIe x8-kort i x1/x4-slot?

Jag har en PCIe-anslutning kvar (full-höjd) i min server (Fujitsu Primergy TX1310 M1; stor invänding bild; manual) som jag skulle vilja kunna använda till ett low profile PCIe x8-kort. Problemet är att den slot som är kvar accepterar endast kort upp till x4 (x1 elektriskt), och är inte öppen för att acceptera x8. Den lägre bandbredden är inget problem.

Helst vill jag inte ha de som använder långa ribbon- eller USB-kablar då jag gärna vill kunna montera kortet i den sista tillgängliga sloten i chassit utan att ha massa onödiga långa kablar överallt.

Jag har hittat ett alternativ (ca 340 kr inkl frakt): StarTech.com PCI Express X1 to X16 Low Profile Slot Extension Adapter - PCIe x1 to x16 Adapter
(Denna adapter ser ut att finnas hos några få svenska ÅF, även om pris inklusive frakt är något högre.)

Har någon erfarenhet av denna adapter från StarTech.com?

Kanske har någon tips på liknande alternativ? Finns det även varianter med x4 till x8/x16, eller x8 till x16?

Av kai
Skrivet av Texan123:

Bar att de informerar sina kunder - Bredbandsbolaget är nu Telenor

Bredbandsbolaget har varit ägt av Telenor i många många år (nästan 13) men först idag går de tydligen ihop på ett annat sätt än tidigare.