Inlägg

Inlägg som trudelutt har skrivit i forumet
Av trudelutt
Skrivet av beardedpear:

Jag tycker det oavsett vad som postas att det är ganska sura och negativa "miner", man behöver verkligen inte hålla med om allt, men man känner liksom av negativiteten på forumet allt mer och oftare vilket är lite skrämmande och framförallt tråkigt bara

I stort håller jag med dig, så fort det presenteras något nytt blir det sida efter sida idiotiska negativa kommentarer som:
- "den där behöver jag inte!"
- "tänk om man doppar den i vatten och får en elstöt!"
- "den är för dyr, jag hade en exakt likadan för 10 år sedan förutom att den var manuell och inte portabel och luktade illa, men den kostade bara en fjärdedel så mycket!"
- "den kommer inte från min favorittillverkare, så jag tycker inte om den!"

Men det är skillnad på att vara skeptisk till påståenden för att de kan vara bluff eller överdrivna och att vara negativ mot allt nytt.

Av trudelutt
Skrivet av XPerion:

Jasså? Min sambons Huawei 10 Pro har inte fått några uppdateringar på länge och ligger på Android 9. Hon fortsätter och använder den som vanligt. Inte sett att hennes telefon fått virus eller blivit hackad. Att ens telefon inte får uppdateringar och inte är skyddad och säker. Är bara en ursäkt till sig själv att köpa nytt.
Det är många också som har kvar sina gamla iphone som inte får senaste iOS versioner också. Flera på jobbet har kvar sina iphone 7/8 och bryr sig inte om uppdateringar och inga tankar köpa ny iphone heller.

iPhone 7 och 8 får fortfarande säkerhetsuppdateringar.

Av trudelutt

Ser inte poängen. Vad har man för nytta av att Google samlar in lika mycket information som de alltid gjort men inte använder den för att ge en bättre sökresultat t ex?

Av trudelutt
Skrivet av Sinery:

Ok men att publicera och citera papper är inget imponerande och säger inget om framtiden.

Specifikt vad producerar dom som är världsledande bortom teknik gällande massövervakning och censur?

De är marknadsledande inom konsumentdrönare och 360-kameror. Det kommer dessutom produkter då och då inom diverse områden som tar världen med "storm", t ex BambuLabs 3D-skrivare och TikTok.

Av trudelutt
Skrivet av aragon:

tack för svaren, en liten fundering dock, om jag kör färre större diskar, tappar jag inte en hel del hastighet då på läshastigheten?
Skrivhastigheten spelar ingen roll då vi som sagt inte lägger upp så stora filer, dock är det många som streamer samtidigt när vi. tex håller tävlingar så läshastigheten behöver vara hög.

Du tappar en del. Vet inte riktigt vad du menar med streaming vid tävlingar, men är det sekventiella läsningar borde det vara lugnt. En modern hårddisk kan läsa 200 MB/s eller mer sekventiellt. Svårt att säga säkert hur smart mjukvaran är dock. Om det är mindre än 1 TB eller så som behövs för just det här kanske SSD kan vara ett alternativ annars? 1 TB SSD kostar ju ibland neråt 600 kr.

Av trudelutt
Skrivet av diizzy:

...också ett sätt få mycket lustiga fel samt att NAS/Enterprise-diskar inte är konstruerade för att användas på det sättet.

Vilka lustiga fel riskerar man att få?

Av trudelutt
Skrivet av kagstrom2100:

Hm ja det är ju sant, ska nog testa att koppla ur allt oviktigt och boota en linux live cd för att se vad idle ligger på 🤔

Om det är som du säger och HHDerna drar runt 10 w så vore det ju faktiskt bättre med färre diskar. Kör idag ZFS2 på mina 6 diskar, tänkte att det var bättre om en disk skulle gå sönder eftersom jag då för en mindre peng kan köpa en ny, plus att jag får mer redundans vid resilvering osv.

Ställ in diskarna att spinna ner när de inte använts på ett tag. Förvisso irriterande med ett par sekunders fördröjning när de spinner upp, men det sparar en hel del ström. Proxmox gör något som hindrar att de spinner ner normalt sett (kanske övarvakning eller något), men går att googla på hur man kommer runt det.

Jag använder t ex följande på mina WD-diskar (vet inte om dina funkar likadant):

echo "Set spin down time" # For value x between 1 to 240, the spin down time is 5*x seconds, for x between 240 and 251, time is (x-239)*30 minutes for D in $(ls -w 1 /dev/disk/by-id/ata-WDC_WD1* | grep -v part) ; do sleep 1 hdparm -S $(( 190 + $RANDOM % 50 )) $D done

Av trudelutt
Skrivet av Lastviking:

Mitt tips är att kolla lite på Xiaomi, finns ett bra forum att kolla igenom nedan.

https://swedroid.se/forum/forums/xiaomi.407/

Vad är det för tips? Kolla lite på en hel tillverkare? Om alla skulle komma med ett sånt tips skulle man få kolla igenom alla telefoner på marknaden.

Av trudelutt

Nu har jag inte hand om servrar eller data professionellt, men som jag ser det är fördelen med fler diskar att du kan köra RAID utan lika mycket "overhead". Kör du RAID-6 på 8 diskar förlorar du 25 % utrymme, kör du RAID-6 på 4 diskar förlorar du 50 %. Å andra sidan brukar mindre diskar vara dyrare per TB, och de drar ju mer ström som du säger och gör det svårare att bygga ut i framtiden. Större diskar kan innebära något högre risk per disk också om de innehåller fler skivor.

Att köra en "hot spare" som står redo att hoppa in är nog framförallt bra om man kör RAID-10, dvs en array av speglade diskar. Eller om man kör många RAID-arrayer i samma dator. Annars är det nog bättre att köra en högre RAID-nivå.

RAID-5 rekommenderas i allmänhet inte med dagens diskar eftersom de blivit allt långsammare jämfört med storleken på dem. För många år sedan kunde man byta ut en disk i en RAID-array på några timmar eller ännu snabbare, men idag tar det ofta flera dagar. Att öka belastningen på de fungerande diskarna under så lång tid riskerar att göra att ytterligare någon disk rasar, och i så fall är arrayen förlorad. Men å andra sidan är ju RAID i hemmiljö mer av bekvämlighetsskäl, att man inte orkar hålla på med återställning från backup, eller ladda ner alla sina Linux-ISOs och rippa sina Bluray/CD-skivor en gång till osv.

Försök välja diskar som har CMR snarare än SMR. SMR innebär att spåren på disken skrivs lite "överlappande". Det gör att tillverkaren kan klämma in fler bitar på samma yta, men nackdelen är att det inte går att skriva över gammal data utan att samtidigt läsa in och skriva om data "i närheten", vilket kraftigt påverkar prestanda om man inte skriver sekventiellt. Du nämner inte vilket filsystem etc du tänker använda, men t ex ZFS får stora problem med SMR. Att byta ut en trasig disk kan ta 10 gånger så lång tid som vanligt, och risken är såklart att en annan disk havererar under den tiden. Och inte verkar det som att tillverkarens lägre tillverkningskostnader kommer konsumenten till godo i form av lägre priser heller. Så man måste hålla på att leta i datablad (det står dock inte alltid i dem) och söka på reddit osv för att förstå om en disk använder SMR eller CMR.

Personligen hade jag nog köpt 3 stycken 20 TB i din situation och speglat dem i ZFS. När du sedan behöver mer utrymme kan du köpa 2 st 20 TB ytterligare, och ändra så du kör en array av speglade diskar med en "hot spare" (förslagsvis på det sättet att varje spegling innehåller en gammal och en ny disk, och att din hot spare är gammal).

Av trudelutt
Skrivet av Roger W:

Är du seriös eller ironisk?
Killen ska skapa enklare databaser för en kurs - inte bygga något långsiktigt för massa användare.

Dessutom finns det många som jobbar med databaser hela livet utan att tänka särskilt mycket på prestanda och det fungerar ändå. Ibland har man en specialist som skapar index allt eftersom det behövs. Vanliga utvecklare skriver bara SQL-frågor. Det är ganska häftigt att man kan dela upp det på det sättet.

Av trudelutt

Om du kopplar upp en TV mot internet kan du inte räkna med att den är "privat" längre, oavsett om du håller MAC-adress och "device key" hemliga. Antagligen spionerar redan tillverkaren på det du kollar på och det är bara en tidsfråga innan de blir hackade och uppgifterna kommer på vift. Det finns inga incitament hos tillverkare av den typen att bry sig om säkerhet.

Det finns också alltid en risk med alla uppkopplade saker att de blir hackade och sedan används som "språngbräda" för att komma åt andra saker på ditt nätverk, men risken för det känns inte jättehög för saker som befinner sig bakom en NAT-router och inte har några öppna portar mot internet.

Om det finns några speciella problem med just det du nämner vet jag inte.

Av trudelutt

1080p är alldeles förträffligt på mobiltelefoner.

Av trudelutt
Skrivet av Pitr-:

Så är det förstås, källkoden finns ju där att syna för den som vill och har kunska. Men det jag har läst om WebRTC och dess flöden och det faktum att flera tusen människor jobbar på att göra WebRTC säkert är tillräckligt för min egen del. Man ser dessutom ID:t för den individuella WebRTC datakanalen i PairDrop så man kan säkerställa att denna matchar mellan enheterna.

"What about security? Are my files encrypted while sent between the computers?
Yes. Your files are sent using WebRTC, encrypting them in transit. To ensure the connection is secure and there is no MITM, compare the security number shown under the device name on both devices. The security number is different for every connection."

Jo, jag menar inte tillit till att utvecklarna inte medvetet försöker lura en eller buggar eller så, det problemet har man med alla lösningar. Och det är naturligtvis bra att det är open source, till skillnad från det jag hittade ( https://wormhole.app ).

Men jag tycker det är svårt att förstå vad själva flödet är egentligen. Kan vem som helst som vet rum-IDt ladda ner? Laddas rum-IDt upp till servern? Jag ser att QR-koden iaf innehåller rum-IDt så använder man den featuren får definitivt servern reda på rum-IDt. Läser man FAQen hänvisar de till https://www.wowza.com/blog/webrtc-encryption-and-security vilket inte är så lätt att följa eftersom det mest verkar vara skrivet för att visa att det är säkert från "4:e part", dvs andra än klienterna och servrar, men svårt att förstå vad servrarna egentligen får reda på. Dvs skillnaden mellan "encrypted" och "end-to-end-encrypted". Frågan är om ens utvecklarna av PairDrop förstår hur det fungerar.

Jämför med https://wormhole.app/security där allt beskrivs enkelt och det uttryckligen står att saker krypteras av klienterna och att nycklarna aldrig någonsin lämnar klienterna.

Av trudelutt
Skrivet av Pitr-:

Jag körde själv med Snapdrop under en längre tid, vilket är en open source lösning för att kunna skicka filer P2P mellan enheter. Nackdelen med den lösningen var att den endast fungerade inom samma fysiska nätverk.

Sedan dess har det tillkommit ett nytt projekt som går under namnet PairDrop, där som namnet antyder tillåter en att para ihop enheter för att kunna skicka filer peer to peer mellan dessa utan att sitta på samma nätverk. Det går även att skapa upp tillfälliga "rum" för att kunna dela filer med flera personer där man bjuder in antingen via QR-kod eller 6-siffrig kod. Det går även att skicka text mellan enheter genom att högerklicka eller långtrycka på enheten beroende på enhet. En annan skillnad från Snapdrop är att man med denna kan namnge sina enheter, medans man med Snapdrop fick random namn på enheterna.

Här kan ni läsa på om PairDrop som lösning (bygger till stor del på WebRTC för P2P-funktionen)
https://github.com/schlagmichdoch/PairDrop

Och här har ni min instans. Observera att ingen data lagras hos mig utan all filöverföring sker mellan enheterna.
https://dela.rhz.se

Intressant lösning, men svårt att förstå vad det egentligen är som händer och vilka implikationer för t ex säkerhet det har.

Av trudelutt

Köp ett 4090 så kan du träna neurala nätverk eller göra AI-genererade bilder/filmer samtidigt som du använder ditt 3070 att spela på.

Av trudelutt
Skrivet av Sysop:

Känns spontant som ett sätt att kunna skapa luftburna virus, tack men nej tack.

Jag kan se det framför mig. "Vi har ju redan 5G som sprider Corona, och nu kommer de med lukt-TV också!"

Av trudelutt

Hittade något själv... https://wormhole.app verkar göra det jag söker. Ingen app behövs, det hela går att lösa med browsern via den länken. Det gör dessutom att man även kan dela i omvänd riktning utan app.

Av trudelutt

Dela foton från iPhone till Android

Har ni tips på något bra sätt att överföra foton från iPhone till Android? Utan att installera en app på Android, och utan att dela med sig av fotona till tredje part (Google Photos, iCloud etc).

Av trudelutt

Jag tror ni överdriver ordentligt. Med samma logik skulle det vara idiotiskt att överhuvudtaget använda TVs eftersom man kan visa bilder på massa saker man inte alls vill se. Men Sweclockers-användare är så otroligt negativa till allt nytt!

Jag kan tänka mig att man använder lite subtila dofter för att förstärka känslan av bilderna man ser på TVn. Ungefär som man ändrar färgsättningen på bilderna eller använder annorlunda kameraobjektiv i olika situationer etc.

Av trudelutt
Skrivet av Heliopause:

Någon gång i framtiden:
Knackar på hos en bekant, det osar bränt i hela huset, vad i allsin tid har hänt här?
-Ä, jag kollade bara på en dokumentär om skogsbränder, bolmade som bara den ur tv'n.

Eller polisen knackar på och säger att det luktar cannabis i hela trapphuset.
- Äh, jag kollade bara på en dokumentär om coffee-shops i Nederländerna.