Inlägg

Inlägg som trudelutt har skrivit i forumet
Av trudelutt
Skrivet av xfade:

Pratar vi Kina eller Taiwan?
Btw det är val i landet med den största halvledare positionen.

Bra poäng. Det här måste då betyda att de inte tänkt invadera Taiwan, alternativt att de räknar med att all halvledarproduktionskapacitet i Taiwan förstörs vid invasionen?

Av trudelutt

Om jag inte kommer ihåg fel ska du undvika om det står något om "expander".

Jag tror oftast kretskortet som sitter i sådana chassie har något som heter SFF-kontakter (med olika siffror). I princip är det 4 stycken SATA/SAS-kanaler samlade i en kabel/kontakt. Så om ett chassie har 24 diskplatser t ex kan den ha mellan 1 och 6 stycken sådana ingångar. (24/4 = 6). Har den 1-5 betyder det att det sitter något slags expander-chip där som tar färre än 24 SAS-kanaler och expanderar det till 24 stycken SAS-diskar. Det funkar normalt inte med SATA-diskar. Om det sitter 6 kontakter är det antagligen inga konstiga chip inblandade, utan kretskortet är bara ett sätt att hålla ordning på kanalerna och det funkar då med vanliga SATA-diskar och vanliga kontrollerkort. Du behöver bara se till att hitta rätt kablar, men de finns ofta billigt på Ebay.

Det är dock möjligt att jag har fel om det här. Gäller att läsa på ordentligt innan du köper!

Själv gjorde jag tvärt om kan man säga, jag hittade ett "vanligt" chassie som har plats för många diskar och sedan köpte jag ett begagnat kontrollerkort på Ebay med totalt 16 SATA/SAS-kanaler. Och så köpte jag USB-diskar och plockade ut SATA-diskarna ur dem (eftersom det var billigast). Till kontrollerkortet behövde jag då 4 kablar (SFF-någonting-till-SATA) som delades upp till totalt 16 SATA-kablar/kontakter. Nu har det gått ett antal år och en av diskarna har rasat, men i övrigt har det rullat fint.

Tänk på att ofta verkar de sälja gamla chassie med plats för många diskar men utan "släde" för diskarna. Det tror jag man ska undvika att köpa.

Av trudelutt

Fördubbling till 2029 låter inte så mycket. Hur mycket mer halvledare kommer resten av världen att producera 2029 jämfört med idag? Hur mycket halvledare producerades i världen 2019 jämfört med idag?

Det känns ju som att mer eller mindre allting kommer bli mjukvara och AI till 2029, vilket kräver chip att köra på.

Av trudelutt
Skrivet av Since:

Fattar! Kanske var otydligt.
Tycker du att de borde göra som de gör idag?

Det är redan extremt tydligt att det är utan moms för alla amerikaner, eftersom det är så alla priser alltid anges där borta.

Ja, det är dåligt jämfört med Sverige, men här har vi ju samma moms i hela landet och både valutan och språket används bara i det här landet.

Tycker det är förvirrande med Euro redan, man vet ju inte om priserna är med svensk moms eller något annat slumpvist valt lands moms eller hur det funkar. Bättre då att göra som i USA. Men samtidigt är det ju givet att man inte vill ha priser i fysiska affärer angivet exklusive moms och exklusive dricks till personalen och exklusive serveringsavgift osv. Vi har iofs priser som börjat anges inklusive ROT-avdrag, men än så länge är det någorlunda hanterligt.

Av trudelutt

Så länge man inte får hjälp av en annan människa tycker jag det är ok att ta till alla hjälpmedel man kan. Glasögon, insulin, AI, pacemaker, eller vad man nu behöver för att vinna.

Blir lite orättvist också om bara människor ska få spela, vad ska t ex cyborger roa sig med tycker ni?

Av trudelutt
Skrivet av Sum:

Det man måste förstå att för att ens skapa något AI-relaterat så krävs en människa och skulle man tex vilja vidareutveckla AI så kommer mänsklig intelligens krävas, alltid.

Låter som det där kan bli "famous last words" för olika AIs att skratta åt i framtiden.

Av trudelutt

Skulle hellre se skärm med AI som kan säga vilka bokstäver/siffror som är i en captcha. Ibland känns det nästintill omöjligt.

Av trudelutt

Hur tjock är den? Om den är 1 cm skulle jag gärna köpa 100 st och bygga en "riktig" 3D-TV.

Av trudelutt

Produkt: Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 (SEL24240)
Länk: https://www.amazon.se/-/en/gp/product/B00U34FKMQ
Kategori: Kameraobjektiv
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3037220
Pris: 5390kr

Av trudelutt

Så som jag förstått ekonomerna på TV kom inflationen i USA mestadels för att staten betalade ut diverse pengar under Covid. När det blir mer (rörliga) pengar i systemet blir de mindre värda.

I Europa däremot kommer inflationen mestadels för att vi var beroende av billig gas och olja från Ryssland. Nu när man "separerat" blir saker dyrare helt enkelt, anledningen till handel är ju för att man tjänar pengar på det och slutar man handla får man göra saker på något dyrare sätt.

Att svenska kronan går dåligt är mest för att internationellt så tror man det är större risk att det är en bubbla på svenska fastighetsmarknaden än i andra länder.

Men jag kan ha missförstått och vet inte om ekonomerna vet säkert själva heller.

Edit: Kan tillägga också att just ökade grafikkortspriser behöver ju inte ha så mycket med "vanliga" inflationen att göra heller. Vet vet nog alla att det blev komponentbrist under Covid och dessutom krypto, AI etc.

Av trudelutt
Skrivet av Rebben:

Jao, jag får runt 18-20k per kattunge och har kanske 2500-3500 i utgifter per styck.

Förstår inte hur såna här inkomster går ihop. Vill inte alla människor i hela världen syssla med det så att nettoinkomsten borde gå ner till +/- 0 ganska snart? Att få katter att föröka sig brukar ju inte vara så svårt direkt.

Av trudelutt
Skrivet av lossah:

Vi besökte firman som sålde bilen till bilförsäljaren idag. Alltså ett steg vi egentligen inte "behövt ta" eftersom allting ska skötas via bilförsäljaren direkt. Om jag förstått det rätt så ligger det till såhär:
Försäkringsbolaget har sålt bilen till en verkstad, den verkstaden har i sin tur sålt bilen till firman vi var hos idag. Den firman vi var hos idag har sålt bilen till bilförsäljaren som min syster köpte bilen av. Firman som tog emot bilen från försäkringsbolaget har inte bytt motor, trots att de skulle det. Firman vi var hos idag trodde att motorn var bytt/problemet var löst och sålde då bilen till bilförsäljaren, och sen till min syster.

Om jag säger såhär, de verkar seriösa (firman som sålde bilen till bilförsäljaren) och verkar ta åt sig (men det gjorde ju även bilförsäljaren i vårt första möte) och medgav även flera gånger "Det är vårt fel, det är vårt ansvar" (eftersom de trodde att motorn var bytt när de sålde bilen till bilförsäljaren).

Han har lovat oss att de (en extern mekaniker de anlitar) ska byta motor och lämna ett års garanti på jobbet. Min syster ska lämna bilen dit imorgon. Vi har även fått det skriftligt att detta ska åtgärdas och att de ska lämna ett års garanti.

Jag vet inte om jag gjorde mig förstådd, för det är lite invecklat. Får helt enkelt se var detta slutar.

Mycket konstig historia. Jag förstår inte varför den firman skulle ha någon skyldighet att stå för det. Men det är ju skönt om det löser sig.

Av trudelutt
Skrivet av MrMadMax:

Exakt! många som varit inne på det och många som tyvärr fortfarande inte förstår användningsområdet av vision pro. Detta ska som sagt inte jämföras med ett ”spel-vr-headset” utan ett arbetsredskap mer likt hololens.
Hololens är för övrigt riktigt coolt men känns fortfarande lite beta och får inte så mycket kärlek som hade behövts. Tror dock hololens kommer bli bättre nu när vision pro snart kommer på allvar också. Spännande framtid om än för dyrt just nu iallafall. 😊

Inte för att jag riktigt förstår de olika enheterna och mjukvarorna från Microsoft, men det var ju nyss en nyhet om att de bestämt sig för att sluta med "Windows Mixed Reality" och att stödet kommer försvinna från Windows 11? https://www.tomshardware.com/virtual-reality/microsoft-is-dep... . Som sagt, jag fattar inte riktigt Microsofts produkter och bara skummade länken/nyheten, så det är möjligt att det inte alls motsäger det du siar om.

Av trudelutt
Skrivet av GuessWho:

Magi låter intressant. Skulle nog köpa produkter baserat på det (om de fungerar)

Prova Github Copilot (verktyg för att skriva kod med hjälp av modellen bakom ChatGPT). Den känns f-n som den läser ens tankar ibland.

Av trudelutt
Skrivet av Mörksuggan:

Vad är grejen med att ha ett wifi med Gbit/s och högre hastighet om ingången är t.ex. 100 Mbit/s? Det kommer knappast gå fortare än vad det bredbandet man äger.

Många vill ha bra hastighet inom sitt eget nät, t ex när man streamar till sitt VR headset eller laddar upp/ner filer mellan laptop och NAS.

Dessutom är generellt sett nyare WiFi-standarder bättre på att dela bandbredd mellan olika nät, så när grannarna kör WiFi 7 i lägenheterna runt omkring kanske alla kan nå 100 Mbit/s samtidigt genom att köra 1 Gbit/s var under 1/10 av tiden så att säga.

Av trudelutt

Jag är tyvärr inte insatt i modeller så jag kan inte ge någon rekommendation. Men jag vill understryka att även om du skaffar en egen router kommer de andra hyresgästerna fortfarande kunna se ungefär vilka siter du besöker på internet (sweclockers.se, svt.se osv, däremot kan de normalt inte se vilka specifika sidor du besöker på siterna).

För att skydda dig mot det behöver du skaffa en VPN-tjänst. Och helst då köra VPN-klienten på den här nya routern så alla dina enheter är skyddade, men ett annat alternativ är att bara köra det på t ex din dator och mobiltelefon så iaf de är skyddade från nyfikna.

Av trudelutt
Skrivet av oooskar:

Men tänk på hur många andra miljöförstörande saker samma kunder inte kan köpa eftersom de spenderat 50 000 kr på Vision Pro.
Jag vet faktiskt inte om jag är sarkastisk eller inte.

Intressant fråga... Tänk vad mycket extra de som jobbar på Apple eller investerat i Apple kan köra racingbilar på bana och åka privatjet om den här säljer bra

I slutändan handlar det ju om vad människor på jorden spenderar dagarna med (både arbetstid och fritid). Om vi rent hypotetiskt tänker oss att alla på jorden bara köpte svindyra högteknologiska grejer för sina pengar (och alla därmed även jobbade med att utveckla/producera sådana) istället för resor, större hus/lägenhet, mer kött på tallriken, massa plastprodukter för engångs- eller "fågångs"-bruk, kläder som knappt används, så måste jag ändå tro att utsläppen skulle minska jämfört med idag. Så skulle ändå gissa på att det är en hyfsat bra sak att lägga pengarna på ur miljösynpunkt jämfört med mycket annat?

Av trudelutt
Skrivet av ipac:

A17 och M3 (de är av samma arkitektur) har garanterat varit "på ritbordet" sen flera år. Sen dröjde det nog till förra året tills det fanns några färdiga chip men lägg av, Apple har resurser så det räcker och blir över för att mer eller mindre ta fram produkterna (inkl nödvändiga anpassningar av kompilatorer och operativet och what not) parallellt även om bara 1 av dem når kund.

Dessutom så är förstås det allra, allra mesta desamma oavsett om det sitter en M2 eller M3 därinne - så klumpigt operativ har Apple knappast gjort.

Näe, det här handlar mera om planned obsolescence. Men faktum kvarstår, att lansera en kostsam högprofils "spatial COMPUTER" och sen inte ens använda senaste generationen processorer ÄR rejält taffligt. Finns inget annat sätt att beskriva det och detta saknar nästan motsvarighet. Och detta är från världens riktaste teknikföretag. Klart anmärkningsvärt.

Du begriper inte hur mycket jobb det är att designa saker till den höga standarden man har på Apple. Att man inte uppdaterar samtliga modeller när det kommer ett nytt chip är just för att det inte finns möjlighet till det. Här hade man dessutom tagit en rejäl risk då, tänk om de inte hade fått fram M3 i tid? Då hade den blivit ytterligare försenad.

Av trudelutt
Skrivet av Aldhissla:

Är med i en vikingaförening som ibland säljer föreställningar till företag/kommuner/m.m. Brukar inte vara jätte mycket deg utan mer något roligt vi gör

Ni har inte övervägt att göra några räder i England eller liknande? Det borde kunna dra in mer deg tycker jag. Plus att det är ett bra sätt att hitta en fru.

Av trudelutt
Skrivet av ipac:

Runt hörnet? Den har redan rundat hörnet.
Klart att de hade kunnat få med M3, det är inte så att de fick nys om den i oktober direkt.

Eller så är anledningen till 256GB att de vill att folk ska betala mer. Nog det troligaste.

Men poängen var ju att Vision Pro varit under utveckling under lång tid, och har gissningsvis redan blivit fördröjd ett antal gånger. Någon gång måste man sätta ner foten om den ska lanseras, och vid det tillfället var M2 det häftigaste som fanns att tillgå (M2 kanske inte ens fanns mer än på ritbordet vid det tillfället!).

Det skulle inte förvåna mig om det inte finns några andra alternativ än 256 GB. Folk har ju aldrig ens haft en sån här produkt innan och vet inte hur de kommer använda den. Det är svårt att välja hur mycket lagringsutrymme den ska ha då, bättre att Apple gör det valet.