Inlägg

Inlägg som vinylsamlaren har skrivit i forumet
Av vinylsamlaren

Vit eller svart musmatta till optisk mus?

Bytte ut min gamla mus idag som har hängt med längre än vad jag själv minns. Nu blev det en Logitech M525 trådlös optisk mus.

Men jag kom i diskussion med säljaren om färgen på musmattan. Jag har ett svagt minne av att en vit musmatta förlänger livslängden på batterierna och motsvarande en svart musmatta förkortar livslängden på batterierna.

Någon som kan bekräfta eller förneka?

Någon annan för- eller nackdel med vit resp svart musmatta?

Av vinylsamlaren

Gammal tråd förvisso men intressant ämne och ännu intressantare pris.

Finns musmattan än idag för 49 kronor på IKEA? Ska in och handla imorgon så...

Av vinylsamlaren

Har alltid min laptop (HP ProBook 6470b) med batteriet kvar i datorn och med original nätdel i nätkontaktet eftersom jag bor på landet och råkar ut för strömavbrott då och då. Skulle gärna investera i en UPS (Uninterruptible Power Supply) till mina stationära datorer då det är i allra högsta grad irriterande att råka ut för strömavbrott och allt helt plötsligt slocknar.

Av vinylsamlaren

Lämplig storlek på bilder för webpublicerig på egen hemsida?

Har tänkt lägga ut lite bilder på mina katter, bilar, motorcyklar, naturbilder osv. Inte på någon blogg eller så utan hos någon gratis webserver som erbjuder gratis webutrymme. Eftersom de allra flesta sitter på en 100 Mbps fiberlina så tänkte jag lägga bilderna så att de täcker hela skärmen. Dvs jag skippar thumbnails.

Inga bilder är mobil- eller smartphonebilder utan alla bilder är tagna med antingen Nikon D90 (systemkamera) eller Nikon Coolpix P7100 (kompaktkamera) så bilderna håller hög kvalitet. Men jag kan ju inte lägga ut bilder i storleken 3648 x 2736 pixlar på dryga 4MB utan jag måste ju dra ner bilderna i storlek. Så min fråga är - vilken storlek anser du är bäst? Både i pixlar och i MB? Kanske 1920 x 1080 skulle vara lämpligt?

Av vinylsamlaren

Även jag har ett par plasma bollar och jag tycker de är så fina. Här är en YT video... dock inte "min" video.

Av vinylsamlaren
Av vinylsamlaren

26 kvm är i och för sig inte några större ytor att hålla rent och dammfritt men jag skulle ju definitivt gå på golvsugaren. Dessutom går handsugaren på batteri och bara det skulle få mig att välja bort handsugaren. Dessutom har garanterat golvsugaren högre sugeffekt. Batteri (Li-ion) till handsugare brukar vanligtvis inte vara så billiga. Har nog bläckpatroner till skrivare i alltför färskt minne.

Av vinylsamlaren

Enda trösten i allt elände är väl att både vår generation och våra barn kommer att kunna leva hyfsat tryggt. Problemet uppstår för kommande generationer sett några hundra år framåt. Men ser man man på nuläget med islamister, terrororganisationer och andra som vill alla andra ont så ligger nog ett tredje världskrig runt stugknuten. Och därmed minskar även jordens befolkning. Problem solved.

Sedan kan man ju fundera över om det verkligen var meningen att människan skulle existera på jorden?

Av vinylsamlaren
Skrivet av MT-Adam:

Okej, men vad är skillnaden mellan att koppla in diskarna direkt i datorn vs. en hårddiskdocka då? Blir det som externa diskar i den, och att man kan starta dem efter att man startat upp W10 på den nya datorn, så den slipper fundera på bootordning och liknande? Kan man även formatera dem i hårddiskdockor?

Tänkte bara på vad som är enklast... att börja skruva upp en stationär och montera en intern hårddisk på en förhoppningsvis ledig plats och förhoppningsvis få datorn och hitta den.... mot att bara trycka ner disken i en hdd docka alt ett extern hdd chassi.

Ja, kan kan självklart formatera och komma år disken via Den här datorn > Hantera > Diskhantering oavsett om disken sitter i docka eller externt chassi och ansluten via USB.

Nu tillhör jag dessa mycket märkliga individer som inte finner någon större njutning och tillfredsställelse att mecka med datorn utan ju mindre jobb och ju smidigare allt förflyter desto bättre.

Av vinylsamlaren

Smidigaste, dock ej gratis, är att införskaffa ett externt hårddiskchassi alt en hårddiskdocka. Kopplas in via USB. Jag har själv ett par dussin interna hårddiskar som jag enkelt och smidigt kör via dessa enheter. Funkar för både 3,5" och 2,5" mekaniska hdd samt för SSD så klart.

Av vinylsamlaren

Spelar inte själv trummor men lirar mycket gitarr och orgel/synth men jag beundrar John Bonzo Bonham som var trummis i Led Zeppelin.

Av vinylsamlaren
Av vinylsamlaren

Godast är väl att gå in i en butik som maler direkt och välja någon god sort men vad beträffar paketerat kaffe tycker jag Maxwell House är en av mina favoriter.

Av vinylsamlaren

Mindre snabba enklare redigeringar = PAINT.NET

Större och mer avancerade redigeringar = PHOTOSHOP

Av vinylsamlaren

En kraftigare modell från Biltema som går att använda till lite av varje är denna:

Minikompressor 240L - Pris: 349 kronor

Skulle gissa på att den är oljefri och avfuktar luften. Enda nackdelen är att man får köpa till ett nätagg.

Blir nog billigare i längden än att köpa luft på tub.

Av vinylsamlaren

En disk jag har mycket god erfarenhet av är Western Digitals WD10EADS (1TB 7200 RPM 32MB Cache). Kanske inte världens snabbaste men sval och fin. Av någon märklig anledning... ju större diskar ju fler krascher och ju kortare livslängd.

Av vinylsamlaren

Jag kan tänka mig att garantier rent allmänt befinner sig ute i gråzonen när man köper av auktionsföretag som PS AUKTION. Just vad beträffar konkursutförsäjlningen från dataföretaget KNC Miners konkursutförsäljning som har hållit på ett par månader har ju även sålts mängder med helt nya produkter. Allt ifrån WD hårddiskar till Microsoft mjukvara till Sennheiser hörlurar och då bör ju rimligen tillverkarens garantier gälla. Tänker då mest på WD hdd som många gånger ges 5 års garanti på. Däremot kan jag tänka mig att det kan bli knepigare att hävda tillverkningsfel om man ex köper fabriksnya Michelindäck efter PEUGOTS konkurs i Karlshamn.

Väldigt väldigt mycket av det som säljs via PS AUKTION är just fabriksnya produkter eftersom det är konkursauktioner. Var på g för någon månad sedan att ex köpa solpaneler till huset efter en konkurs efter ett solpanelsföretag i Norrköping men avstod just på grund av att det är lite tveksamt med garantier då en solpanelsinvestering till huset ligger på en eller ett par hundra tusen kronor. Billigt blev det i vart fall för de som slog till och lade högsta buden och tog hem panelerna.

Men rent allmänt borde väl tillverkarens garantier gälla oavsett om det är en ny dator, hårddisk eller ett par hörlurar? Eller tänker jag helt fel?

Naturligtvis inser jag att skulle det bli fel på HP-datorn jag just köpt (begagnad) så får jag naturligtvis stå med skägget i brevlådan. Men det gäller väl å andra sidan alla produkter man köper till lågpris begagnade. Enda skillnaden är väl att jag köper från ett "företag" och då borde kanske ångerveckan/häva köpet gälla?

Men som sagt, köpet förlöpte bra och jag får tacka för all respons.

Av vinylsamlaren
Skrivet av mambans:

@vinylsamlaren: Ja det blir nog ett sådant. Har du någon DAC eller förstärkare till ditt 650?

Förstärkaren är en gammal Onkyo A-809. En tung pjäs på 17 kg om jag inte minns fel men med otroligt bra ljud för sitt pris samt en Benchmark DAC1. Högtalarna är DALI Concept 10.

Trots mitt nick vinylsamlaren så till vardags spelar jag faktiskt det mesta via datorn och självklart i FLAC! Helst i 24 bit/192 KHz men 24 bit/96 KHz är även vanligt hos mig. 320 kbps MP3 kör jag bara på konserter (video) som är collectors items och som inte finns i högre upplösning. Men FLAC rent allmänt är att föredra.

När kan vi förvänta oss konserter (video) i FLAC?

Av vinylsamlaren

Jag kör Firefox sedan många år tillbaka men brukar köra Ccleaner var- och varannan dag och tycker FF funkar hyfsat men å andra sidan bor jag på landet och saknar fiber och kör via en 2 Mbit ADSL-anslutning (Telia) så jag får väl inte ställa för höga krav.

Av vinylsamlaren
Skrivet av 57josa:

Enligt bilderna i TS första inlägg så framkommer det ju ganska tydligt att det är en Samsung 400GB Sata som är tillverkad 2007.03

Länkarna funkade inte i natt när jag gjorde inlägget men mitt tips består likväl.