Inlägg

Inlägg som trudelutt har skrivit i forumet
Av trudelutt
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Förr i tiden (före år 2000) laddade folk hem filer från vem som helst. En helt okänd person person på ett P2P nätverk som hade en rolig fil, inga problem bara ladda hem filen och testa.
Nu idag med alla keyloggers, ransomware etc. Så har folk blivit skitskraja för att köra något alls, man måste vara en väldigt väl betrodd person eller företag. Adobe, Apple, Microsoft har sin historik bakom sig, en själv som kommer där med sin första app är i en annan sits.

Lite samma sak på mobilappsidan, visst iOs är bättre än Android. Men man laddar hem ej en app från en okänd person som har väldigt få nerladdningar, det enda undantaget vid få nerladdningar är att man har köpt en dyr produkt hos dem och vet att de är legitima eller det är ett företag man väl känner till.

Detta har bidragit till att det är skitsvårt att göra verktyg som blir populära. Visst finns det Microsoft store som man kan sälja dem i, men det är tufft om man inte har lång historik som gör att man blir betrodd.

Jag tycker det är tråkigt att det har blivit så, jag älskar göra små verktyg för det ena. T.ex. ett Addin till Excel, det är ganska enkelt att få till ett bra, men det är en annan sak att få folk våga installera denna addin.

Lustigt att vi har så olika sätt att se på saker. Nu för tiden skulle jag aldrig köra en .exe-fil (eller .dmg/.app då iom att jag kör Mac) från någon okänd, men nog var jag restriktiv förr i tiden också. Jag laddade ner en del spel, säg t ex 2 per vecka, men jag var ändå väl medveten om riskerna. Men poängen är att nu för tiden går jag dagligen in på säg 100 nya web-siter utan att behöva tänka på några risker öht. Om någon nämner en ny häftig site som verkar intressant och postar en länk tvekar jag inte en sekund att klicka på den. Jag kör också "brew install" på det mesta om jag hör talas om något praktiskt.

Jag kör iPhone och jag har aldrig någonsin tänkt på någon risk att få virus av att ladda ner en app från App Store. Däremot undviker jag appar som begär att man ska logga in och sånt skit, om det inte är helt nödvändigt för att utnyttja dem (Spotify, BankID, DJI etc). Jag skulle gärna prova fler appar, men grejen är ju att man blivit extremt kräsen och tycker 99 % är ren skit så det tar lite för mycket tid att prova sig fram på måfå.

Av trudelutt
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Om man spolar tillbaka tiden över 20år så hade väl många i liknande situation programmering som extrainkomst? Det tråkiga är att det idag är supersvårt. Liksom man kan göra en hur grym program som helst, men glöm att få någon okänd som inte är en idiot att köra ens program.

Jag känner tvärt om att det är lättare än någonsin? Vem som helst kan ladda ner helt gratis verktyg som är fruktansvärt bra och utveckla en häftig applikation, antingen en web site eller en app för mobiltelefon/padda.

Det är svårt att få folk att testa den, men om den bara är bra kommer det att hända. Det är ju tvärt om så att förr i tiden kunde man inte köra okända program om man inte var en idiot, men nu iom webben och mobil-appar kan man testa saker riskfritt. Så fort man får nys om något nytt bra kan man prova.

Av trudelutt
Skrivet av ipac:

2024 och halo produkt + M2 och 256GB = Does not compute.

Alternativt, Apple är Apple.

Det finns alltid något häftigare runt hörnet och de kände väl att de var tvungna att släppa den någon gång efter att ha jobbat med utvecklingen i många år. Och då var det M2 som fanns att tillgå vid det tillfället. Det är inte som att uppgradera en processor i samma socket på en stationär dator när man bara tar ut den gamla och stoppar in den nya och så är det klart.

Angående 256 GB så är ju frågan hur de kommer användas. Kommer folk ha headsetet på sig konstant för att filma sina barns födelsedagar t ex? VR-film tar mycket utrymme. Men antagligen tror väl Apple att man mestadels kommer streama saker till den. Då behöver man kanske inte lika mycket utrymme i den som man vill ha i t ex en mobiltelefon där man vill lagra massa foton och videos. En liten "buffer" för flygresor etc kanske är tillräckligt.

Av trudelutt
Skrivet av Aphex:

Man kan koppla vad man vill till en smart tv.
Man behöver inte använda de smarta funktionerna alls.
Det är bara en hangup du har.

Det finns skärmar i alla möjliga storlekar som är helt utan smarta funktioner, men du vill antagligen inte köpa dem eftersom det blir dyrare, fulare och sämre än om du köper samma prispressade modeller som alla andra köper.

Ja, precis som man kan välja en bil utan touch-screen, men det finns bara en handfull kvar på marknaden att välja då och de är sämre ur andra synpunkter.

Min "Smart-TV" får då och då för sig att visa en ruta som säger att nätverkskabeln/WiFi inte är ansluten (den har aldrig varit ansluten!), och hela interfacet är segt som sirap och kluttrat med massa grejer man inte behöver och inte vill ha. Så självklart är det redan så att jag inte använder smart-funktionerna, men man drabbas av dem ändå!

Av trudelutt

En grej till jag tänkte på:

Smart-TV

Ge mig istället en riktigt dum bildskärm med många ingångar som jag kan koppla vad jag vill till!

Av trudelutt
Skrivet av Sinery:

Givitvist, men:
Selen ser otroligt sämre ut, färre fästpunkter
Repet har bara en knot med heatshrink? på ena ändan
Får bara 1 karabiner
Ingen slinga
Betydligt dyrare

Glidlåset skulle jag vara intresserad av.
Men det är inte som om dom skriver vad exakt det är, också mysterie produkt.

Om man inte är expert tror jag man ska vara försiktig med att försöka titta på säkerhetsutrustning och se vad som ser bäst ut. Det spelar ingen roll hur mycket "bells and whistles" en utrustning har om det finns en kritisk punkt man inte förstår sig på som är undermålig. Jag skulle definitivt lita mer på en svensk stor kedja som Jula när det kommer till sånt här än någon random säljare på Amazon. Och jag är inte sån som anser att man ska köpa dyra saker av allting ("buy once, cry once"), tvärt om älskar jag att köpa massa billigt skit från Kina och den duger oftast för mig (inklusive el-grejer som inte är CE-märkta osv), men om hela syftet med prylen är säkerhet tror jag man ska tänka annorlunda.

Av trudelutt
Skrivet av osgorth:

Eh, och vad är det du laddar då, om inte batterier?

Det är just detta jag menar: batterier tar slut, alldeles för fort, och hålla på att ladda upp prylar till höger och vänster.. Näää. Då har jag mycket hellre en sladd.

Inlägget du svarade på är inte helt lätt att tyda, men jag kan tänka mig att hen menar att saker som inte har batterier egentligen är ganska lika saker som har batterier, enda skillnaden är att man måste "ladda dem" (dvs ha dem inkopplade med sladd) 100 % av tiden istället för t ex 1 % av tiden.

Av trudelutt
Skrivet av Kexin16:

Tyckte bara det skulle vara skönt att öka trycket lite.

Spara dina slantar tills du vet vad du behöver och roa dig med att installera Linux istället om du nu tänker börja programmera? Alternativt köp en Mac.

Av trudelutt
Skrivet av Chromatic:

Vad hände här? Haha!
Självklart vill ingen ta bort smartphones och touch-screens totalt, vi syftade mer på att många vanliga funktioner i bilar är mer trafiksäkert om dom har fysiska knappar.

Vågar man gissa på antingen någon som köpt en Tesla och inte kan acceptera att den har några fel, eller någon som jobbar med att designa de här underbara interfacen på nya bilar med massa fina färger och gulliga ikoner och långa animationer och inte kan förstå hur någon inte kan tycka det är det häftigaste sedan man uppfann hårfärgningsmedel.

Av trudelutt
Skrivet av lossah:

https://www.blocket.se/tips-och-guider/bilguiden/artiklar-bil...

Att stänga av handlaren från Blocket är ju en rätt stor anledning att följa rekommendationerna, om man inte kan "omregistrera" sitt företag? Vet inte hur detta fungerar dock om det är möjligt.

Handlaren sade ju i SMS att hen skulle följa ARNs beslut. Det sades ju förvisso inte i något avtal utan bara i förbifarten i ett SMS, men jag skulle ändå gissa på att det är bindande. Dvs vinner du i ARN och bilhandlaren fortfarande sätter sig på tvären borde det "bara" vara att lämna in en stämningsansökan och hänvisa till SMS:et och ARNs beslut och saken borde vara klar. Sedan gå till kronofogden med domen om det är nödvändigt.

Men utifrån det du sagt i tråden är det ju som andra påpekat frågan om företaget öht finns kvar vid den tidpunkten.

Jag är ingen advokat får jag påpeka också... Risken är att du behöver professionell juridisk hjälp om företaget inte självmant följer ARNs beslut, och då riskerar du att få stå för den själv om företaget försvinner innan du fått ut pengarna. Och skulle du mot all förmodan förlora får du stå för båda parters rättegångskostnader.

Av trudelutt
Skrivet av aragon:

shelly, dom använder wifi/blåtand eller deras z-wave serie men den är dyrare, deras wifi/blåtand kan man köra off-line om man vill.
hemassistent kommer lägga till dom automatiskt om man använder detta, dvs du kan då styra dom när du är bortrest men via HA, så endast ha har tillgång till internet, hur ha har tillgång till nätet kan man välja, allt från vpn,egen domän,duckdns eller deras onlinetjänst osv.

Steget att gå från att endast ha ett Deltaco "smart" uttag till att köra Home Assistant är ganska stort...

Om tråstartaren kör iPhone och har antingen en Apple-TV eller en HomePod är det givet att leta upp ett uttag som stöder Apple Home, då kommer det såvitt jag vet funka både offline och över internet och det går att automatisera beroende på tidpunkter och när man kommer hem och diverse shortcuts och alltihop utan massa idiotiska appar. Var försiktig bara, Prisjakt verkar lista nästan allting som "HomeKit-kompatibelt" men det stämmer inte! Här är den billigaste jag hittar där produktinformationen hos försäljaren specifikt säger att den funkar med HomeKit (fast den säger åas 120 V så den kanske inte heller är korrekt!): https://webbshop.w-data.se/produkter/2781?ref=prisjakt

Har inte kört "Google Home" så vet inte hur den funkar.

Av trudelutt
Skrivet av rampjesus:

Får fan pulspåslag av att läsa alla kassa takes i den här tråden 😂 Surfplattor och smartwatches tycker jag absolut har ett existensberättigande år 2024. Även Sonos eller liknande lösningar. Skitsmidigt på till exempel kontor eller i hushållet. Det är ju smidigheten man betalar för. Vill man ha referensklass på ljudet köper man något annat. Att folk inte förstår nyttan med en dedikerad riskokare orkar jag inte ens kommentera.

Min nominering går till kaffemuggar med massa teknik inbakat. Det kan ju vara bökigt nog att tillreda kaffe och jag vill inte hålla på och fippla med ännu mer grejer. Maskindisk tål den säkert inte heller. Är ju en tröst att den ändå fortfarande funkar som mugg även om batteriet är slut eller om man tappar bort dockningsstationen.

https://eu.ember.com/cdn/shop/files/app_blackCM_C_1_600x.jpg?v=1640287513

Jag håller delvis med dig, men å andra sidan, för att något ska kunna vara överskattat måste det först vara uppskattat Har inte direkt sett många säga att en smart kaffemugg är det bästa de köpt

Om man t ex tittar på "årets julklapp" genom åren ( https://sv.wikipedia.org/wiki/Årets_julklapp ) finns det ett antal grejer som kanske sålde (eller inte) det året, men sedan nog blev liggande oanvända efter det. Främst ser jag kanske bakmaskinen och "elektroniska husdjuret" som i princip ingen använder längre.

Jag tror ju på VR inför framtiden, men det verkar ju vara ganska många som köpt ett VR-headset och sedan knappt använder det... Kan vara att det är överskattat för tillfället iaf.

Jag har själv en hel del "smarta" saker i mitt hem (lampor, sensorer, etc), men jag kan ändå tycka att det är överskattat. Jag har lagt många, många timmar på att konfigurera saker och att byta batterier här och där och para om saker som hoppar ur Zigbee-nätverket osv. Och jag har full förståelse för att man kan tycka det är idiotiskt om man köper en "smart strömbrytare" men sedan aldrig startar appen för att slå på och av den, det är ju inte särskilt "smart" att behöva göra den omständiga proceduren istället för att gå 2 meter och trycka på en knapp!

En annan grej jag tänkte på som jag inte sett nämnas är "AirTags". Jag hade ju hoppats på att varenda nyutvecklad batteridriven pryl skulle ha stöd för att hittas med hjälp av mobiltelefonen vid det här laget (nästan tre år efter Apple lanserade det, och jag tror Samsung lanserade sin motsvarighet strax innan). Men det blev lite pannkaka av det. Visst uppskattar jag att se var min incheckade väska är när jag flyger, men i övrigt har jag nästan inte haft någon nytta av tekniken.

Av trudelutt

Bara en tanke till, det låter ganska otroligt att vara orolig för att prylen från Kina som är gjord för det här inte är CE-märkt, och samtidigt överväga att istället prova någon lamp-knapp från Bauhaus och grubbla på hur det blir om man kopplar dem "baklänges"!

Av trudelutt

Each to their own, men jag är inte säker på att det är en bra idé att göra en vanlig strömbrytare för det här. Risken är att det blir kortslutning mellan UPS och elnätet om båda är inkopplade samtidigt/parallellt några millisekunder. Men det borde ju gå att hitta folk på nätet som provat så man iaf får en indikation på om det kan tänkas fungera eller inte.

Av trudelutt

Det här är ingen "pryl", men jag stör mig på allt som har något med "molnet" eller "synkronisera" att göra. Man vet inte vad det betyder, det funkar aldrig som man tror, det kan när som helst sluta funka, och halva poängen verkar vara att kunna spionera för att kunna sälja ytterligare skit. Paranoid som man är tror jag också jag hamnar i någon lista över skumma personer om jag använder tjänsterna, och i någon annan lista över skumma personer om jag inte använder dem.

Av trudelutt
Skrivet av Jeddan:

Allt som har med röststyrning att göra, använder folk faktiskt det?

Lustigt hur folk har så olika åsikter om saker i tråden. Surfplattor känns för mig som extremt nischade. Jag har förvisso en på toaletten, men tom där känner jag mig helt handikappad när jag vill googla någonting.

Röststyrning tycker jag är väldigt bra. Tyvärr funkar det bara för vissa specifika fraser just nu, men inom 1-2 år tror jag vi kommer se en stor förbättring. Men t ex "Siri, väck mig halv åtta" är betydligt lättare att säga än att göra motsvarande sak på mobiltelefonen, även om jag skulle sitta med mobiltelefonen upplåst i handen. Samma med att lägga in påminnelser för saker etc. Knappar för lampor är för det mesta smidigare än röststyrning om knappen är inom armlängds avstånd, men då skulle man ju behöva ha knappar överallt. Och jag lyckas inte ens hitta några vettiga fjärrkontroller för lampor med många knappar.

Av trudelutt

Jag längtar till holo projectors.

Vill kunna köra i sovrummet.

Av trudelutt

Awesome! Jag älskar både Github Copilot och ChatGPT, det känns som man knappt behöver programmera längre, man bara tänker vad man vill göra, hittar på ett namn på variabeln/funktionen, och trycker "tab". Kommer bli grymt när man kan säga till datorn att göra något istället för att skriva ett skript för att göra det.

Av trudelutt
Skrivet av anon132576:

Rent generellt så borde ju MS uppdatera cleartype för stöd för andra pixelstrukturer än endast ren RGB som idag, tycker man.

Nej, låt oss få skärmar med rimlig upplösning istället så vi slipper hålla på med sånt här skit. EU hade kunnat ta bort idiotin med att alla hemsidor ska ha en cookie-banner och istället infört förbud mot försäljning av skärmar gjorda för skrivbordet med mindre än 200 PPI.

Av trudelutt
Skrivet av danedi:

Akumultiv inflation. 9+9+9+9+9+9+9+.......
Om inflationen går ned till 2% som riksbanklen hoppas så har vi ju inte haft någon deflation utan bara saktat ned värdeförlusten av kronan.

När de säger "inflationen för december var 9 %" så menar de egentligen "om inflationen är lika stor som i december under 12 månader kommer priserna stiga 9 %". Dvs den "egentliga" inflationen under december var tolfteroten ur 1.09, dvs 1.09^(1/12) = 1.0072, eller 0.72 %.

1.0072 * 1.0072 * 1.0072 * 1.0072 * 1.0072 * 1.0072 * 1.0072 * 1.0072 * 1.0072 * 1.0072 * 1.0072 * 1.0072 = 1.09, dvs 9 % ökning under ett år om priserna ökade 0.72 % per månad.